Mánička178 Mánička178 komentáře u knih

Idiot Idiot Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Hluboce se stydím, ale je to první kniha, která se mi dostala od Dostojevského do ruky (na milé doporučení ;-)). Upřímně řečeno si nedovedu představit, že bych toto dílo byla schopna docenit na střední škole, a protože jsem to už tehdy tušila, odložila jsem si toho klasika na vyzrálejší věk a dobře jsem udělala.
Knihu se mi nepovedlo slupnout jako malinu, ale výsledný dojem je velmi působivý. Hodně často jsem se sama sebe ptala, jestli jsem blázen já, Dostojevský nebo tehdejší ruská smetánka, která je opravdu na ránu. Kolotoče urážení se, skandály, rozpolcená tvrzení, rozpolcená jednání... kníže Myškin, dobro vržené do hnízda hadů a konec, ze kterého mrazí... Uf!

09.10.2017 4 z 5

však dotknout se jich
běda!! nesmím
bodejť...

Každý je zločinec Každý je zločinec Ed Brubaker

Ač to není můj top žánr, tak mě tyto tři komiksové thrillery opravdu nadchly :) Super počin.

09.10.2017 4 z 5

YOUCAT - Příprava na biřmování YOUCAT - Příprava na biřmování Bernhard Meuser

Série Youcat je naprosto skvělá a "Příprava na biřmování" obohacuje i ty, kteří už biřmovaní byli ;-)

09.10.2017 5 z 5

Komiksová etiketa Komiksová etiketa Ladislav Špaček

Chvályhodný záměr - zprostředkovat etiketu komiksem. Občas jsem se v tom ale trochu ztrácela - kresby totiž působily tak nějak příliš "strojově" a někdy jsem si říkala: Co je správně, co není? :) Kratší shrnutí zásad na konci kapitol tu otázku naštěstí vždy ozřejmilo...

09.10.2017 3 z 5

Malá kniha etikety pro celou rodinu Malá kniha etikety pro celou rodinu Ladislav Špaček

Občas hodně vtipné komenty Ladislava Špačka - ovšem knížečka je velmi poučná :) Jak se chovat v případě návštěv, pohřbů, svateb, společenských nehod - každý si v ní určitě najde něco, co ho obohatí! :) (Hlavně neříkat návštěvám: To jste nám neměli nosit, neměli jste si dělat škodu ;-))

Malá kniha etikety – u stolu Malá kniha etikety – u stolu Ladislav Špaček

Super knížečka - uvítala bych víc obrázků ;-)

09.10.2017 3 z 5

Krvavé jahody Krvavé jahody Jiří S. Kupka (p)

Pět hvězdiček nepřísluší literárnímu stylu, ale příběhu samotnému. Je obdivuhodné a téměř až neuvěřitelné, co všechno člověk a jeho duše dokáže vydržet, přežít a nerezignovat. Kniha svědčí o síle ducha obou sester, vezměme si z jejich života příklad do svých životů. Vždyť kdo z nás zažil tolik útrap, a přesto tak často klesáme na mysli...
Děsivost toho, co se může stát, když se k moci dostane zlo, ani nekomentuji... snad jen - jak málo stačí k tomu, aby s člověkem proti jeho vůli dělali 19 let to, co sami chtějí. Hrůza...

17.09.2017 5 z 5

Město kouře Město kouře Jason Lutes

Pokračování Města kamene, o nic míň úzkostnější však není, spíše naopak.
Jason Lutes brousí hlouběji do osobních životů hrdinů, a jak u Silvie, tak u Marty a Kurta se jejich příběh vyhrocuje čím dál více. Stejně tak však dále probíhá historické drama na pozadí, které dosahuje svého vrcholu v zasedací síni Říšského sněmu, kde národní socialisté získávají z původních 12 celých 107 křesel: "Jak asi dopadne Výmarská republika?" Ani další díl by nám neodpověděl, že dobře...

12.09.2017 4 z 5

Město kamene Město kamene Jason Lutes

Berlín je fascinující město v roce 2017, ale stejně fascinujícím se zdá být i Berlín roku 1928, ovšem daleko temnějším způsobem.
Komiks líčí město, potažmo Výmarskou republiku, které se nachází v bolestivých křečích mezi dvěma světovými válkami. Tyto bolesti se ovšem neodráží jen v napětí mezi hnědou a rudou sílou, oběma nabírajícími na síle, ale i v životech postav příběhu, které se potkají 1. května 1929 na berlínském Bülowplatz.
Skvělé detailní kresby, které zprostředkovávají mrazivou náladu, úzkost, hlad a zoufalství vedoucí k jedné z největších katastrof 20. století.
Výborný komiks!

12.09.2017 4 z 5

Průvodce lidovou kulturou Průvodce lidovou kulturou Milada Motlová

Nádherný ucelený soubor venkovských reálií. Tento průvodce by mohl být považován doslova za bibli pro každého milovníka folkloru či za odrazový můstek pro hlubší studium národopisu. Lidová kultura je v této knize pojata velmi komplexně - od charakteristik krajiny a vesnice, selské usedlosti, obydlí, domácnosti, přes stravu, oděv, rodinný život až po život v obci, přírodní kulty a lidovou zbožnost a tvořivost.
Témata se mohou zdát rozebírána spíše povrchně, avšak protože jde o práci souhrnnou, nelze jí tuto "stručnost" vytýkat. Koneckonců o každém ze zmíněných témat by se dala napsat samostatná diplomová práce či kniha.
Encyklopedické informace jsou osvěženy pěknými ilustracemi a slovníčky pojmů, ve kterém si každý čtenář zajisté najde nějaké to slovíčko, které mu dodatečně odkryje svůj význam :)
Skvělá kniha!

10.09.2017 5 z 5

Příběhy pro potěchu duše Příběhy pro potěchu duše Bruno Ferrero

Dva přátelé
Ten starší se jmenoval Frank a bylo mu dvacet. Ten mladší byl Ted a nebylo mu ještě osmnáct. Byli stále spolu, kamarádili se už od prvních školních let. Společně se rozhodli, že se nechají povolat na vojnu. Když odjížděli, slíbili rodičům, že se budou starat jeden o druhého.
Měli štěstí, dostali se do stejného oddílu.
Ten oddíl byl poslán do války. Válka zuřila v písečných vlnách pouště a byla strašlivá. Nějakou dobu byli Frank a Ted chráněni letadly. Pak jednou večer přišel rozkaz proniknout na nepřátelské území. Vojáci postupovali celou noc pekelným ohněm střelby.
Ráno se oddíl shromáždil v malé vesničce. Ted tam však nebyl. Frank ho všude hledal, mezi raněnými i mezi mrtvými. Našel jeho jméno na seznamu ztracených. Ohlásil se u velitele.
"Žádám vás o dovolení, abych mohl donést svého přítele," hlásil. "Je to příliš nebezpečné," odpověděl mu velitel. "Ztratil jsem už tvého přítele. Ztratil bych i tebe. Tam venku tě zastřelí."
Frank přesto odešel. Po několika hodinách svého přítele našel. Ted byl smrtelně raněný a svému zranění podlehl. Frank si ho naložil na záda a obrátil se s ním k návratu. Ale jedna střela ho zasáhla. Podařilo se mu dostat se z posledních sil do tábora.
"Stálo to za to položit život za mrtvého?" křičel na něj velitel.
"Ano," zašeptal Frank, "protože dřív než Ted zemřel, řekl mi: Franku, věděl jsem, že přijdeš."

09.09.2017 4 z 5

Šen-čen: Cestovní deník z Číny Šen-čen: Cestovní deník z Číny Guy Delisle

Absolutně nechápu, jak autor mohl přežít v podobném prostředí samoty mezi tolika lidmi. Nutno však říct, že to přineslo spoustu vtipných momentů :D Čínské WC, portýr, návštěva zubaře, psí restaurace - tolikrát jsem se nasmála. Prodchnuto ironií a sarkasmem. Paráda, tento komiks ve mě zanechal mnohem pozitivnější dojmy než Jeruzalém :)

31.08.2017 4 z 5

Marzi 1984-1987 Marzi 1984-1987 Marzena Sowa

Marjánka z Polska, která dokáže rozesmát, rozněžnit i roztesknit. Každodenní příběhy malého děvčátka, které vyrůstá za dob komunismu, se českým čtenářům můžou zdát všední, ale pokud se však podíváme na komiks očima člověka, který vyrůstal a celý život žil v dostupnosti všeho, včetně svobody, pak se Marziiny každodenní příběhy překlopí do mnohem větší exotiky.
Francouz se možná pozastavuje nad tím, že se v Polsku stály fronty na toaletní papír, že na Vánoce plave lidem kapr ve vaně a sídlištní dům se tak promění v rybí jatka, že frontu na televizi lidé stojí v mrazu i dva dny. To jen těm, kteří prožívali podobný osud jako Marzi, se může knížka zdát "obyčejná".
Milý a laskavý komiks :)

31.08.2017 4 z 5

Jeruzalém: Rok v rozděleném městě Jeruzalém: Rok v rozděleném městě Guy Delisle

Komiksem jsem takřka nedotčená, proto je opravdu zajímavé číst předchozí komentáře :) Na mě to působilo jako kreslený deník - autor vyzobává situace sem a tam, je to prostě epizodní dílo. Leckdy jsem se v tom ale dost ztrácela, přechody mezi epizodkami nebyly kolikrát úplně zjevné... Občas se člověk pousmál, ale obecně bych se asi ztotožnila s názorem níže, že poloviční obsah by tomu neškodil.

22.08.2017 3 z 5

Zpověď? Ne! Zpověď? Ne! Miloš Szabo

Pokud zpověď vnímáte pouze jako plytkou a na hlavu postavenou situaci, kdy kdovíjakému cizímu muži "vyzvracíte" svoje špatnosti, pak je tato kniha pro vás. Jedná se o velmi konkrétní knihu, která pomáhá hledat odpovědi na otázky, na jejichž základě si zpověď zasadíte do kontextu víry. Zjistíte proč vlastně je tak potřebné a dobré ke zpovědi chodit, jak překonat prazvláštní pocity trapnosti nebo odporu. Prostě takový dobrý manuál :)

Co bych však autorovi dala opsat tisíckrát: nepoužívat milion závorek. Je to úplně šíleně rušivé!!!

21.08.2017 3 z 5

Češi 1948: Jak se KSČ chopila moci Češi 1948: Jak se KSČ chopila moci Pavel Kosatík

Hrůzu nahánějící kapitola našich dějin a tento díl ze série Češi tuto skličující atmosféru velmi úspěšně zachytil. Kdyby tak lidé tehdy tušili, na jak dlouho a kolik se toho změní...

19.08.2017 4 z 5

Praha v srdci Praha v srdci Renáta Fučíková

Nesmírně zajímavá kniha připomínající ať už proslulé, či méně známé historie z rozličných pražských zákoutí. Autorka navíc vybírá příběhy z dávnějších i novějších let, sahá střídavě do různých oblastí reálií (literatura, sport, historické události, věda atd.), vzniká tedy barevná mozaika krátkých příběhů, která baví. Vše je vhodně prokládáno krátkými komiksy, proto vše celkově působí velmi svěže. Ať už čtete o zrodu patentky, lednové návštěvě motýla při pohřbu Jaroslava Seiferta, stadionu pro Rolling Stones nebo povodních v zoo - budete se těšit na to, o čem bude další úryvek.
Kniha nejen (určitě ale i) pro Pražany :)

14.08.2017 4 z 5

Češi 1992: Jak Mečiar s Klausem rozdělili stát Češi 1992: Jak Mečiar s Klausem rozdělili stát Dan Černý

Komiks, který poskytuje super vhled do této zajímavé události a do souvislostí, které k rozpadu vedly. Pořád si říkám, jak to je chvíle, co se to stalo, přitom je to událost v podstatě historická a přelomová. Když se člověk podívá po světě/Evropě, kde vládne tolik separatistických sklonů, pak se až diví, jak to tady proběhlo všecko v klidu a bez krveprolití apod.

02.08.2017 3 z 5

Češi 1989: Jak se stal Havel prezidentem Češi 1989: Jak se stal Havel prezidentem Pavel Kosatík

Příjemné zpracování, radost číst :)

02.08.2017 4 z 5