marketa1860 marketa1860 komentáře u knih

Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Připojím se k níže uvedeným komentářům. Námět parádní, ALE... nejsem žádný Einstein, přesto jsem motiv zohavení odhalila asi 100 stran před hlavními vyšetřovateli.... Stejně tak pachatel, ke kterému od začátku vedlo mnoho vodítek.
První polovina knihy byla fajn, druhá mi přišla zbytečně rozvláčná a závěr přitažený za vlasy. Jako v americkém thrilleru.
Nicméně od druhé autorčiny knihy mě to neodradí:-)

05.10.2022 2 z 5

Jizva Jizva Danuta Chlupová

Smutný, jednoduchý příběh z polsko-českého pohraničí vyprávěný ve dvou rovinách - historické a aktuální. Téma velmi zajímavé, příběh dojemný.
Nebavil mě způsob, kterým je kniha napsaná. Věty strohé a stručné. Takové dívčí psaní.

12.05.2022 3 z 5

Než jsme byly tvoje Než jsme byly tvoje Lisa Wingate

Krásná kniha vyprávějící smutný příběh. Děti jsou násilně odebírány od rodin, pomocí podvodů jsou rozbíjeny rodiny, ničeny životy. Šokující fakta, založená na skutečných událostech 40. let v USA.
Základní děj je vyprávěn dvanáctiletou Rill/May a možná proto je to tak strhující. Jak může dítě pochopit, že je zničehonic odloučeno od rodiny a musí se postarat o čtyři malé sourozence, kteří mu mizí před očima ze života... Druhá linka je malinko romantická, a přesto že tento styl nemusím, hodí se sem a díky ní je celé tajemství rozpleteno.
Napsáno krásným, bohatým jazykem, který ovšem dostal zabrat díky velkému množství chyb.

22.11.2021 4 z 5

Sucho Sucho Neal Shusterman

Za mě parádní kniha, nic jiného jsem od autora ani nečekala.
Napínavá, většinou uvěřitelná, čtivá kniha a pokud člověk občas přehlédne nějakou tu nelogickou věc, odnese si zážitek i kapku varování, co by bylo, kdyby došla voda...

29.07.2024 4 z 5

Žlutý ptáček zpívá Žlutý ptáček zpívá Jennifer Rosner

Nádherná knížka. Příběh židovské matky s dcerkou, které se po napadení Polska německou armádou ukrývají na půdě stodoly. Obrovské úsilí matky udržet dcerku zticha, zajistit jí přísun jídla, zabavit ji... Není to klasický příběh z detaily z koncentračních táborů, a právě proto je tak hluboký a nezapomenutelný.

06.09.2023 4 z 5

DNA DNA Yrsa Sigurðardóttir

Jsem trochu rozpačitá, námět dobrý, děj měl spád, závěr zajímavý. Za mě ale kapku slabší detektivka.
Přesto mě to neodradilo a určitě zkusím něco dalšího od autorky.

29.05.2023 3 z 5

Pravda nebyla k dostání Pravda nebyla k dostání Lucie Hlavinková

Zajímavá knížka, moc se mi líbí styl psaní autorky.
Děj se odehrává prakticky v době mého dětství, takže jsem k hlavní hrdince měla opravdu blízko - šedá komunistická poklička dusila všechno a všechny. Kdokoliv vyčníval, byl špatný. Pro mě šokující informace a násilném odebírání dětí od rodin z náboženských důvodů. Kristepane, ještěže už jsme jinde!

18.04.2023 3 z 5

Dítě v mlze Dítě v mlze Martin Goffa

Zajímavá detektivka z domácího prostředí. Námět atraktivní, postup vyšetřování neobvyklý. Líbil se mi hlavní vyšetřovatel i bídák na druhé straně. Pokud jde o vlastní děti, každý z nás je schopen i nemožného. Určitě doporučuji.

22.11.2022 4 z 5

Ztracena v bílém šumu Ztracena v bílém šumu Javier Castillo

Podle anotací jsem tušila zajímavou knihu, ale ve skutečnosti jsem byla velice překvapená. Mělo to švih, mělo to spád. Přesto, že jde o velice bolestné téma, nepropadala jsem úplné beznaději a konec byl lahůdkou.
Více časových rovin bylo ohromně akční, mohli jsme sledovat pocity jednotlivých postav, které se vyvíjely, rostly nebo slábly v závislosti na vývoji vyšetřování.
Bravurně zvládnuté téma.
Divím se, že ještě nedošlo ke filmovému zpracování:-) (nedošlo???)

25.10.2022 4 z 5

Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Nádherná kniha, příběhy žen několika generací jedné rodiny. Od první světové války po současnost. Paní Poncarová píše krásným jazykem, knihu jsem přečetla jedním dechem.

04.08.2022 5 z 5

Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů Michaela Klevisová

Za mě zatím nejlepší kniha od paní Klevisové.
Zajímavá zápletka, atraktivní prostředí.

13.07.2022 3 z 5

P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Moc mě tento styl psaní nebaví, ani jsem se u čtení bůhvíjak nebavila. Kniha se líbila z pohledu formy - krásný deník s nádhernými kresbami autorčiny sestry.

22.09.2021 2 z 5

Skleněný zvěřinec Skleněný zvěřinec Tennessee Williams (p)

Krásné, dojemné, křehké. O to víc, že jde o částečně autobiografické vyjádření vztahu autora k rodině, která není typickým vzorem rodinných vztahů.

11.03.2024 3 z 5

Potrhaná křídla Potrhaná křídla Ruta Sepetys

Připojím se k dalším čtenářům s názorem, že toto bylo trošku jiné než jsme zvyklý u Sepetysové. Příjemná, milá kniha s pozitivní hrdinkou, upjatá atmosféra 50. let New Orleans a boj tmavých proti světlým, žen proti mužům, chudých proti bohatým. Pro mě oddychovka, ale čekala jsem něco jiného.

31.10.2022 4 z 5

Dítě zvané „To“ Dítě zvané „To“ Dave Pelzer

Naprosto nepochopitelné chování matky k jednomu z jejich dětí..., rozum mi to nebere. Absolutní absence citu, pochopení, týrání hladem, bití, naprosto šílené! Proč se neozval otec, učitelky, kamarádi, sourozenci??? Obrovský obdiv autorovi, který jen silou vůle přežil a v životě dokázal velké věci.

11.10.2022 4 z 5

Rychlopalba Rychlopalba Štěpán Kopřiva

Za mě super detektivka. Mělo to spád, skvělou zápletku, rozuzlení - hlavní hrdina mi připadal jako český James Bond. Spoustě vtípků jsem se smála, i když občas mi přišlo, že je jich přehršel a místy na nevhodných místech..
Moje první kniha od Štěpána Kopřivy, ale určitě ne poslední.

14.09.2022 4 z 5

Jmenuji se Maryte Jmenuji se Maryte Alvydas Šlepikas

Vlčí děti. Rodiče byly odvlečeni nebo zavražděni "osvoboditeli" a jejich děti se potulují tehdejším Pruskem v šílených podmínkách. Poválečná doba nepřinesla o nic míň utrpení než samotná válka. Němci byli masakrováni Sověty nebo živořili v krutých podmínkách, kdy byly matky donuceny svoje děti prodávat za kus chleba, aby uživily ostatní potomky, větší děti odcházely žebrat do Litvy, vlci a zima všude kolem.
Tvrdá, syrová kniha. Bude ve mně ještě dlouho doznívat.

14.12.2021 4 z 5

Světla zimní noci Světla zimní noci Pam Jenoff

Krásná kniha, pro mě naprosto nové informace týkající se života kolem cirkusu. Smutné téma přátelství vyhnané, neskutečně statečné dívky a zralé zklamané ženy. Hledají k sobě cestu a v momentu, kdy ji naleznou, se všechno pokazí...
Autorka sepsala vymyšlený příběh, nicméně základy staví na realitě. Cirkusové prostředí nastudovala, mluvila s dobovými svědky. Dodává to knize punc opravdovosti.

25.10.2021 4 z 5

Závity ulit Závity ulit Martina Málková

Opravdu odpočinková kniha, děj plyne tak jaksi očekávaně, bez překvapení. Žádné zvraty nečekejte, je to příjemný odlehčený příběh vcelku zajímavé ženy v okamžiku rozhodování o vztazích, práci, minulosti, budoucnosti. Přečetla jsem ji za tři odpoledne, parádně vyvětrá hlavu a vyvolá úsměv na tváři.

21.09.2021 3 z 5

Zvěsti Zvěsti Aleš Novotný

Byla jsem docela překvapená, knihu jsem si v knihovně vybrala podle obálky a netušila, jak je autor výborný vypravěč. Pohledem několika gymnazistů zažíváme poměrně napínavé zářijové dny. Přesto, že je kniha určená pro dospívající čtenáře, já jako zralý člověk jsem se bavila.

01.09.2023 3 z 5