marli58 komentáře u knih
Na jedničku hodnotím krásnou obálku knihy. Andrea má běžné manželství, děti a moc hezký vztah s tchánem a tchyní, jako by byli její vlastní rodiče... Proto také nemůžu moc strávit ten konec...(-1*)
Krásné... Moc hezky se čte, seznamuje nás s historií počátku 2. světové války z německé strany. Líbí se mi popisování vztahů mezi panstvem a služebnictvem a jejich vzájemná loajalita. Naopak se mně nelíbil Paulův nesouhlas s odjezdem Marie do Ameriky, který jí byl jako Židovce doporučený. Do konce války tvrdil, že odjela zbytečně a že by se jí jako manželce árijského Němce nic nestalo. Ale asi to bude spíš tím, že my už víme.... A je to konec ságy? Teď se bude obnovovat továrna, opravovat panský dům, ještě se nevrátil Kurti ze zajetí, ani Lisini chlapci. Uvidíme :).
Tak trošku parodie na detektivku, ale reálné postavy a skvěle vykreslená atmosféra prvorepublikové Prahy vše pozvedla.
Pokud nastane čas na romantiku, tak sáhnout po knize od Julie Caplin je ta správná volba.
Šaman = Robert Cole mladší, pokračovatel lékařské dynastie Coleů. Podrobně popsaný životní příběh - láska, rodina, vztahy, historie - občanská válka severu proti jihu, útlak indiánů a černochů, zajímavý vhled do amerických dějin. Ošetřování pacientů a nové lékařské postupy, vyžadování a doporučování hygieny, to byl v té době běh na dlouhou trať. Pěkné. Určitě si přečtu i Lékařku.
Na knihu jsem se moc těšila a protože B. Erskine patří k mým nejoblíbenějším autorům, tak nesmí chybět v mojí poličce. Mám ráda střídání přítomnosti a minulosti, tajemno, historické postavy. Tentokrát tam bylo i hodně duchařiny. Cestování v čase bylo velmi autentické, jako bych prostoupila nějakým protrženým plátnem do historického filmu. Některé pasáže ale byly docela zdlouhavé a často jsem měla pocit, že hlavní hrdinka pořád spí. Přesto jsem ji četla s chutí a ráda.
I druhý díl se mně líbil. Moc hezky se kniha čte. Trochu mně vadí ta německá jména - někdy divná - Mücke a někdy zbytečně dlouhá - Karl-Erich. Ale dějově super.
Romantika, polární záře a opět hygge. Tentokrát mě to až tak nebavilo. Ale chválím úžasnou obálku.
Knížka mě zaujala názvem i obalem, ale jinak už ničím. Asi jsem neměla chuť s hlavní hrdinkou filozofovat. Nedočteno.
Knihy od této paní spisovatelky si vyberu vždy, když potřebuji četbu "odlehčit". Byl to opět pěkný příběh ze života. Tentokrát i hodně smutku , ale i ten k životu patří.
Pokračování rodinné ságy se opět moc hezky čte. Přesto, že už se asi s pokračováním nepočítalo. Tím, že od přečtení 3. dílu uplynula nějaká doba, tak jsem se trochu ztrácela v některých jménech - kdo je kdo a ke komu patří. Možná by už na začátku knihy nebyl špatný rozepsaný rodokmen. Určitě stojí za přečtení a je to další plnohodnotný díl do série z historie o době hospodářské krize. A vypadá to, že sága bude pokračovat...
Prostě drsný středověk. Ráda o této době čtu, ale tolik krutosti, zla a nespravedlnosti mě dost emocionálně vyčerpalo a do dalšího dílu se pustím později. Ale pustím...
Sáhla jsem po ní na odlehčení této depresivní doby. A velmi dobře splnila účel :). Hezký příběh. Vlastně dva. Rosiin a tetin.
Dost dlouho mně trvalo, než jsem se začetla. Dokonce jsem myslela, že ji nedočtu. Pak se začalo vyjasňovat v tom, proč má Lila takové výkyvy nálad a příběh dostal spád. Znovu bych ji ale nečetla.
Kniha mě od začátku udržovala v napětí a tajemnu, takž se čte dost dobře. Ale ty pokusy s lucidním sněním jsem moc nedávala... Líbilo se mi číslování kapitol a označení jménem toho, kdo kapitolu vypráví, což velmi usnadňovalo orientaci v ději. Ten konec je bomba. Měla jsem celý den o čem přemýšlet. Doufám, že to nejde...
Příběh má spád a nedá vám spát :). Moc doporučuji k přečtení.
Knihu bych si sama nevybrala. Četla jsem ji na doporučení. První část se četla dobře. Část druhá - Má cesta ke smrti... a zpátky - docela jsem se v tom ztrácela, některé pasáže jsem musela číst vícekrát. Něco jsem nepochopila... Ale někde jsem se zase docela našla a utvrdila se v tom, že některé životní události, které se vám stanou (a v té chvíli se zdají být katastrofou), jsou naopak novým startem a v podstatě vás zachrání. Určitě to není čtení pro každého.
Zlákala mě obálka a název. Název je velmi zavádějící, protože jde o název literární kavárny, která je tam okrajově zmiňovaná a moc nefunguje. Takže vůně kávy a knih se ztrácely ve smradu z neuvěřitelného množství cigaret a častého opíjení se. Ale příběh byl zajímavý, dojemný a četl se velmi dobře a rychle, protože jsem byla zvědavá, jak to dopadne. Závěr příjemně překvapil.
Někdy jsem se smála nahlas, někdy mně to přišlo už přehnané. Takové tlačení na pilu smíchu. Často se děj opakuje jen s malými obměnami. Dočetla jsem a zkusím i další díly.