marli58 marli58 komentáře u knih

Červená nit osudu Červená nit osudu Mirka Skočílková

Na jedničku hodnotím krásnou obálku knihy. Andrea má běžné manželství, děti a moc hezký vztah s tchánem a tchyní, jako by byli její vlastní rodiče... Proto také nemůžu moc strávit ten konec...(-1*)

22.09.2024 4 z 5

Shledání Shledání Anne Jacobs

Krásné... Moc hezky se čte, seznamuje nás s historií počátku 2. světové války z německé strany. Líbí se mi popisování vztahů mezi panstvem a služebnictvem a jejich vzájemná loajalita. Naopak se mně nelíbil Paulův nesouhlas s odjezdem Marie do Ameriky, který jí byl jako Židovce doporučený. Do konce války tvrdil, že odjela zbytečně a že by se jí jako manželce árijského Němce nic nestalo. Ale asi to bude spíš tím, že my už víme.... A je to konec ságy? Teď se bude obnovovat továrna, opravovat panský dům, ještě se nevrátil Kurti ze zajetí, ani Lisini chlapci. Uvidíme :).

02.05.2024 5 z 5

Debutantka Debutantka Jan Gardner

Tak trošku parodie na detektivku, ale reálné postavy a skvěle vykreslená atmosféra prvorepublikové Prahy vše pozvedla.

26.03.2024 3 z 5

Útěk na venkov Útěk na venkov Julie Caplin

Romantická oddechovka, která je také někdy třeba :D.

21.02.2024 3 z 5

Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Pokud nastane čas na romantiku, tak sáhnout po knize od Julie Caplin je ta správná volba.

11.04.2023 3 z 5

Šaman Šaman Noah Gordon

Šaman = Robert Cole mladší, pokračovatel lékařské dynastie Coleů. Podrobně popsaný životní příběh - láska, rodina, vztahy, historie - občanská válka severu proti jihu, útlak indiánů a černochů, zajímavý vhled do amerických dějin. Ošetřování pacientů a nové lékařské postupy, vyžadování a doporučování hygieny, to byl v té době běh na dlouhou trať. Pěkné. Určitě si přečtu i Lékařku.

31.01.2023 4 z 5

Spřádači snů Spřádači snů Barbara Erskine

Na knihu jsem se moc těšila a protože B. Erskine patří k mým nejoblíbenějším autorům, tak nesmí chybět v mojí poličce. Mám ráda střídání přítomnosti a minulosti, tajemno, historické postavy. Tentokrát tam bylo i hodně duchařiny. Cestování v čase bylo velmi autentické, jako bych prostoupila nějakým protrženým plátnem do historického filmu. Některé pasáže ale byly docela zdlouhavé a často jsem měla pocit, že hlavní hrdinka pořád spí. Přesto jsem ji četla s chutí a ráda.

31.01.2023 4 z 5

Bouřlivé časy Bouřlivé časy Anne Jacobs

I druhý díl se mně líbil. Moc hezky se kniha čte. Trochu mně vadí ta německá jména - někdy divná - Mücke a někdy zbytečně dlouhá - Karl-Erich. Ale dějově super.

06.09.2022 4 z 5

Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu Julie Caplin

Romantika, polární záře a opět hygge. Tentokrát mě to až tak nebavilo. Ale chválím úžasnou obálku.

06.09.2022 3 z 5

Knihkupectví na Bylinkovém náměstí Knihkupectví na Bylinkovém náměstí Eric de Kermel

Knížka mě zaujala názvem i obalem, ale jinak už ničím. Asi jsem neměla chuť s hlavní hrdinkou filozofovat. Nedočteno.

07.06.2022 1 z 5

Slib Slib Táňa Keleová-Vasilková

Knihy od této paní spisovatelky si vyberu vždy, když potřebuji četbu "odlehčit". Byl to opět pěkný příběh ze života. Tentokrát i hodně smutku , ale i ten k životu patří.

25.01.2022 3 z 5

Návrat Návrat Anne Jacobs

Pokračování rodinné ságy se opět moc hezky čte. Přesto, že už se asi s pokračováním nepočítalo. Tím, že od přečtení 3. dílu uplynula nějaká doba, tak jsem se trochu ztrácela v některých jménech - kdo je kdo a ke komu patří. Možná by už na začátku knihy nebyl špatný rozepsaný rodokmen. Určitě stojí za přečtení a je to další plnohodnotný díl do série z historie o době hospodářské krize. A vypadá to, že sága bude pokračovat...

29.12.2021 5 z 5

Tajemství porodní báby Tajemství porodní báby Sabine Ebert

Prostě drsný středověk. Ráda o této době čtu, ale tolik krutosti, zla a nespravedlnosti mě dost emocionálně vyčerpalo a do dalšího dílu se pustím později. Ale pustím...

16.03.2021 5 z 5

Rosiin sladký krámek snů Rosiin sladký krámek snů Jenny Colgan

Sáhla jsem po ní na odlehčení této depresivní doby. A velmi dobře splnila účel :). Hezký příběh. Vlastně dva. Rosiin a tetin.

02.04.2020 4 z 5

Až budu bez tebe Až budu bez tebe Kelly Rimmer

Dost dlouho mně trvalo, než jsem se začetla. Dokonce jsem myslela, že ji nedočtu. Pak se začalo vyjasňovat v tom, proč má Lila takové výkyvy nálad a příběh dostal spád. Znovu bych ji ale nečetla.

29.12.2019 3 z 5

Ví o tobě Ví o tobě Sarah Pinborough

Kniha mě od začátku udržovala v napětí a tajemnu, takž se čte dost dobře. Ale ty pokusy s lucidním sněním jsem moc nedávala... Líbilo se mi číslování kapitol a označení jménem toho, kdo kapitolu vypráví, což velmi usnadňovalo orientaci v ději. Ten konec je bomba. Měla jsem celý den o čem přemýšlet. Doufám, že to nejde...

26.08.2019 4 z 5

Nejdelší cesta domů Nejdelší cesta domů Sabina Zelená

Příběh má spád a nedá vám spát :). Moc doporučuji k přečtení.

11.06.2019 5 z 5

Musela jsem zemřít Musela jsem zemřít Anita Moorjani

Knihu bych si sama nevybrala. Četla jsem ji na doporučení. První část se četla dobře. Část druhá - Má cesta ke smrti... a zpátky - docela jsem se v tom ztrácela, některé pasáže jsem musela číst vícekrát. Něco jsem nepochopila... Ale někde jsem se zase docela našla a utvrdila se v tom, že některé životní události, které se vám stanou (a v té chvíli se zdají být katastrofou), jsou naopak novým startem a v podstatě vás zachrání. Určitě to není čtení pro každého.

26.03.2019

Šťastní lidé čtou a pijou kávu Šťastní lidé čtou a pijou kávu Agnès Martin-Lugand

Zlákala mě obálka a název. Název je velmi zavádějící, protože jde o název literární kavárny, která je tam okrajově zmiňovaná a moc nefunguje. Takže vůně kávy a knih se ztrácely ve smradu z neuvěřitelného množství cigaret a častého opíjení se. Ale příběh byl zajímavý, dojemný a četl se velmi dobře a rychle, protože jsem byla zvědavá, jak to dopadne. Závěr příjemně překvapil.

02.03.2019 3 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Někdy jsem se smála nahlas, někdy mně to přišlo už přehnané. Takové tlačení na pilu smíchu. Často se děj opakuje jen s malými obměnami. Dočetla jsem a zkusím i další díly.

28.01.2019 3 z 5