martin3683 martin3683 komentáře u knih

Jak vybudovat trvale úspěšnou firmu Jak vybudovat trvale úspěšnou firmu James C. Collins

Tuhle knihu jsem měl rozečtenou na nočním stolku čtyři roky. Průběžně na ni přišla řada, dal jsem kapitolu a zas ji odložil. Ne proto, že by nebyla čtivá, opak je pravdou, je inspirativní a to tak, že dávat více jak dvě kapitoly za sebou by byla velká škoda.
Kniha má český název trochu laciný "Jak vybudovat trvale úspěšnou firmu". Ne, že by o tom kniha také nebyla, ale název by mohl navádět k tomu, že je to nějaká příručka, jak být úspěšný a to fakt není. Jedná se o čistou teorii doplněnou pár doporučeními, ale hlavní osa knihy je zkoumání, proč některé firmy tu s námi jsou i sto let a jsou navíc každý rok úspěšnější a jiné, které měly podobné či lepší startovní podmínky, zkrachovaly a nebo jsou výrazně méně úspěšné. Co spojuje vizionářské společnosti jako Apple, HP, Procter & Gamble, IBM, Sony a další.
Po přečtení knihy nebudete schopni toto zopakovat, to autoři ani neslibují, ale teoreticky budete mít hrubou představu, jak tyto firmy fungují a třeba se vyvarujete některým chybám, kterých se dopustili srovnávací společnosti. Ale ne každý chce budovat firmu pro další generace a ne každý přistupuje k podniku, že tu bude min. dalších 50 let. Pro toho kniha asi moc nebude.
Jak jsem ji četl ty čtyři roky, tak vždy jsem našel nějakou novou inspiraci a přitakával v místech, kterým bych ještě před rokem nerozuměl. Když pochopíte hlavní myšlenky knihy, tak na ně můžete naroubovat i jiné velké firmy, o kterých máte dost informací (např. předválečný Baťa) a zjistíte, že to vše skvělé zapadá a funguje.
Pro nás, běžné smrtelníky, je ta kniha hodně zajímavá teorie. Pokud je ale někdo v řídící pozici ve velkém korporátu, tak tahle kniha by pro něj měla být nezbytnost.

23.06.2020 5 z 5

Tommyknockeři Tommyknockeři Stephen King

Dalo by se říci, že to je klasická Kingovka z jeho ranné tvorby. Hodně ukecaná, mraky vedlejších postav a příběhů, něco se tam pořádně začne dít až za půlkou knihy apod. S ukecaností to zde ale King často přehání, dalo by se až říci, že tu exhibuje a vybíjí si přetlak nápadů na různé mini příběhy a dramata. Nechá nás poznat postavu, aby ji o 15 stránek dále nechal zabít apod. Pokud by škrtl tak třetinu knihy, tak to nikdo nepozná, pokud by to byla půlka, tak by to poznat už bylo, ale jen pozitivně. Normálně od Kinga pomalu nečtu knihy pod 1000 stran, ale zde jsem se ošíval už při 200. stránce. Není to kniha pro všechny fanoušky krále horroru.

14.04.2020 3 z 5

Na smrt Na smrt Jozef Karika

Karika je pro mne asi nejlepší současný slovenský spisovatel. Sága téhle velikosti (odehrává se na dvou kontinentech) a rozsahu (cca 700 stran) tu myslím dlouho nebyla. Příběhy jak židovské mafie v New Yorku, tak detailně historicky popsaný nástup nacistické mašinérie, jsou velmi věrné a v hodně bodech podobné. My lidi jsme prostě zvířata a Karika nám to dokazuje na každé stránce. Dokazuje to tak věrně a drsně, že často se mi stávalo, že mi četba byla až fyzicky nepříjemná. Chápu, že chtěl popsat zvěrstva, která prováděli nacisti a dát je do roviny s tím, co dělali gangsteři zas jinde, ale někdy to bylo na mne už moc a stránky jsem přeskakoval. Podle mne to možná až přehnal. Asi jsem měkota, ale některé pasáže jsou tak psychicky náročné, že vám přijde čtení statistik mrtvých v koronavirové pandemii jako celkem pozitivní četba. Za tohle přehánění strhávám hvězdičku, protože jinak je to hodně dobře napsaná kniha a nevěřil jsem, že mne bude bavit číst a sledovat, jak nacisti budovali s precizností sobě vlastní celý ten byrokratický aparát, rozvědku a jak postupně směřovali k čisté rase.

13.04.2020 4 z 5

Práce na dálku Práce na dálku Jason Fried

Rovnou říkám, že pokud práce na dálku je pro vás jako šéfa a nebo podřízeného věc úplně nová a vždy jste ji brali jako něco zkaženého z těch divných hipsterských firem, tak si přičtěte další hvězdičku. Kniha vám jasně a stručně bez zbytečné omáčky kolem vysvětlí, jak to funguje a přínosy. Pokud home office či vzdálený přístup je pro vás běžná věc, tak kniha vám nic nového nedá. Upevníte se v názoru, že to je pro určité profese fajn způsob práce a možná se vyvarujete některých chyb, ale nic zásadního, co by vám po zavření knihy zůstalo v hlavě.

06.04.2020 3 z 5

Zmizení Stephanie Mailerové Zmizení Stephanie Mailerové Joël Dicker

Harry Quebert a Baltimorští jsou dvě moje velmi oblíbené knihy a proto jsem s velkým očekáváním vyhlížel další dílo tohoto talentovaného vypravěče. V mnohém nezklamal: poutavé vyprávění a několik dějových a vyprávěcích linek, což jsou věci, které u něj mám rád. U toho se na chvíli zastavím. Dicker nechává skoro každou z důležitějších postav knihy (a že jich je!) vyprávět část svého příběhu z vlastního pohledu, střídá to s flashbacky z minulosti a pak přidává přítomnost z pohledu třetí osoby. Na první pohled šílený mix, kdy nevíte, kdo to vlastně vypráví, ale na druhý pohled to celkem funguje, ale musíte být stále ve střehu. Postav je tam strašně moc, každá má nějakou spojitost s hlavními událostmi v knize a to buď se čtyřnásobnou vraždou v 94. roce nebo se zmizením S. Mailerové v roce 2014. Autor si se čtenářem hraje, a v jednu chvíli je každá z postav velmi jasný pachatel, aby o pár stránek dále ji vyloučil a o kapitolu dále zas vrátil do úzkého okruhu podezřelých. Někdy si říkám, že se mi tím autor skoro vysmívá a má z toho strašnou srandu. Přistoupil jsem na jeho hru a bavil jsem se tím také. Má to ale jeden velký zápor: je tam strašně moc náhod a krkolomých propojení postav navzájem, že by to nevymyslela ani Agatha Christie a její překombinované finále ve Vražda v Orient-expresu :-). Někdy jsem si říkal, jak vážně je kniha míněná a kdy už je to karikatura postav a profesí (policajt, divadelní kritik, umělec, novinář, mediální magnát, milenka, dcera zbohatlíka, gangaster apod.) a klišé z detektivek. Jelikož znám předchozí díla autora, tak vím, že psát umí a psychologii postav zvládá, tak mu buď hráblo a nebo to tak od začátku měl takto vymyšlené. Tentokráte nedám plné hodnocení, ale kniha mne velmi bavila a do posledních pár stránek jsem fakt nevěděl, kdo je vrahem.

12.03.2020 4 z 5

Temná zahrada Temná zahrada Tana French

Čekal jsem napínavou detektivu, ale dostal jsem hlavně psychologický thriller s rozkladem jedné osobnosti jako třešničkou na dortu z lidských kostí.
Kniha je depka od začátku do konce a to myslím v dobrém, pokud to vůbec jde takto vyjádřit. Je hodně zajímavé sledovat hlavní postavu a jeho vývoj z chlápka, který životem proplouvá, vše mu vychází a prochází a vlastně se kolem sebe moc neohlíží v trosku s “totálně rozjebanou hlavou”, když ho budu citovat.

24.02.2020 5 z 5

Zlá krev Zlá krev John Carreyrou

Myslel jsem, že mne bude bavit číst o tom, jak mladá ambiciózní žena oklamala celý svět, ale nakonec to moc nebavilo. Od začátku víte, jak to zhruba dopadne, od první stránky je vám jasný, že je to velmi charismatická psychopatka a číst to, mi bylo kolikrát nepříjemné. Jak to fungovalo ve firmě, jak lidé byli slepí s vidinou peněz a většina napálených si za to mohla sama, protože zas vidina velkého balíku peněz. Kniha je napsaná čtivým reportážním stylem, ale prostě číst příběh mladé psychopatky nebyla nakonec taková zábava a nic mi to nedalo ani po odborné stránce.

01.02.2020 2 z 5

21 lekcí pro 21. století 21 lekcí pro 21. století Yuval Noah Harari

V Sapiens se autor zabýval minulostí, v Homo Deus budoucností a v této knize se obě časové roviny střetávají v přítomnosti a velmi blízké budoucnosti. Pokud jste četli předchozí dvě knihy, počítejte s recyklací myšlenek, ale asi se tomu nedalo úplně vyhnout. V jednu chvíli jsem to viděl, i kvůli tomu, na tři hvězdičky z pěti, nakonec mne ale Harari zas dostal. Některé kapitoly jsou tak brilantně provokativní a vypointované, že mu hvězdičku nakonec přidám i s vědomím, že čtu to samé vlastně už potřetí.

Knihu nedoporučuji číst na jeden zátah, ale spíše po kapitolách/lekcích. Dát si jednu lekci, nechat myšlenky vstřebat a další den pokračovat. Číst to najednou by u takto myšlenkově hutné knihy byla vysloveně škoda. Dokáži si představit, že je na světě plno autorů (hlavně amerických :)), kteří by z této knihy dokázali napsat 21 knih s dostatkem omáčky kolem. I za to autora chválím, že jde k věci a neokecává to zbytečně.

27.01.2020 4 z 5

Obory budoucnosti Obory budoucnosti Alec Ross

O technologie a jejich dopad na budoucnost se celkem zajímám a i přesto jsem v knize našel plno zajímavých informací a pohledů na problematiku. Každopádně, kniha je zacílená hlavně na čtenáře, kteří se v nových trendech ještě tolik neorientují a chtějí si udělat ucelený obrázek, jak technologie budoucnosti můžou (ale také nemusí) ovlivnit třeba i jejich obor (finančí služby, automobilky, medicína a genetika, státní správa apod.). Kniha je psaná velmi čtivě a skláním se před autorem, že dokázal i celkem srozumitelně vysvětlit Bitcoin a pojem blockchainu, v kterém jsem se i já do této chvíle hodně plácal.
Na závěr použiji citaci z knihy, která můj pocit z celého textu a budoucnosti vystihuje naprosto přesně: "Ti, kdo mají rádi věci pod kontrolou, to v 21. století nebudou mít lehké."

27.12.2019 4 z 5

Energie Energie Václav Smil

Četl jsem několik rozhovorů s profesorem Smilem a jeho největší fanoušek Bill Gates o jeho knihách stále píše, že jsou top, tak jsem neodolal a jednu taky koupil. Měl jsem ale asi zůstat u rozhovorů a nebo si jít koupit učebnici fyziky pro vysoké školy. Hustota informací je zde neuvěřitelná, ale čte se to stejně špatně jak ty nejnudnější učebnice. Čekal jsem stále nějaký zajímavý kontext a nebo nadhled nad oborem, díky kterému je Smil proslavený, ale přes plnou stránku odborných termínů a vzorečků se to nedalo číst a ve třetině jsem to vzdal. Kniha bude po odborné stránce asi pecka, ale pokud nejste génius jako Gates a nebo se daným oborem nějak odborně nezabýváte, tak asi nebude pro vás.

16.12.2019 3 z 5

Inovovati budeš: Jak izraelská vynalézavost pomáhá k nápravě světa Inovovati budeš: Jak izraelská vynalézavost pomáhá k nápravě světa Avi Joreš (p)

Autor se snaží dosáhnout úspěchu jako jeho předchůdce se slavnou knihou Startup Nation, kde byl poprvé Izrael ukázán jako jedno z největším center inovací na světě a jaké jsou důvody, že se mu to tak daří.
Kniha se skládá z mnoha samostatných příběhů-úspěchů izraelského lidu, které nejsou moc navzájem propojené. Hodně je z toho cítit snaha o propagaci Izraele a i když je tam vše pravda, přijde mi to prostě jak propaganda a moc mne to nebavilo číst. Startup Nation a nebo Budiž voda jsou mnohem zajímavější knížky o byznysu v Izraeli i bez tolika nánosu patosu.

25.11.2019 3 z 5

Cukrfree Cukrfree Janina Černá

Při držení nízkosacharidové diety je to ideální kuchařka. Pomohla mi rozšířit obzory, že se dá jíst také něco jinýho, než je plnotučný sýr a klobása se zeleninou nebo opečené maso. Moc doporučuji a stále podle ní vařím.

22.11.2019 5 z 5

Co je nového v počítačových hrách Co je nového v počítačových hrách Helena Bendová

Útlá knížečka má za cíl na malém prostoru shrnout, co se poslední dobou událo v počítačových hrách. O hrách jako takových se tam ale skoro nepíše, hlavním tématem jsou game studies (herní studia), tedy celkem mladý vědní obor, který hry zkoumá z pohledu sociologického, kulturního apod. Kniha je psaná stylem diplomky a nečte se to jednoduše i člověku, kterých o hrách jako takových má slušný přehled. Asi jsem čekal od té knihy trošku víc a fakt bych ocenil knihu, která opravdu shrne vývoj her za poslední dekádu, protože ten rozvoj je neuvěřitelně rychlý.

17.11.2019 3 z 5

Povznesení Povznesení Stephen King

Na jednu stranu je příjemné si od Kinga přečíst něco, co má méně než 500 stránek, jde tak přímo k věci a nerozkecává úvod do děje na 300 stranách, ale zrovna u této větší povídky by slušelo, kdyby to vyšlo v nějaké sbírce než samostatně. Těch 140 stran s velkým fontem na mne působí až moc jako okaté tahání peněz z kapes Kingových fanoušků a myslím, že si to Král nezaslouží a my také ne. Jinak příběh fajn jednohubka, bavilo mne to a času s knihou nelituji. Ale četl jsem od něj už lepší krátké texty.

17.11.2019 3 z 5

Personalistika pro malé a střední firmy Personalistika pro malé a střední firmy Jiří Bláha

Je to hlavně teorie a to spíše napsané stylem učebnice, ale mě to nevadilo, protože účel to splnilo. Šlo mi o ucelený pohled na personalistiku jako celek. Ta kniha je dobrá vstupní brána do oboru. Nejde do detailu a spíše seznamuje s tématikou a pak už je potřeba se dovzdělávat dál. Na každou kapitolu v knize by šlo napsat x knih, pokud bychom chtěli jít do hloubky, ale to nebylo viditelně cílem kolektivu autorů.

15.11.2019 4 z 5

Cesta králů Cesta králů Brandon Sanderson

Netušil jsem, že mne na stará kolena chytne ještě nějaký megalomanský fantasy opus. Tahle kniha je jen rozjezd, takový úvod (heh, na 900 stran!) do velké série. Nemusí tedy sednout každému, a možná to plno lidem přijde pomalé a roztahané, ale mne ten rytmus velmi sedl. Kdybych měl knihu nejak charakterizovat, tak je to taková sluníčkářská kniha osobního rozvoje schovaná do fantasy reálií :-). Všichni hrdinové jsou na začátku ve sračkách, na dně a nebo od něj velmi blízko. Postupně ale dochází k určitému uvědomění odpovědnosti za své okolí a k výraznému morálnímu posunu, až to na konci vrcholí tak, jak na začátku asi málokdo očekával. Cesta králů je kniha ve knize (nebudu dál prozrazovat) jak být odpovědným králem a já jsem hodně zvědav, jak si Šalán, Kaladin a Dalinar povedou dál. Čekám, že autor zas rozbourá pár fantasy klišé a ještě je protáhne pořádným bahnem.

09.10.2019 5 z 5

Clayův most Clayův most Markus Zusak

Tahle kniha je jasný důkaz toho, že když u knihy zvítězí forma nad obsahem, že se to nedá číst. Autor se snaží exhibovat svým rádoby stylem, skáče z jednoho příběhu do druhého, blbě se to čte, i když se hodně soustředíte a po 50 stránkách jsem nevěděl o čem to vlastně vypráví. Je plno knih, co si zaslouží mou pozornost, ale tato to není a vzdal jsem to číst dál. A to jsem od autora četl jiné knihy jako Posel či trilogii o bratrech a tam jsem byl velmi spokojen. Clayův most je pro mne velké zklámání.

17.08.2019 2 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Byl jsem hodně zvědav, jak tato slovenská variace na Záhadu Blair Witch dopadne. Podobnost se starou horrorovou klasikou je velká, i když se od toho autor odvrací a několikrát si z toho sám v textu střílí. Každopádně polodokumentární styl vyprávění, parta rozdílných lidí uprostřed lesů poblíž Nitry, záhada kolem pohoří Tribeč, směřování na reálné články a odkazy na netu, které celou historku podporují... to vše je dobře prověřený koktejl, který, když je dobře namíchaný, vám způsobí velmi nepříjemné mrazení v zádech.

Já si dal namíchaný drink plnými doušky a u mne k mrazení tedy docházelo a druhou polovinu knihy jsem dal skoro na jeden zátah. Musím říct, že tak dobře napsaný a uvěřitelný popis postupného šílenství jsem dlouho nečetl. Takto nepříjemný pocit po dočtení knihy u mne dokázal vyvolat jen mistr šílenství H.P. Lovecraft, z jehož odkazu autor knihy podle mne těží.

05.08.2019 5 z 5

Temný experiment Temný experiment Gwenda Bond

Jak ohodnotit kvalitu knihy podle seriálu? Asi tak, že po přečtení mne donutila si znovu pustit první sérii Stranger Things. Takže Netflix může být spokojen! Nejedná se o žadnou vysokou literaturu, spíše odpočinková četba k vodě, dobře čitelná, nic více a nic méně.
Knize se kupodivu dobře daří držet atmosféru seriálu, i zde vznikne společenství různých podivínů a kniha je plná popkulturních odkazů a vlastně dobrý úvod do seriálu. Funguje i samostatně i když o Stranger Things nic nevíte.

28.07.2019 3 z 5

12 pravidel pro život: Protilátka proti chaosu 12 pravidel pro život: Protilátka proti chaosu Jordan B. Peterson

Na první pohled to může vypadat jako kniha, která vám chce radit, jak máte žít, ale na druhý pohled ... je tomu opravdu tak. Každopádně od klasických knih osobního rozvoje to má hodně daleko. Spíše se to blíží k filozofické či populárně vědecké literatuře a to díky rozsahu témat a hloubky do jaké vždy autor jde.
I u celkem triviální rady “Mluvte pravdu a nebo alespoň nelžete” se na 35 stránkách rozepisuje z citátů z bible, zkušenosti z psychologické praxe a vědeckých poznatků z posledních let. Někdy jde tak hodně do hloubky, že se čtenář může ztrácet a nechápat, co to s danou radou má společného. Vždy to ale na posledních stránkách kapitoly poskládá dohromady.
Jsem přesvědčen, že všech 12 rad opravdu vede ke spokojenějšímu životu a dalo by se říci, že nejsou nijak objevné a každý trochu rozumný občan západního světa se jimi již dávno řídí. Pokud tomu ale u vás není a potřebujete jít jako já ve všem do hloubky a pochopit celý kontext, tak ta kniha bude pro vás jako stvořená. Pokud nemáte v podobných knihách rádi zbytečnou omáčku kolem hlavní myšlenky, tak si uberte z hodnocení jednu hvězdičku, někdy je text opravdu zbytečně rozvláčný.

25.06.2019 4 z 5