mazlak mazlak komentáře u knih

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Nádhera. Tak propracované dílo u tak zdánlivě obyčejné rodiny. Trochu mne mrzí, že než se mi dostane do ruky i ten třetí díl ztratím se v přehršli jmen. Natož tak v tom umístění v rodině.

29.10.2024 5 z 5

Jak Křemílek s Vochomůrkou pekli kaštany Jak Křemílek s Vochomůrkou pekli kaštany Václav Čtvrtek (p)

K těmto pohádkám se velice rád vracím i ve svém věku, a nemyslím si že bych se měl za to stydět. Úžasně odpočinkové čtení. A my pamětníci si k tomu vybavíme hlas Jiřinky Bohdalové a pohádka je naprosto dokonalá.

05.10.2024 5 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Detektiva Cormorana Strikea fakt obdivuji a tím pádem i jeho kolegyni. Musím říct, že takovou mravenčí práci si jen málokdo dokáže přectavit a kolikrát i nevzdat a úspěšně dokončit.
To samé tedy musíme přidat i k autorce. Neboť ona musí všechny ti byť maličkosti nosit v hlavě a následně zaznamenat. Propojit životními příběhy vším ostatním. Pro mne to již bylo velmi obsáhlé dílo se spoustou postav v kterých jsem se posléze začínal ztrácet.

20.09.2024 4 z 5

Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

(SPOILER) Uf. Tak to byl zase jednou úžasný příběh. Knihu odložit bylo velice těžké. Prakticky nemožné. Vždyť se jednalo o přerušení děje. No a když už jsem si říkal, že je zbytek děje naprosto jasný přijde zlom. Možná zlom je špatné označení, spíše obrat o sto osmdesát stupňů. Pak už knihu tuplem neodložíte.

08.08.2024 5 z 5

Zdislava a ztracená relikvie Zdislava a ztracená relikvie Vlastimil Vondruška

Nádherná detektivka z doby kdy právo bylo vždy na straně bohatých a mocných. Ano, tady v této knize je na prvním místě spravedlnost a soudce na straně utlačovaných slabších. Možná pohádka, ale nádherně propracovaná a velice dobře sen to čte a ještě lépe poslouchá.

04.08.2024 5 z 5

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

O Ostravě a vůbec havířích jsem četl poprvé. Ale příběh je to opravdu velice silný. A řekl bych, že je i docela poučný. Kdo doposud slyšel o tom, že se chodili poutě pro sůl do Polska. A vůbec jak se těmto rodinám žilo. Určitě brzy sáhnu po druhém díle.

28.07.2024 5 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

Další kniha od této autorky. S počátku to bylo velice zajímavé, ale nyní mi to přijde jako vyprávění o osudu další rodiny o které autorka získala informace. A vzhledem k tomu, že je to již má třetí kniha od Niny Špitálníkové, dá se říci, že je to dosti podobné.
Spíše je však zarážející, že celý svět ví o útlaku a násilí v této zemi, ale jen se o tom šeptá.

25.07.2024 4 z 5

Pan Kdybych hledá kamaráda Pan Kdybych hledá kamaráda Pavel Šrut

Tak to byla moje nejrychleji přečtená kniha. Pan Kdybych a jeho plyšák. Jen nápad, sestavit jména lidí tímto způsobem. Myslím, že důležité ale bylo, poukázat na to, jak je velmi těžké najít opravdového kamaráda. Tento žánr nevyhledávám, ale díky čtenářské výzvě 2024 jsem si zase rozšířil obzor.

14.07.2024 4 z 5

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Bylo to zajímavé čtení. A opět to na mne působilo hloubkou. Jako by na povrchu běžel jeden příběh a kdesi pod ním, těsně pod touto linií, běžel druhý. Takový ten hluboký. Nadčasoví, ale hrozně poučný. Ten horní jsem vnímal úplně parádně, ale ten druhý jen takové záblesky. Bude jistě moudré si tento příběh ještě několikrát přečíst a pochopit.

10.07.2024 5 z 5

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Čtyři postavy, čtyři životy, a spojeny v jeden příběh. Člověk by si řek, setkání lidí na úplném konci války, to bude veselý a šťastný příběh. No, a ono je to úplně naopak. Kdo by to byl řek, že tento příběh skrývá takovou tragédii. A upřímně, do této chvíle jsem o tomto neštěstí vůbec neslyšel.
Úžasná kniha. Jsem rád, že to byla volba čistě na slepo. Jinak by dále vězela pouze v seznamu titulů mých e-knih k přečtení.

22.06.2024 5 z 5

Jednou za život Jednou za život T. L. Swan

Teda, to byl moc krásný příběh. Sice taková klasická pohádka pro dospělé, ale kdo by si občas něco takového nepřečetl. Protože prožít něco podobného se podaří jen hrstce vyvolených. No už nyní se koukám po druhém dílu.

26.05.2024 5 z 5

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Tato kniha mne nějak nenadchla. Knihu bych popsal jako příběh páru za dob totality. To je ten střed a pak jsou různé děje a pohledy na něj navazující.

16.05.2024 3 z 5

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Nádherný příběh. Asi nejde ani tak o to, že jsou vánoce, ale o zamyšlení a nápravu lakoty a pohrdání ostatními lidmi. Jak nikdy není pozdě k zamyšlení a změně sebe sama. A vánoce? Ty tuto atmosféru jen umocňují a dotváří. Vřele doporučuji.

04.05.2024 5 z 5

Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Opět se potvrdilo, že kniha předčí film. Sice jsem původně netušil, že jsem již tuto knihu viděl filmově ztvárněnou, ale při čtení se postupně vynořovali vzpomínky až po úplný obraz. Mám rád historické romány a tady byla i detektivka s napínavým dějem. Prostě super dílo.

02.05.2024 5 z 5

Závod s časem Závod s časem Lisa Regan

Tak to je opravdu závod s časem. Já závodil v rychlosti četby. Z této série jsem zatím narazil jen na dva díly, ale oba jsou jedinečné. Děj jsem doslova hltal. Odložit a jít spát. To byl skoro hřích. K této autorce a této sérii se rozhodně vrátím.

21.04.2024 5 z 5

Strašidelná vagina Strašidelná vagina Carlton Mellick III

Tato kniha mne velice zklamala. Hodnotil bych jednou větou. Odevšeho něco a přitom od ničeho nic.

16.04.2024 2 z 5

Upálené Upálené C. J. Tudor

Kniha zajímavá obsahující napětí: Hororem bych to určitě nenazýval, ale jinak na zvraty tady není nouze. Rozuzlení ale bylo opravdu velice nečekané.

12.04.2024 4 z 5

Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

Druhá světová válka byla hrozná, ale koncetrační tábory - na to nemůžu najít slovo. Je to prostě hrůza, ale i když to budí silné emoce, je potřeba to stále připomínat. O tomto tématu jsem četl již spoustu knih, ale i tato kniha mi zase ukázala jinou část těchto událostí.
Lidé zde byli opravdu jen jako dočasný inventář a né lidské bytosti. Vcítit se do těchto duší, ponížení, zoufalství a bolesti se prostě nedá. A přesto stále doufali a neztráceli naději.

29.03.2024 4 z 5

Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Velmi zajímavá kniha. Nebo spíše samotný příběh. Jsem pamětníkem té doby a tak jsem si místy připadal, jako by autorka popisovala můj příběh. Ještě více na podání a vnímání děje napomohlo to, že jsem si knihu zakoupil v podobě audioknihy.

29.03.2024 4 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Nádherné, ale dosti obsáhlé dílo. místy jsem se už vzdával a místy stránky hltal. Rozhodně to muselo znamenat spoustu materiálu, který byl zpracován do příběhu. Nad "Bohyně" to ale nedosáhlo.

11.03.2024 4 z 5