Mi--LADA Mi--LADA komentáře u knih

Kráska a špion Kráska a špion Julie Anne Long

Povedená historická romance se zajímavou zápletkou. Tajemství a láska, dokonce i s občasnými mírně humornými vsuvkami, napsaná rukou dobré vypravěčky, Julie Anne Longové. Tato poutavá, napínavá a milá oddechovka, na níž ještě volně navazují další dvě knihy z trilogie, snad nikoho vyloženě nezklame. Alespoň si to teda myslím...

19.03.2021 4 z 5

Lovec draků Lovec draků Khaled Hosseini

Poutavá kniha ze zajímavého, islámského prostředí. Hosseini umí příběh podat opravdu dobře. Jsem ráda, že jsem se mohla díky tomuto románu trochu seznámit s afghánskou literaturou.

14.03.2021 5 z 5

Tisíce planoucích sluncí Tisíce planoucích sluncí Khaled Hosseini

Další hodně zajímavá knížka o životě v Afghánistánu, tentokrát tady hlavní roli hrají ženy. Opět se četla jedním dechem. Strhující příběh. Je to čtení, od kterého se člověk nemůže odtrhnout. Od autora si určitě přečtu ještě něco dalšího.

14.03.2021 5 z 5

Stepfordské paničky Stepfordské paničky Ira Levin

Zajímavá myšlenka. Nevšední, záhadné, nepřirozené městečko s "ideálními" vysněnými ženami jako ze žurnálu a sobeckými muži mi vždycky bavilo. Nevím, jestli je to horor, ale skvělej námět a nápad určitě. Filmová zpracování jsem viděla obě (a kdo taky ne, že ano?, zajímavé je, že každé je trochu jiné, jedno víc záhadný thriller s kritikou společnosti a druhé spíš rodinná sci-fi zábava v lehčím duchu ) a tak mi ještě zbývalo si román přečíst. I když jsem věděla, o co tady jde, udělala jsem dobře, že jsem sáhla i po literárním zpracování. Je to zase trochu jiný pohled na stejnou věc. Škoda, že jsem byla díky filmům obraná o pointu. No což, filmy se prostě nabídly dřív, ale bez nich bych se možná ke knize nedostala.

12.03.2021 5 z 5

Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Po dlouhé době zase něco z Itálie. Román o netypickém, poněkud nezdravém přátelství a dvou kamarádkách, které se navzájem ovlivňují a střetávají. Kulisami jsou italská společnost, tento národ a jeho politika 2.pol.20.st. Ferrante píše kvalitně, psychologii postav umí podat skvěle.

12.03.2021 4 z 5

Rozhřešení vraždou Rozhřešení vraždou Peter Tremayne (p)

Další z detektivek, která mi byla tolikrát doporučována, až jsem to vzala za své a pustila se do ní. Líbí se mi žánr historická detektivka (a tenhle příběh se odehrává opravdu v hluboké minulosti). 4 hvězdičky, které jsem středověké krimi odehrávající se v klášteře udělila, mluví za vše. A protože jsem prý občas až moc ukecaná, nechávám svých úvah a jdu si skoro beze slov pořídit další díl.

08.03.2021 4 z 5

Fantom Opery Fantom Opery Gaston Leroux

Fantastický román s úžasnou, nevšední atmosférou. Za mě dost, dost dobrý!

07.03.2021 5 z 5

Jeden za druhým Jeden za druhým Chris Carter

No, nedalo mi to. Tohle je prej nejlepší Carter a tohle krimi bych prý neměla opomenout! Přečetla jsem a musím říct, že dávám za pravdu. Tato detektivka, pátá ze série, opravdu nejlepší je. Nepřekombinovaná. Napínavá. Není tu nic zbytečného, každá scéna a příběh tu má svůj účel, který se dřív nebo později vysvětlí. Právě proto mám ráda psychologické krimi, protože kromě zábavy, napětí a vyšetřování mají ještě nespornou přidanou hodnotu navíc. Dá se o mnohém přemýšlet.
Spoiler:
Jeden člověk za druhým často rozhoduje o životě šikanovaných spolužáků nebo slabších jedinců a to svými skutky (ignorují je nebo jsou k nim dokonce agresivní, což často vede k tragédii). Značná část společnosti ráda ubližuje těm, kteří se zdají slabší a nemůžou se bránit. Problém nastane jen tehdy, když někomu (oběti šikany nebo členu z jeho rodiny) rupne z toho trápení v bedně a začne to "dobré, ohleduplné" jednání po svém útočníkům vracet. To je pak teprve zábavná psycho jízda!
Ach jo, život je prostě pes.

"Teď mi ukaž, jak si silná ty. Pláč ti nepomůže. Prosby ti nepomůžou. Stačí dokázat, že jak jsi (v těžké životní situaci) psychicky odolná ty."

07.03.2021 5 z 5

Sisi: sen o lásce Sisi: sen o lásce Gabriele Marie Cristen (p)

Jedna z těch lepších životopisných knížek o jedné z nejznámějších a nejoblíbenějších aristokratek. O bavorské princezně, později po svém sňatku s Františkem Josefem rakouské císařovně, české a uherské královně, známé víc pod přezdívkou Sissi, než pod oficiálním jménem Alžběta Bavorská. Ráda čtu o jejím životním příběhu. Byla jsem i na nádherném muzikálu a pouštím si ho občas v různých jazycích. Kdo by ve světě neznal tuhle krásnou, na pohled charismatickou šlechtičnu se zajímavým životním osudem, znásobenou její tragickou smrtí rukou atentátníka? Nesmrtelná postava, která bude umělce určitě inspirovat i nadále.

02.03.2021 5 z 5

Marie Terezie: mezi trůnem a láskou Marie Terezie: mezi trůnem a láskou Gabriele Marie Cristen (p)

Četlo se to moc hezky. Už jsem od G.M. Cristen něco jiného měla a... že bych si jí dala do oblíbených? Popřemýšlím o tom a mezitím si dám alespoň ještě jeden literární nášup.
(Konkrétně Marie Terezie už čtena dříve, pěkný dojem zůstává i po letech).

02.03.2021 5 z 5

Královna Margot Královna Margot Alexandre Dumas, st.

Další Dumasův úžasný román, byl to borec. Tentokrát se mi i hodně líbil nebanalizovaný film, z něhož je fotka na obalu knížky. Silný námět o noci, které bych se fakt nechtěla zúčastnit, intrik, které nepotřebuju zažít na vlastní kůži, plná padouchů i interesantních postav, které bych naopak potkat chtěla... Trpěla jsem s nimi, nechávala se strhávat politikou, vášní a milovala. Dobře se mi o té Bartolomějské noci a jejích důsledcích pěkně zpovzdálí četlo (ten způsob vyprávění!) - i na ní koukalo (ty kostýmy!, ty filmové obrazy!, ty herecké výkony všech zúčastněných!), i když náboženská válka musela být fakt až nekřesťantsky drsná.

02.03.2021 5 z 5

Tři mušketýři 1. díl Tři mušketýři 1. díl Alexandre Dumas, st.

Z četby jsem byla naprosto okouzlená. Tehdy poprvé ve 13 letech a i dneska.
Jeden z nejlepších a nejpřístupnějších dobrodružných, historických románů, který byl kdy napsán, který se naprosto skvěle čte, přenese čtenáře do svého světa a nenechá vydechnout. Přitom to má krásu, duši i rozum. Knížka, kterou plno lidí žije. Už tolik let! Protože je to fantastický svět!
Zážitek z nadprůměrné četby mi nestačily pokazit ani filmová zpracování (včetně těch komediálních), které snad každý měsíc opakují v TV, skoro až do zblbnutí (proboha, proč?, chtějí nám ty mušketýry omrzet?). Ne, tohle si zevšednět nenechám. :D

Dokonalé ticho Dokonalé ticho Helen Fields

Dokonalé ticho je prostě dokonalé. Sorry, já prostě nemám slov. :-) Doporučuju všem.

01.03.2021 5 z 5

Popravčí Popravčí Chris Carter

Boha jeho! Nechutný hnusárny převážily a zničily to lepší z této knížky. Třeba pokus o psychologii. Co přidá autor příště? Tenhle surovej styl už neberu, už je ho v současnosti moc a furt se přitvrzuje. Nelíbí se mi to.

27.02.2021

Kočár do neznáma Kočár do neznáma Hana Marie Körnerová (p)

Romantika, jak má být. Tentokrát o dvou sestrách, šlechtičnách na útěku z Francie, které kvůli nepříznivé politické situaci hledají útočiště u příbuzných v Čechách. Čtenářská sázka na jistotu. Moc milá a napínavá, určitě stojí za přečtení. Alespoň pro mě, miluju historické romány.

22.02.2021

Méně je více Méně je více Joshua Becker

Moc dobrá a přitom dobře stravitelná knížka o tom, že lpění na věcech nás spíš zatěžuje než přináší radost. Já osobně si po velkém úklidu v šatníku apod. vždycky oddechnu a jak se tak říká, lépe a volněji se mi dýchá. Nejsem svázaná věcmi, všechno je přehlednější, zorganizovanější a cítím se osvobozená od nánosu toho nepotřebného. Méně věcí, méně starostí. Střídmost je vkusná krása. Chystáme se zrekonstruovat byt a pokusíme se i o jednodušší design.
Tahle knížka o filozofii, kterou s sebou nese minimalismus, patří asi mezi ty lepší po nejširší veřejnost, které byly na podobné téma napsány. Více sečtělým lidem to možná tolik nedá, já byla spokojená.

22.02.2021 4 z 5

Domov bez harampádí: Jde to i s dětmi Domov bez harampádí: Jde to i s dětmi Joshua Becker

Myšlenky se sice opakovaly, ale v mém případě slyším radši desetkrát to samé. Protože když něco nechci slyšet, je třeba i prosté myšlenky opakovat několikrát, než je vezmu za své a přejdou mi do krve. Opakování myšlenek mi tedy osobně nevadilo. Ráda se obklopuju upřímně řečeno vcelku nepoužitelnými věcmi a nadbytečnými dekoracemi (jen těch ozdobných polštářků a povlaků co mám!), + kamínky, co našli děti a mušličky ve skleněných předmětech, obrázky, co děti namalovali, které mi připomínají hezké zážitky s rodinou nebo pěkný výlet s přáteli. Nějaká věc se koupí snadno, jenže kdo je pak klidně vyhodí, když zevšední, už nejsou moderní nebo jich je prostě moc? já s tím teda bojuju.
Snad se jednou k tomu minimalismu dopracuju nebo to naučím alespoň naše děti. Doufejme. Za každou knížku o minimalismu a vyhazování věcí děkuju.

22.02.2021 3 z 5

Když se zvěrolékař ožení Když se zvěrolékař ožení James Herriot (p)

Kvalitní humoristický román o anglickém, venkovském veterináři, plná lásky nejenom ke zvířatům. Někdy sice i se smutnými příběhy, některé zákroky jsem přeskočila, i když převažují samozřejmě odpočinkovější pasáže. Tentokrát se zvěrolékař stává otcem a je kolem něho a toho hlavně zase spousty legrace... Stejně jako kolem samorostlých farmářů.

21.02.2021 4 z 5

Dívky od svaté Magdalény Dívky od svaté Magdalény V. S. Alexander

O Magdaleniných prádelnách jsem slyšela už dávno a pořád nemůžu věřit tomu, co se v téhle instituci těm po mnoha stránkách zneužívaným dívkám dělo, navíc pod rouškou církve. Pokud jste o nich ještě neslyšeli, doporučuju si o prádelnách předem něco přečíst na internetu, ať víte, do čeho jdete, a pokud nemáte rádi nelítostné příběhy, raději sáhněte po něčem jiném. Zpracování je průměrné a čtenáře šetří od největších hrůz, ke kterým tam docházelo, ale kdo o tomhle "útulku" a jeho poměrech tam ještě nečetl, bude asi hodně překvapený a pro toho bude patrně knížka zajímavá. Není to žádný literární zázrak, spíš taková zajímavost, napsaná úměrně, napínavě a hlavně pro ženy.
Ráda bych si přečetla na tohle téma i něco z literatury faktu, budu pátrat po další knížce, tentokrát ovšem v oddělení naučné literatury. (Kruté příběhy nemám obvykle ráda, prádelny mi ovšem kdo ví proč zaujaly.)

21.02.2021

Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Pátrání po rodinných tajemstvích, nahlédnutí do života dokonce tří generací jedné rodiny a příběh o mateřství, dětech ( včetně těch nemanželských), odehrávající se ve 20. století. Možná někoho napadne, no jo, kolikrát už tu podobné témata byly? Nejdůležitější ovšem je, kdo je vypráví. A že paní Körnerová vyprávět umí, o tom svědčí její velká oblíbenost a spousta lidí, kteří si jí nemůžou vynachválit. Jsem ráda, že jsem se s ní seznámila a udělala si představu, jak píše naše současná, plodná a populární autorka. Její první román jsem od ní četla teprve před rokem a tak mám pořád ještě z čeho vybírat i nadále.

21.02.2021