minirock minirock komentáře u knih

Grayova hora Grayova hora John Grisham

Grisham mě znovu potěšil. Zajímavý námět, sympatická hrdinka a napínavý děj, to jsou hlavní atributy jeho nového románu. Věřím, že se Samanthou se ještě setkám, pokračování se přímo nabízí.

12.12.2015 5 z 5

Miami Blues Miami Blues Charles Willeford

Výtečný román proslulého autora - tak toto můžu jen potvrdit. Knížka je pro mě velké překvapení, ani chvilku nenudila. Výborně napsané postavy, především dvojka Freddy a Susan stojí za to. On, bezskrupulózní darebák ochotný kdykoli kohokoliv okrást, smířený s tím, že stejně zase skončí v base a ona, hloupoučká šlapka plnící bez řečí jeho příkazy, která původně přijela do Miami kvůli potratu dítěte, které čekala s vlastním bratrem. Tomu Freddy na letišti zlomí prst a on z následného šoku zemře. Zkrátka, prima čtení.

03.12.2015 5 z 5

Ďáblovy kosti Ďáblovy kosti Kathy Reichs

Tempe je sympaťačka a dělá co může, maká od rána do večera, hrabe se v lidských ostatcích, pomáhá policistům a k tomu řeší svůj milostný život. Knížku to ale nezachraňuje, je to naprosto průměrná detektivka bez napětí. Avizované praktiky voodoo jsou okrajová záležitost, snad jen kult wicca je tu docela dobře vysvětlený. Seriál Sběratelé kostí nesleduji, takže nemůžu porovnávat ale knihy Kathy Reichsové mě zatím nepřesvědčily i když nějakou ještě asi zkusím.

28.11.2015 3 z 5

Hlas Hlas Arnaldur Indriðason

Tyhle islandský detektivky, to je prostě paráda. Výborně se to čte, je to patřičně napínavý a zamotaný a Erlendur není žádnej superman, ale normální člověk se svými problémy. Dobré předvánoční čtení.

20.11.2015 4 z 5

Velký oheň Velký oheň Barbara Veit

Patnáctiletý Josef žije s otcem, matkou a mladší sestrou na farmě kdesi v Austrálii. Josef miluje zvířata, hlavně koně, ovšem otec jeho zájem nevidí rád a panuje mezi nimi kvůli tomu neustálé napětí. Chlapec tuší, že za otcovou nenávistí ke koním je nějaké trauma z dětství, netroufá se však zeptat. Teprve velký požár buše a strach o syna oba sblíží. Pěkná dětská knížka.

12.11.2015 3 z 5

Zita Kabátová: Sto let a já Zita Kabátová: Sto let a já Marie Formáčková

Z té knížky sálá radost ze života, nezkušenost mládí, moudrost stáří, ohromná pohoda. Paní Zita Kabátová byla výborná herečka, krásná žena a její vyprávění jsem si opravdu užil.

09.11.2015 5 z 5

Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Haruki Murakami

Typický Murakami. Zdánlivě jednoduchý příběh kde se toho moc neděje. Ale ty skvěle popsané myšlenkové pochody hlavního hrdiny, to erotično které z knihy sálá a které se Murakami nezdráhá popsat, skvěle zobrazený život japonského velkoměsta, to všechno dělá z románu opravdový zážitek a já jsem si jej užil. Jediné, co mě opravdu vadilo, bylo překladatelem často používané slovo "ženská" v místech, kde by se mnohokrát dalo použít "žena". Působilo to na mě hodně rušivě.

06.11.2015 5 z 5

Jeden ze sta Jeden ze sta Jack Kerley

Jsem docela spokojený, dokonce jsem uvažoval o nejvyšším hodnocení ale ten konec to trochu zabil, protože se mi zdálo že jsem už něco podobného četl. A to jak si hlavní hrdina pohlídá nůž aby se mu neztratil při plavání v řece v závěru knihy mě fakt dostalo. Ale jinak slušná detektivka.

27.10.2015 4 z 5

Ďábel se skrývá v mlze Ďábel se skrývá v mlze Leon Garfield

Je to celé takové upachtěné, složitě vykonstruovaný příběh málo uvěřitelný, navíc prošpikovaný výrazy, které dítě nezná a těžko chápe. Vůbec mi to nepřišlo jako kniha pro děti a mládež.

14.10.2015 3 z 5

Klub starých mládenců Klub starých mládenců Pelham Grenville Wodehouse

Legrační oddechovka o tom, co i s zapřísáhlým odpůrcem ženitby udělá nenadálá láska ve chvíli, kdy přicestuje do Londýna aby ochránil kamaráda před dalším nepodařeným manželstvím. Krátké ale úsměvné.

07.10.2015 4 z 5

Mamuti táhnou do bažin Mamuti táhnou do bažin Bohumír Fiala

Opravdu jakoby pokračování knihy Lovci mamutů jen jména hlavních hrdinů jsou jiná a děj možná trošku akčnější ale neřekl bych, že lepší. Číst to jako dítě, určitě bych byl spokojený a moje hodnocení vyšší. Knihu doplňují krásné obrázky Zdeňka Buriana.

08.09.2015 3 z 5

Stalker Stalker Lars Kepler

Moje první Keplerovka a já tleskám nadšením. Má to spád, je to napínavé, zápletka originální, odhalení pachatele překvapivé. Určitě si seženu další knížky této povedené dvojice.

02.09.2015 5 z 5

Taliánský marš Taliánský marš Jaroslav Pecháček

Knížka spíše pro starší kluky realisticky zobrazuje dobrodružství českého kluka, který se vydal do Vídně zdokonalit v tesařském řemesle ale dostihla jej tam branná povinnost a tak se v uniformě rakouského vojáka účastní potlačení italského revolučního hnutí. V Itálii se seznámí s místní dívkou do které se zamiluje a tak i láska mu pomáhá přežít válečné útrapy.

02.09.2015 3 z 5

Přátelé Zeleného údolí Přátelé Zeleného údolí Jaroslav Müller

Moc pěkná kniha o přátelství starého lesáka a malého kluka, které spojila láska k přírodě a touha zachránit "Zelené údolí" před zničením.

02.08.2015 4 z 5

Ostrov Duma Key Ostrov Duma Key Stephen King

Knížku mám doma asi 7 let a čekal jsem až přijde její čas. Ten přišel po nevýrazném posledním Kingově kousku Revival. A opravdu jsem si spravil chuť a připomněl si vrcholná Mistrova díla. I když na ta nejlepší to nemělo, je to výborná, napínavá kniha u které se čtenář baví, bojí a trne jak to celé dopadne.

30.07.2015 4 z 5

Průvodce protektorátní Prahou Průvodce protektorátní Prahou Jiří Padevět

Zatčen gestapem a popraven. To je nejčastější slovní spojení v této knize. Při jejím čtení si člověk uvědomí, jak obrovská byla statečnost a jak velká nenávist tisíců českých lidí proti krutovládě nacistů v naší zemi. I když podstupovali riziko že budou odhaleni a zemřou, přesto do toho šli. V této knize jich je jmenováno určitě několik set, přesto jich bylo mnohem, mnohem víc. Zaslouží si, abychom na ně nikdy nezapomněli a tato kniha je takovým malým pomníčkem a zároveň poděkováním za jejich odvahu. Je to výjimečná publikace a díky za ni !

10.07.2015 5 z 5

Revival Revival Stephen King

I já, jako dlouholetý fanoušek Mistra, vlastnící téměř všechny jeho knihy u nás vyšlé, se začínám přiklánět k názoru, že doba úchvatných románů jako Nezbytné věci, Řbitov zviřátek nebo Osvícení se vzdaluje a poslední jeho knihy už nejsou takové bomby. Samozřejmě, napsat tuhle knihu někdo jiný, uznale pokývu hlavou, ale u Kinga jsem byl zvyklý na vyšší kvalitu. Ale třeba zrovna ta další bude zase ten starý Král. Doufejme a těšme se.

06.07.2015 4 z 5

Platanová alej Platanová alej John Grisham

V knize se řeší platnost či neplatnost ručně psané závěti těžce nemocného muže, který těsně před smrtí spáchá sebevraždu. Sporu se účastní Jake Brigance, právník čtenářům známý z knihy ... A je čas zabíjet. Grisham opět mistrně popisuje namáhavou práci advokátů a celou soudní mašinérii zúčastněných stran, kterým jde vlastně o stejnou věc, vítězství práva a spravedlnosti ale také o velké peníze. Prostředky, kterými si pomáhají, mohou být různé, někdy na hraně, někdy i za hranou zákona, jsou-li šikovně provedeny. Spravedlnost v tomto případě ale sahá hluboko do minulosti ..... .
Je to opět bezvadné čtení, určitě jedna z lepších Grishamových knih, mezi nejlepší ji však neřadím.

25.06.2015 5 z 5

Stínový muž Stínový muž John Katzenbach

Vynikající román ve kterém policista ve výslužbě začne pátrat po vrahovi své sousedky, která se mu těsně před svou smrtí svěří že má obavy o svůj život, což se vzápětí ukáže jako opodstatněné. Simonu Winterovi se spolu s policií podaří dostat na stopu člověku, který za války udával židy nacistům a nyní zřejmě žije v Miami. Všichni, kteří ho poznají, jsou vzápětí po smrti. Napětí se stupňuje, jde o čas a nepřítel je téměř všeho schopný. Opravdu originální zápletka a především skvělé čtení.

13.06.2015 5 z 5

Smrtící intriky Smrtící intriky Arnaldur Indriðason

Netypická detektivka islandského autora. Ke zločinu sice dojde, ale leitmotivem knihy je vztah dvou žen, manželky bohatého podnikatele Bettý a právničky Sáry. Bettý nejprve nabídne Sáře práci u svého muže a zároveň ji dostává pod svůj vliv. Poté s nicnetušící Sárou rozehrává předem naplánovanou hru, která, jak se později ukáže, bude mít dvě oběti - bohatého rejdaře a právě Sáru. Celá kniha je vyprávěna Sárou ve vězení, protože tam nakonec, i když nevinná, skončí.

07.06.2015 4 z 5