Monačte
Patnáct let už jsem zažila. Bohužel hned dvakrát. Ale, milá cílová skupino této knihy, i když jsem taková stará baba, kniha se mi líbila!!! Vážení náctiletí booktubeři, i když je mi 30, vím, co se v knize a v hlavě hlavní postavy děje. Protože, věřte nevěřte, taky mi bylo 15! Dokonce dřív než vám, tím pádem i blíž k devadesátým létům, kdy se kniha odehrává. Kniha je to skvělá, to ne, že ne. Ale byla by asi o dost skvělejší, kdybych měla načteno o patnáct let méně. Přesto jsem se ale díky ní přenesla do období, kdy jsme s partou bezcílně bloumali městem, popíjeli a tak. Takže díky, chlapíku s nevyslovitelným jménem, stálo za to si to přečíst. Jen zvrat na konci mi přišel skoro až zbytečný, protože samotná "dospívací" atmosféra celého příběhu bohatě stačí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dýchej za mě Dýchej za mě](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521038/dychej-za-me-S5B-521038.jpg?v=1692183584)
Letošní léto bylo opravdu plodné na skvělé knihy - takové, které jen tak nezapomenete a které budete nadšeně doporučovat všem kolem sebe. A tohle je jedna z nich. Postava Gusty, její sestry a jejich příběh - to vše je samo o sobě tak zajímavé, že i kdyby ta kniha nebyla dobrá, stálo by za to si ji přečíst. Jenže ona ještě ke všemu je výborně napsaná, reálie i pocity hlavní postavy jsou tak skutečné, že máte občas pocit, jako byste se opravdu ocitli uprostřed války v domácnosti chudých umělců. A máte hlad. Ke čtení mějte po ruce Google, protože jediný detail, který téhle knize chybí k dokonalosti, je obrazová příloha s reprodukcemi Gustiných maleb.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Les v domě Les v domě](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509372/les-v-dome-6479c873c40b8.jpg?v=1685702771)
V Lese v domě Mornštajnová vytvořila extrémně depresivní, stísněnou a osamělou atmosféru. To se jí opravdu povedlo. Kdybych knihu četla déle než dva dny, asi bych z toho měla depresi i já. Těžké téma, dobře napsáno. Škoda jen, že na knihu vrhá stín doprovodná kauza. Nebo možná dobře? Jinak by mě totiž vůbec nenapadlo si knihu přečíst, autorka mě normálně moc neoslovuje.
![Jeřabinový dům Jeřabinový dům](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495823/jerabinovy-dum-OJe-495823.jpg?v=1661062156)
Je s podivem, jak kniha popisující celkem obyčejné životní příběhy může být čtivá, poutavá a vlastně i napínavá! Přečteno jedním dechem během dvou dnů a i tak mám pocit, že jsem v trochu zapomenutých a ospalých končinách strávila s hlavní hrdinkou celý rok.
Jsem ráda, že už snad konečně končí "móda" českých autorek, které psaly knihy jako vnitřní monology plné nespisovné češtiny a jednoduchých vět. Tuhle knihu byla radost číst i z toho důvodu, že je plná poetických popisů - ať už přírody nebo situací. Může se to zdát jako zbytečnost, ale právě tyhle poetické a originální popisy jsou tím, díky čemu se cítíte "jako byste tam byli."
Je vidět, že autorka měla blíž k postavě Lucie, než Janiny. Ta je totiž vykreslená až trochu jako karikatura. Na druhou stranu - nemáme každý ve svém okolí pár lidí, kteří jsou také trochu karikaturou sebe samých?
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Později Později](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475758/pozdeji-mlu-475758.jpg?v=1631882577)
Kluk vidí mrtvé. To už tady bylo, tak stokrát. Ale ten King to zkrátka umí napsat tak, že vás to bude bavit! Děsit! A že zase o trochu víc ztratíte víru v lidstvo...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385705/probudim-se-na-sibuji-Ios-385705.png?v=1541686536)
Neskutečná trefa přesně do mého vkusu! Čím dál tím víc mám pocit, že magický realismus a jeho odnože jsou mým nejoblíbenějším žánrem. Knihu Probudím se na Šibuji a "haló" kolem ní jsem registrovala, ale nevrušovalo mě to. Asi proto, že tohle "haló" většinou provází knížky se specifickou společenskou tématikou, šmrncnuté politikou a napsané tím specifickým rádobyuměleckým způsobem. Nemohla jsem být dál od pravdy! Svižný a napínavý příběh, odehrávající se částečně v Praze mezi vysokoškoláky a částečně v Tokijských ulicích (které má autorka pravděpodobně dost nachozené, protože ten popis je jako bych tam chodila taky). Máte tam všechno – lásku, cestování, sny o budoucnosti a navíc něco, co zůstane tak trochu viset mezi nebem a zemí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477189/neviditelny-zivot-addie-larue-8Hg-477189.jpg?v=1632749442)
Podlehla jsem mnoha doporučením a nadšeným reakcím v okolí i hypu na sociálních sítích. A nelituju. Faustovský příběh, silná hlavní hrdinka, plastický vhled do hlavy a myšlenek hrdinů a umění popsané tak, jak jsem myslela, že se ani popast nedá. Jediné mínus vidím v délce knížky – nejsem fanouškem "tlustých knížek" a přišlo mi, že na konci druhé třetiny knížka trochu ztrácí dech.
Mimochodem – původně jsem knihu chtěla hodnotit **** ale jednu bonusovou hvězdu dávám za její krásu. Barevná ořízka a velmi haptická sametová obálka jsou jednoduše WOW a tuhle knížku CHCETE mít v knihovně! Pokud někdo odsuzuje paperbacky, že jsou to takové obyčejné spotřební předměty – běžte do knihkupectví a prohlédněte si tuhle knížku! Krásná knihařská práce! Díky Slovarte!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447917/veci-na-ktere-nastal-cas-gb8-447917.jpeg?v=1614080541)
Ke knížkám Petry Soukupové mám ambivalentní vztah. Děsně mě štvou, ale něco mě na nich neskutečně láká a baví číst. Stejně jako jinde, i tady oceňuji skvěle vykreslené jednotlivé postavy. Autorka se opravdu dokáže vcítit do kohokoliv - od malé holčičky po čtyřicátníka se zálibou v cyklistice. Díky ní tak máme i my, čtenáři, možnost dostat se do jejich hlav a chvíli myslet jako oni. Věci na které nastal čas jsou kronikou jedné rodiny psanou ze 4 pohledů jejích 4 členů. Každému pohledu odpovídá také způsob, jakým je ta která část psaná a problémy, které ten který člen považuje za závažné (a u druhého člena jsou třeba jen okrajově zmíněné). Všichni čtyři mě štvou!!! Taková banda sobců, to aby člověk pohledal. Ale víte co mě na nich štve nejvíc? Že jsou vlastně děsně reální a že nastavují zrcadlo. Ano, i já jsem v rámci své rodiny vždycky byla a budu do jisté míry sobec, který pro problémy ostatních má jen určité pochopení a většinou řeší jen sám sebe. Ach jo. SKvěle napsaná knížka, která mě ale děsně štve.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![O psaní: Memoáry o řemesle O psaní: Memoáry o řemesle](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430811/o-psani-tNM-430811.jpg?v=1578942762)
Díky téhle knížce pochopíte hodně o Kingovi, o jeho knížkách, životě... ale také o tvůrčím procesu. Není důležité, jestli píšete, malujete nebo třeba vaříte - toto je za mě jedna z nejdůležitějších knih o kreativitě!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dopis Dopis](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389412/dopis-Znt-389412.jpg?v=1538414136)
Kdyby se mě někdo zeptal, jaký žánr mám nejraději, tak bych odpověděla, že "takový ty knížky pro ženský." Jenže i mezi "knížkama pro ženský" může být rozdíl. Na jedné straně jsou stostránkové plytké příběhy, co už po přečtení názvu víte, jak dopadnou. A Dopis - Dopis je rozhodně na té druhé straně spektra. Je tam samozřejmě obrovská životní láska - dokonce hned několikrát! Ale pak je tam také téměř detektivní pátrání, životní ztráty a omyly, trochu války, sedmdesátá léta a dokonce i klášter s drsnými jeptiškami. Zdá se vám to jako pelmel? Směs hoří malta? Tak věřte, že tahle malta hoří hodně dobře!!!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Modrá Modrá](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373541/modra-nVS-373541.jpg?v=1536495306)
Dva příběhy, které spojuje loď Modrá a také plýtvání vodou - alarmující v lince ze současnosti a devastující v budoucnosti. Dystopie jsou populární, jen tahle působí tak moc reálně, že se z toho až svírá žaludek. Když si člověk představí, že jeho děti by se za nějakých 20 let mohly potýkat se stejným světem jako David, je to přinejmenším děsivé... Ráda bych vyzdvihla konec - respektive oba konce. Na jednu stranu smutné a nepříjemné, na druhou stranu happy endy se vším všudy. Už dlouho jsem nečetla tak dobré zakončení knížky!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Počkej na moře Počkej na moře](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503836/pockej-na-more-sfI-503836.png?v=1665748956)
Při čtení téhle knížky jsem: pila černý čaj s mlékem, pouštěla si hudbu ze šedesátých let, plakala, hodnotila svoje vztahy. Veronice se podařilo napsat takovou tu knihu, která se dostane mnohým na seznam deseti nejoblíbenějších knih. A je úplně jedno, s kým ti lidé spí...
Díky téhle knize jsem pár dní žila na ostrově Wight. Život to nebyl lehký. Kromě vlastních myšlenek, pocitů a důsledků rozhodnutí mě bičovalo také surové počasí. Atmosféra přímořského letoviska mimo sezónu je něco, co mám ráda a tady se mi toho dostávalo vrchovatě. Umocňuje to pocit, že něco zábavného a hezkého končí, že nastává období, které je třeba vydržet a že se vše za pár měsíců zase rozsvítí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tři vyvolení Tři vyvolení](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52600/temna-vez-tri-vyvoleni-SMc-52600.jpg?v=1423407257)
Tak tohle je jízda! Jízda na kolečkovém křesle kamenitým terénem s lidožravou příšerou v zádech! (Mrk, mrk) Pistolník nám naznačil, v jakém světě jsme a že tam bude hodně podivností. Ale tohle? Tohle tedy nečekáte, i když už Kinga trochu znáte. Nemůžete si být jisti ničím. A nikým. Možná ani Pistolníkem. Ani sami sebou. Nedá se to odložit a jestli tam je nějaké hluché místo, já jsem ho nenašla. (Poslouchala jsem jako audioknihu a těch 14 a půl hodiny jsem dala ani ne za týden.)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Víno a čáry Víno a čáry](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465036/vino-a-cary-diq-465036.jpg?v=1612801575)
(SPOILER) Jsem povrchní pipka, takže mě samozřejmě nalákala ta pěkná obálka. Čarodějnice? Francouzský venkov? Začátek 20. století? Nic z toho nezní jako můj šálek kávy. Koneckonců - je to taky spíš sklenka vína. Ale co si budem - francouzský víno bejvá dobrý...
Víno a čáry je pohádka pro moderní holky. Hnusná ropucha se nepromění polibkem, ale díky vlastní inteligenci. Princ nepřicválá na koni, když je jeho láska v nesnázích, naopak on sám potřebuje vytáhnout z bryndy. A mít švihlou BFF co se oblíká jako rajda, je někdy celkem fajn.
Zní vám tyhle poselství jako něco, co chcete číst? Jděte do toho! Nečekejte Shakespeara, ale na pár jízd metrem je to docela dobrý a napínavý čtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Muffin a čaj Muffin a čaj](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366888/muffin-a-caj-heC-366888.png?v=1614180266)
Instagramu a sociálním sítím už pár let vládnou sladkosti. Nejdřív to byly makronky, pak cupcaky a v posledních dnech je to muffin. Konkrétně borůvkový Muffin a čaj. Sladký, růžový a s krásnou ilustrací na titulce.
Očekávání jsem od toho neměla žádné, dostala jsem ale příjemně nevinný příběh o lásce, s uvěřitelnými pocity a napsaný krásně vytříbeným jazykem.
Pro mě je Muffin neskutečné překvapení a skvost! Jsem ráda, že jsem podlehla instagramovému tlaku a krásné obálce. Že jsem se nezalekla tématu, které je mi vzdálené a dala mu šanci (a dvě stovky).
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ta přede mnou Ta přede mnou](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345924/ta-prede-mnou-Wz1-345924.jpg?v=1499005281)
Soft padesát odstínů opepřených thrillerovým pozadím a architekturou. Z příběhu by šlo vyždímat víc. Škoda no...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Poslední dopis od tvé lásky Poslední dopis od tvé lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166292/posledni-dopis-od-tve-lasky-vm9-166292.png?v=1626943448)
Moje prví setkání s Moyesovou. A určitě ne poslední.
Prolínající se časové linie mohou být pro někoho matoucí, ale podporují pocit člověka, který zapomněl vše, včetně svých citů. Pokud se do knihy začtete, budete se ve všem orientovat a ani vám to nepřijde. Osobně mě nejvíce zaujala studie života anglické vyšší střední třídy v šedesátých letech a azbestové téma. Kdo by to byl řekl, že se za padesát let může tolik věcí ve společnosti změnit???
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Muž jménem Ove Muž jménem Ove](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191816/muz-jmenem-ove.jpg?v=1722244358)
Tahle kniha je jako hrnek teplého čaje, se kterým se uvelebíte v křesle, když venku sněží nebo prší. Příjemná, uklidňující a i když víte, že to jednou skončí a víte asi i jak, vlastně vás to nijak zvlášť nežere, protože to prostě bylo celé milé a vřelé. Celou dobu se mi do mysli vkrádal animovaný film "Up", doporučuju. Jediné, co mě trochu mátlo byl věk Oveho a časové zasazení do dekád...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Daisy Jones & The Six Daisy Jones & The Six](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454886/daisy-jones-a-the-six-vYq-454886.jpeg?v=1602022024)
TJR potvrzuje, že umí napsat fiktivní životopisnou knihu tak, že ji zhltnete za pár hodin a je vám hodně líto, že je fiktivní a nemůžete si tím pádem dohledat skutečné fotky nebo (v tomto případě) písničky hlavních postav. Až na to, že tento příběh byl inspirován kapelou Flatwoods Mac, takže vás možná uspokojí alespoň jejich fotky. A díky seriálu, který vzniknul podle knihy, si můžete i poslechnout songy, o kterých se v knize píše (i když jsou stejně jako kniha fiktivní a vytvořené až v roce 2020).
Daisy Jones and The Six mi ale ze všech knih TJR učarovala nejméně. Hlavní postavy mi byly extrémně nesympatická, samotná Daisy mi dokonce vadila, že bych ji nejradši z knihy úplně vyškrtla. Naopak vedlejší "role" vše zachránily a jejich příběhy, povahy a osudy jsem sledovala s větším zaujetím, než hlavní linku. Forma složená z útržků z rozhovorů byla zábavná. Není to nic nového, psát román z pohledu několika hrdinů je běžné, tady se jen ty pohledy rychleji střídají a kniha má díky tomu větší spád.
Bylo to fajn, ale na Evelyn Hugo ani Carrie Soto to zkrátka nemá.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Co život dal a vzal Co život dal a vzal](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11608/co-zivot-dal-a-vzal-OPP-11608.jpg?v=1471072658)
Chápu, proč jsou knížky Betty MacDonaldové mezi ženami tak populární. Bylo by ale velmi nefér je šoupnout jen na poličku se čtením pro staré báby. Ale popořadě (nebo spíš po třetinách): Kdokoliv může dělat cokoliv je neskutečně barvitým popisem života v Seattlu za hospodářské krize. Možná je to tím, že jsem Seattle navštívila (i když o téměř 100 let později) a po stejných chodnících jako mladá Betty jsem chodila. Ale i kdyby ne – ten život, kdy se mladá holka potlouká po prvních zaměstnáních, vesměs podřadných, ve velkoměstě, ten dobře znám. A upřímně – velká hospodářská krize a ekonomická krize v roce 2008 (kdy jsem to žila já) mají ledacos společného. Část s názvem Morová rána pak dostává zcela nový rozměr, když ji čtete po dvou letech světové pandemie covidu, jehož průběh má s tuberkulozou také pár podobností. No a nakonec Dusím se ve vlastní šťávě, který beru jako reklamní text lákající na návštěvu ostrova Vashon. Betty a její popisy přírody mě uhranuly už v knize Vejce a já a tady své umění jen potvrdila. A vlastně i jako reklamní text na to pořídit si děti, nejlépe dcery a těšit se, až budou v pubertě. Každopádně – až budu příště v Seattlu, chci na Vashon!!!