MOu598 MOu598 komentáře u knih

Měsíční prach Měsíční prach Arthur Charles Clarke

Napínavé, zajímavé, čtivé, pěkné. Otázku, co je reálné a co sci-fi, neumím posoudit.
Je mi líto, že svět na skoro 50 let opustil otázku letů na Měsíc a na okolní planety. Snad se zase zabkýská na lepší časy.

16.09.2019 4 z 5

Quo vadis? Quo vadis? Henryk Sienkiewicz

Život básníka, filosofa Petronia a lidí okolo něj za vlády Nera.
Pěkné, čtivé, krásné.

16.09.2019 5 z 5

Itálie Itálie Tim Jepson

Pěkná knížka, ale do malého zavazadla trochu těžká.
Prošla jsem si část o Toskánsku, které jsem na týden navštívila.
S výletem i knížkou jsem spokojená.

Oskar Kokoschka Oskar Kokoschka Jan M. Tomeš

Pěkně udělaná knížka, 54 barevných reprodukcí. Líbí se mi hlavně květiny a města, ostatní dost barevné.

30.05.2022 4 z 5

Životní terno Životní terno Fredrik Backman

Pěkná miniknížečka, super napsáno. Zasloužila by si jiný název.

29.01.2022 5 z 5

Jak jsem se stal primátorem Reykjavíku Jak jsem se stal primátorem Reykjavíku Jón Gnarr

Zajímavá knížka, myslím, že dobře napsaná, ale někdy krkolomně přeložená. Jde o knížku s nejdelším názvem, jaký jsem potkala.
Myslím, že názory z knížky se řídí představitelé Milionu chvilek.
Citát:
"Největší háček na demokracii je to, že hloupí lidé mají stejné právo na volnou výměnu názorů jako lidé inteligentní a že je nutné s hloupými hubami samozřejmě jednat stejně tak s respektem..."

Co svět světem stojí Co svět světem stojí Colum McCann

Zaujala mne obálka knihy, tak jsem po ní sáhla. Knížka mne zaujala. Občas se hůř četla a člověk musel být soustředěný, aby vše pobral. Je to pohled na několik skupin obyvatel NY - doufám, že jde o malou skupinu. Takový svět bych nechtěla. Naštěstí ze své loňské návštěvy NY mám dojen jiný a v souladu s citátem z knihy: "Na NY je mimo jiné krásné to, že můžete být odkudkoli, a sotva přistanete, je váš."
Citát:
"Jestli se neumíš vyrovnat s pravdou, tak se neptej."

Divoká pustina Divoká pustina Gary Paulsen

Krásná knížka. Pěkně napsáno, dobře se čte. I vtipné. Milé a milostiplné. Moc pěkné, pohodové čtení. Pohlazení na duši z atraktivního prostředí.

24.06.2020 5 z 5

Tekutý písek Tekutý písek Malin Persson Giolito

Co se stalo, je řečeno už na počátku, postupně se rozkrývají vztahy a zázemí. Jsem smutná, že život může být takový, jak se zde píše, a jsem ráda za svůj všední.

10.06.2020 4 z 5

Clayův most Clayův most Markus Zusak

Obsáhlý román, zajímavě, barvitě, čtivě vyprávěný příběh. Moc pěkné. Laskavé, láskyplné - i o bratrské lásce.
Citát:
"Přiznáme skoro všechno, ale na tom skoro nejvíc záleží."

06.06.2020 5 z 5

Z ptačí říše Z ptačí říše Květoslav Hísek

50 ptáčků zpěváčků, znám jich/potkala jsem asi polovinu. Knížka je skoro 50 let stará, ale nezestárla. Jen aby to příroda kolem nás dál s námi vydržela.
Hezké, spíš pro děti, ale mně se líbí.

09.10.2019 4 z 5

Ostrov Sukkwan Ostrov Sukkwan David Vann

Super napsané, první půlka z pohledu 13-ti letého kluka, druhá půlka z pohledu jeho otce. Ta je drsná, slovo drsná je slabé. Vše ale působí pravdivě, a člověk chápe, i když se mu dělá špatně a zvedá se žaludek.
Autor vycházel ze svých chmurných vzpomínek.
Doporučuji přečíst, ale bude vás mrazit.

30.04.2019 5 z 5

Florencie - Inspirace na cesty Florencie - Inspirace na cesty kolektiv autorů

Akorát do kapsy, pěkné, řada informací, i foto, i mapky a plánky. Hodilo se na cestu.

Umění a historie Pisy Umění a historie Pisy Valdes Giuliano

Určitě si před cestou, nebo na místě přečtěte, prohlédněte. Tisíce informací o všem v Pise, krásné, velké barevné fotografie.
Český překlad trochu krkolomný, ale jinak super.

Toskánsko a Umbrie Toskánsko a Umbrie kolektiv autorů

Sice starší vydání, ale pěkné. Malé, do kapsy. Přehledné, i mapky, plánky a foto (sice malá). Hodilo se na cestu.

30.05.2022 5 z 5

Les nemlčí: Jak spolu houby, rostliny a zvířata komunikují Les nemlčí: Jak spolu houby, rostliny a zvířata komunikují Madlen Ziege

Pěkná knížka, i když podstata toho, co chtěla autorka říci, je na prních asi 50 stránkách. Ostatní stránky to jen dokumentují.
Knížka u mne navodila řadu otázek, určitě si budu víc všímat přírody.

29.01.2022 5 z 5

Tak akorát Tak akorát Jostein Gaarder

Taková jednohubka. Od knížky/od autora jsem ale čekala víc. Zdálo se mi, že tu něco chybí - možná to byl autorův záměr. K tématu knížky se to nedopovězené hodí. Tak vlastně pěkná knížka.

29.01.2022 4 z 5

Domov Domov Toni Morrison

Hutný příběh na malém prostoru. Rychle se přečte, ale strukturou jsem trochu bloudila (kdo, kdy, co). Místy hodně syrové. Líbilo se mi. Spíš než o rasismu bych to viděla jako příběh o domově a vztazích nejbližších.
Citace:
"Zlá babička je to nejhorší, co může vnoučata potkat."
"Jsi svobodná. Nic na světě, nikdo jiný než ty tě nemůže zachránit... Nedovol, aby rozhodovali o tom, jaký život povedeš. To je otroctví."

Birthday Girl Birthday Girl Haruki Murakami

Knížka (stejně jako další útlé knížky autora) neříká nic anebo všechno - možná v tom je genialita autora. Já mám radši, když autor naplno řekne, co chce říct.
Citát:
"Člověk je zkrátka už takový, že ať si přeje, co chce, a ať se vydá kam chce, může být stejně vždycky jen tím, kým odedávna byl.. Ať jdeš, kam chceš, stejně vždycky budeš jen sám sebou."

10.06.2020 4 z 5

Adam a Eva Adam a Eva Jan Kozák

Pěkně napsaný příběh/příběhy. Tu dobu jsem na venkově prožila, takže rozumím. Nevím, co dnešní mladí.
Dobře se čte, hezké.
"Přezkoč, přelez, nepodlez."