mythos91 mythos91 komentáře u knih

Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

(SPOILER) Další detektivní kniha z pera paní Klevisové zavede čtenáře do malé vesničky, inspirované autorčiným pobytem v České Kanadě. Seznamujeme se s místními obyvateli, tentokrát dle velikosti obce opravdu se všemi. :-) Po té, co zemře navrátivší se mladá žena do místa odkud pochází, začíná rozplétání příběhů životů místních starousedlíků. Inspektor Bergman se svojí pravou rukou Sedlákovou vyšetřují, ale dlouho nenacházejí motiv ani samotného pachatele. Rozkrýt všechny podstatné události a dopadnout pachatele se jim přece jen podaří a to opět ladně a s důvtipem.

30.11.2024 5 z 5

Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů Michaela Klevisová

Pokračuji chronologicky ve čtení série s detektivem Bergmanem. V této druhé knize vystupuje hlavní detektiv více než v té předešlé, což se mi líbilo. I zde autorka barvitě vykresluje postavy a tak se je čtenář brzy naučí a neztrácí se kdo je kdo. Promyšlené pozvolné odkrývání příběhu a vyprávění více dějových linek nutí čtenáře řešit rébus, kdo asi bude tím skutečným vrahem. Jak děj ubíhá jsme sváděni do slepých uliček pro odhalení pravého viníka a nakonec do sebe vše plynule zapadne. Opět pěkně čtivé a vše má hlavu a patu.

03.11.2024 5 z 5

Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

(SPOILER) Zajímavá kniha. Téma ďábel se Vám zjeví a zajistí dlouhý život na oplátku za vaši duši je dobře známé a i filmaři hojně využívané. V téhle knize je rozebírán příběh a myšlenkové pochody hlavního hrdiny, který je smrtelně nemocný a má zemřít. Ďábel mu tak nabízí prodloužení života vždy o jeden den za podmínky, že hlavní hrdina ze světa něco vymaže. Kniha nechává čtenáře zamýšlet nad denně používanými věcmi. Co přinášejí, co nám berou, jaký by byl svět bez nich. Dobře se četlo, příběh byl příjemně působící s prolínáním vzpomínek radosti, ale i smutku, vážných chvil, ale i těch humorných.

18.10.2024 4 z 5

Terapie Stezkou Českem Terapie Stezkou Českem Jan Freml

Inspirativní příběh jednoho obyčejného kluka, který se vlivem obtížných životních událostí rozhodl obejít Českou Republiku. Honzu jsem sledoval na facebooku už když v roce 2022 stezku šel a působil svým vyprávěním z cesty a osobností na velkou spoustu lidí.
Zdánlivě obyčejné zážitky a řešení jen základních potřeb dokážou přeorientovat nejen mysl, ale i nemocné tělo člověka tím potřebným směrem. Záživně podané vyprávění doplněné krásnými fotkami z navštívených míst. Kniha je primárně cestopis, ale když se nad tím tak zamyslím i seberozvojové prvky si zde čtenář může najít. Povedené dílo.

17.10.2024 5 z 5

Legenda Emöke Legenda Emöke Josef Škvorecký

Vypravování o maďarské krásce Emöke líčené opravdu květnatými popisky. Věty, které mají třeba deset nebo taky dvacet řádků zde nabalují informace chrlící se na čtenáře stále kupředu. Na styl autora jsem si musel postupně zvykat. Čtenářská výzva mě k tomuto dílu přivedla, ale stylem psaní autora staré školy nijak nepřesvědčila, abych u takových knih zůstal a vychutnával si jejich obsah. Významný autor, ale příběh mě nijak neobohatil.

02.10.2024 2 z 5

Noví kamarádi Noví kamarádi Riina Kaarla

Příběhy malé holčičky Kati-e, která za pomoci svých zvířecích kamarádů a robota Ti-bota zažívá svá malá dobrodružství. Milé příběhy pro děti školního věku (cca 6-9 let) jsou podpořeny krásnými ilustracemi od autorů samotných.

02.10.2024 4 z 5

Klekánice Klekánice Tereza Bartošová

Zajímavý detektivní příběh, z počátku ale ne úplně klasická detektivka. Propojenost s minulostí a nadpřirozenem v podobě klekánice vrhá do děje tajemno a lehce i prvky hororu. Tématicky mi trochu příběh připomíná seriál Pustina, která zrovna běží v televizi. Ačkoli slaboučká kniha o nějakých 190ti stranách, dostatečně obsáhlá svým sdělením čtenáři. Četlo se velmi příjemně, čeští autoři a často mladší ročníky se mi líbí víc a víc.

29.09.2024 5 z 5

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Konečně jsem se dostal díky čtenářské výzvě k téhle sérii detektiva Bergmana, kterou chci číst chronologicky od první knihy. Od začátku velmi poutavé čtení, vše realistické. Oceňuji práci se slovy autorky a její podrobný popis, ať událostí tak i vykreslení samotných postav. Čtenář je tak velmi rychle vtažen do příběhu. Více dějových linek utváří detektivní vyšetřování napínavé a dílky skládačky tak do sebe pomalu začínají zapadat. Mě při čtení nic nechybělo, vychutnal jsem si a rozhodně budu chtít Bergmana poznat i v dalším osobitém řešení jeho případů.

24.09.2024 5 z 5

Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Nijak moc obsáhlé dílo co do počtu stran, ale příběh to byl milý a laskavý. Postarší muž Carl Kollhoff, zaměstnanec místního knihkupectví, roznáší knihy svým stálým zákazníkům s nadstandardní péčí. Do jeho rutinního života se připlete devítiletá upovídaná holčička Charlotte a mění nejen zaběhlé chování knihonoše pana Kollhoffa, ale i jeho zákazníků. Každý má nějaké své problémy a tato nesourodá dvojice se na pozadí roznášky knih snaží lidem ve svém okolí pomáhat a řešit jejich problémy. Příjemné čtení.

12.09.2024 4 z 5

Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Vyprávění o Caminu poslechnuto jako audiokniha, kterou příjemně čte Martin Pisařík. Po chvíli mi přišlo, jakoby vyprávěl sám autor. Zážitky Larryho (jak si Ladislav říká na Caminu) obsahují vše potřebné pro utváření dojmu celistvosti z knihy. Čtenář si vyslechne spoustu veselých příběhů a pozná humor nejen Larryho, ale i některých jeho spolucestovatelů. Dozvíme se důvody ostatních poutníků, co je vedlo k absolvování téhle nelehké pouti. A nechybí ani vážné sekvence, kdy se pan Zibura zamýšlí nad prožitými událostmi, pocity, důvody... prostě prožívání pouti se vším všudy.

30.08.2024 5 z 5

Opráski f krichli Opráski f krichli Jaz

Inteligentní humor, který rozšiřuje obzory. Od středověku až po novověk a vtipy na aktuální témata (AstraSeneca, politické strany, herci, rezižéři...) Špičkování Zmikunda s Husem je už klasikou, ale ne ohranou. Pane Jaz, myslím, že plně doceněn budete až IN MEMORIAM. :-) 6*

21.08.2024 5 z 5

Čas mečů Čas mečů Matthew Harffy

Komentář napsala velmi výstižně orinka3. Plně souhlasím a přidávám jen, že krkolomná skandinávská jména mi kupodivu nevadila a za nedlouho jsem si je osvojil. Styl psaní autora nebyl vůbec špatný, ale bylo tam poměrně málo zajímavého děje. Velmi střídmé akce (a to nemyslím jen drsné středověké bitvy ve kterých cáká krev a padají hlavy), ale čehokoli co by čtenáře více vtáhlo do děje. 3,5 *

12.08.2024 3 z 5

Opráski sčeskí historje 5 Opráski sčeskí historje 5 Jaz

Pořád mě to plnohodnotně baví. Měl jsem obavu, dle některých komentářů, že už jsou témata vyčerpána, ale ne ne. Jaz je borec a já se zase smál a smál. Po pátém dílu začínám všechny členy rodiny oslovovat „Ciwe Válcave/Ciwe Libuno.“ :-)

23.07.2024 5 z 5

Opráski sčeskí historje 4 Opráski sčeskí historje 4 Jaz

Stále nejvyšší laťka, bavím se dobře.
„ Depa žencki, tojá vůbetc ne! Válceve, viste hotoví svjetec! Jj. Nbeo debil…„
1003 - Buleslaf
„Zábafní progrom pro celí rot. Zkákací prašski hrat pro nejmenčí, Hulená Vonrdáčková, tonbola, hozťina… večír vivražděňí…“

17.07.2024 5 z 5

Opráski sčeskí historje 3 Opráski sčeskí historje 3 Jaz

I další díl Oprásků neztrácí glanc a já se stále bavím. Ladný historický vtip a krásně použité dvojsmysly jazykem Oprásků či narážky na všeobecně známá historická témata. Krása

16.07.2024 5 z 5

Opráski sčeskí historje 2 Opráski sčeskí historje 2 Jaz

16.07.2024 5 z 5

Opráski sčeskí historje anep fšichňi Zmikunďi národa Opráski sčeskí historje anep fšichňi Zmikunďi národa Jaz

Opráski se staly za těch pár let už kultovní. Buď je milujete nebo vám tenhle humor nic neříká. Já patřím k první skupině. Tyhle vtipné minipříběhy mě vždy zaručeně pobaví, historicky obohatí a rozesmějou. Prostě komiksová perla.

25.06.2024 5 z 5

Opráski – Noví povjězťi čezkí Opráski – Noví povjězťi čezkí Jaz

Tenhle styl humoru se mi vážně líbí, inteligentní, rebelský a zároveň naučný o naší české historii. Co člověk z hodin dějepisu již neví, vygooglí a osvěží v paměti. Za mě již kultovní komiksové postavy naší historie tentokrát zacílil autor na příběh Starých pověstí českých a jak to skutečně bylo. Dobře jsem se pobavil. Doporučuji i deskovou/karetní hru s touto tématikou, která je neméně zábavná.

19.06.2024 5 z 5

Stroj času Stroj času Herbert George Wells

Tuto knihu jsem si vybral do čtenářské výzvy. Téma cestování v čase mám rád, lze jej uchopit tolika způsoby a autor se může „vyřádit“ a ukázat čtenářům velikost své fantazie, ať už cestami do minulosti nebo do budoucnosti. Tohle dílo mi však příliš rozmanitosti nenabídlo. Popisuje bytosti málo podobné lidem v daleké budoucnosti, v podstatě jednoduché tvory žijící na úrovni pravěku. Kniha vyšla v originále již v roce 1895, což asi sehrálo roli pro mé výsledné vnímání obsahu. Očekával jsem od tématu cestování v čase něco úplně jiného. 2,5*

15.06.2024 3 z 5

Rodrick je king Rodrick je king Jeff Kinney (p)

Povedené vyprávění Grega Heffleyho z jeho školních let. Tento díl byl zaměřen zejména na vztah Grega s jeho starším bratrem Rodrickem a jejich klučičí války. Příjemné, vtipné...

14.06.2024 4 z 5