nero 13 nero 13 komentáře u knih

Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Mám rád alternativní dějiny, a nápad autora nechající po válce milion sudetských Němců v komunistickém Československu je rozhodně zajímavý, ale jenom mi potvrdil že jejich odsun byl po tom co se tady v protektorátu dělo, to nejlepší řešení. A to píšu s tím že mám jak po matce, tak po otci germánské předky, naštěstí ani v jednom případě ne Německé.
Kniha Sudetenland je dobrá připomínka že i události které se staly téměř před osmdesáti lety se nás stále týkají, například snaha dočasného nájemníka na Pražském Hradu a jeho loutkovodičů jak obejít Benešovy dekrety a narvat zpátky majetky Lichtenštejnům poklonkujícím za Druhé světové války Hitlerovi a jeho noshledům se mi vůbec nelíbí.

21.11.2023 4 z 5

Nemesis Nemesis Wilbur Smith

Sága rodu Courtneyů pokračuje v Nemesis obdobím Napoleonských válek a ve dvou časových rovinách popisuje osudy hned tří větví této rodiny, které jsou si zde navzájem opravdu svými Nemesis. Obě časové linie, z nichž jedna začne v Evropě a druhá v jižní Africe se nakonec protnou na třetím kontinentu v samotném srdci exotické Indie.
Myslel jsem, že je to poslední díl této rodinné ságy, oblíbenou čtenáři po celém světě, ale i když Wilbur Smith nás opustil už v roce 2021, tak měl ve svým psacím stole nejspíše hodně šuplíků a všechny nadité až po okraj, protože od roku 2021 už vyšlo dalších sedm knih a další dvě mají vyjít příští rok, a jedna z nich je i pokračování dobrodružství rodiny Courtneyů, odehrávajících se v nové generaci na jihu Afriky v časech nelítostného a šíleného krále Šaky, nebo také Čaky, sjednotitele bojovného národa Zuluů.
V komentáři k minulému dílu jsem si přál aby jeden ze spoluautorů propojil celou ságu s prvním dílem Když loví lev, a vypadá to že to Wilbur Smith stihl sám.

18.11.2023 5 z 5

Krví a železem Krví a železem Peter Gibbons

Zkusil jsem nového neznámého autora, a byla to opravdu trefa do černého, první díl této vikingské ságy mi připomněl ten pocit nadšení s jakým jsem četl ságu o Uhtredovi od Bernarda Cornwella, jednak to má společnou dobu kdy se to odehrává a i styčné body v ději, například dobývání Jorvíku, dnešního Yorku, vikingskou armádou vedenou syny legendárního Ragnara Lothbroka, zvlášť Ivar Bezkostný byl tady hodně výživný. Hlavní postavou je zde mladík zvaný Hundr, jehož rodinný původ mně na konci lehce překvapil.
Jak jsem zjistil, tak Peter Gibbons se do psaní knih pěkně opřel, Krví a železem, jeho první kniha vyšla v originále v roce 2021 a od té doby jich má napsaných dvanáct, jenom tato sága už má sedm dílů, tak bych se nezlobil kdyby nakladatelství CPress bylo při vydávání stejně rychlé.

05.11.2023 5 z 5

Vlk z Wessexu Vlk z Wessexu Matthew Harffy

(SPOILER) K napsání této knihy inspirovala autora bitva u Hingston Down v roce 838 n.l, kde Wessexský král Ecgberht, mimochodem děd Alfréda Velikého, porazil spojené oddíly severských Dánů a Britů z Cornwallu. Král Ecgberht o spojení svých nepřátel věděl dopředu a proto na ně mohl nachystat past díky které nad nimi zvítězil, a o tom jak se to dozvěděl je vlastně celá kniha Vlk z Wessexu.
Oním Vlkem z Wessexu, je starý králův bojovník Dunston, na pohled už šedivý a vypelichaný veterán kterého bolí všechny klouby v těle, ale stále mající v sobě něco z Berserka, známý také jako Dunston smělý, který se ujme osiřelé dívky Aedwen, a i s její pomocí se mu podaří předat vzkaz obsahující varovaní Králi.

03.11.2023 5 z 5

Lovcův úplněk Lovcův úplněk Dana Stabenow

(SPOILER) Už v komentáři k minulému dílu jsem psal že tuto sérii neberu jako kriminální a tento díl to jenom potvrzuje. Lovcův úplněk začne jako celkem humorný průvodce o lovu Aljašských losů a medvědů a najednou se to zvrhne v thrillerovou variaci Deseti malých černoušků, kde černoušky nahradí deset ne tak malých Němců, nebo jak se říká u nás Dojčíků.
Příští díl bude asi dost smutný, paní Dana Stabenow se se svou hlavní hrdinkou Kate tedy moc nemaže, jsem rád že to aspoň přežila Obluda.

25.10.2023 5 z 5

Probuzená šelma Probuzená šelma František Niedl

(SPOILER) Vydání Probuzené šelmy snad nemohlo být lépe naplánováno, popis Dabertova terror tripu po Evropě kdy likviduje po desítkách palestinské teroristy i s pomocí Izraelského Mosadu, v době vypuknutí války Izraele s Palestinským teroristickým Hamásem teda vyšlo.
Doufám že mezi Izraelci se takových reálných Michaelů Dabertů vyskytuje hodně a fandím jim stejně jako jsem v této knize fandil tomu fiktivnímu.

20.10.2023 5 z 5

Kronika hříšného kněze aneb Bestie z Karlštejna Kronika hříšného kněze aneb Bestie z Karlštejna Naďa Horáková

(SPOILER) O Kateřině z Komárova provdané za Jana Bechyně z Lažan se většinou mluví jako o české Čachtické paní, ale já dávám přednost výrazu Bestie z Karlštejna, protože své vražedné skutky páchala zhruba o osmdesát let před jistě mnohem známější Alžbětou Báthoryovou.
Při čtení této knihy jsem si uvědomil jak malou hodnotu měl život nevolníků v očích svých šlechtických pánů, vlastně neměli o moc víc práv než otroci na plantážích, vaz Karlštejnské bestii vlastně srazila nejdříve její arogance když žalovala Karlštejnského děkana, kterým byl Václav Hájek z Libočan, později známý svou Českou kronikou a ten na ní podal protižalobu, při které vyšly najevo její zločiny, a hlavně vražda Kateřiny Papežové sestry pražského měšťana Prokopa Papeže. Z vražd a mučení obyčejných podaných i když to dnes zní hrozně se mohla vykoupit, ale z vraždy osoby měšťanského stavu už to nešlo.
Dnes už nezjistíme kolik obětí za sebou Kateřina z Komárova nechala, ale ví se že ještě více než na samotném Karlštejně jich bylo v Pičíně a okolí kde mněli Bechyňové z Lažan své rodové sídlo, takže jich byly minimálně desítky.

18.10.2023 5 z 5

Strnadův efekt Strnadův efekt Jan Kotouč

Strnadův efekt aneb jak prohrát mezigalaktickou válku když její vedení vložíte do rukou, chapadel, klepet nebo jiných součástí mimozemského Byrokrata s pověřením dvacáté šesté úrovně, neboť naštěstí pro lidstvo, nazývané zde jako uhlíci, jsou byrokrati všude stejní.
Další čistokrevná sci-fi od Jana Kotouče dopadla velmi dobře a já si užil putování po zemích českých i zahraničí, při uzavírání portálů. Musím pochválit tu obálku s Bítovem, fakt dobrá, ale jelikož bydlím kousek od Mumlavského vodopádu tak bych si dovedl představit i obálku s vodopádem a portálem vznášejícím se nad ním.

13.10.2023 5 z 5

Případ zákeřného vyděrače Případ zákeřného vyděrače Jaromír Jindra

(SPOILER) Na knihy od pana Jaromíra Jindry jsem zde na Databázi narážel docela často, a tak jsem si jednu objednal, akorát jsem se u objednávání uklikl a objednal si místo prvního až druhý díl o vzpomínkách Budějovického kata, ale nakonec to tak nevadilo a docela rychle jsem se vpravil do toho, kdo je kdo.
Pokud jde o styl psaní, nebylo to vůbec špatné a vyprávění o životě lidí v královských Budějovicích v době vrcholící třicetileté války bylo zajímavé, akorát ta krimi linka mohla být trochu tajemnější, pachatele jsem poznal už na začátku, díky prvnímu katovu intermezzu. Asi od pana Jindry zkusím ještě nějakou tu historickou beletrii, bez té detektivní vložky.

09.10.2023 4 z 5

Zakletý klášter Zakletý klášter Juraj Červenák

(SPOILER) Zakletý klášter je kniha která začíná jako western pokračuje jako průvodce Slovenským národním obrozením v podání Pavola Dobšinského, musel jsem si zjistit že to byl Slovenský ekvivalent našeho Karla Jaromíra Erbena, zvrhne se ve slušnou střílečku v Ďáblově kolibě, kde zjistíme že ne všichni zbojníci bohatým brali a chudým dávali, pak se z toho stane horor kdy se mi vybavily některé scény z filmu Mumie a závěrečný epilog je pohádka jak vystřižená z Erbenovy Kytice která rozhodně není pro malé děti.
Mně se to jako celek líbilo a musím pochválit i ilustrace které my trochu připomínali ilustrace z dříve oblíbených Kodovek.

02.10.2023 5 z 5

Obětina Obětina Sharon J. Bolton

(SPOILER) K přečtení Obětiny mne přivedl krimi seriál Vraždy na Shetlandech, který jsem si celkem oblíbil a když jsem viděl že se též odehrává na tomto zajímavém souostroví tak jsem neodolal a knihu zakoupil. Kladem tohoto románu mimo jeho lokaci je dobře napsaný detektivní příběh, autorka psát opravdu umí, ale co mi tam dost vadilo byla ta divná Trollí legenda, která mněla být inspirací padouchů k tomu co dělali, myslím že téma obchodování s lidmi a nezákonných adopcí by bylo dostatečně zajímavé i bez toho.

28.09.2023 4 z 5

Romance pod gilotinou Romance pod gilotinou David Návara

(SPOILER) Již šesté pokračování série Wavesbury probíhá v době vrcholícího teroru za Velké Francouzské revoluce a hlavními aktéry je zde už mladší generace a příbuzní rodiny Wavesburyových. Všechny čtyři části se tedy odehrávají primárně v Anglii a Francii, zde hlavně v revoluční Paříži ve stínu Gilotiny, tradičně se v románu potkáme s řadou historických osobností, zde například s mladým Bonapartem, jeho pozdějším přemožitelem Arthurem Welleslym vevodou z Wellingtonu a předním členem Jakobínů Maximilienem Robespierrem v této knize největším soupeřem Wavesburyovců.
Mám jednu menší výtku, trochu bych ubral ty neustále se opakující únosy a zázračné vysvobození, já vím že se to autorovy hodí do děje ale už jich tu bylo docela dost.
Ale mám i jednu pochvalu, zmínkou o vysokém podplukovníku v zeleném kabátu střelců mi udělal radost, neboť jsem také fanoušek Richarda Sharpa.

20.09.2023 5 z 5

Do pekla a zpět Do pekla a zpět Jakub Hoza

Já se bavil a navzdory potokům krve se dost často i zasmál, autorovy hlášky jsou fakt drsně trefné, a s jeho narážkami na různé aktivisty a mojí nemilovanou EU na sto procent souhlasím, při čtení jsem si živě představil jak by Strašák během několika sekund vyřešil Poslední generaci přilepujicí se k silnici a v jejich případě z nich opravdu tu poslední generaci udělal. Jinak pár výjevů z knihy mi má představivost fakt vypálila do mozku, například scéna s Amazonkou a dvoukilovým dildem, nebo pár zážitků Strašáka na Hradě mezi Honorací.
Inspirace této knihy filmem Útěk z New Yorku s Kurtem Russellem v hlavní roli se v českých reáliích opravdu povedla.

10.09.2023 5 z 5

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Problém tří těles se při čtení ukázal že je velkým problémem i pro mně, protože už na základce mně fyzika moc nebavila a tato jinak úžasná kniha je jí doslova prošpikovaná takže mně vlastně nejvíce bavily ty části které se odehrávaly za Velké kulturní revoluce, která pro normální Číňany určitě moc zábavná nebyla.
Viděl jsem že se už toho chopily nějací filmaři, tak rád zkusím filmovou verzi, i když preferuji většinou knihu, tak v tomto případě už podle ukázek by hraná verze mohla být pro mne lepší.

06.09.2023 4 z 5

Hrobník a dívka Hrobník a dívka Oliver Pötzsch

(SPOILER) Druhá kniha z kriminalistického prostředí Vídně konce 19. století, byla ještě lepší než první díl, inspektor Leo se nestačí otáčet při vyšetřování hned dvou závažných případů, v kterých se to v jednom vyšetřování jenom hemží množstvím mumií a v tom druhém obětmi Vídeňského Jacka Rozparovače. Mnohem více prostoru se dostane i Leově přítelkyni Julii a samozřejmě hrobníku Rothmayerovi a jeho schovance Anně.
Oliveru Pötzschovi se povedlo vybudovat atmosféru za kterou by se nestyděl ani deštivý a mlhou zahalený Viktoriánský Londýn Sherlocka Holmse, a určitě si chci přečíst i další díl Hrobník a vražda v kryptě.

05.09.2023 5 z 5

Zázračný medailon Zázračný medailon Zuzana Koubková

Zatím poslední díl s bratrem Zdislavem mi kvalitativně přišel asi nejslabší, vyšetřování mi přišlo takové zmatené a dost na náhodu a pohnutky hlavního pachatele něvěrohodné, hodnocení tak zachraňuje čtivost. Eventuální další díl s Hermanem pátrajícím po zlatě na Šumavě se doufám kvalitou vrátí na úroveň prvních dílů.

28.08.2023 4 z 5

Království za Džbán Království za Džbán Jiří Dobrylovský

(SPOILER) Pan Dobrylovský si při psaní o historických událostech našich dějin vybírá ty které nejsou tak notoricky známé a popsané už řadou jiných spisovatelů a to se mi velmi líbí.
V případě této knihy si vybral epizodu z roku 1310. n.l. kdy se do Čech vypravil mladičký Jan Lucemburský a část jeho vojska byla fámou přivedena ke hradu Džbán který oblehla.
O hradu Džbán jsem do teď nikdy neslyšel, i když to byl mohutný hrad který patřil do hradní soustavy královského loveckého revíru, jehož centrem byl Křivoklát, a neslyšel jsem o něm právě proto že hrad byl na přelomu 13 a 14 století kompletně zničen, a to jak byl zničen zkoumá v současnosti mladá archeoložka a její tým, jejichž příběh se pravidelně střídá s tím historickým. Toto střídání období v Království za Džbán funguje dobře i když většinou takhle stavěné romány nevyhledávám.

19.08.2023 5 z 5

Zlatá růže Zlatá růže Zuzana Koubková

Páté pokračování zavedlo Zdislava do jižních Čech na panství pánů z Hradce, kteří se stali po zničení Krumlovské větve po Rožmbercích druhým nejvýznamnějším Vítkovským rodem. Zdislav zde pátrá po sériovém vrahovi a mimo to se také dozví kdo byl jeho pravý otec.
V knize vystupuje řada osob kteří reálně existovali, mně nejvíc zaujal Oldřich Pluh ze Žďáru, kterého znám z Lucemburské trilogie od paní Vaňkové už jako Oldřicha Pluha z Rabštejnu a až z této knihy jsem zjistil že byl původně ve službách pánů z Hradce. Oldřich Pluh musel být mimořádně schopný člověk když se dokázal stát Nejvyšším zemským podkomořím krále Jana Lucemburského, něco jako dnes ministr financí, před ním tento post zastávali příslušníci nejvýznamnějších šlechtických rodů, například Jindřich z Lipé, Vilém Zajíc z Valdeka, Vok I. z Kravař, Vilém z Landštejna a najednou je vystřídá osoba pocházející ze zemanského rodu.

15.08.2023 5 z 5

Svatyně Svatyně Bernard Cornwell

Bernard Cornwell si udělal radost a napsal román o tom jak vznikl světoznámý Stonehenge, a jelikož o tom kdo ho postavil toho není moc známo mohl popustit uzdu své fantazie a bavit se při vymýšlení příběhu jak to asi mohlo být.
Co je zřejmé tak lidé kteří tuto památku kolem 2300 let př.n.l. vytvořili, byli na vyšší civilizační úrovni než je všeobecná představa, asi 25.km. od Stonehenge je Silbury Hill, což je pyramida vysoká 40 metrů se základnou o průměru 167 metrů, která vznikla ve stejném období jako Stonehenge. I u nás máme takové malé pyramidy, známé jako Homole, asi největší je u obce Libomyšl, základnu má kolem 130 metrů širokou a výšku mezi 25 a 30 metry, to vše nejspíš vzniklo úsilím lidí z kterých se vyvinuli Keltové.

04.08.2023 5 z 5

Zákon genu Zákon genu * antologie

Antologie sestavená jako pocta zakladateli genetiky Gregora Johanna Mendela, dopadla podle mne celkem zdařile, mimo povídek od mých oblíbených autorů, Jana Kotouče, Jakuba Maříka a Jana Hlávky, mně nejvíce zaujaly povídky Mendel 47 od Dalibora Váchy, představa naklonovaných lidí vypadávajících z obřích hrachových lusků byla fascinující, Za Sofii od Romana Bureše o Ďábelském Highlanderovi a Ztraceno z paměti o spolupráci dívky Johanny s mimozemským Hmyzákem od Lucie Lukačovičové.

30.07.2023 4 z 5