Nestorkea Nestorkea komentáře u knih

Labyrint Labyrint Kate Mosse

Příjemná oddechová pohádka. První 3/4 knihy se vleče, děj se topí ve spoustě omáčky. Místy se objevují nesrovnalosti (například hrdina vyjede na hnědém koni a za chvíli se vrací na šedém :-)). A zajímalo by mě, jak to vypadá, když kůň švihá hřívou... :-D Hlavní hrdinka i kniha celkově mi připomínala "Pomstu a rozbřesk". Oželela bych tu spoustu cizích výrazů. Celkově hodnotím jako průměr, na dovolenou k pročištění hlavy nenáročnou četbou se hodí..

08.02.2019 3 z 5

Konec léta Konec léta Anders de la Motte

Nebylo to úplně špatné čtení, ale wow efekt se taky nekonal. Pozor, spoilery. Hlavní hrdinka mi moc sympatická nebyla, chování hlavních hrdinů bylo mnohdy nelogické. A to nejen jejich myšlenkové pochody, ale i chování. Například proč lezla do díry v lomu, kam posléze (kupodivu) spadla. Nebo že sežrala Patrikovi, že jel náhodou okolo a poznal její ohořelé auto. Isac se choval taky prapodivně. Možná, kdyby spolu všichni od začátku lépe komunikovali, spoustě komplikací by se vyhnuli. Ale chápu, že pak by asi nebylo o čem psát. Postava strýčka, který vládne celé vesnici mi naopak celkem uvěřitelná přišla, leč na symatiích jí to nepřidalo. Začátek byl značně rozvleklý, zahrávala jsem si i s myšlenkou, že knihu odložím. Závěr se mi docela líbil, narozdíl od prvnich 3/4 knihy se v něm aspoň něco dělo.

31.01.2019 3 z 5

Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Úžasně čtivá kniha o důležitém období našich dějin. Hrdinství našich předků je neskutečné. Hluboce se mě dotkla, děkuji autorovi za pohlcující četbu. Nedovedu si představit, že hrdinové obětovali své blízké pro dobro vlasti. Za to, jak dnes žijeme, vděčíme hrdinům války.

28.01.2019 5 z 5

Osvícení Osvícení Stephen King

Nevím, jestli si od Kinga ještě nějakou knihu přečtu. Proč? Protože tahle byla dost dobrá! Vytáhla mě do děje, bála jsem se a v noci se mi špatně spalo. Super, ale vzhledem k následkům nemám do něčeho dalšího odvahu :-)

11.01.2019 5 z 5

Dům u jezera Dům u jezera Kate Morton

Příjemná oddechovka. Obvykle tento žánr úplně nevyhledávám, takže nemám s čím srovnávat. Příběh se mi líbil, rozuzlení jsem nečekala, postavy byly sympatické. Děj se zpočátku trochu vlekl, ale i tak mě autorka dokázala udržet v příjemném napětí.

25.12.2018 4 z 5

Šoa Šoa Claude Lanzmann

Velmi zajímavá kniha.

19.12.2018 4 z 5

Narodili se, aby přežili Narodili se, aby přežili Wendy Holden

Výborně napsaná kniha o neuvěřitelných osudech tří matek a jejich dětí. Co ty ženy dokázaly zvládnout, je pro mě nepochopitelné a mají můj obrovský obdiv. Je strašné, co je jeden člověk schopen udělat jinému.. Jen doufám, že tato historie se už nikdy nebude opakovat.

18.12.2018 5 z 5

Hlasy Hlasy Ursula Poznanski

Výborná kniha, ještě lepší, než předchozí díly.

10.12.2018 5 z 5

Ostrý řez Ostrý řez Jeffery Deaver

Já nevím.. Asi jsem předeaverovaná.. Skupinu vyšetřovatelů mám moc ráda, hned od začátku čekám, co se nakonec ukáže jako pravda.. Ale nějak se mi to vleklo a četla jsem jen kvůli zamotanému konci, na který jsem se těšila. Bohužel tentokrát tak za 3,5..

07.12.2018 3 z 5

Ireniny děti Ireniny děti Tilar J. Mazzeo

Hluboce smekám před Irenou a lidmi, kteří jí pomáhali. Nesovedu si představit, co museli prožívat, zvlášť při věznění a mučení.. Samotné zpracování jejího osudu mi ale příliš nesedlo. Pletla se mi jména, některé události byly popisovány příliš zdlouhavě a některé (dle mě mnohem zajímavější) zachytila autorka pouze několika větami. Nějak jsem se nedokázala začíst a být pohlcena, což je škoda. 3,5 hvězdy.

01.12.2018 3 z 5

Tajný posel - Jan Karski Tajný posel - Jan Karski Yannick Haenel

Tři hvězdičky z úcty k tématu a Janu Karskemu. Zpracování je podle mě dost nešťastné.

24.11.2018 3 z 5

Lazar Lazar Lars Kepler

Jo! Další skvělá kniha od Keplerů. Těch mrtvých bylo možná až příliš, ale na čtivosti to neubírá.. Snad nám v příští knize nevyvraždí zbytek vyšetřovacího týmu..

21.11.2018 5 z 5

Druhá dívka Druhá dívka David Swinson

SPOILERY! Ať se na mě nikdo nezlobí, ale tohle prostě ne. Prvních 200 stránek bylo vyloženě utrpení a vážně jsem přemýšlela nad tím, že ji nedočtu. Ale nemám ráda nedokončené věci a doufala jsem, že mě autor něčím překvapí. Nepřekvapil. Hlavní hrdina prostě nutně potřebuje fet a prachy, tak náhodou narazí na unesenou holku. A pic ho, najednou má hledat další. Vlastně ani neví, proč tu práci vezme-můj typ je: protože má vymletou kebuli z lajn koksu, prášků a alkoholu. Ale i tak je geniální, plně koncentrovaný, jako jediný ví přesně, koho se na co ptát a (pozor, překvapení!) pohřešovanou nakonec najde. Fakt nevěřím, že by si ta smečka policajtů nevšimla, že na něčem jede.. Fakt nevěřím, že by zarputilejším vyslýchaným stačilo pohrozit "uříznutím péra" a hned by spustili.. Prostě tomu celému nějak nevěřím. Posledních asi padesát stránek už byl Frank celkem sympaťák, snaha o šokování čtenáře drsným slangem se trochu zmírnila (nebo jsem si zvykla?), ale nepřišlo žádné překvapení. Jo a číst kapitolu o tom, jak někdo "sedí na hajzlu, s**e a přitom mu z nosu teče krev", mi opravdu připadá jako zbytečnost.. Z úcty k autorovi a za neortodoxní metody dávám 2,5 hvězdy.

18.11.2018 2 z 5

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Originální a zajímavá kniha. Líbilo se mi prokládání faktografických a románových částí. Je mi teskno z toho, jak byly tyto moudré ženy pronásledovány po mnohá staletí. A taky z toho, že je v dnešní době někdo schopen říct, že "za komunistů se žilo líp".

15.11.2018 4 z 5

Ta přede mnou Ta přede mnou J. P. Delaney (p)

SPOILERY
Že Edward bude nakonec ze všech postav nejnormálnější, mě opravdu nenapadlo. Aneb jak se sejde hrstka psychopatů a přetahují se o moc. Myšlenka supermoderního domu byla bezesporu zajímavá, ale některé věci mi moc neseděly. Třeba to, že se mu někdo nabourá do systému a vůbec nikdo si toho nevšimne. Čekala jsem větší WOW.

08.11.2018 3 z 5

Klid je síla, řek tatínek Klid je síla, řek tatínek Zdenka Fantlová

Úžasná kniha o hrozivých věcech. Doporučuji.

08.11.2018 5 z 5

Chlapec s kamínky Chlapec s kamínky Sophie Loubière

SPOILERY
Prvních padesát stran jsem si říkala, co je to za slátaninu. Pak to začalo být docela zajímavé, potom část, kde se opakovalo všechno pořád dokola, taková natahovaná omáčka- babka vidí kluka, nikdo jí nevěří, posílá dopisy,.... Doufala jsem, že nakonec nebude vše jen v babčině hlavě. Závěr byl super. Nevadilo mi, že skoro všichni umřeli, zakončení díla bylo rozhodně nejzajímavější částí knihy. Za první 2/3 knihy ***, za závěr *****, takž průměruji.

08.11.2018 4 z 5

Poslední hodina Poslední hodina Jeffery Deaver

Klasický Deaver, téma migrantů mi nevadilo. Lépe nečíst všechny díly hned po sobě.

08.11.2018 4 z 5

Čarodějnice Čarodějnice Camilla Läckberg

Knihy o Erice a Patrikovi je nutno číst v pořadí, ve kterém byly napsány. Jinak se budete ztrácet v postavách vyšetřovatelů. Tento díl byl opět skvělý, hrozně se mi líbí historické vsuvky, dodávají sérii jakousi tajemnost.

03.10.2018 4 z 5

Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

O holocaustu a koncentračních táborech jsem četla už mnoho knih. Tahle nebyla špatná, ale byla tak nějak divně napsaná. Příběh hlavních hrdinů mi přišel až moc zromantizovaný.

03.10.2018 3 z 5