niknikita niknikita komentáře u knih

Gregor a město pod městem Gregor a město pod městem Suzanne Collins

Snad to byla správná volba pro mého vnuka, protože ani já jsem se nenudila.
Je to fantazie, je to o zodpovědnosti a je tam napětí od A do Zet. A ta krásná obálka je bonus.

13.12.2018 5 z 5

Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Věřím, že můj vnuk bude s vánočním dárkem spokojený. Novodobý Foglar s perfektními ilustracemi je hodně povedená kniha.Bavila jsem se od začátku až do konce bez ohledu na čtenářský věk.

12.12.2018 5 z 5

Vážka Vážka Michel Bussi

Příjemné čtení, ale stejně si nejsem jistá s hodnocením. Něco, a já nevím jak to přesně pojmenovat, mi úplně nesedělo - možná pár hluchých míst a zbytečných zápletek. Kdyby nebyl Bussi takový sympaťák, byla bych asi přísnější.

09.12.2018 5 z 5

Napříč střechou světa Napříč střechou světa Peter Hillary

Jablko nepadlo daleko od stromu a Sir Hillary je jistě právem hrdý na svého odvážného syna. Moc ráda se vydávám do vysokohorských dobrodružství s tak skvělými průvodci, třebaže jenom v jejich knihách. Tato publikace by si zasloužila pevnou vazbu a kvalitní tisk včetně fotografií, ale i tak má čestné místo v mé knihovně.

04.12.2018 5 z 5

Prameny touhy Prameny touhy Ellen Alpsten

Ztráta času...kostrbatý sloh o ničem, tak jsem to odložila a nedocenila snahu autorky.

03.12.2018

Úterky s Morriem Úterky s Morriem Mitch Albom

Bylo to dojemné, bylo to moudré a jenom čas nám dá pochopit podstatu bytí.

02.12.2018 4 z 5

Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Cizinka je dobře namixovaná směs historie, erotiky a cestování v čase. Zaujala mne hned na samém začátku a přestože jsem jí měla už v polovině docela dost, musela jsem ten obsáhlý příběh dočíst až na konec. Přes všechna svoje "ale" jsem si Claire a Jamieho oblíbila, možná pro jejich spontánnost a živočišnost a taky odvahu porvat se se životem.

30.11.2018 4 z 5

Rychlá jízda Rychlá jízda Julie Garwood

Tak nevím, jestli jsem nečetla jinou knihu, než ostatní , ale tak nějak asi vypadá "červená knihovna" současnosti.

23.11.2018 2 z 5

Bigamista Bigamista Mary Turner Thomson

Sotva se dá věřit, že je to pravdivý příběh. Čtěte a zkuste pochopit. Já jsem to nepochopila...

20.11.2018 2 z 5

7 dní hříchů: Román o zradě, lásce, přátelství 7 dní hříchů: Román o zradě, lásce, přátelství Josef Urban

Neveselé čtení, ale dalo se to čekat. První dny po válce v Sudetech byly bolestné a kruté, jako celý román Josefa Urbana a nevím, kdy dostanu odvahu, podívat se na film. Bylo to syrové a surové a stalo se to - a není důležité, co je realita a co jenom fikce.

19.11.2018 4 z 5

Gala Dalí Gala Dalí Carmen Domingo

Četla jsem doslova jedním dechem a byl to strhující zážitek. Galu i Salvadora nejde ani nenávidět, ale ani milovat. Škoda, že se autorka nezmínila ani slůvkem o vztahu, který měli Salvador Dalí a F.G.Lorca, ale chápu, že v této knize šlo především o tu neuvěřitelnou ruskou čarodějku.

17.11.2018 5 z 5

Karel IV.: Jménem koruny, jménem lásky Karel IV.: Jménem koruny, jménem lásky Hana Parkánová-Whitton

Nikdy nebudu mít dost vyprávění o naprosto úžasném českém králi, jakým byl Karel IV. a Hana Parkánová Whitton vyprávět umí. Je to nekomplikované a možná trochu zidealizované, ale čte se to moc hezky, s lehkostí a přitom nechybí podstatné historické souvislosti.

13.11.2018 5 z 5

Nepouštěj se mé ruky Nepouštěj se mé ruky Michel Bussi

Možná jsem našla dalšího skvělého vypravěče, který čtenáře zavede na cestu a nepustí ho, dokud nedojde na konec. Jeho jazyk je jasný a nekomplikovaný a moje ego dostalo tu správnou dávku adrenalinu. Michel Bussi mne prostě dostal, tak díky za poutavý příběh, sympaťáku!

10.11.2018 5 z 5

Baronka Blixenová Baronka Blixenová Dominique De Saint Pern

Jak neublížit a být spravedlivá? Neumím si poradit se slovy, která mne napadají: popisné, suché, bez emocí - profesionální novinařina. Neměla jsem pocit, že jde o románové zpracování života Karen Blixen, protože tato mírně chaotická fakta pro mne z pozoruhodné ženy učinila sebestřednou manipulátorku a egoistku.
Zkusím si poopravit názor a Vzpomínky na Afriku od Karen Blixen si přečtu. Snad si aspoň uchovám svoje hezké pocity z filmové verze románu.

03.11.2018 3 z 5

Tango na pláních Tango na pláních Robert James Waller

Moc ráda bych dala vyšší hodnocení, protože tento příběh má svoje poslání pro nás všechny. Škoda, že autor se nedržel zásady, že méně je často více a zapletl se do politických machinací mocných tohoto světa. Mohla to být krásná romantika se vším co si můžeme přát, už proto, že Carlisle McMillan je muž o kterém sní mnoho žen.

30.10.2018 3 z 5

Hořící andělé Hořící andělé Bear Grylls (p)

Myslím si, že Bear Grylls ví o čem píše, proto jen stěží lze rozeznat hranice mezi možnou realitou a fikcí, proto jsou jeho příběhy až děsivě skutečné a jeho postavy brilantně vykreslené. Je vynikající vypravěč a dokáže čtenáře uchopit hned na první stránce.Napínavé až do samého konce a opět jedna z knih, s níž se nerada loučím. Děkuji, Medvěde.

27.10.2018 5 z 5

S láskou lvice S láskou lvice Christina Hachfeld-Tapukai

Už dlouho ve mně žádná kniha nevyvolala tak rozporuplné pocity. Několikrát jsem s ní málem sekla, ale ta "bloncka" šponovala moji zvědavost tak, že jsem vydržela do poslední stránky. Jako vypravěčka není nijak brilantní, ale její příběh je skutečný a zajímavý, i když z mého hlediska nepochopitelný.Nesoudím a podotýkám, že přesně vím, co znamená ztratit rozum a srdce...

23.10.2018 3 z 5

Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu Pavel Tigrid

Baví mne nadhled a moudrost, se kterou Pavel Tigrid popisuje nedávné dějiny našeho národa. Zvolil formu rozhovoru s mladou dívkou jako konfrontaci názorů a otázek generačně nesourodé dvojice a je to svěží a zajímavé vyprávění o vážných věcech.

18.10.2018 5 z 5

Opilý koráb Opilý koráb Arthur Rimbaud

Můj nešťastný Arthur Rimbaud, můj Božský rošťák, buřič a vizionář...ty přívlastky nejsou z mé hlavy, přiznávám, ale jsou zrcadlem v mé duši.
Možná jsou jeho slova i o nás:

"Zahálko mladosti,
jež ke hříchu svádí,
z přílišné jemnosti
ztratil jsem své mládí."

17.10.2018 5 z 5

Poledne u Tiffanyho Poledne u Tiffanyho Echo Heron

Nevadí mi, když má kniha hodně stránek, ale v tomto případě jsem byla už před polovinou otrávená z děje, kde se skoro nic neděje. A ty nezáživné vztahy Clary s muži byly občas na pár facek, tak není divu, že si nechala líbit, aby s ní Tiffany zacházel tak arogantně.

15.10.2018 3 z 5