NikyTaky
![Neodpovídej Neodpovídej](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521684/neodpovidej-yHi-521684.jpeg?v=1693152767)
Od debutového románu Lucie jsem měla zcela jiná očekávání. Lepší. Spoluautorka známého podcastu, která ma na kontě již 5 knih, byť mi snad prominete, že přepis rozhovorů a již známá fakta vražd přepsaná do knihy, není spisovatelský počin. Kdybych nevěděla, že knihu napsala ona, tak bych si myslela, že kniha spadá do kategorie young adult. Kniha je čtivá, je napsaná velmi jednoduše, až máte pocit, že máte puštěný jejich podcast a posloucháte to jako kulisu. Na to jakou má autorka “znalost v teto oblasti, tak mě ke konci zarazilo, jak si vyšetřovatel otevřeně povídá se svou “kamarádkou s výhodami o případu ( to v Bartolomějské říkali, že se děla?). Dále, že vrah nebude prozrazovat sve knowhow? A že Ted Bundy byl fešák a jak dopadl? Kdyby nebylo podcastu, tak by asi autorka nevěděla, co do knihy napsat. Stejně tak, jako její zážitky a prožitky, která vykládala v podcastu. Nevim, jestli by nebylo lepší se v knize trochu odosobnit. Jako pravidelný posluchač podcastu mám pocit, že mě Lucie navnadila na knihu, kterou jsem již četla. Úvod Zuzany v knize, abychom se dostali do děje byl za mě ok, nicméně je v knize spoustu postav, které se tam jen tak mihnou, my se dočítáme o jejich životě, byť stroze a zbytečně a vlastně postavy nejsou v podstatě důležité. Zajímavé je to až od 20 kapitoly, která má asi 140 stran? Proč? Rozuzlení je velmi rychlé, zhruba na posledních 30 stranách. Chyběla mi akce, napětí, bylo takové plytké. Nemastné neslané.
Myslim si, že nová Aghata Christie se zde nerodí. 2*/5
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Mílový klub Mílový klub](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540101/milovy-klub.jpg?v=1719862778)
Jak už tu někdo psal, mílový klub je dlouhý, předlouhý let, ze kterého není jak vystoupit. Musím říct, že se mi to četlo lépe, než knihy od Huang. Má to víc šmrnc, víc akce, je to takové svižné. ALE. Pokud hledáte hokejovou romanci, tak o hokeji jako takovém je tu kapitolka, až když hraji o Stanley Cup, teda na konci :).
Spíš je to kniha o plus size holce, která se nemá ráda, ale spláchne hambáč čtyřma pivkama a diví se, že se jí rozvírá halenka na prsou. Jo, milá zlatá, kdyby to šlo do prsou nebo do vlasů, tak to děláme všechny, mrk mrk. Takže vlastně 3/4 knihy řešíme, že nemá ráda svoje tělo, nemá sebevědomí ( to falešné jo) ale nebude s tim nic dělat, protože být tlustá a pohodlná a stěžovat si je lepší. Ale zamiluje se do ní samotný Adonis s pérem velkým jalo přerostlá cuketa v létě. No fuck me tvl :) Tohle mě strašně štve. Nemám ráda takové příběhy, hrozně mi to připadalo Zaostřeni na Tebe a ta knížka je prostě příšerná.
Celkově by knize prospělo tak o 200 stran méně, jelikož to jsou opravdu dlouhé a předlouhé kapitoly opakující pořád to samé. I když bych ráda dala víc, tak je to za 2,5*, protože všeho moc škodí.
Doufám, že druhý díl bude lepší.
![2.5 z 5 2.5 z 5](img/content/ratings/25.png)
![Šílenství v nás Šílenství v nás](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543708/silenstvi-v-nas.jpg?v=1724702416)
(SPOILER) Musím říct, že vlastně nevím, jak pořádně začít. Mám ráda české autorky, moc ráda je podpořím, takže všechno co teď uvedu je hlavně čistě můj subjektivní názor a konstruktivní kritika a nerozjíždím tu žádný hate. Naopak si autorky vážim a obdivuju, že v tak mladém věku něco takového napsala a šla s kůží na trh.
Musím říct, že dark romance v českém rybníčku, aby jeden pohledal, takže tleskám. Je to nové a odvážné. Erotické scény, ač pro někoho zvrhlé, na mě úplně v pohodě, byly skvěle napsané.
Nicméně jsem měla problém s hlavní hrdinkou. Chápu, že každej člověk má v životě problémy, stalo se mu něco špatnýho, ale po 17 letech od smrti jejich rodičů naříkat, že má na hovno život ? No já nevím. Na hovno měla tak práci, jinak mi to nepřišlo. Ale Raven na mě působila jako zahořklá, ufňukaná a zoufalá holka. Co jen fňuká a čeká na zázrak, až ji někdo vysvobodí. Takže ve své podstatě nebyla zlá, žila s babi a pro babi, ale ten její přerod ke konci? Wut? Ačkoliv chápu, že potom co viděla a zažila, tak šílela a měla pocit, že se zblázní ( já bych ho měla taky). Vadilo mi její neustálé přemílání nad tím, jestli dělá správně nebo ne, když byla s Devonem. Nestála si absolutně za svým názorem, vyloženě se nechala vědomě zmanipulovat a vlastně si řekla, a tak proč ne. Kdyby ji unesl a někde ji držel, tak řeknu, že má Stockholmskej syndrom, ale to se nestalo. Takže to byl zřejmě nedostatek pozornosti, nízké sebevědomí, nulová sebereflexe a nějaký to issue, co vyřešil bad boy, co jí přišel do cesty.
Dějová linka s babi byla vtipná a milá, dokud ji tam nebylo až moc a hrozně to odvádělo od děje dvou hlavních postav. To stejné její kamarádi, bohatě by stačil Leo a jeden další a ne 6 dalších.
Devon proti tomu byl prostě psychopat na první dobrou. Manipulátor jako blázen. Chvílema mi přišel jako schizofrenik. Ale od těch chlapů tu stinnou stránku, tak nějak čekáte. Přestože o kamaradech Raven jsme toho věděli až moc, o Devonovi jsme nevěděli téměř nic, skoro ani přijmení ne.
Nemůžu říct, že bych si čtení bohužel nějak moc užila. V první řadě tu je absolutní absence nějaké chemie mezi těma dvěma. Což je pro mě jakýsi základ uvěřitelnosti toho “vztahu mezi nimi, ať je jakýkoliv. Raven ho jednou obviní, že ji stalkuje a za dva dny potom už mu skočí do postele. Dobře, stane se. Ale na podruhé (scéna v lese), tam je tak rozpolcená, že skoro neví, čí je, ale ve finále se s ním cítí v bezpečí (??). A pardon, ale na slovní spojení “hodná holka začínám být alergická. V knize se objevilo snad 100x.
Celkově mi přijde, že zápletka jako taková dost pokulhávala. Zlomová scéna, řekněme, přijde až u kapitoly 33 z 49. Do té doby je to pořád to stejné. Raven chodí do kavárny, baru, domů za babi, všude ji vyhmátne Devon, a pořád dokola. Knize by určitě prospělo seškrtat tak 100-150 stran a myslim si, že tu velmi chyběl pohled Devona. Raven napíchnul mobil, ale v celém příběhu není prostě hluché místo, kdy by ona třebs odložila mobil, nebo si ho někde zapomněla a on měl šanci se ji tam třeba dostat. Nebo minimálně chybí nějaká informace o skillu hackera, kterým by třeba mohl být, aby se to stalo. Dál by mě hrozně zajímalo, co na ní viděl tak velkolepého, že to byla “jeho královna. Holka, co sama o sobě říká, že 90% času vypadal hrozně nebo jako hovno, okouzlila bad ass boye jako on. Stylem oblékání asi taky. Tomu jsem moc neporozuměla. Ve finále se vlastně ani nedivím, že zešílela, to bych asi potom všem už byla šílená i já. Čekala jsem asi trochu jiný konec, a ne příběh dvou gaunerů alá Bonnie&Clyde.
Myslím si, že kniha měla velmi velký potenciál, ale zpracování trochu selhalo.
Doufám, že autorka bude v tvorbě pokračovat, více se vypíše a překvapí nás nečím dalším, jelikož námět byl skvělý a věřím, že se jí v hlavě rodí další zvrácenosti, které časem hodí na papír.
1,5*
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Nultá hodina Nultá hodina](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520292/nulta-hodina-Izn-520292.jpg?v=1690988201)
Jana Poncarová se v mém žebříčku oblíbených autorů vyšplhala na první místo a zdárně se tam drží. Všechny její knihy mám naposlouchané v audio podobě, jelikož má skvělý výběr umělců, kteří její knihu namluví. Tentokrát to byla Dana Černá, která má krásný hlas a kterým nás celou knihou provází v nezaměnitelné teskné, a melancholické náladě.
Kdybych si mohla vybrat, tak bych s Hedvikou chtěla být kamarádka. Zamilovala jsem si tyhle válečné a poválečné hrdinky. Hrdé, nezdolné a nezlomné ženy své doby, ke kterým bychom měli i nadále vzhlížet a učit se od nich. Je až neuvěřitelné kolik si toho lidi museli vytrpět za války a ní. A poté, když udeřili komunisti. Zbercháte se z ran osudu za války, která Vám vzala rodiče, pevnou půdu pod nohama, bydlení, partnera, a když už se jakžtakž dáte dohromady, začne to znovu. Obdivuju sílu každého z nich v té době.
Rozumím a chápu Hedviku a její rozhodnutí. Zároveň jsem naprosto obrečela tu romantickou linku, která tu byla a byla jsem ráda za jejich “happyend. Musím říct, že tohle je moje nejoblíbenější kniha od autorky a povinně bych ji dala přečíst všem, kdo hořekují jak se dnes máme, nebo že ta bývalého režimu bylo lépe. Jak bylo v knize řečeno, lidí mají krátkou paměť a za nějaký čas budou komunismus opěvovat..demokracii máme díky minulým generacím tvrdě vykoupenou a přesto si nevidíme do pusy.
Díky za tenhle počin, bude ve mě dlouho rezonovat.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Twisted Love: Láska na ostří nože Twisted Love: Láska na ostří nože](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509564/twisted-love-laska-na-ostri-noze-YWS-509564.jpeg?v=1674169110)
(SPOILER) Na můj vkus to bylo hrozně překombinované a ploché. Avu se pokusil 2x zabít její “otec po zjištění a konfrontování to tak nějak přešla, jakože shit happens Jejich vztah s Alexem bylo takové, nic, nic, trochu to šimrá a pak je z ní sexuální objekt numero uno a láska až za hrob. To skoro doslova. Asi chápu, ze ho chtěla autorka vykreslit jako drsnýho chlápka, ale dost to podle mě pokulhávalo, až jsem místy protáčels oči nebo se smála. Obšancoval půlku světa, aby na ni mohl každý den čekat no já nevim teda. V rámci žánru dávám 2*, ostatní díly mají daleko vyšší hodnocení, tak tomu dám šanci. Ale tady se to nepotkalo
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Ignis fatuus Ignis fatuus](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531148/ignis-fatuus-65ba77891b14f.jpg?v=1706719113)
Tuhle knížku je pro mě velmi náročné popsat slovy, to byl tak ojedinělý čtenářský zážitek, že ho musí každý okusit sám. Je to tam komplexní a složité na vysvětlení, že to prostě nejde.
Můj první počin od autorky a rozhodně ne poslední. Doporučuji
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dost dobře nenormální Dost dobře nenormální](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400736/dost-dobre-nenormalni-HAF-400736.jpg?v=1548357199)
Poslechnuto jako audio kniha v rámci ČRo, zajímavě zpracované i přes těžké téma jakými tyto poruchy jsou. Občas jsem se i zasmála,asi tak v 97% jsem se poznala :D je to takový dobrý manuál jak sama se sebou pracovat, jak na lidi s touto poruchou pohlížet, poukazuje na odlišnosti vnímání, které nás ani nenapadne, že tam je. Velmi dobře vyjádřené, na to že sama autorka má obě tyto poruchy. Doporučuji :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zlatá vařečka Zlatá vařečka](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517052/zlata-varecka-PbT-517052.jpg?v=1689694444)
Naprosto skvělá kniha! Doporučuju. Něco tak čtivého a svižného jsem dlouho nečetla. Kniha Vás vtáhne do děje na krásném panství, kde se právě odehrává soutěž v pečení. Je to delikátní záležitost a chcete každé sousto. Zápletka a tajemství jsou vyloženě třešnička na dortu. 5/5*. Moc jsem si to užila!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Severka Severka](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520778/severka-653a3517b7a10.png?v=1698313496)
Zprvu jsem se do knihy nemohla vůbec začíst, hlavní hrdinka se sama staví do role obžalované a rozjíždí se nám proces. V knize jsem občas tápala co je reálné a co je fiktivní. Záznam Kim Čŏk-U, který Nina pouštěla Ri Jŏ-Čŏng mě trochu zmátl. Nicméně by mě zajímalo, jak to s ní skončilo, jestli přežila? Jelikož to nevypadá, že by se odtamtud někdo dostal. Ke konci jsem z Ri Jŏ-Čŏng měla smíšené pocity. Propagandou vymytý mozek ji nedovoloval přijmout fakta, které ji byly předloženy v adaptačním centru, ba naopak je popírala s touhou předevšemi KLDR obhajovat. Nakonec se k informacim dostala a tíha uvědomění si vlastních činů, které v KLDR prováděla, ji dala tvrdou facku ze které se nevzpamatovala.
Obdivuju práci Niny a těším se na další počin
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bylo nebylo jedno zlomené srdce Bylo nebylo jedno zlomené srdce](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541212/bylo-nebylo-jedno-zlomene-srdce.jpg?v=1721412040)
Při prvních stránkách jsem byla trochu skeptická, jelikož se s tím autorka nepáře a hned Vás hodí do děje. Možná jsem tím byla ze začátku zaskočená a bylo to rychlé, ale pak se děj rozjel a já nemohla přestat číst. Příběh sám o sobě je krásná balada o lásce, nutí to i k zamyšlení. Ale co se tomu musí vypíchnout je ta pohádková atmosféra!
Úžasné místa/města, intriky, každou chvíli máte pocit, že víte jak to dál bude, ale je konci je to samej zvrat a nevíte vůbec nic. Zamilovala jsem si Evangelínu stejně jako Jackse. Je to hajzlík, ale je to sexy :D a ta romantická linka je naprosto skvělá. Nebýt jeho prokletí, tak doufám, že se brzy políbí.
Btw, kdo nečetl Caraval stejně jako já, tak si tu asi docela vyspoilerujete část děje.
Dávám 5* a těším se na další díl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bezchybně Bezchybně](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541465/chestnut-springs-bezchybne.jpg?v=1727209555)
Kniha se mi trefila do období, kdy sleduju zrovna Yellowstone seriál a z kovbojů jsem uplně odvařena. Takže Rhett mi sednul jako prdel na hrnec. Summer byla skvělá, mám ráda hrdinky co mají prořízlou pusu a nebojí se. Jejich vztah byl jízda od začátku do konce. Mělo to super spád, žádná plonková místa, děj utíkal. Prostě boží, těšim se na další díly .
Doporučuju. 4,5*
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Krev & zrada Krev & zrada](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540363/rozvracena-kralovstvi-krev-a-zrada.jpg?v=1726563717)
Miluju, miluju, miluju. Knihu jsem přečetla ani ne za 24 hodin a byla to skvělá jízda, stejně jako první díl. Je pravda, že největší bombu jsme se dozvěděli až na konci, ale snad bude mít poslední díl aspon o sto stran víc, abychom se dozvěděli o Šprýmařově minulosti a možná se rozvěděli, jak to bylo s Tempest, když utíkala z hořící chalupy. Co se týče interakce těch dvou, tak já to prostě miluju, druhý díl je víc drzý, temperamentnější, je tu víc intrikování, jak na jedné tak na druhé straně. Strašně mě překvapila Lišákova možnost brát na sebe podobu někoho jiného. Za mě super, moc se těším na další díl, douáfm, že to nebude moc dlouho trvat :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534146/narodni-opruzeni-2-65f0229e0a177.jpg?v=1710236317)
Musím říct, že jsem trochu rozčarované z druhého dílu, první se mi asi líbil více. Nicméně se v druhém díle vracíme po pár letech k původním postavám, které stíhá kletba. Kniha se četls dobře, jen co je pravda čtivé to bylo, ale pořádně se něco dělo až 3 kapitoly před koncem a to na knihu o 180 stranách, je takové “cožeee. Konec tedy napovídá, že třetí díl, jež si autorka přála napsat tedy bude, a já jsem zvědavá, o čem bude. 3*
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452950/balada-o-ptacich-a-hadech-RMA-452950.jpg?v=1600238082)
Miluju, miluju, miluju. Nejdřív jsem byla v kině na filmu a pak až jsem si poslechla knihu a musím říct, že až na malé, ale vážně malé detaily je film 1:1 stejný jako kniha. Naprostá bomba. Dostali jste se zde k jádru Coriolanuse jako mladého, řekla bych milého a průbojného muže v naprostou bestii, který pro záchranu sebe samého je schopný obětovat životy ostatních lidí. Fantasticky napsané, rozebrané do detailů. V hloubi duše doufám, že Lucy Grey utekla hluboko do lesů a žije si svůj život tam.
Doporučuju 5/5*
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední léto Poslední léto](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535572/posledni-leto-660d5cde6e101.jpg?v=1712151774)
Já jsem tedy upřímně čekala něco úplně jiného. Ani mi to tak nepřipadalo jako zpověď, jako deníkový zápis, co moc nemá hlavu ani patu. Je to psané velmi jednoduchým jazykem, je to čtivé, ale ne ve smyslu, že bych hltala každé slovo, ale vyloženě jsem se i těšila, až budu na konci. Hanka mi přišla jako rozmazlená koza, co se tluče od ničeho k ničemu, nemá žádný směr a cíl a ani ve 20 neví co by vlastně chtěla dělat a co jí baví. Krom občasného odevzdávání se sexu a neustálého kouření. Mám z toho rozporuplné emoce a lehkou depresi.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Noční dům Noční dům](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535213/nocni-dum-660462c260ec5.jpg?v=1711563458)
Koukám na ty rozporuplné komentáře tady utvrzuje mě to v tom, jak je Nesbo geniální spisovatel. Knížka mě ze začátku trochu zmátla, protože se zdálo, že by se to mělo řadit do young adult psycho, scifi, fantasy novel nicméně druhá část knížky už byla jiná jízda v podstatě jsem se pořád nechytala. Až když se pak hlavní hrdina vzbudil, tak ti všechno seplo. Nesbo opravdu geniálně použil jeden příběh a na tak málo stránkách ho přetavil hned na čtyřikrát. Chápu, že to není pro všechny, protože dějová linka s HH uplně jiná a už je tu delší dobu, ale tohle byla příjemná změna :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Herečka: Múza první republiky Herečka: Múza první republiky](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501164/herecka-D74-501164.jpg?v=1661855716)
Hrozně jsem se na první “setkání s autorkou těšila, toto je první kniha, kterou jsem od ní zkusila a rozhodně ne poslední. Poslouchala jsem ji jako audio knihu a první co musim pochválit je výběr hereček co knihu předčítají, opravdu skvělý výběr, naprosto k postavám sedly. Ze začátku jsem se ovšem nemohla vůbec zaposlouchat, dostat se do příběhu. Zlom nastal zhruba za půlkou, kdy mi došlo, že je jedná o vyprávění o opravdu reálné postavě, která žila a svými počiny formovala společnost její doby a byla jim příkladem, idolem, motivací.
Pak mě kniha opravdu chytla. Je to psané a vyprávěné s takovou úctou a citlivostí, jakou my už v dnešním světě bohužel neznáme. Konec byl pro Jarku velmi smutný, ač jej nesla tragicky. Na konci se i dozvídáme, proč je ji autorka jež o ní píše, tak “posedlá. Moc krásný a dojemný příběh o mladé ženě, která odešla příliš brzy. Určitě se pustím i do ostatních knih, jelikož už vím, že pozvolný začátek chce trpělivost a poté čtenář dostane výborný příběh. Doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530478/ctvrte-kridlo-65d33a226d857.jpg?v=1708341794)
Začnu asi tím, že jsem knížku vůbec číst nechtěla :D neměla jsem to v plánu, trochu mě odradila ta masáž na sociálních sítích. No, ale to co to se mnou udělalo. Bohové! Za poslední týden jsem knížku přečetla hned dvakrát, některý kapitoly i čtyřikrát, protože mě to tak pohltilo, že to nešlo jinak. První knihu od autorky jsem četla v zimě a hrozně mě bavil jeji styl psaní, ale co to co předvedla tady je teda masteepiece! Já bych si snad dobrovolně vzala LSD, abych viděla lítat draka v obýváku. Opravdu mě nikdy nic tak nedostalo. Vykreslení postav, ten děj, jak je to promyšlené, naprosto úžasné.
Violet byla na můj vkus asi až moc taková slaboučká, křehká, pořádn zraněná - to se tam dost často opakuje, ale rozhodně to nesundá hodnocení, které jsem tomu dala. Nemůžu se dočkat pokračování.
Ps: pro ty kteří neví, Rebecca na svém webu uvádí dvě kapitoly, které musela do knihy proškrtat, aby nevyzradila, to co bylo na konci
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šach a mat Šach a mat](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502984/sach-a-mat-65b2a7cc4c845.jpg?v=1706207180)
První přečtená kniha od autorky a rozhodně ne poslední. Přelouskala jsem ji za jeden den. Milá a nenáročná oddechovka s prostředím, kterému vůbec sice nerozumim, ale moc mě to bavilo. S hlavní hrdinkou jsem si vyloženě notovala a naprosto jsem ji chápala.
Kniha má navíc nádhernou ořízku. Za mě 4*, doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Řeka mě volá domů Řeka mě volá domů](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502985/reka-me-vola-domu-654ac7ab9f3dc.jpg?v=1699399595)
Tak musím říct, že uf uf uf konečně jsem knížku dočetla. Už se asi nenechám strhnout ohlasy na sociálních sítích příště. Byť téma bylo nezvyklé, smutné a svým způsobem to v příběhu nakonec dopadlo dobře. Absolutně to nebyl můj šálek kávy. Děj se strašně táhnul, vyprávění bylo podáno tak nějak nezajímavě, styl mluvy( ačkoliv to mělo navodit styl mluvy kdysi, nebo přiblížit aspoň trochu), trochu zvratu a děje se začalo odehrávat až po straně 180, což na knihu o 280 stranách je docela mazec. Knížku jsem četla dva měsíce s místy u toho usínala. 3*
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)