nula87 nula87 komentáře u knih

Cesta Cesta Cormac McCarthy

Velmi silný a nevybíravý popis toho, jací my lidé ve skutečnosti jsme - jenom nám dát příležitost... V tom románu je o lidstvu vlastně všechno. McCarthy se snaží nést oheň civilizace, tak jak ji známe my, ale moc dobře ví, že nemá téměř žádnou šanci.

01.01.2016 5 z 5

Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Tak jako Problém tří těles byl skvělý, tak Temný les je ještě lepší. Promyšlený do posledního detailu, mnohovrstevnatý, úžasně napsaný příběh. Propojení minulosti a současnosti (budoucnosti), postavy, které mají vývoj a emoce. Může být vyvrcholení série ještě lepší?

30.09.2024 5 z 5

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Skvělá sci-fi s mnoha vrstvama, parádně vykreslenýma postavama a příběhem, který chytne a nepustí. A to je teprve začátek.

20.08.2024 5 z 5

Doktor Spánek Doktor Spánek Stephen King

King znovu září a navazuje na historii rodiny Torranceových v moderním, psychologickém souboji dobra (nebo alespoň normálnosti) a čistého zla. Kniha, kde se hodně cestuje (karavany, auty, i myslí), a která nás vezme na slušnou jízdu.

10.04.2024 4 z 5

Zrození Evropanů: Skutečný příběh našich předků vyprávěný geny Zrození Evropanů: Skutečný příběh našich předků vyprávěný geny Johannes Krause

Skvělá kniha - plná informací, propojující vzájemné souvislosti (mnohdy překvapující) a dávající do uceleného kontextu to, odkud jsme přišli, a kdo jsme.
Navíc napsáno velmi čtivou a srozumitelnou formou.

25.08.2023 5 z 5

Podivná knihovna Podivná knihovna Haruki Murakami

Dlouho jsem přemýšlel, kterou Murakamiho knihou začít. Nakonec vyhrála takhle krátká, ale zábavná povídka, doplněná působivými ilustracemi.

25.03.2024 4 z 5

Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Velmi zajímavý vhled do prostředí nejizolovanější země světa. Pohled je vůči realitě určitě velmi zkreslený tím, co bylo autorce dovoleno vidět a prožít, ale i v tomto minimu je vidět, jak zvrácenou zemí KLDR je.

28.12.2023 4 z 5

Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Druhý díl je o kousek lepší než první. Příběh je o něco komplikovanější, i když jednoznačně směřuje k jedinému možnému konci. Postavy už nejsou tak prvoplánové, mají více vrstev, vztahy mezi nimi už nejsou tak jednoznačné.
Ale autor bohužel stále píše velmi jednoduchým stylem a co je nejhorší, nevyhýbá se patosu a někdy i až směšným frázím.

04.12.2023 3 z 5

Ušlechtilá stezka Ušlechtilá stezka Peter May

Mayův román o děsivé kapitole dějin jihovýchodní Asie. Velmi dobře vykreslené postavy, detailní a naturalistický popis prostředí a hrůz, které se v Kambodži odehrávaly. Přínosné nejen jako kvalitní kniha, ale také jako zdroj mnoha historických informací o tomto úseku dějin.

02.10.2023 4 z 5

Než stromům dojde dech Než stromům dojde dech Peter Wohlleben

Skvělá kniha se spoustou zajímavých informací. Les jako (téměř) dokonalé společenství s pravidly, které asi ještě úplně nechápeme. Nicméně jedno je jisté - bez lesů to do budoucna určitě nepůjde. A les se vrátí určitě, otázka je, zda tady budeme i my.

12.09.2023 5 z 5

Modlitba za Černobyl: Kronika budoucnosti Modlitba za Černobyl: Kronika budoucnosti Světlana Alexijevič (p)

Příběhy a vzpomínky lidí, kteří byli u toho. Ať už jako obyčejní lidé, likvidátoři zapojení do úklidu a jejich vdovy, vědci, nebo političtí pracovníci. Jak chcete bojovat proti neviditelnému nepříteli, když vás připravují na úplně jinou válku? Jak se chcete vyrovnat se životem po havárii? Se svou zodpovědností, svědomím, smutkem a zoufalstvím?

09.08.2023 4 z 5

Outsider Outsider Stephen King

Je skoro až neuvěřitelné, jak King jde s dobou a i ve svém věku vystřihne další skvělou knihu. Knihu, která má naprosto skvělý a bechderoucí úvod, ve kterém jde zatím "jen" o detektivku, a nakonec ji splete do mixu detektivky, horroru a nadpřirozena takovým způsobem, před kterým nezbývá než smeknout.

11.04.2023 5 z 5

Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Moc fajn knížka na poslech v autě, nebo obecně na cesty.

08.10.2024 4 z 5

Kalmann Kalmann Joachim B. Schmidt

Ze začátku mi to přišlo trochu divné a neuchopitelné, ale postupem času se to začalo skládat do velmi zajímavé a zábavné historky s trochou napětí.

07.10.2024 4 z 5

Těžké duše Těžké duše Iva Hadj Moussa

Příjemná, čtivá kniha, která se nevyhne klišé, ale umí to vyvážit příjemným humorem a nadhledem. O mužích, kteří to ještě nevzdali, byť by našli dost důvodů, aby mohli. O mužích, kteří chtějí naplno žít, hrát, pít a milovat - i když jsou na to možná už trochu staří.

30.05.2024 4 z 5

Vrány Vrány Petra Dvořáková

Silné téma, relativně dobře vystavěný příběh. Ale podle mě tomu chybí důkladnější prokreslení postav, jejich motivací a chování. Bohužel mi to přišlo v mnoha ohledech nedotažené. Toto téma si zasloužilo větší prostor a větší hloubku.

21.02.2024 3 z 5

Přitažlivost pádu Přitažlivost pádu Noel O'Regan

Výborně vystavěná kniha. Postupné odhalování minulosti nám vnáší světlo do současného života hlavního hrdiny. Ten se potácí mezi pomocí druhým a pomocí sobě, přičemž postupně ví, že obojí nemůže zvládnout.
Autor výborně pracuje s prostředím a krajinou, ve které se vše odehrává, a která v celém příběhu hraje jednu z klíčových rolí.

19.02.2024 4 z 5

Vítězové Vítězové Fredrik Backman

Backman se ve velkolepém finále hokejového města (nebo vlastně dvou hokejových měst) dotkne téměř všeho, co je podstatné - lásky, přátelství, rodiny, schopnosti překonávat překážky, ale opět také násilí a pomsty.
A také schopnosti (nebo naopak neschopnosti) odpouštět.
Někteří přežijí, někteří ne. Někteří mají budoucnost a naději, někteří o tu šanci přišli.
Tak jako v životě.

04.06.2023 4 z 5

Povznesení Povznesení Stephen King

Milá Kingova jednohubka, kde kromě tradičního nadpřirozena netradičně zapojuje i vtip a sarkasmus vůči předpojatě maloměšťácké společnosti.
A taky vtipná parafráze na "Bachmanovo" Zhubni! a taky něco o toleranci, přátelství, běhání, vaření a tak. A to vše na necelých 150 stranách velkými písmeny ;)

02.05.2023 3 z 5

Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Poslechnuto jako audiokniha. Ladislav zjevně dospěl - už to není pokus o vtip za každou cenu, ale zajímavé, a nebojím se říct i přemýšlivé putování po jedné z momentálně nejznámějších poutí. Kniha je dobře vybalancovaná - něco o autorovi, něco o přírodě a historii, něco o vlastním putování. Moc fajn.

05.03.2025 4 z 5