ondras666 ondras666 komentáře u knih

Tajuplná místa Česka Tajuplná místa Česka Jitka Lenková

Pěkná kniha, některým místům se věnuje autorka víc a některým méně. Ale asi to tak má být. Každopádně jistě pár doporučení na výlety.

14.11.2024 4 z 5

Prezident, nebo buzerant? Prezident, nebo buzerant? Jiří Hromada

Tahle kniha vlastně nemusí mít žádný komentář.
Pan Jiří udělal ve svém životě velký kus práce a bude podle mě navždy tou hvězdou LGBT scény. A bude tím presidentem.
Krásná osobní zpověď a vzpomínky na vše, co prožil.

12.11.2024 5 z 5

Plavec ve tmě Plavec ve tmě Tomasz Jedrowski

Jako autorova prvotina je tato kniha hodně povedená.
Téma je lehce šablonovité a místy předvídatelné (Polsko, LGBT, socialismus).
Ale četlo se to vážně dobře a těším se na další knihy autora.

31.10.2024 5 z 5

Bizarní Česko Bizarní Česko Jakub Pokorný

Zajímavá kniha s nápady na výlety. Některé známé, některé méně, ale i tak má kniha co nabídnout. A styl psaní autora je fakt dobrý a úsměvný.

20.10.2024 5 z 5

Zuzana Čaputová: Neztratit se sama sobě Zuzana Čaputová: Neztratit se sama sobě Erik Tabery

Kniha rozhovorů s nyní již exprezidentkou. Často se sice odpovědi hodně podobají, ale má to hlavu a patu. Navíc klobouk dolů před vším, čím si prošla.
Jediné velké mínus za mě byla čeština. Vůbec jsem nepochopil překlad jejich slov do češtiny, když odpovědi jistě dávala ve slovenštině.

14.10.2024 5 z 5

Proměna a jiné povídky Proměna a jiné povídky Franz Kafka

Kafka a jeho povídky... buď to máte rádi nebo ne. V knize je jich přehršel a každý si najde to, co se mu líbí. A do toho pochmurného podzimu se většina hodí.

12.10.2024 5 z 5

Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Kniha o jedné nefunkční rodině a pohledu všech jejich členů na celou situaci. Ocenil bych asi i pasáže z pohledu babičky a Mařinky, ale to už by asi byl v knize zmatek.
A ten závěr mi fakt přišel divný a neskutečně useknutý...

07.10.2024 5 z 5

Město schodů Město schodů Robert Jackson Bennett

Neotřelá fantasy, která mě bavila od samého začátku. A musím říct, že Shara a její společník se dostanou rychle pod kůži. Brzy se pustím do dalšího dílu.

25.09.2024 5 z 5

Píseň L. Píseň L. Veronika Opatřilová

Musím říct, že když jsem knihu objevil v regálech knihovny, zajásal jsem. Ale...
Dvě roviny příběhu, jedná historická a jedna současná. Ta historická mě dokonale pohltila, ta současná vůbec nebavila. A musím přiznat, že poslední 2 dny jsem už vynechal, nešlo to...
A Laurenc a jeho pytlák, hloubka a tajemno lesa a ten poklid, ten opravdu pěkný byl.

17.09.2024 4 z 5

Měsíční zahrady Měsíční zahrady Steven Erikson (p)

Musím říct, že na knihu, respektive ságu, jsem se dlouho chystal. A jak dlouho jsem se chystal, tak dlouho tento první díl četl. Trochu to bylo zapříčiněno létem, ale více spíš tím, že mě kniha nijak neoslovila a po 300 stranách jsem přemýšlel, jestli mě to vlastně baví nebo ne.
Svým způsobem neotřelé, ale počet postav je znát a než se zorientujete, kdo s kým, proti komu, je konec.
Magie dobrá, chodby jsou dobrý nápad. Na další díl ještě počkám a uvidím...

21.08.2024 4 z 5

Moudrost starých psů Moudrost starých psů Elli H. Radinger

Moc pěkná kniha nutící k zamyšlení a vzpomínkám. Každý, kdo dochoval svého psa ví o čem píše. Jen občas trochu vleklejší části.
Doplněno o krásné fotky.

18.07.2024 4 z 5

Doskočiště Protektorát Doskočiště Protektorát Jitka Neradová

Malá kniha a velkých mužích.
Medailonky jednotlivých parašutistů a jejich osudech. Neskutečně stateční muži, někdy spíš ještě kluci. A je smutné se dočíst, že ty, které nezabila válka, odstranil následující komunistický režim.
Čest jejich památce.

17.07.2024 5 z 5

Den Den Michael Cunningham

Musím říct, že na novou knihu jsem se neskutečně těšil a nezklamala mě ani v nejmenším. Michael prostě umí psát a opět to dokázal. Vylíčit smutek, radost, zklamání i naděje v jednom a završit to tragédií a pandémií.
A snad dle doslovu dopíše i tu Glory...

10.07.2024 5 z 5

Kosti pod mechem Kosti pod mechem Zuzana Hartmanová

Když jsem knihu začal číst, tak mě nijak neoslovila a přemýšlel jsem, zda ji odložit nebo číst dál.
A dobře jsem udělal, že jsem ji dočetl. Neotřelé fantasy ze světa minotaurů. Zcela jiná magie, bitvy i hodnoty. za mě povedené.

01.07.2024 5 z 5

Královské paměti Jiřího z Poděbrad Královské paměti Jiřího z Poděbrad Josef Bernard Prokop

Moc krásně napsaná kniha o životě Jiřího z Poděbrad z pohledu jeho, jeho ženy a dvorního šaška.
Dozvěděl jsem se některé informace, které jsem nevěděl a zároveň se bavil. Povedené.

25.06.2024 5 z 5

Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Je dobře, že někdo tyhle tragédie umí připomenout a ukázat. Já osobně o Životicích nikdy neslyšel a díky knize mám alespoň povědomí a další temné události 2. světové války.

17.06.2024 5 z 5

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

Stejně jako díly předchozí, parádní čtení. Osudy této rodiny a všech kolem vás nenechají jen tak a musím říct, že mě fakt bavilo to číst.
Je fakt, že od druhého dílu uběhlo opravdu hodně času a trochu jsem musel tápat v postavách, ale autorka vkusně dala na úvodní stranu rodokmen, což hodně pomohlo.
Výborný tah byl konec knihy o jednotlivých osobách z knihy a taky příběh Karwiné.
PS: jen Tomaszek mohl dostat trochu prostoru.

12.06.2024 5 z 5

Meč pro krále Meč pro krále Michal Zmítko

Moc krásný příběh ze středověku. Napětí, zrada, láska a vše dohromady. Kniha se čte rychle a dobře, místy trochu nelogické jednání postav, ale tak nějak to nakonec sedlo.
Autora budu mít v hledáčku, uvidíme, čím dalším překvapí.

28.05.2024 5 z 5

Dominik lže! Dominik lže! Patrik Madle

Moc pěkná kniha i samotný příběh.
Dominik a Didier jsou fajn dvojka a bylo pěkné sledovat jejich myšlenkové pochody a dedukce.

19.05.2024 5 z 5

Továrna na skořápky Továrna na skořápky Jiří Čechal

Scifi úplně není můj styl, ale tohle mě docela bavilo. Trochu mi z počátku vadilo to přeskakování dnes a dřív, ale celkově to dávalo smysl.
Dobré zamyšlení nad dopady AI.

17.05.2024 4 z 5