painthers komentáře u knih
Biografická kniha o průkopnících výzkumu psychedelických látek a vlastně i květinových šedesátých let. Čtyři vědci, kteří změnili kulturu doby. Souvislosti z této knihy se táhnou až do dnešních dob, obzvlášť v dnešních dobách světové "psychedelické revoluce" je skvělé si připomenout slavná jména, která stála na divokém počátku.
„Máme paleolitické emoce, středověké instituce a nadpozemskou technologii.“
Autor se věnuje současným novým technologiím typu Uber, AirBnB, darknet, kryptoměny a desítkám dalších.
Na volném trhu slýcháme pravidelně o tzv. tržních selhání a nutnosti řešit je státem. Technologický pokrok ale umožňuje mnohá z nich řešit zcela novým neotřelým způsobem - zejména asymetrii informací, nedokonalou konkurenci a problém černého pasažéra.
Pokud by člověk v minulosti chtěl sám pro didaktické potřeby ekonomie vymyslet, jak se pomocí technologií dají tyto problémy řešit, sám by to zcela jistě nevymyslel. V prostředí, kde je ale prostor pro vývoj, ziskové motivace a svoboda, vznikají tyto úžasné platformy všude kolem nás zcela přirozeně. Potenciál do budoucna je navíc obrovský.
Máme sklony chtít po státu, aby tržní selhání napravoval, protože "jinak se to řešit přece nedá". Tato selhání se ale může dařit s využitím technologií odstraňovat i bez státu - a možná by se dalo říct, že státu navzdory. Obrovský neefektivní stát se zpětně snaží platformy nějak regulovat a ošetřit to, aby nevznikaly v právním vakuu. Není ale naopak do budoucna prostor pro to, aby se mnoho dnešních funkcí státu řešilo pomocí technologií lépe a efektivněji v rámci volného trhu a konkurence, a v budoucnu jsme upouštěli od jejich zajištění institucí, která během rychlosti dnešního vývoje bude již zanedlouho působit jak ze středověku?
Robovu knihu doporučuju. Moc se mi líbí, jak na příkladu nových platforem mluví o ekonomii. A chytne se i absolutní začátečník. :-)
Srozumitelný teoretický úvod do buddhismu, který vás nezahltí přílišnými detaily. Pokud o buddhismu nevíte moc, rozhodně vám dá nové myšlenky a podněty k přemýšlení.
Ani druhá kniha Waltariho nezklamala. Takové dílo má člověk čest napsat obvykle jen jednou za život, jemu se povedlo neuvěřitelné.
Pokud se do toho pustíte, vydržte, začala mě bavit více až tak od poloviny. Nenechte se těmi stovkami stran odradit.
Dokud se ještě píše o energiích, čakrách a meditacích, nijak mi to nevadí. Tahle kniha ale na sebe zvláštně napasovává i "vědu" a mimo toho, že v tomto ohledu mi přijde fakt podivná, mě ani moc nebavila. Neříkám, že je v ní úplně všechno mimo, ale některé myšlenky byly pro mě trochu za hranou.
Kritika psychiatrie ve skvělém příběhu. Skvělé okno do toho, jak i v lékařství, a psychiatrii nevyjímaje, člověk bojuje se systémem, s kolegy, s neefektivní léčbou... A jak se z toho člověk sám může málem zbláznit.
Příběh přerodu Číny od socialismu za Maa do dnešní formy jejich netypického kapitalismu. Pokud vás zajímá ekonomie, volný trh a transformace mezi ekonomickými systémy, knihu určitě doporučuji. Také mi rozšířila obzory, jelikož všichni máme sklony hodnotit Čínu optikou Západu a slovo "kapitalismus" se v jejím kontextu obvykle kvůli silné vládnoucí straně neužívá. Pravdou je však to, že v některých aspektech je Čína kapitalističtější zemí než my. A to, jaký udělala za posledních pár desítek let obrovský skok od absolutní chudoby k obrovské ekonomické velmoci, je toho přímým důsledkem.
Naše doba se hemží apokalyptickými budoucími scénáři. Máme pocit, že svět se ubírá k horšímu, že dobře už bylo a že je svět plný násilí, zla a chudoby. Tahle kniha vám do toho přidá trochu optimismu, protože nejlépe je teď. :-)
Na svoji dobu poměrně zábavná satira. V dnešní době spíš neotřelá pohádka z dávných dob.
Satira k uspořádání společnosti z počátku 16. století. Tenkrát velice populární dílo, z dnešního pohledu mě však už moc nezaujalo.
Přiznám se - nebavilo mě to. Kniha je psaná akademickým stylem (na což je dobré se připravit) a plná zajímavých informací, ale byl hrozný problém u ní udržet pozornost.
Úžasný jazyk, styl psaní. Vtáhne do děje, vyjádří drama, emoce - tohle je opravdu umění.
O počátcích luteránství a kalvinismu. O Erasmu Rotterdamském, Lutherovi, Kalvínovi a Castelliovi. O humanitě a toleranci oproti fanatismu a totalitě.
S Frommem se neshodneme na mnohých závěrech ohledně (potřebnosti) uspořádání společnosti. Jako psycholog je ale úžasnej. Jde na dřeň. I v této poměrně krátké knize. Líbí se mi, jak elegantně v závěru došel k meditacím.
Kniha o evoluční biologii a sexualitě tvorstva. Jsou lidé monogamní? Proč je tak rozšířená nevěra? Proč i mezi ženami? Vydržte tu delší obecnější část o zvířatech (mě taky tolik nebavila), pak následují lidé a ti jsou excelentní. :-)
Wow. Do první poloviny jsem to chtěla odložit. Změť neustále stejných jmen, bordel, a ani mě to zas tak moc nebavilo. Od druhé poloviny jsem však pochopila, proč se jména neustále točí, a co se kniha snaží sdělit. Poslední stránky... Skvělé.
Krátká kniha popisující autorky zážitky z dob klinické smrti po zasažení bleskem. Prochází tam deset křesťanských přikázání, ve kterých vidí, že i jako poměrně slušná žena všechna porušila a chovala se v životě pyšně, necitlivě, zle atd.
Nevím, jaký si na to vytvořit názor. Před lety jsem se zabývala "NDEs", tedy prožitky blízkosti smrti, a snad jsem nikdy nenarazila na takto komplexní, ač je pravda, že čas i prožitek může být relativní.
Fascinující průlet dějinami a historickými milníky tvora Homo Sapiens. Jak je možné, že z tvora na stromech postupně ovládl celou planetu a začal si v mnohých aspektech hrát na boha?
Kniha byla velice čtivá, nejvíce mě však bavila na začátku, kde vypráví o starověku, kognitivní a zemědělské revoluci. Ke konci v moderních dobách mě už bavila spíš méně.
Příjemné a poutavé čtení o moderních dějinách naší země očima Poláka. Kniha je určena původně Polákům, je skvělé, že je přeložena i do češtiny, protože to dává na dějiny netradiční úhel pohledu.
Přirozeně dokonalý stav. Příjemné čtení o tom, jak tohoto stavu dosahovat v běžném životě, bez nutnosti se tlačit do meditací a různých duchovních technik. Představují se základní principy džogčhenu a jeho odlišnosti od praxí súter a tanter. Kniha je určena spíše pro jedince pokročilé v buddhismu.
Po dlouhé době beletrie, která mě bavila. Nejvíce mě zaujalo prostředí karpatských vrchů, kde se kniha povětšinou odehrává. Kopce, bouřky, čarodějnice... Kniha má v sobě nějaké tajemné kouzlo, a dobře se četla. :-)