Pampalini | Komentáře u knih | Databáze knih

Pampalini Pampalini komentáře u knih

Severní vody Severní vody Ian McGuire

Veľmi autentický príbeh z atraktívneho prostredia, ktorý sa odohráva v dobe, možno romantickej, ale v skutočnosti drsnej a neistej. Akoby to autor sám zažil. Trocha pokrivkáva spisovateľský kumšt a stavba príbehu.

22.05.2018 4 z 5

Střet králů Střet králů George R. R. Martin

Svet sa rozpadá, všetci sú proti všetkým. Napadá mi paralela s dnešným dianím... Pán Martin by nemusel tak šetriť katarziou. Akoby niektoré postavy nemal rád a teší ho nechať ich trpieť. Je skvelý spisovateľ, ale venuje priveľa priestoru nepodstatným udalostiam a veľké sa dejú v pozadí. Ku koncu sa trocha spamatal. Aspoň že to.

26.04.2018 4 z 5

Na dušičky zomrieš Na dušičky zomrieš Mark E. Pocha (p)

Mark sa drží pravidel žánru - píše tak, ako ho to baví. Minipríbeh nemá žiaden presah, ide len o rovnaké motívy, konania a ciele, ako sme vídali v dielkach hororov s nižším rozpočtom, ktoré k nám prenikali z amerických autokín. Des prichádza aj na Slovensko...

12.04.2018 3 z 5

Spiace krásavice Spiace krásavice Stephen King

V angličtine to na mňa urobilo dobrý dojem. Typický SK so všetkým, čo obdivujeme, predovšetkým s dobre vykreslenými postavami a vzťahmi. Mám podozrenie, že to beztak písal Stephen a Owen mu hlavne varil kávu.

11.04.2018 4 z 5

Volání netvora Volání netvora Patrick Ness

Zle sa mi hodnotí pretože čosi podobné som zažil. Snáď preto na mňa každá veta posobí ťaživejšie. Príbeh o vyrovnávaní sa s neodvratnosťou, ktorú nechceme, ale musíme prijať. Možno banálny, chvíľami naivný a jednoduchý, o to viac zrozumiteľný.

12.03.2018 5 z 5

Nepřítel Nepřítel Erich Maria Remarque (p)

Miniknižka s príbehmi, ktoré majú mimovojnový presah. O to viac je jasné, že vojna má dopad na každodenný život. Nenápadné osudy, nenápadných ľudí v situáciách, kterých nikdy netúžili byť. Typický Remarque.

12.03.2018 4 z 5

Kronos Kronos Jeremy Robinson

Hodnotiť túto knihu si žiada prijať pravidlá dobrodružného žánru. Americký futbal bude bezduchým a nudným športom, ak nepochopím pravidlá - ešte horšie dopadne, ak sa ho budem snažiť pochopiť na základe európskeho futbalu. Kronos je naivný, nelogický, prekombinovaný podobne ako staré bondovky. A práve preto ich máme radi.

04.03.2018 3 z 5

Strážci zákona Strážci zákona Richard Bachman (p)

Hodnotím prísne. Bachman ako úchylné ego SK sa realizoval v plnej miere. A chápem, prečo sa musel odobrať na onen svet. Príbeh strážcov sa odohrá v priebehu jeden a pol hodiny. A to je pre mňa hlavný problém - všetko prebieha príliš rozťahane napriek dynamickému štýlu a expresivite popisov. Stále som mal pocit, že postavy sa pohybujú zaliate v mede, pár krokov cez miestnosť trvá niekoľko strán. Je tu veľa pohľadov do minulosti, veľa pocitov a autoanalýz. Všetkého priveľa. Tek!

23.02.2018 3 z 5

Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká Laird Barron

Keďže mi aj niekoľko dní po dočítaní príbehy ostávajú v hlave, bolo to dobré. Pestré, prekvapujúce... a dostatočne špinavé. Autor je "blázon" v dobrom slova zmysle, nepíše prvoplánovite a vykalkulovane, ale tak, ako to cíti a chce. Vcelku náročné čítanie.

12.02.2018 4 z 5

Prokletý ostrov Prokletý ostrov Dennis Lehane

Kniha sa výborne dopĺňa s filmom, čo je veľmi zriedkavé. Lehane premyslene vedie čitateľa za nos, ponúka celý rad možností, napokon je všetko inak a... vonkoncom to nevadí.

12.01.2018 5 z 5

Otrávené duše Otrávené duše Petr Švec

Výborné. Napínavé. Znepokojujúce. Dobre napísané. Kiežby takých kníh bolo viac. Alebo nie, stačí jedna...

27.12.2017 4 z 5

Třináct záhad Třináct záhad Agatha Christie

Pani Christie dokáže aj príbehmi o zločinoch pohladiť. Príbehy aj motívy sú jednoduché, ale potešia dobrou pointou, ktorá nemusí za každú cenu šokovať. Čitateľ nemusí zakaždým padať na zadok. Stačí jemne pripomínať ľudskú naivitu a modely správania sa, kterým podliehame.

29.11.2017 4 z 5

Oneiros Oneiros Markus Heitz

Všetko sa točí okolo smrti a snahe vyrovnať sa s ňou. Niektoré motívy sú dnes riadne pritiahnuté za vlasy - liečba insomnie kmeňovými bunkami... Menia sa lokality, celé spektrum postáv. Smrť má hody. Niektoré príbehové línie sa zdajú byť takmer zbytočné (hoci sa čítajú dobre). Ako celok zaujímavé a mierne domotané.

29.11.2017 3 z 5

Útěk z Arestonu Útěk z Arestonu Josef Pecinovský

Areston dokončil svoj oblet a vrátil sa na počiatok - časť obyvateľov sa vykladá a prichádzajú noví. Toto pokračovanie je plné otázok. Chudák hlavný hrdina sa v nich sám pomaly stráca. Stáva sa členom rozličných, smozrejme tajných, organizácií. Neprestajne sa presúva, pobehuje, niekedy sa zapletie do konfliktu. Všetko je až příliš čierno-biele - inkvizícia, rozliční ochrancovia, kmotri a patróni. A utajovaná príprava na útek - samozrejme o tom vedia prakticky všetci. A do gulášu nevysvětleného obsahu pridáme korenie - rastlinu, ktorá prerastá jednotlivé poschodia. Štandardne by som hodnotil 3 hviezdičkami. Minulej časti som prilepšil, tentokrát veru nie. A na ničenie rastlín sa nepoužívajú fungicídy, ale herbicídy...

01.11.2017 2 z 5

Ďáblova hora Ďáblova hora Deon Meyer

Vysoký nadpriemer. Spočiatku som bojoval s juhoafrickým prostredím a menami, ale postupne si to sadlo. Nevadil ani presah do osobného života Bennyho. Na prvý pohľad ďalší trpiaci hlavný hrdina, ale tomuto sa dá veriť. Thobela výborný. Na druhej strane neverím filozofujúcej prostitútke. Ani trochu. Detektívka so spoločenským presahom s niekoľkými sprostými slovami.

14.09.2017 4 z 5

Areston Areston Josef Pecinovský

Spočiatku som mal pocit, akoby bol príbeh písaný v naivných rokoch 80. Postupne naivitu vystriedala realita nového sveta s vlastnými pravidlami. Príbeh miestami naberá sociologický presah. Pre kompletný dojem je potrebné prečítať všetky diely. Jednu hviezdičku dole za akčné scény, ktoré nefungujú. Príbeh by držal pokope aj bez nich. Sršňovi viac pristane byť knižnicou, ako ochrankou.

05.09.2017 4 z 5

Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Opulentná plnotučná hostina, ktorá akoby nemala konca. Dobrého sa nedá prejesť. Rozvláčny štýl písania a trocha archaický jazyk pripomína klasických autorov, na ktorých sa zabúda. Akcia je mierne v pozadí, ale o to viac zaujme. Niekomu môže vadiť priveľa sexu, ale ten tu bol vždy, len sa o ňom nie vždy písalo. Kritizovať je možné vždy. Radšej obdivujem a polemizujem. Áno, svet, ktorý stvoril pán Martin naozaj existuje.

15.07.2017 5 z 5

Relikvie Relikvie Lincoln Child

Výborné. Dobrodružné. Poučné. Zaujímavý príbeh v atraktívnom prostredí múzea s dobrými postavami. Predvídateľnosť len umocňuje umenie autorov čitateľa vtiahnuť do deja.

12.07.2017 4 z 5

Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Knihy čoraz viac predávajú nálepky a bulvárne výkriky. Ich počet na obálke pripomína prívlastkové vína a medaily získané na výstavách. Rýchlo predať, čo sa nepredá v priebehu prvých mesiacov, upadne do zabudnutia. Temná hmota stojí za prečítanie, určite bude obchodným úspechom, určite bude sfilmovaná, ale do histórie nevstúpi.

07.06.2017 3 z 5

Děti boží Děti boží Harold Coyle

Kniha písaná úsporným, vojenským až dokumentaristickým štýlom. Veľa postrehov a faktov. Výborné hlavne pre tých, čo s armádou majú skúsenosti. Je to hlavne o tom, že niekedy musíme nájsť cestu k ľuďom, s ktorými nemáme nič spoločné.

01.06.2017 4 z 5