Parwana Parwana komentáře u knih

Helix - I ty budeš nahrazen Helix - I ty budeš nahrazen Marc Elsberg (p)

Moje první knížka od tohoto autora; atraktivní námět slušně zpracovaný, jen jsem s eobčas v některých dějových liniích ztrácela a závěr na letišti mi přišel trochu úřitažený za vlasy. Dávám o jednu hvězdu méně za spoustu překlepů, zbytečných vykřičníků a sem tam hrubku.

10.03.2020 4 z 5

Diabolik Diabolik S. J. Kincaid

Pecka. Strhující fantasy od začátku do konce. Už teď se moc těším na pokračování.

07.03.2020 5 z 5

Dětské zoubky Dětské zoubky Zoje Stage

Budu opakovat jen to, co už napsali i ostatní. Benevolentní rodiče, rozmazlený spratek a konec, který ničím nepřekvapil. Nechápu ani ten název. Aspoň, že kniha měla spád a trápila jsem se s ni jen 2 dny.

24.02.2020 2 z 5

Žena z kajuty č. 10 Žena z kajuty č. 10 Ruth Ware (p)

Skvělá a strhující kniha, taháky na obalu nelhaly. Akorát ve mně hlavni hrdinka vzbuzovala už od začátku silné antipatie, jinak dobrý.

22.02.2020 5 z 5

Nezavírej oči Nezavírej oči Holly Seddon

Knížku jsem četla ve vlaku a nemohla jsem si vybrat lépe. Atraktivní téma, dynamický děj, velký spád, dobře vykreslené postavy. Robin mi přišla jako dobrá držka, s tou se člověk snadno ztotožní. Kniha byla až nečekaně dobrá, konec mě opravdu vzal, takové rozuzlení jsem vůbec nečekala. Až na ty mateřské slinty ze začátku knihy jedna velká paráda.

14.02.2020 4 z 5

Nebezpečná iluze Nebezpečná iluze Winter Renshaw

Další variace na téma moderní Popelky, inspirace Padesáti odstíny šedi je zde více než zřejmá (až na to, že tady nikdo nikoho nemlátí - nebo jsem se k tomu nepročetla). Odložila jsem po pár stránkách, protože to fakt nemělo cenu. Provařená zápletka a očekávaný konec (poté, co jsem knihu odložila, jsem schválně nalistovala poslední stranu - ano, řekla mu ano; ten tajemný miliardář, prototyp bohatého zlého hocha svou chudou, tuctovou myš, požádal o ruku). Naprosto zbytečná kniha.

14.02.2020

Moře rzi Moře rzi C. Robert Cargill

Na tuto knihu jsem se obzvlášť těšila, protože jsem se poprvé dostala k tématu umělé inteligence. Byla čtivá, měla dobře vykreslené postavy... jenže jsem se v tom všem strašně ztrácela a některé zápletky vůbec nepochopila. Z toho důvodu jsem ji dočetla až po 2 týdnech. Nejvíc mě však děsí, že by v budoucnu k něčemu takovému klidně mohlo dojít...

12.02.2020 4 z 5

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Velmi silný, místy až syrový příběh. Katarze, jíž jsem se po přečtení Žítkovských bohyní nedočkala, přišla až zde, díky za to. Nikdy jsem nevěděla, jak to s odsunem Němců vlastně bylo, ani jsme nezažila předválečné, německé Brno. Jsem ráda, že tahle kniha vznikla, a že jsem se díky ní dozvěděla spoustu věcí. I takových, které nejsou vůbec příjemné a na které by se nemělo zapomínat.

02.02.2020 4 z 5

Ve stínu Hvozdu Ve stínu Hvozdu Naomi Novik

Původně jsem nechtěla dát nejvyšší hodnocení, ale nakonec mě knížka strhla. Po přečtení jsem seděla, knihu svírala v náručí a nevěřícně zírala. Pravý a nefalšovaný majstrštyk, i když korektury nebyly stoprocentní a některé věci jsem úplně nepochopila. Nádhera; ještě tomu chyběli kozáci s vodkou a bylo by to dokonalé. Už teď se moc těším an další autorčiny počiny.

22.01.2020 5 z 5

Snídaně u Tiffanyho Snídaně u Tiffanyho Truman Capote

Kultovní kniha, bezesporu dobře napsaná, ideální na líné odpoledně s dobrým vínem v ušáku. Holly je tak ztřeštěná, že ji člověk musí mít rád, a celkem chápe, že s její něžnou krásou a charismatem chce lepší život, nicméně mně dost naštvala, když svého kocoura vyhodila z auta. Jsem ráda za šťastný konec - pro vypravěče a pro kocoura, který našel harmonický domov a jistě má jméno, protože už někomu patří.

19.01.2020 4 z 5

Dračí město Dračí město Petra Machová

Nádherná obálka a poutavě napsaná záložka slibovaly čtenářský zážitek a já měla pocit, že jsem konečně kápla na zajímavou a kvalitní českou fantasy. To se změnilo poté, co jsem se do knihy začetla. Přiznávám, že téma bylo atraktivní, zpracování však kulhalo už po několika stranách. Kniha není nijak zvlášť čtivá, prapodivně se zde mísí město Zarna a Brno (jak se tam sakra z Brna dostali? vzdušnou čarou?), jména hlavních hrdinů Jana a Ondřej se dost tlučou se jmény ještěrů v Zarně a čte se to ještě obtížněji, některé situace jsou dosti nepromyšlené a groteskní ( jako např. Janina proměna v ještěra přímo uprostřed vyučování), a to za vydatného pobíhání všudypřítomných ještěrů; draci jakožto hlavní tahák se v knihe nevyskytují vůbec. Mohla z toho být dobrá kniha, takto autorka stvořila šílenou slátaninu, kterou jsem se snažila dočíst, nicméně na straně 127 přišel dosud největší bizár a já knihu odložila. Pokračování číst nehodlám, i když má relativně dobré hodnocení. Autorce bych doporučila ještě trochu vyzrát a vzdělávat se, propojení reality s fantasy mistrně ovládá např. China Miéville, ohledně té proměny doporučuju čerpat přímo od mistra svého řemesla, Franze Kafky. Takto stvořila jen paskvil, který, ačkoliv v řadě young adult románů poněkud vyčnívá, je v konečném důsledku hora zbytečně potištěného papíru v lákavém balení.

18.01.2020 1 z 5

Krvavý cukr Krvavý cukr Laura Shepherd-Robinson

Ta kniha je naprostá bomba. Čekala jsme, že ji přečtu na jeden nádech, a stalo se. Výborně napsaný historický thriller, jeden z nejlepších, jaké jsem kdy četla. Navíc kniha z otrokářské Anglie, kde by byly propírány kruté praktiky otrokářství a zákulisí obchodu z otroky, se mi do rukou ještě nedostala. Jen mi chvíli trvalo pochopit ten konec a pohnutky vraha, proč toho Tada vlastně zabil. Při takové porci strhujícího a napínavého čtení bych i odpustila sem tam nějaký ten překlep.

18.01.2020 5 z 5

Jiná Gabriela Koukalová Jiná Gabriela Koukalová Martin Moravec

Čekala jsem to mnohem horší - mnohem víc špíny na konkrétní závodníky, potažmo kolegyně z týmu. Nakonec to nebylo tak zlé. Knížka se dobře četla a nevylučuju, že se k ní jednou vrátím. Gabča je moje asi nejoblíbenější sportovkyně a jsem moc ráda, že mám její autobiografii ve své knihovničce. Po přečtení knížky se budu na trenéry a některé závodníky (ale spíše závodnice) dívat úplně jinýma očima. Spousta lidí některé uvedené informace popírá, já ale Gábině ve všem věřím. Bez příkras vypráví o svém dětství pod dohledem přísných rodičů - trenérů. O tréninkových drilech. O všem, co musela vydržet a vytrpět, než se dostala na vrchol. O nevraživosti v týmu. O dopingu. O problémech a jak se k nim kdo postavil. O svém vztahu a následně manželství s Petrem Koukalem (snad jí to vydrží). Ať už byla a je jakákoliv, pro biatlon udělala hodně. Za velký boom, jeho všeobecnou popularitu a přísun talentovaných dětí do řad sportovců vděčíme jí. Během čtení si mě získala. Kéž bychom měli takových originálních, otevřených, milých a úspěšných sportovců víc.

16.01.2020 5 z 5

Hlad - paměti mého těla Hlad - paměti mého těla Roxane Gay

BIografické psaní oceňované spisovatelky a její otevřená a dosti upřímná zpověď o tom, jak byla ve 12 letech znásilněna a jak to ovlivnilo její další život. Upřímnost, s kterou se dělí o vzpomínky, na které by nejradši zapomněla, je místy opravdu syrová. Bohužel bylo psaní dosti chaotické a některé pasáže se opakovaly. Navíc byla kniha psaná takovým tím americkým stylem, který mi úplně nesedí a je pro mě těžce stravitelný. Odsýpalo to jakž takž, místy vůbec, nicméně od oceňované autorky bestsellerů bych čekala více štábní kultury, co se týče psaní. Takto na mě kniha dělá dojem, že ji mohla napsat kterákoliv takto postižená žena, a ne někdo, kdo popsal stohy papírů a má před jménem prestižní titul. Škoda.

13.01.2020 2 z 5

Krvavý pomeranč Krvavý pomeranč Harriet Tyce

Nádherná obálka a stručný výtah na záložce slibovaly nezapomenutelný zážitek. Bohužel se z knihy vyklubala sračka. Hlavního agresora, který zasílal své ženě, věčně přiožralé obtloustlé právničce, která zanedbává svoji dceru a je věčně navátá, jsem rozluštila velmi záhy. Čekala jsem mnohem větší drama a kvalitnější čtení než lesk a bídu londýnských obhájců a manžela psychopata, který na to dojel. Opět jsem čekala mnohem víc.

11.01.2020 2 z 5

Babičku potrkal jelen aneb Co tomu říkáte, doktore? Babičku potrkal jelen aneb Co tomu říkáte, doktore? Radkin Honzák

Skvělá knížka, kde vtipné články pravidelně střídaly ty vážnější. Jen jsem čekala trochu víc čtení z lékařského prostředí.

10.01.2020 4 z 5

Krví v písku Krví v písku Bradley P. Beaulieu

Dle záložky to měla být bomba. Bohužel jsem se ve změti pojmů a postav ztratila už na straně 45 a dál to nešlo. Odloženo.

05.01.2020 1 z 5

V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Vypadalo to jako parodie na thriller, ale pak dostala kniha 40 stran před koncem docela spád. Od autorky si určitě ještě něco přečtu.

05.01.2020 3 z 5

Nezastavitelná Nezastavitelná Rich Cohen

Měls jsem velká očekávání a nebyla jsem zklamaná, právě naopak. Maria Sharapova je pravým ztělesněním amerického snu. Malé děvčátko, které došlo v branži až na samotný vrchol. Jak už napsali ostatní uživatelé níže, tenis je tvrdá branže, kde pro přátelství není místo. Myslím, že už se na Mariu nebudu nikdy dívat stejnýma očima.

04.01.2020 5 z 5

Malá kniha pozitivního myšlení Malá kniha pozitivního myšlení Lucy Lane

Skvělá knížka, plný užitečných rad a citátů pro lepší náladu. Doufám, že se již brzy stane součástí mojí knihovničky.

03.01.2020 5 z 5