PavlaVosha
![Sňatková dražba: Kniha první Sňatková dražba: Kniha první](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515316/snatkova-drazba-snatkova-drazba-prvni-sezona-cast-1.jpg?v=1722613981)
Tak jsem jediná, které nevyhovuje psaní o všech párech současně? První část knihy zmatená a ve druhé se zas nemám šanci pořádně vcítit do žádné z postav, když to tam litá jak na běžícím páse. Mě tohle teda hodně vadilo. Pořád jsem doufala, že si autorka jeden pár vybere a nechá mě ho řádně prožít, ale to se nestalo a pravděpodobně ani nestane v dalších dílech. Navíc tedy... Nečekám žádnou mnohovrstnatou četbu, ale to, jak dokonalé páry se našly, to jak se v podstatě hned všichni muži úplně zamilovali... To je ženský svět. :-) Bylo to až příliš sladké a pretažené, než abych věřila, že mužská postava je skutečně muž. Za mě ne zas tak moc povedené dílko.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Podbrdské ženy Podbrdské ženy](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391187/podbrdske-zeny-8MR-391187.png?v=1631955478)
Tři ženy, tři životy a tři generace. Tahle prvotina si určitě zaslouží velké ocenění. Ač jsem měla problém se začíst, nakonec mě kniha vtáhla a vyplivla s tíhou na hrudi. Chvílemi se mi chtělo řvát, chvílemi plakat. Tomu říkám správný příběh. Jen kdyby nebyl tolik pravdivý...
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Hospůdka v Praze Hospůdka v Praze](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545635/hospudka-v-praze.jpg?v=1726845692)
Podle komentářů níže zjišťuji, že jsem asi nevzala nejlepší knihu od této autorky. Bohužel byla moje první a díky této zkušenosti, také poslední. Opravdu jsem se nudila. Nešlo jen o to, že je příběh zasazen do českého prostředí, a tak mě přirozeně nebavilo, "jak se vaří český knedlík", ale celkově i příběh za moc nestál. Je mi líto.
Btw. vážně někoho zajímá, jak se dělá český knedlík a sbírají houby?
![2.5 z 5 2.5 z 5](img/content/ratings/25.png)
![Kameny věčných Kameny věčných](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545288/kameny-vecnych.jpg?v=1729804333)
Příběh, nápad, zápletka - SUPER! Bohužel je mi ale líto, že text jako takový je velmi slabý. Mnoho věcí nedotažených, emoce postav nepropracované... takže za mě jen 3 hvězdy. Začínající autorce ale fandím, že si styl vylepší, protože námět je velice poutavý :-)
![2.5 z 5 2.5 z 5](img/content/ratings/25.png)
![Těla Těla](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512661/tela-6GZ-512661.jpg?v=1678464135)
Kniha mě rozplakala, dojala, vcucla, rozžvejkala a vyplivla. Nacházela jsem v ní tolik ze svého, nebo z okolí, svého života. Víc, než zralým ženám, bych snad knihu doporučila těm mladším. Těm, co si na svět ještě přicházejí, aby v ní našly alespoň špetku pokory a úcty.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Návštěvnice Návštěvnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351268/navstevnice-zqd-351268.jpg?v=1532422851)
Po prvním díle, to byl jednoznačně další nejlepší ze série. Tentokrát jsem se místy měla skutečnou "husinu". Skvělé!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mladík / Událost Mladík / Událost](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520186/mladik-udalost-65982c8fbc426.jpg?v=1704471695)
Annie Ernaux je umělkyně! Styl jejího psaní - přímý, strohý - a přesto tak živý, mě prostě neskutečně baví. Není to první kniha, kterou od této spisovatelky čtu, a znovu mě nezklamala. Někdy mám pocit, že mluví za mě. Za všechny mladé dívky. Za ŽENY. Miluju jí. :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Teorie lásky Teorie lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537675/teorie-lasky.jpg?v=1719899445)
Předvídatelné? Ano. Nic jiného ale od tohoto typu knih nečekám. Každopádně jsem si příběh velice užila. Humor a láska. Nesmrtelná kombinace. :-)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Twisted Games: Hry na ostří nože Twisted Games: Hry na ostří nože](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506775/twisted-games-hry-na-ostri-noze-LHb-506775.png?v=1680101034)
Opět musím uznat, že mě autorka velice překvapila. V tomto žánru jsem už taky pěknou řádku knih přečetla, ale nemůžu si pomoct, knihy od Any Huang jsou v něčem jiné. Snad je to zajímavými postavami, které se nechovají až tak nelogicky jak je u těchto románů zvykem. Nicméně, vřele doporučuji. Postava Rhyse má jednoznačně ocenitelnou hloubku.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Krverůž Krverůž](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334581/krveruz-VYE-334581.jpg?v=1499064045)
Bohužel jen dvě hvězdy a knihu jsem ani nedočetla. Přišla mi jako zvláštní paskvil, ve kterém jsem se často ztrácela. Navíc rozjezd knihy byl příšerně zdlouhavý.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Prorok Prorok](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/185224/hrbitovni-kralovna-prorok-F90-185224.jpg?v=1422191001)
Detektivní zápletka byla skvělá, ale Amélie mi v tomto dílu připadala příliš hysterická. Mnoho "záhadných" pasáží vytvářela spíše její fantazie, než skutečné hrozby, ale i tak se třetí díl četl dobře. Těším se na pokračování.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Království Království](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180039/hrbitovni-kralovna-kralovstvi-yHc-180039.jpg?v=1422989883)
Druhý díl mě bavil o něco méně než první, ale přesto knihu velice chválím. Správná míra napětí a hezká zápletka. Devlin mi chyběl, ale vzhledem k tomu, že má série šest dílu, alespoň se na vývoj jejich vztahu ještě mohu těšit. Jediné malé mínus: Jak bylo autorce v první díle vyčítáno, že byl závěr příliš useknutý/rychlý, tak zde jsem zase měla pocit, že je zbytečně natahován. Scéna v lese byla nekonečná...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stehy Stehy](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470327/stehy-nNd-470327.jpeg?v=1683716884)
Jak se píše v komentáři níže, svůj dojem z knihy jsem také musela hledat. A dnes? Nejsem na tom o nic líp. Když jsem se na obálku podívala, napadalo mě jediné slovo: "Au!"
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dcera vlčic Dcera vlčic](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427661/dcera-vlcic-LyG-427661.jpg?v=1575617204)
Ježiš, jak já si přála alespoň jedinkrát šťastný konec... ale to by nebyla Jenny Nowak, aby to nebylo drásavé. Opět nezklamala, opět překvapila, a opět mě závěr dojal. Proč jen musí být pořád tak osamělí? Proč? ;-) Nádhera.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Twisted Love: Láska na ostří nože Twisted Love: Láska na ostří nože](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506763/twisted-love-laska-na-ostri-noze-sFd-506763.jpg?v=1669882573)
Takových románků už jsem četla, ale tenhle? Čím mě tak zaujal...? Odpověď neznám, ale prolétla jsem ho jedním dechem. Bavila jsem se, příběh mi přišel zajímavý a originální, láska pozvolná... Doporučuji.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530478/ctvrte-kridlo-65d33a226d857.jpg?v=1708341794)
4 hvězdy, ale klidně bych dala i 3. O hvězdičku navíc dávám jenom proto, že na knihu slyším z mnoha stran obrovskou chválu, a tak si říkám, že můj dojem možná tvoří něco, co ani neumím přesně pojmenovat a je to čistě subjektivní. "Milovníci fantasy - já se nudila". Jediné, co opravdu těšilo čtenářské oko, byli draci.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jana Eyrová Jana Eyrová](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29721/jana-eyrova-TAa-29721.jpg?v=1490460726)
Vysvětlete mi někdo, proč má většina z nás povinnou četbu v bublině odporu a nudy? :-) Jana Eyrová je úžasná kniha a já lituju, že jsem jí nepřečetla už dřív. Uznávám, že některá díla velikánů by mé sedmnáctileté srdce nezískala, ale Jana Eyrová kdykoliv. Ach, pane Rochestere...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tajná láska Tajná láska](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/2166/tajna-laska-2166.jpg?v=1232103502)
Ano, i já četla Lenku Lanczovou, když mi bylo -náct. Když jsem si na ní po letech znovu vzpomněla a řekla si, že zavzpomínám, vzala jsem do ruky právě tuhle knihu, kterou jsem jako dívka milovala. Nezklamala ani po letech. Samozřejmě, že tentokrát čtení probíhalo s velkou nadsázkou a dospělým (ne vždy moudřejším) odstupem. Nicméně, znovu jsem si připomněla, proč Lenka Lanczová dostávala mé zasněné srdce do kolen.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Okřídlená duše Okřídlená duše](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387906/okridlena-duse-tZj-387906.jpg?v=1538927196)
Napětí, láska, duchové… moc jsem si knihu užila. Nenudila jsem se ani chvilku. Amélie mi je velice sympatická. Z řádků na mě čiší její ženskost, laskavé srdce, ale také odvaha a rozvážnost. Někomu její pochody připadají naivní a hloupé; já však měla pocit, že jí naprosto rozumím. Navíc, prostředí, do kterého je kniha zasazena... mno, nádhera! Mystičnost na mě přímo dýchla!
![Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514753/kde-jsi-kdyz-nejsi-Rk5-514753.jpg?v=1681278654)
Zvláštní, smíšené pocity. Čekala jsem něco jiného, ale nakonec knihu zhltla poměrně rychle. Autorka mě překvapila svými originálními příměry a metaforami. Hlavní hrdinku jsem chápala, ale s jejím přístupem nesouhlasila. To ale jen z otázky vlastního nastavení, nikoliv z přesvědčení, že by její chování bylo špatné. Ačkoliv bylo. Kdo ale jsme, abychom soudili druhé?