PetrCepek PetrCepek komentáře u knih

Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Četl jsem to ve věku hlavního hrdiny a docela jsem si s ním tehdy rozuměl.

05.01.2020 4 z 5

Tracyho tygr Tracyho tygr William Saroyan

Dokonalý popis lásky v jejích nejrůznějších podobách.

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Můj zdaleka nejoblíbenější Jack London, a jedna z mých nejinspirativnějších knih vůbec.

Bílý tesák Bílý tesák Jack London

Trvalá vzpomínka na moje klukovská léta

Den pro Šakala Den pro Šakala Frederick Forsyth

Skvělá kniha, skvělý film (samozřejmě myšlen ten ze sedmdesátek s Foxem a nikoliv pozdější zmatlanina s Willisem).

05.01.2020

Kámen a bolest Kámen a bolest Karel Schulz

Ač nedopsaná, přesto nejlepší biografie z pera českého autora, kterou jsem kdy četl.

Kaziměsti Kaziměsti Martin Bečan

Dvě třetiny výborná kniha (byť trošku vykrádačka Nikdykde či Unlundun), ale závěrečná část se autorovi bohužel rozklížila jako housle ve sprše.

Jak jsem potkal ryby Jak jsem potkal ryby Ota Pavel

V životě jsem nerybařil, ale tohle miluji a doporučuji

04.01.2020 5 z 5

Švédský Forrest Gump potěší a málokoho zklame (na rozdíl od slabší Analfabetky a mizerného Zabijáka Andrese). Vzhledem k silně sestupné kvalitě knih se bojím číst druhý díl staříka 101. Ale asi to zkusím

Dítě číslo 44 Dítě číslo 44 Tom Rob Smith

Kniha o 100% lepší než film

04.01.2020 4 z 5

Tanec s draky Tanec s draky George R. R. Martin

špalek o tisíci stránkách, utrpení a dřina, málem jsem odložil

04.01.2020 2 z 5

Hyperion (navíc povídka) Hyperion (navíc povídka) Dan Simmons

Stromolodí bych se docela rád proletěl

Gump & Co. Gump & Co. Winston Groom

Bohužel jen čajíček oproti první knize

Forrest Gump Forrest Gump Winston Groom

Ještě za totáče jsem touhle knihou rozesmál půl tramvaje

Poupata odkvétají v máji Poupata odkvétají v máji Herbert Ernest Bates

Kdo nezná taťku Larkina a Maminu, ten jakoby nic nečetl... To samozřejmě není pravda, ale za přečtení tahle oddechovka opravdu stojí.

Julie, ty jsi kouzelná Julie, ty jsi kouzelná William Somerset Maugham

Maminčina nejoblíbenější, a já ji mám také moc rád v knižní, filmové i divadelní verzi.

Rudá země Rudá země Joe Abercrombie

Po úžasné trilogii Prvního zákona jsem za prosinec "slupnul" v chronologickém pořadí tři sequely. Zatímco Nejlépe chutná za studena se úvodní trilogii takřka vyrovná a Hrdinové jsou napsaní velmi dobře, Rudá země za nimi citelně pokulhává. Nejen uspěchaným překladem a nedostatečnými korekturami, ale též minimalistickým (navíc úplně zbytečným) využitím takové superpostavy, jakou je Caul Třesavec. Figur je zde jak na osmi orlojích, evidentní identita šéfky Zálomu (krásná dagosská obchodnice a věčná intrikánka) zůstane nakonec neprozrazena, dva legendární mágové (učedníci samotného Tvůrce) nesvedou vyčarovat ani pingpongový míček a starý vysloužilý herec, který v půlce knihy přišel o všechny rekvizity, má v závěru příběhu náhle kompletní divadelní fundus a bez jakékoliv přípravy sehraje s osmi naprostými amatéry tak dokonalý tyátr, že přesvědčí značně podezíravého Coscu i samotného inkvizitora. Snad stokrát si někdo na dvou až třech řádcích olizuje zuby a dvěstěkrát je na nejméně pěti řádcích připomínána Templova nespolehlivost. Jakoby jindy skvělý Joe Abercrombie tady nutně potřeboval popsat co nejvíce stránek ...

Mikulášovy patálie Mikulášovy patálie René Goscinny

Určitě lepší, než Boříkovy lapálie

03.01.2020 4 z 5

Želary Želary Květa Legátová (p)

Překvapivé a krásné. Bohumil Hrabal v sukních.

03.01.2020 5 z 5

Jozova Hanule Jozova Hanule Květa Legátová (p)

Výborné, ale Želary se mi líbily o hvězdu víc.

03.01.2020 4 z 5