Pettato Pettato komentáře u knih

Ozvěny run Ozvěny run Christina Courtenay

Krásný romantický příběh s historickou linkou. Propojuje minulost s přítomností a vnese čtenáře do světa Vikingů a Keltů.
Velmi příjemná oddechovka - doporučuji

11.08.2023 5 z 5

Touha Touha Tracy Wolff

Jestliže milujete fantasy, je tohle skvělá kniha pro vás.
I když je určena spíše pro mladší ročníky, příběh posazený v tajuplném prostředí internátní školy na Aljašce jsem si s Grace, upíry, čarodějnicemi, vlkodlaky a dalšími opravdu užila.

" V hloubi duše se od tebe neliším. Vysnila jsem si tě, přála jsem si tvou existenci..."

28.07.2023 4 z 5

Nefertiti - dcera věčnosti Nefertiti - dcera věčnosti Michelle Moran

Čtivý historický román o mém oblíbeném Egyptě. Jde o fikci, ale autorka umí vtáhnout do děje.

20.07.2023 3 z 5

Cirkadiánní kód Cirkadiánní kód Satchin Panda

Zajímám se o zdravý životní styl a rytmus těla, takže jednotlivé poznatky jsem už znala. Ale v této knize jsou cirkadiánní návyky jako je spánek, časově omezené stravování, cvičení a dostatečný pohyb na denním světle srozumitelně a celistvě podány.
Autor rozhodně umí motivovat a já knihu jednoznačně doporučuji.

12.05.2023 5 z 5

Srdcem proti zdi Srdcem proti zdi Mariana Zapata

Autorka umí dobře psát a i když je tento příběh trochu víc rozvláčný, je to prima oddechovka.

"Stejně jako sport, stejně jako umění, jako cokoli po čem kdokoli na světě toužil, byla láska sen.
A jako s každým snem jste nikdy neměli jistotu. Museli jste jí něco obětovat. Nerozvíjela se sama od sebe. K tomu, aby vykvetla a přežila, potřebovala, aby o ni někdo pečoval. "

02.05.2023 3 z 5

Tajemství okamžitého léčení Tajemství okamžitého léčení Frank J. Kinslow

Inspirativní kniha o kvantové energii a léčení sama sebe i druhých.
Zastavit myšlenky, uvolnit je, zklidnit se... je tou správnou cestou...

15.04.2023 5 z 5

Rod nebes a dechu Rod nebes a dechu Sarah J. Maas

Zajímavý příběh se spoustou postav a zápletek. Musela jsem se více soustředit, abych se ve všech postavách orientovala a některé pasáže se mi zdály zdlouhavé. Ale Maasová umí skvěle a čtivě psát. Mám její knihy moc ráda a rozhodně doporučuji

15.04.2023 4 z 5

9. listopad 9. listopad Colleen Hoover

Pohnutý příběh, ve kterém je každým rokem 9.listopad dnem, kdy se protínají cesty a osudy obou hrdinů. Příběh je střídavě psán z pohledu Bena i Fallon, což vnáší do děje náhled a myšlenky obou.
Jizvy má každý z nás. Některé jsou hned na očích a jiné skryté, ale zranění na duši zanechávají všechny...
Nejsem úplně cílová skupina, ale kniha je čtivá, jak je u autorky zvykem.

15.04.2023 3 z 5

Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Tuto knihu by si měl přečíst každý. Je plná informací, které už jsem věděla, ale přinesla mi i hodně nových poznatků.
Chceme-li zdravě žít a udržet si kvalitní život, neměli bychom spánek rozhodně podcenit.

15.04.2023 5 z 5

Životní terno Životní terno Fredrik Backman

Kratičký emoční příběh o oběti a záchraně jednoho života.
Na těchto pár stránkách se zamyslíte nad životem, jeho hodnotách a volbách.
Příběh byl jiný než jsem u Backmana zvyklá, ale mně se tahle útlá knížečka líbila...

30.11.2022 4 z 5

Svět podle Garpa Svět podle Garpa John Irving

Pro mě velmi zvláštní kniha. Některé pasáže ze života Garpa a jeho rodiny mě bavili, ale nad zbytkem jsem se trápila. V této knize je snad všechno, co život může člověku přinést a přesto mě některé pasáže překvapili. Jako třeba hned v první části knihy početí Garpa.
Je to originální dílo plné tragédií a absurdit, ale já jej nedokážu náležitě ocenit.

17.11.2022 3 z 5

Květ železného stromu Květ železného stromu Laurie Forest

I další díl série Černé čarodějky se mi moc líbil. Čarovný svět a události, které jsem s Elloren prožívala byly situovány do chmurnější a temnější atmosféry. Čtení bylo napínavé a plné neočekávaných zvratů.
Autorce se podařil vytvořit velmi zajímavý svět a konec láká k otevření dalšího dílu, na který se už velmi těším.

13.11.2022 4 z 5

Černá čarodějka Černá čarodějka Laurie Forest

Krásná pohádková fantasy se spoustou rozmanitých nadpřirozených magických bytostí.
Příběh mě vtáhl do děje. Elloren se musí vypořádat s předsudky, šikanou a diskriminací ostatních ras jejich světa.
Otevřený konec je připravený na pokračování, do kterého se hned pouštím. Někdy je běžný život potřeba trochu zpestřit pohádkovým světem, kde vše nakonec dobře dopadne :).

07.11.2022 4 z 5

Skříň plná Diora Skříň plná Diora Natasha Lester

Obálka je trošku zavádějící, protože Diorovi šaty byly v knize jen spojující linkou mezi minulostí a přítomností.
Historická fikce stojí na skutečných událostech. Kniha je postavená na ženských pilotkách 2. světové války. Líčí, jaký zcela odlišný přístup oproti mužům zažívaly a jakému zlu války byly vystaveny.
Je to krásný příběh o odvaze, útrapách války, přátelství a opravdové lásce.
Rozplétat nitky tajemství hlavních hrdinů se mi moc líbilo a kniha mě zaujala i velmi zajímavým doslovem.

05.11.2022 4 z 5

Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Psychologicky dokonale zpracované utrpení člověka, který je bičován obavami z prozrazení jeho zločinu a zároveň trýzněn vlastním svědomím.
Dostojevskij vytvořil nezapomenutelné dílo, které patří zaslouženě mezi základní knihy světové literatury.

04.11.2022 5 z 5

Most přes navždy Most přes navždy Richard David Bach

Po Rackovi další krásná autorova kniha, která mě svými úvahami zaujala. Skvělý příběh k zamyšlení, který rozebírá filozofii vztahů.
Láska není jen touha nebo potřeba vlastnit...

I já si přeji ve snech vědomě létat a po probuzení si to pamatovat.

03.11.2022 5 z 5

My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Skvělé pokračování Medvědína. Silné, lidské a plné emocí.
Kniha o obyčejných životech a touze něco dokázat, o přátelství i zradě, o zmařených snech, o vině a odpuštění...
Zdá se, že jsem propadla kouzlu spisovatelského umu pana Backmana. Píše výstižně, zachycuje všechny nuance žití a ani zde nechybí spousty moudrých postřehů a pravd.
V knize najdeme všechno, co nabízí život na malém městě. Sport šel trochu do pozadí, je zde více násilí a adrenalinu. Objevila se politika, s ní spojená manipulace a více životních příběhů.
Děkuji za skvělý zážitek a silné emoce, které ve mně příběh vyvolal.

"Hokej je nejjednodušší sport na světě, pokud sedíte na tribuně. Je vždycky hrozně jednoduché říct, co měl kdo udělat. Když víme, že to co udělal, nezabralo."
"Být generálem po bitvě je lehké, protože hokej je z tribuny hrozně jednoduchý."

03.11.2022 5 z 5

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Jednoduchý a o to víc působivý příběh s filozofickým nádechem postavený na dialozích.
John Steinbeck přiblížil na několika stránkách vztah dvou odlišných lidí, jejich společný nenaplněný sen, touhu po lepší budoucnosti a ukázku síly lidského přátelství, lásky a odpovědnosti.

I filmové zpracování bylo výjimečné díky skvělému hereckému výkonu a nezapomenutelnému podání pohnutého osudu vzbuzujícímu silné emoce.

Paralela mezi lidským a myším osudem je krátký příběh, který mě chytil za srdce.

21.10.2022 5 z 5

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

"Buď jste vítězové nebo ti ostatní."

Každá autorova kniha mě doposud zasáhla. I  emotivní příběh z hokejového prostředí mě naprosto pohltil.
Hokej je středobod života v Medvědíně. Ale tato kniha není jen o lásce k hokeji, o snaze výtězit, být nejlepší, o vášni a rivalitě, ale hlavně o obětech a snech, mezilidských vztazích,  morálních hodnotách a nekonečné rodičovské lásce.
Fredrik Backman v této knize otevřel vážné téma a skvěle zpracoval různorodé charaktery a chování jednotlivých postav.
Nelze nepodlehnout perfektně vykreslené atmosféře a hloubce myšlenek, jak je pro pana Backmana přirozeně samozřejmé.

"... jen sem tam nějaký ten hezký okamžik... Jenže co víc je sakra život?"

18.10.2022 4 z 5

Jozova Hanule Jozova Hanule Květa Legátová (p)

Jozova Hanule je napsána s citem, dotýká se přímo čtenářovi duše.
Útlá kniha s hlubokým příběhem psaná krásným jazykem autorky. Paní Legátová výstižně vystihla vnitřní proměnu ženy, pohnuté osudy a prostý život dané doby v syrovém prostředí. A ve mně zanechala nepopsatelný dojem.

"Svět lidské duše se svými dvěma nesmiřitelnými póly se tu otáčel jako mlýnské kolo..."

Děkuji za výjimečné řádky a doporučuji všem.

12.10.2022 5 z 5