porcelainswan komentáře u knih
Je to má třetí kniha od Murakamiho, ale nemůžu si pomoct, díky neustále vracejícím se motivům, tématům a postavám už mi jeho knihy začínají splývat...Povídky mi přišly kvalitou nevyvážené, některé budou ve mně rezonovat velmi dlouho a byl to skvělý čtenářský zážitek, jiné mě naopak neoslovily. Co se nedá vytknout, Murakamiho knihy se výborně čtou.
Stejně jako u Starého kraje byly první strany utrpením, nemohla jsem se začíst a zvažovala, že knihu odložím. Na začátku se člověk ztrácí v mnoha německých jménech, prostoru... Nakonec se ale vše obrátilo a knihu jsem s chutí dočetla do konce. Velmi zajímavé téma, zajímavě vykreslené hlavní postavy a hlavně velmi zajímavý časoprostor, o kterém se téměř nepíše. Nakonec nemám co vytknout a doporučuju :-)
Romány paní Dubské mám moc ráda, ale tento titul mě až tak neokouzlil. Slovácko miluju, životní styl popisován v knize také, ale přiznám se, že některé kapitoly mě moc nebavily a přečetla jsem je jen tak z nutnosti. Nic to ovšem nemění na tom, že se budu těšit na další titul této autorky.
Má druhá kniha od Murakamiho. Asijské autory vůbec nečtu, takže je to pro mě vždy velký svátek a vlastně i exotika. Nějak si stále nemůžu zvyknout na odlišnou mentalitu lidí. Pro mě jsou některé myšlenkové pochody a jednání postav často velmi nepochopitelné, ale nějak mi to už k Murakamimu patří, ač se s postavami moc nedokážu ztotožnit, i tak se mi to četlo velice dobře.
Po Skleněném pokoji jsem čekala dlouho na další Mawerovu knihu, která mě zaujme podobným způsobem. Tituly, které mezitím vyšly mě příliš neoslovily, až nyní, Pražské jaro. Kniha mě bavila od začátku do konce a přečetla ji jedním dechem. Co mi trošku vadilo byly použité stereotypy (vzhled a povaha Britové X Češi), jinak nemám co vytknout.
Musím říct, že jsem velmi překvapená, že má kniha tak nízké hodnocení. Houbařka sice ve mně rezonuje už dlouho, ale myslím, že s Rekonstrukcí to bude úplně stejné. Kniha je velice čtivá, přečteno za jeden den. Na začátku jsem měla pocit, že je kniha pozitivně laděná, ale nakonec vygradovala v pořádné "psycho", korunována zvláštním koncem - konec asi hodně lidí naštval, ale myslím, že kdyby byl jiný, vůbec by neměla knížka sílu, jakou nakonec měla; každý si může domýšlet, co chce. Jen mě mrzí, že zůstalo nakousnuto několik motivů, které nakonec nebyly nijak rozpracované a nějak jsem nepochopila, proč v knize byly (kamarádka ze základní školy, řetízek s blíženci, některé postavy ze seznamu, atd.)
Kniha plná traumat a útěkem před nimi. Něco mi tam chybělo, možná kdyby byl titul rozsáhlejší, neuškodilo by mu to.
Úžasný román o vzniku státu Izrael. Vše již bylo asi napsáno níže :-) Jen trochu zklamání z překladu a gramatických chyb, ale třeba to bylo jen vydáním, které jsem měla doma. I tak skvělé počtení, od kterého se nejde odtrhnout. Nejsem si ale jistá, zda bude bavit člověka, který neví o historii a vzniku Izraele vůbec nic - je tam dost pasáží o politice a kdybych neměla o tom povědomí, asi mě čtení moc bavit nebude.
Nic podobného jsem dlouho nečetla a jsem nadšená. Ačkoliv na začátku jsem uvažovala, zda knihu vůbec dočtu, špatně se mi orientovalo v postavách, po polovině jsem se nemohla odtrhnout a musela ji dočíst na jeden zátah. Vše se krásně a pomalu odkrývá a konec je prostě příjemný :-)
Navíc ocení každý, kdo rád čte o židovských předválečných imigrantech v Americe.
Autorku jsem poznala díky knize Marie a Magdalény, která je neskutečně čtivá a krásná. Těšila jsem se na Grófku, a ta byla úplně jiná. Kniha je velmi snová, poetická a ne moc dobře se čte..ke konci už jsem se do čtení musela dost nutit, ale i tak si nemyslím, že by to byla špatná kniha. Jen je prostě úplně jiná než předešlé tituly této autorky.
Skvěle strukturováno do kratších kapitol, počtení, které neurazí ani věřící lidi. Každý si v knize najde to své a může ho to navést na novou cestu. Autor nic nevnucuje, ale ukazuje směry a úhly, jak se na některé věci dívat.
Kniha se mi dostala do rukou úplnou náhodou a jsem za to moc ráda. Člověk by si řekl nenápadný literární počin, ale tato útlá čtivá knížečka předčí mnoho podobných a hodně propagovaných knih. Doporučuju všem, kdo mají rádi téma války a nástupu komunistické éry.
Jeden z tisíců příběhů, které se v Sudetech odehrály. Téma, o kterém ne každý ví a hlavně téma, na které by se nemělo zapomínat.
Psáno nenáročnou čtivou formou, kniha tak bude skvěle dostupná každému čtenáři.
Skvělá kniha, vlastně jako všechny od paní Mornštajnové. U tohoto titulu jsem od začátku tušila, kam bude konec směřovat, takže rozuzlení nebylo pro mne nijak šokující. I tak dávám plný počet, styl psaní a témata této autorky mi vždy skvěle sednou.
Po Heřmánkovém údolí jsem se velmi těšila na novou knížku této autorky. Opět úžasně čtivý a silný příběh žen na pozadí nelehkého 20. století. Co mi v knížce trošku nesedělo byly popisy historických událostí - v románu mi to přijde úplně zbytečné a přiznávám se, že jsem tyto stránky přeskakovala. Informace možná ocení jen ten, kdo o událostech druhé světové války neví nic, pro ostatní čtenáře mi to přijde opravdu zbytečné a působilo to na mě rušivě. Vždy jsem se těšila na hlavní dějovou linii.
Úžasná kniha, která okamžitě vtáhne a už Vás nepustí. Skvělý obrázek o tom, jaká očekávání měli evropští přistěhovalci o životě v USA a o následné kruté realitě. Nejvíce mě bavila první polovina, dětství a mladý život Malky - život emigrantů byl začátkem století neskutečně tvrdý a málokdo se jim dokázal s úspěchem protlouct, Malka to nakonec dokázala, ale také ukázala, že je třeba mít tvrdé lokty.
Celou knížku jsem se těšila, zda budou sděleny osudy ostatních členů rodiny - jsem ráda, že se dostalo na Floru, ale nějak se zapomnělo na jednu ze sester, která odešla k nějaké rodině dělat posluhovačku (tuším, že to byla Bella) a také jsem se těšila, že se vyjasní osud matky, ale nemůžu chtít vše :-) Za mě spokojenost, už dlouho mě žádný román tak nechytl.
Úžasná kniha, kterou přečtete jedním dechem. Téma, na které by se nikdy nemělo zapomínat, ale mělo by se neustále připomínat, aby nikdy se již nic podobného neopakovalo. Doporučuju všem, kdo rád čte témata 20.století...
Nebavilo a nebavilo. Trochu slátanina, nic objevného (pokud to ještě u motivačních knížek vůbec jde), páté přes deváté...za mě ne.
Kdo má rád izraelskou literaturu a zná izraelskou mentalitu, nebude zklamán. Kniha mě ihned vtáhla, ke konci už mi přišla méně čtivá, ale i tak doporučuji k přečtení. Malá mozaika života izraelské rodiny :-)
Skvělé! Tohle by si měl přečíst každý katolík, a to opravdu. Myslím, že mnohým to změní život a začnou konečně žít :-)