porcelainswan porcelainswan komentáře u knih

Dívka, která spadla z nebe Dívka, která spadla z nebe Simon Mawer

Čtivý jazyk, ale táák zdlouhavé. Příběh hned tak rychle nevtáhne, ale pokud člověk vydrží, tak posledních cca 100 stran ho pohltí a napětím se zatajuje až dech. Mawer vše dávkoval pomalu a konec krásně vygradoval. Oproti Skleněnému pokoje ale spíše zklamání.

13.08.2018 4 z 5

Morgenland - Za největším tajemstvím Třetí říše Morgenland - Za největším tajemstvím Třetí říše Richard Sklář

Napínavá kniha od začátku dokonce, čtenář je donucen ji přečíst na jeden zátah. Pro milovníky válečných konspirací, prostoru Jeseníků, ideální volba, nebudete se nudit.

04.08.2018 5 z 5

Slib svatojánské noci Slib svatojánské noci Jana Klimečková

Za mě trochu zklamání, tolik hvězd dávám jen za téma a čtivost. Samotný příběh je zajímavý, ale celou dobu čekáte,"až se něco stane", ale ono se pořádně nic zásadního nestane, až ke konci románu je více zásadních zvratů. Jinak v podstatě od začátku do konce happy end :-) Také mě zaráželo, že na některých stranách se opakoval neustále text z předchozích stran, možná tím chtěla autorka něco zdůraznit, ale za mě zbytečně a matoucí. Ale určitě dávám hodně bodů za obrovskou čtivost, ideální román na dovolenou :-)

29.07.2018 4 z 5

S Baťou v džungli S Baťou v džungli Markéta Pilátová

Inspirativní kniha, která Vás donutí si přečíst něco dalšího o Baťovi, a jak to celé bylo. Styl zajímavý, výpovědi různých postav, některé jsem měla ráda, těšila jsem se na jejich kapitoly, u některých jsem naopak měla co dělat, abych nepřeskakovala stránky (což se mi u málokteré knížky stává). Tak jako tak, kniha, která Vás přenese do brazilských rovin, cítíte vůni pomerančů i i dupot dobytka.

22.07.2018 4 z 5

Hotel Sacher Hotel Sacher Rodica Doehnert

Velmi čtivý titul, taková ideální oddechovka. O Hotelu Sacher a jeho historii se tu moc nedozvíte, ale to vůbec nevadí, přece jen to je pěkná dobová kulisa. Raději od knihy moc nečekejte, ale ideální lehké čtení na dovolenou :-)

21.06.2018 4 z 5

Tajný život krav Tajný život krav Rosamund Young

Velmi příjemné, oddechové počtení, které zaujme každého, kdo se zajímá o psychologii zvířat. Konečně kniha, která řeší i jiná zvířata než psy, kočky, lesní zvěř, apod. Autorka barvitě líčí příhody ze života krav na vlastní farmě, některé příběhy člověka skoro dojmou. Skvělé uvědomění si toho, že nejen kočka, pes nebo kůň jsou individualita, ale i krávy, ovce, slepice a další hospodářská zvířata. Každé je jiné, stejně jako lidé, sto povah, sto chutí. Bohužel psáno dost amatérským stylem, což je škoda, myslím, že celé téma by šlo ještě více rozpracovat.

07.05.2018 4 z 5

Marie a Magdalény Marie a Magdalény Lenka Horňáková-Civade

Skvělá kniha, která mě vtáhla už po první straně a musela jsem ji přečíst na jeden zátah. Tematikou mi připomněla Dcery od K. Dubské. Osud několika generací žen jedné rodiny na pozadí peripetií 20. století. Autorka má velmi čtivý styl, ačkoliv chvílemi dokázala čtenáře dokonale zmást a musela jsem se vracet na začátek odstavce, abych náhlé události pochopila (např. část o smrti Petříka). Škoda, že knížka neměla tak o 200 stran víc, četla bych dychtivě dál a dál...Doporučuju všem, kteří rádi hltají rodinné osudy v pohnutém 20. století.

22.04.2018 5 z 5

Hygge - Prostě šťastný způsob života Hygge - Prostě šťastný způsob života Meik Wiking

Celkem mě udivuje, tak nízké hodnocení. To jste měli skutečně tak velké očekávání? :-) Já knihu dostala darem a k četbě jsem přistupovala bez jakýchkoliv představ. Nakonec musím říct, že to bylo příjemné, velmi oddechové čtení, žádná ezo četba o tom, jak být šťastný, a to asi bylo to, co mi na knížce sedlo. Úplně obyčejná knížka o ještě obyčejnějších věcech, pro mě dokonce zcela automatických (ano, mám ráda domácí pohodičku, útulnost, ale kdo ne? :-)). Vlastně takový soupis pro ty, jak si udělat domov a život příjemný. Nic víc, nic míň. Ale o tom přece každodenní život je, no ne? ;-) Trochu mě vlastně i udivilo, že takhle obyčejné a běžné věci napadlo někoho sepsat. Každopádně pokud si knihu nepřečtete, tak o nic nepřijdete a pokud si ji koupíte, tak vám minimálně vylepší knihovničku, protože obálka je fakt povedená :-)

21.04.2018 4 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Paní Mornštajnová je opravdu objev české literatury! Po přečtení Hotýlku a Slepé mapy jsem opět se zatajeným dechem četla Hanu. Není co vytknout!

25.03.2018 5 z 5

Angelika Pintířová - Padá mi to z nebe Angelika Pintířová - Padá mi to z nebe Jan Paulas

Velmi pěkné, pozitivní čtení. Sestra Angelika je nesmírně inspirující osobnost, ať už z pohledu duchovního, či lidského. Pokud si chcete přečíst něco příjemného, motivujícího a laskavého, ideální četba :-)

18.03.2018 5 z 5

Prostě na mě zapomněli Prostě na mě zapomněli Jiří Holub

Krátký, čtivý, ale naléhavý příběh z konce války, který se mohl odehrát úplně kdekoliv v pohraničí. Závažné a často opomíjené téma, kterému by se neměl nikdo vyhýbat.

10.03.2018 4 z 5

Malinka Malinka Dita Táborská

Kniha se mi dostala do ruky úplnou náhodou, o to větší bylo následně mé překvapení! Prvotina autorky, která rozhodně nezapadne v českém literárním rybníčku. Zajímavé téma adopce z pohledu více postav, to mě vlastně na tom bavilo nejvíc. Velmi čtivě napsáno, na to, že má román přes 400 stran, přečtete ho za chvíli, nedá se odtrhnout.

05.03.2018 5 z 5

Hračkář Hračkář Liam Pieper

Vlastně se mi oddychlo, když jsem knihu konečně dočetla. Tíživé pasáže z období holokaustu se vždy dotýkají až na dřeň a vím, že dlouho nic podobného číst nechci. Konec byl poněkud překvapivý, ale už v půli knížky mě tato varianta napadla, takže jsem nebyla tak šokována. Závěrem knihy se také člověk pozastaví nad paradoxem celé situace, kdy se potomci "dědečka" zachovají úplně stejným způsobem, aniž by oni sami tušili. Válka neválka, lidi se nemění. Kniha ale ve mně obecně zanechala nepříjemný dojem a pocity, na přečtení bych ji asi jen tak nedoporučila.

23.02.2018 2 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Alena Mornštajnová je pro mě velký objev! Po Slepé mapě následoval Hotýlek a jsem z něj stejně nadšená jako ze Slepé mapy. Od první stránky jsem byla vtažena do děje a přečetla ho za pár hodin v horách na chatě, úplná idylka. Autorka opět zachycuje několik generací jedné rodiny během peripetií 20.století, kterým často nebylo jak uniknout. Za mě opět 1* a těším se na Hanu.

17.02.2018 5 z 5

Pouští a pralesem Pouští a pralesem Henryk Sienkiewicz

Knihu jsem v dětství nečetla, takže na ni nahlížím pouze z pohledu dospělého čtenáře. První stránky mě celkem zarazily, nedobře se mi orientovalo v postavách (spousta špatně zapamatovatelných arabských jmen) a na čtení jsem se musela opravdu hodně soustředit. Nakonec mě děj vtáhl a chutí jsem četla dál. Dle popisku v knize je kniha určena pro čtenáře od devíti let, což si vůbec neumím představit, že by mohlo devítileté dítě bavit (ale možná se jen do toho neumím vcítit a děti podceňuju), jazyk je rozhodně náročnější než u obvyklých dětských knih a líčení z některých lovů i vlastně celkem drastické. Z pohledu dospělého čtenáře mě kniha velmi potěšila, bylo to příjemné čtení z úplně jiného soudku, než jsem zvyklá, africký časoprostor vybízí k bohaté fantazii, jak to asi v lákavých dálkách vypadalo. Samotný příběh je krásně naivní (ano, v tomto ohledu je to opravdu kniha pro děti) a jak jinak než s dobrým koncem. Doporučuju všem, kteří chtějí osvěžit svou četbu něčím jiným, než čtou obvykle!

21.01.2018 4 z 5

Dcery Dcery Kateřina Dubská

Tolik křivd, traumat, utrpení, zneužívání, násilí, až se mi nechce věřit, že to vůbec jedna kniha může unést. A co hůř, že toto vše mohlo unést několik generací jedné rodiny, které se neustále dokola vrací vše výše vyjmenované. Ačkoliv to není rozhodně příjemné čtení před spaním, a několikrát jsem uvažovala, že knihu odložím, protože mě tolik utrpení ničilo a vlastně i ovlivňovalo negativně náladu, vytrvala jsem. Opět (četla jsem po Člověk Gabriel) krásný, velmi čtivý jazyk vám nedovolí se čtením přestat a koná se "happy end", což je velmi příjemné po všech těch neskutečně tíživých 600 stranách. Rozhodně doporučuju k přečtení, člověka to pak nutí i více přemýšlet nad vlastní rodinou.

25.12.2017 5 z 5

Jediné pravé lásky Jediné pravé lásky Taylor Jenkins Reid

Celkem mě udivuje, že kniha má tak dobré hodnocení :-) Velmi zajímavé téma, čte se to samo, ideální čtení na dovolenou. Ale ta forma? Přeneslo mě to do dívčích románů ze základní školy...Na každé druhé straně "Miluji tě" (no vlastně možná i na každé straně)...100% slaďárna, nic víc. Ale kdo si chce oddechnout od každodenních starostí, tak ideální volba.

10.12.2017 3 z 5

Ladič Ladič Anna Vovsová

Zlákaná tematikou jsem očekávala strhující příběh, což se ovšem nekonalo. Kniha nenadchne ani neurazí, čte se relativně dobře, ale myslím, že téma by šlo daleko lépe využít.

03.12.2017 3 z 5

Úkryt v zoo - Skutečný příběh z válečné Varšavy Úkryt v zoo - Skutečný příběh z válečné Varšavy Diane Ackerman

Očekávala jsem čtivý román a ono ejhle, bylo to úplně jiné :-) Spíše různě poskládané informace a fakta, nicméně neskutečně zajímavé pro všechny, koho zajímají osudy nejen lidí, ale i zvířat a zoo během války.

30.11.2017 3 z 5

Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Maximálně čtivý román, který vás vtáhne téměř po první stránce! Příběh silné hrdinky, která si prošla nejmožnějšími útrapami 20. století nenechá nikoho chladným a nutí číst dál a dál. Akorát kniha skončí rychleji, než se nadějete a přejete si, aby ještě měla alespoň dalších pár stran, které tam skutečně chybí. Menší mínus je obrovská předvídatelnost peripetií, jež hrdinku potkají - stačí mít mírnou znalost české historie a je vám jasné, co hlavní postavu rozhodně nemine...

30.11.2017 5 z 5