R47 | Komentáře u knih | Databáze knih

R47 Online R47 komentáře u knih

Šest procházek literárními lesy Šest procházek literárními lesy Umberto Eco

Podle mě je to literární teorie stravitelná pro každého. Pokud chcete o literatuře začít uvažovat jinak, tohle je dobrý začátek.

Podivuhodný svět Julese Verna Podivuhodný svět Julese Verna Ondřej Neff

Jedna z knih, která mě přesvědčila, že si Verna přečtu celýho. Furt ale dost knih zbýva...

Všechno je jinak Všechno je jinak Ondřej Neff

Vyšla u nás vlastně jiná podobná kniha? Novější? Tohle je povinnost. A pak doslovy Mrtina Šusta v knihách od Laseru. Šust je up to date, ale tohle je zas čtivé.

Číslo do nebe Číslo do nebe Ivan Kraus

Je to příjemné a lhké čtivo. Projede to váma, jak zmrzlina v parnym létě. Přijde mi, že Kraus je takovej typickej autor jedný knihy (po tom, co jsem dočetl To na tobě doschne, Rodinný sjezd, O mé rodinně a jiné zvířeně apod.). Mnohem lepší než to číst, je dát si to jako audioknihu. A nejlíp z toho veřejnýho čtení, ať to máte i se smíchem publika. Je to jedna z téch mála literatur, která se mnohem líp poslouchá než čte.

05.02.2021 3 z 5

Reparátor Reparátor Ondřej Neff

Skvělá česká sci-fi detektivka, které přidávám hvězdu za propojení s arkadským cyklem i autorovou rozhlasovou hrou Velká solární.

05.02.2021 4 z 5

Jules Verne a jeho svět Jules Verne a jeho svět Ondřej Neff

Moje první literárněhistorická kniha. Poctivé a čtivé. I pro mladší ročníky.

3x Kája Saudek 3x Kája Saudek Miloš Macourek

Škoda, že ten Saudek nežil o pár desítek let později. Anebo někde jinde.

05.02.2021 5 z 5

Kaleidoskop (70 povídek) Kaleidoskop (70 povídek) Ray Bradbury (p)

Bradbury je hlavně mistr povídky. A v tomhle výboru si každý najde svůj žánr. Mně podivuhodně utkvěla ta titulní, nedějová. Ten obraz kosmonautů rozstřelených jak kulečníkové koule.

Atuánské hrobky Atuánské hrobky Ursula K. Le Guin

Má to atmosféru. Jenom. Působí to jako dílek skládačky. Samo o sobě to neobstojí.

05.02.2021 3 z 5

Bílá velryba Bílá velryba Herman Melville

Je to fuška. Ale i ty popisné pasáže jsou neuvěřitelně básnivé. Téměř poema.

04.02.2021 5 z 5

Parfém: Příběh vraha Parfém: Příběh vraha Patrick Süskind

Nápad dobrý. Tak na povídku.

04.02.2021 3 z 5

Zničený muž Zničený muž Alfred Bester

Ještě dnes strhující dílo s experimentálníma pasážema. Pořád živé. Muselo to být zjevení ve světle tehdejší produkce.

03.02.2021 5 z 5

Modrovous Modrovous Kurt Vonnegut Jr.

Typický Vonnegut. Za mě navíc ještě fakt dobrý.

03.02.2021 4 z 5

Matka Noc Matka Noc Kurt Vonnegut Jr.

Podle mě autorova nejlepší kniha. Lepší než Jatka č. 5. Mohl se tu pořádně odvázat.

03.02.2021 5 z 5

Snídaně šampiónů Snídaně šampiónů Kurt Vonnegut Jr.

Sarkasmus, ironie a obrázky pro lepší pochopení. Dávám plný počet řití *****

Kentaur Kentaur John Updike

Pro mě překvapení. Čtivá, útlá kniha, mytických rozměrů.

A věku delší bývá den A věku delší bývá den Čingiz Ajtmatov

Nejlepší Ajtmatovova kniha. Druh filozofující sci-fi, který ale bude pro fanoušky sci-fi asi jen těžko stravitelný, protože se doslova drží moc při zemi. Díky bohu za to.

Básně / Poèmes Básně / Poèmes Samuel Beckett

Překvapivě o dost přístupnější než jeho prózy.

03.02.2021 5 z 5

Europeana: Stručné dějiny dvacátého věku Europeana: Stručné dějiny dvacátého věku Patrik Ouředník

Provokativní a zábavné. Místy vonnegutovské. Obdivuhodná erudice. Pořád nechápu, proč se toho o Ouředníkovi u nás moc neví.

Hrdinové Ledového moře Hrdinové Ledového moře Jan Welzl

Pořad před očima vidím ty eskymaky propadající do ledu nebo zmrzlé polárníky. Mrazí z toho. Není to tak optimistické čtivo jako ostatní welzlovky. Ale stejně podmanivé.

03.02.2021 4 z 5