RyonMathrin RyonMathrin komentáře u knih

Špalíček veršů a pohádek Špalíček veršů a pohádek František Hrubín

Jak udělat pohádku ještě pohádkovější... napsat ji ve verších. Nádherná záležitost, moc rád na ni vzpomínám. Třeba se ještě někdy bude dělat reedice?

26.02.2018 5 z 5

Džínový svět Džínový svět Radek John

Hezký příběh o lásce ze skupiny dospívajících. Protože jsem četl zhruba v 18, líbilo se mi to moc. Znovu bych si už nepřečetl, ale knihu si dodnes pamatuji a to se mi u každého svazku nestane. Mladším a zamilovaným doporučuji.

26.02.2018 3 z 5

Memento Memento Radek John

Jako kniha otřesné a už to nechci nikdy číst, jako autentická výpověď a výchovná záležitost si zaslouží 6 z 5*. Dobrý popis rozkladu charakteru, jak si ti fetující partneři zcela přestanou důvěřovat.

26.02.2018 5 z 5

Noc trifidů Noc trifidů Simon Clark

V průběhu poslechu této audioknihy jsem se divil, že to vytvořil jiný autor než Wyndham. Styl je tak podobný, dokazuje, jak moc se pokračování povedlo. Plné nečekaných zvratů, konec brilantní.
Všem doporučuji.

25.02.2018 5 z 5

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Všechna chvála už zde asi byla napsána, tak to trošku zkrátím.
Je to naprosto vynikající. Popis katastrofy popsaný do posledního detailu, vše do sebe perfektně zapadá. Napínavé. Strhující. Nemohl jsem přestat číst.
Zasloužených pět hvězdiček. Všem doporučuji.

Putování za jantarovým drakem Putování za jantarovým drakem Vlado Ríša

Mám rád fiktivní příběhy na základě střípků z historie. A tento je velmi povedený. Kniha je rozdělena na čtyři volně navazující části a každá z nich pojednává o části známé pověsti o Bruncvíkovi. Autor má velkou fantazii a příběh nás zavádí na místa, která jakoby s pověstí mají málo společného, ovšem jen na první dojem, je to totiž dobře zpracováno. Také vykreslená středověká realita je podle mě trefná: rytíři buď bojují nebo tráví čas s ženami v posteli.
Postava královského alchymisty/učence je dobře vymyšlená a to, že je mladý Bruncvík jeho učněm, dává příběhu mnoho nových možností. Velmi se mi líbí fantastický prvek duchů a víl, "starších bytostí", které ze světa postupně mizejí vlivem lidské činnosti.
Nápadu + provedení dávám 4*, jedna navíc za čtivé a pozitivní vykreslení národního hrdiny, díky kterému máme ve znaku lva.
Všem doporučuji.

Jméno větru Jméno větru Patrick Rothfuss

Epochální. Jeden z důvodů, proč miluji fantasy je číst o nových, originálních a propracovaných světech. A tento mezi ně patří. Nebo spíš mezi ostatními světy vyniká. Co se týče magie, tak se jedná o zcela nejpropracovanější a nejdetailněji popsaný systém ze všech fantasy, které jsem zatím četl. Kouzlení je zde rozděleno na několik vědeckých disciplín (autor zjevně dost čerpá z vlastního civilního povolání profesora), člověk ovládající magii si musí umět spočítat, jak bude kouzlo náročné a ještě ho musí umět uskutečnit svou zručností a v neposlední řadě k tomu mít vycvičenou mysl.
Hrdina je sympatický a jako v mnoha příbězích musí projít velkými těžkostmi (sice poměrně běžná zápletka pro mnoho knih, ovšem perfektně napsáno, plno zvratů a strhujících momentů).
Je také velmi šikovný a oplývá od narození mnoha talenty (muzikanti si některé pasáže knihy zvlášť vychutnají).
Doporučuji všem. Pro příznivce fantastiky nutnost. Pro čtenáře, kteří s fantasy zatím moc nepřišli do styku, doporučuji dvojnásob.

Eragon Eragon Christopher Paolini

O dracích a jejich jezdcích toho ve fantasy paradoxně moc není, rozhodně ne takto rozsáhlého a detailního. Zmíním jen vynikající dílo od Anne McCaffrey, které všem doporučuji. Eragon (vlastně celá tetralogie) je vyjímečná záležitost, ne nadarmo se stalo bestsellerem. Není to dokonalé dílo ani „nejlepší fantasy“, ale je to stále obdivuhodná práce. A jestli přivedla ke čtení tisíce nových čtenářů, je to naprosto úžasné.

I já hodnotím vysoko. A to z mnoha důvodů:
Originalita – ať si říká kdo chce co chce, Eragonův svět je originální. Naprosto svébytný. Je samozřejmě na první pohled inspirován známými fantastickými autory, ale to je v tomto žánru přece běžná věc. K fantastice prostě pojmy elfové, draci, proroctví, magie atd. patří. Fantasy se samozřejmě „vykrádá“ navzájem, ale to je něco jako byste psali o detektivkách, že se vykrádají, protože se všude píše o vrahovi.
Autorův věk – v patnácti začít psát a tak rozsáhlou tetralogii (každý díl má přes 400 stran), jednoduše smekám.
Systém magie – logický a zároveň velmi svazující, perfektně promyšlený
Draci – krásně vykreslení, promyšlení do nejmenších detailů včetně vztahu draka a dračího jezdce.
Politika – rozepíšu se o ní v komentářích ke 2.-4. dílu, kterých se týká víc. Ve zkratce: neobyčejně složitá a vybalancovaná.

Ano, děj někdy vyplňují pasáže, které délku knihy zbytečně zvětšují a kdyby se vypustily, knize by to neublížilo. Ano, jsou zde poměrně jednoznační záporní hrdinové a děj je trochu předvídatelný. Ale přesto... přesto se jedná o úžasné dílo, které si za mě zaslouží pět hvězd. Jedna z nich je osobní ode mne jako milovníka draků.

24.02.2018 5 z 5

Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Poutavé, strhující, propracované.
Pozor, dále mírný spoiler!

Pomsta McMurphyho na vrchní sestře je úžasně popsaná a je to podle mě jeho největší vítězství (za ten trest, který ho pak postihne, to stojí). A konec s Náčelníkem je perfektní, utlačovaný nakonec vítězí nad trýzniteli.
Všem doporučuji, úžasná, i když dost dramatická záležitost.

24.02.2018 4 z 5

Co se děje s odpadem Co se děje s odpadem Alex Frith

Skvělá kniha pro děti. Obrázky přes celou stránku, výklopná okénka s vysvětlujícími texty. Dětem se velmi líbí a velmi často si v ní čtou.

24.02.2018 5 z 5

Jméno větru I. Jméno větru I. Patrick Rothfuss

Je také velmi šikovný a oplývá od narození mnoha talenty (obzvláště muzikanti si některé pasáže vychutnají).

Lyonesse Lyonesse Jack Vance

Když jsem ji dočetl, měl jsem, přiznám se, velmi zmatený dojem. Na jednu stranu je tam tolik zajímavých nápadů, dějových zvratů, pestrých epizod... až to nakonec vypadá, jako když pejsek s kočičkou dělali dort. Autor dal od každého něco a výsledek je... těžko vyjádřit jednoslovně: snad přeplácaný? Na jednu stranu 4* za neskutečné nápady a dlouhý poutavý příběh, na druhou stranu 1* za totální chaotičnost. Z bohatství námětů v knize by šlo možná zpracovat 2-3 knihy nebo množství povídek.
Přesto, kdo má odvahu, přečtěte si to. Je to opravdu nevšední zážitek.

23.02.2018 3 z 5

Smrt zrozená v Praze Smrt zrozená v Praze Miroslav Žamboch

Je to pecka. Začal jsem poslouchat jako audioknihu v autě a nemohl jsem přestat. Nechápu, že někdo může ohodnotit "plytké", pro mě to byla jízda od začátku do konce. Vědecké popisy mě bavily, dávalo to tomu správný šmrnc. Akční scény velmi dobré. Marika, která si poměrně rychle zvykne na svou novou identitu, mi vůbec nevadila, naopak. Ženy oblečené v černé kůži jsou prostě cool.
Pocta panu Kulhánkovi mi přišla dobrá a vtipná. A motiv toho, jak se hrdina dočte v knize přesně to, co sám dělá, je úžasný (nevím, jestli to již někdo v literatuře použil, já jsem se s tím zatím nesetkal a moc se mi to líbilo).

Hledáte oddychovou akční scifi smršť? Přečtěte si Líheň, je to přesně to, co hledáte.

A já už se těším, až si přečtu další Žambochovy knihy.

Nadělat prachy Nadělat prachy Terry Pratchett

Zase jeden z úžasných, humorem nabitých příběhů. Věci ze skutečného světa implantované do Zeměplochy mne velmi baví. Neskutečný je popis toho skleněného stroje s vodou, který funguje jako ekonomie.
Zaslouží si to pět hvězdiček? "Jhistě, bháne!"

Stříbrný vítr Stříbrný vítr Fráňa Šrámek

Tak tohle bylo velmi nečekané a příjemné překvapení. Bral jsem to jako povinnost v rámci školní četby a ta kniha mě zasáhla. V knize se psalo přesně o tom, co jsem v té době prožíval.
Doporučuji všem, zejména zamilovaným.

23.02.2018 5 z 5

Slezské písně Slezské písně Petr Bezruč (p)

Čteno v rámci povinné četby. Zpětně musím vysoce ohodnotit, beru tyto básně jako výlet do historie za poznáním, jak drsné osudy lidé tehdy museli prožívat. Navíc konflikt obyčejných lidí s vrchností, která je ožebračuje, je nadčasové téma. Skoro bych řekl současné...

Písně šibeničních bratří Písně šibeničních bratří Christian Morgenstern

Nečtu mnoho poezie. Ovšem pan Morgenstern je výjimka. Snad je to tím, jak básně vynikají hravostí se slovy, bláznivými nápady... Troufl bych si mnohé zařadit do snového surrealismu. Ta nečekaná spojení se mi moc líbí.
Některé oproti předchozímu se často zabývají smrtí. A to nijak pochmurně, je to... jak to jen vyjádřit? Já osobně vnímám temnotu, nevyhnutelnost, ale současně jakési kouzlo, poetiku, nikdy smutek. Avšak poezii každý vnímá jinak, tak už toho nechám. Nechte to na sebe působit sami.

Jen ještě zmíním, že jsou všechny básně rytmicky dokonalé.
Velký dík jistě patří překladu pana Hiršala. Trochu lituji, že neumím tak dobře německy, abych si mohl básně přečíst v originále.

(Někdo z vás možná také neví, že některé básně zhudebnil kromě Stromboli i Visací Zámek. A podle mě velmi podařeně - drsné kytary se s těmi texty dobře doplňují - Krkavec Rall, Hymna šibeničních bratří...)
Kdo nezná (jak básně, tak zhudebnění), vřele doporučuji.

Edudant a Francimor Edudant a Francimor Karel Poláček

Moc rád na tuhle knížku vzpomínám. Originální hrdinové, nápadité zápletky... jako dítě jsem to miloval.
Kdo nezná, ať neváhá a dá přečíst svým dětem. Takový Harry Potter je fajn, ale zejména poslední díly jsou už minimálně pro puberťáky. Tohle je taky kouzelné a o dost kratší, takže pro ty menší velmi vhodné.

Pan Kaplan má stále třídu rád Pan Kaplan má stále třídu rád Leo Rosten

Budu se opakovat v hodnocení, protože se jedná o přepracovanou verzi "Pan Kaplan má třídu rád":

Tohle je zcela výjimečná kniha. Nejde o příběh, ale o hrátky s jazykem. Nabité originálními hláškami, které by člověk jen tak nevymyslel a které z většiny vznikly díky genialitě překladu.
Pan Kaplan je tak trochu antihrdina a snaží se přechytračit svého učitele, kterého mi bylo vždy trochu líto, ale jak jsem uvedl, zde nejde o příběh.
Těm, kteří třeba váhají s přečtením pod vlivem zdejších rozporuplných komentářů, doporučuji začít číst, v nejhorším můžete vždy přestat. Ovšem věřím, že se začtete. Ty hlášky fakt stojí za to.
A čtěte nejlépe na nějakém místě, kde jste sami. Kniha totiž způsobuje nekontrolovatelné výbuchy smíchu, které např. v tramvaji nebo autobuse nepůsobí moc dobře.
Zasloužených pět hvězd.

23.02.2018 5 z 5

Pan Kaplan má třídu rád Pan Kaplan má třídu rád Leonard Q. Ross (p)

Zasloužených pět hvězd.