sika444 sika444 komentáře u knih

Najdi mě Najdi mě André Aciman

Jde o víc než pokračování knihy Dej mi své jméno. Autor zde rozvíjí a vysvětluje hlavní filosofickou myšlenku, která spočívá v hledání naplnění života. Na příkladech Samuela, Elia a Olivera ukazuje, že setkání s láskou není nic samozřejmého, že k němu nemusí dojít a že lidský život může proklouznout mezi prsty. Dokonalé metafory - z oblasti nečekané (jídlo, pití) i z oblastí, které jsou autorovi velmi blízké (hudba, poezie - Kavafis). Velmi intenzivní kniha. A nevím, zda je to tak, jak Aciman tvrdí.

22.02.2020 5 z 5

Sparsholtova aféra Sparsholtova aféra Alan Hollinghurst

Kniha je skvěle napsaná, ale nemohu se zbavit dojmu, že tam něco chybí. Hlubší ponor do nitra postav (je pouze na začátku v oxfordské epizodě a u mladého Johnyho). Jakoby starší muži už vnitřní svět neměli tak plastický. Co vlastně prožívají ve svých vztazích? Jak se cítí? A to nejen teď, ale druhý den, zítra, za měsíc? Co zůstává z těch uskutečněných i neuskutečněných setkání? Pak se ptám, co ve mně zbude z četby této knihy za rok. Uvidím za rok.
- Za dva roky nezbylo nic.

19.02.2020 3 z 5

Příběhy z bouře Příběhy z bouře * antologie

Velmi působivá sbírka novel o bolševické revoluci a marasmu, který po ní nastal. Každá próza je kvalitní, mimořádná autenticitou a vnitřní pravdivostí. Velmi působivý je Něvěrov, Lavreněv, Malyškin a Paustovskij. Kniha skoro není - ani v knihovnách.

18.02.2020 5 z 5

Puškinův dům Puškinův dům Andrej Bitov

Unikátní kniha - ještě nikdy jsem nesledoval vztah autora k hrdinovi, jak to zde odhaluje (s šibalským úsměvem) Bitov. Místy je kniha rozvleklá, čtenář se trápí - a přece je to velké dílo. Jak je na tom naše kultura? Není i ona jen dílem minulosti? Mnoho otázek...

04.02.2020 5 z 5

Muž v tygří kůži Muž v tygří kůži Šota Rustaveli

Fascinující text, zvláště když víme, jak hluboko je tato kniha v srdci Gruzínců. Příběh sám je klasickým dobrodružstvím, ale zpracování je opravdu pozoruhodné. Škoda, že nám uniká poetická krása originálu. Kniha by si zasloužila znovu vydat, protože je nedostupná i v knihovnách.

31.01.2020 5 z 5

Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Nejprve bylo setkání se stejnojmenným filmem Fréderica Backa. Pak kniha, krásné vydání z Vyšehradu vyšperkované Helenou Konstantinovou. Setkání s vírou, že svět není v háji, protože i jeden člověk může být dárcem života navzdory ničení i vlastní samotě.

30.01.2020 5 z 5

Konec krásné epochy Konec krásné epochy Josif Brodskij

Asi není poctivé psát o Brodského básní na základě četby překladu. I tak jsou některé uhrančivé.

27.01.2020 4 z 5

Lidský čas Lidský čas Andrej Bitov

Jedinečná kniha. Obsahuje skvělá "čerchovaný román" Role - soubor novel, které propojuje hlavní postava Monachova (nomen omen) a jeho lásky Asji. Soubor Mladý Odojevcev je pokusem zveřejnit alespoň fragmenty z Puškinova domu, románu, který cenzura v SSSR nepovolila vydat. Závěrečná esej Ptáci je meditací nad smyslem života. Zvláště apokalyptická vize v závěrečné části je neobyčejně silná. Velký spisovatel a skvělé dílo!

17.01.2020 5 z 5

O chůzi v ledu O chůzi v ledu Werner Herzog (p)

Kolem padesáté strany se text stává místy mystickým, neboť dlouhodobá zátěž začala vyvolávat v autorovi myšlenky a podněty, které rozum přestával cenzurovat. A jemu se - obdivuhodně - podařilo ty podněty zachytit. Místy se dotýká podstaty našeho světa - na povrch hnusného a banálního, přesto existujícího s nějakým cílem. Eisnerka je tak reálnou ženou i metaforou.

11.01.2020 5 z 5

A hudba hrá A hudba hrá Ivan Sergejevič Šmeljov

Slovenský překlad knihy, která v češtině vyšla pod titulem Sklepník.

09.01.2020

Božský tanec Božský tanec Richard Rohr

Stále nejsem schopen přijmout úplnou eliminaci božího hněvu. Čtu Písmo a tam je hněv nedílnou součástí božího bytí. Proto mi připadalo, že v některých místech je tato jinak inspirativní kniha demagogická.

09.01.2020 3 z 5

Victor Hugo v politické aréně Victor Hugo v politické aréně Michel Winock

Přehledná kniha líčí politickou kariéru velkého básníka. Škoda, že zde není větší prostor věnován dílu. Jak politika ovlivnila Hugovu tvorbu se dozvídáme jen okrajově (Ubožáci, Tresty, Strašlivý rok). Pro milovníky Hugova díla je to dobrý přehled.

08.01.2020 3 z 5

Odkud se bere láska Odkud se bere láska Andrej Bitov

Naprosto jedinečný soubor kratších próz na téma "láska". Nedějové, zobrazující vnitřní svět postav, jejich monology a pocity, přinášejí tyto povídky hluboký zážitek průniku kamsi pod povrch osobnosti. Všechny jsou dobré, každá jinak, ale závěrečná povídka Infantěv přichází s takovým spirituálním rozměrem, až se tají dech.

03.01.2020 5 z 5

Sníh na trávě Sníh na trávě Jurij Borisovič Norštejn

Unikátní kniha. Její hlavní téma je vznik jednotlivých animovaných filmů. U Norštejna to je mimo jiné Krtek v mlze, Pohádka pohádek a především Plášť podle Gogola. Jakoby mimoděk však autor protkal knihu množstvím skvělých poznámek týkajících se umění, filosofie, smyslu lidské existence. A právě tyto poznámky jsou naprosto jedinečné. Navíc je kniha plná krásných reprodukcí výtvarných děl světového malířství a návrhů výtvarnice Frančesky Jarbusové, autorovy manželky, které se vztahují k Norštejnovým filmům.

22.12.2019 5 z 5

Mládenec paní Hussonové a jiné povídky Mládenec paní Hussonové a jiné povídky Guy de Maupassant

Asi nejslabší svazek Mistrových povídek. Geniální je povídka Ve vlaku, při které se člověk směje nahlas. Ostatní jsou drobné erotické anekdoty, vtipné (či méně vtipné) historky o nevěře, podvedených manželech a lakomých venkovanech.

22.12.2019 2 z 5

Intelektuál ve dvacátém století: Rozhovor Timothyho Snydera s Tonym Judtem Intelektuál ve dvacátém století: Rozhovor Timothyho Snydera s Tonym Judtem Tony Judt

Velký zážitek. Kniha je plná myšlenek, které bych si chtěl zapamatovat, oba protagonisté se nebojí mluvit velmi otevřeně i o tématech, o nichž se nemluví, např. o fašistických meziválečných intelektuálech v Rumunsku. Nabízí dobrý vhled do evropského a amerického intelektuálního prostředí 60 - 90. let. Judtova sympatie k sociální demokracii je dokonce až nakažlivá.

21.12.2019 5 z 5

Fašismus Fašismus Nöel O'Sullivan

Velmi pečlivá analýza myšlenkových konceptů, které vedly ke vzniku italského fašismu a německého nacismu. Teď ještě přemýšlet nad tím, kam se důsledné uplatnění osvícenských myšlenek dostane ve 21. století. A ještě otázka: Proč se to takto neučí ve školách? Jak se dnes vykládá Garibaldi a Velká francouzská revoluce?

19.12.2019 5 z 5

Černý mnich Černý mnich Anton Pavlovič Čechov

Zklamání. Jede po povrchu, chybí tomu atmosféra.

19.12.2019 1 z 5

Daruj mi dar plačícího boha Daruj mi dar plačícího boha Dorothee Sölle

Silné, civilní verše. Takový, jak ho líčí Sölle, bych si přál, aby Bůh byl. A věřím, že je. Tématy je kniha velmi aktuální.

03.12.2019 4 z 5

Ztížená možnost soustředění Ztížená možnost soustředění Václav Havel

Skvost absurdního dramatu. Je to prostě bravurně napsaná hra s mnoha rovinami, vtipná, bodavá, promyšlená do posledního detailu. Jek je možné, že se nehraje? Velmi doporučuji.

29.11.2019 5 z 5