slamenka slamenka komentáře u knih

Dívka v mlze Dívka v mlze Barbora Bernátová

Tohle vlastně vůbec nebylo špatné. Kniha psaná s přeskakováním v čase, celkem s dobře vybudovaným napětím. Detektivní zápletka slušná, do konce netušíte jak se to vyvrbí. Arogantní sukničkář, který je jak nečekaně zamilovaný do své kolegyně, je za mě takové macho klišé a ten jediný mi tam vadil, i ty jeho zamilované vsuvky. Naopak zápisky syrové a nečetli se zrovna příjemně. Autorka má dle mě docela potenciál :-)

17.10.2023 4 z 5

Poslední léto Poslední léto Karen Swan

Že se z knihy vyklube romantika jsem nečekala, pro jednou jsem vzala knihu jen tak bez rozmyšlení. Příjemně mě překvapila tématika přesídlení St. Kildy a že si autorka dala takové práce si zjistit, jak to na ostrově chodilo. To je z knihy úplně cítit. A bylo to čtivé. Effie byla postava co vás hned upoutá, divoká, jiná, svá. Sholto měl hold své mouchy a ten jejich zamilovaný příběh jsem jim trochu nežrala. Co teda mě překvapilo, že to nemá konec!!!! že je to série :-D proč to nepíše někdo už na začátku knihy?

31.08.2023 4 z 5

Vodník Vodník Tereza Bartošová

Přečetla jsem Klekánici a Vodníka za sebou a Vodník byl mnohem lepší. Vyšetřovatelská dvojce dostala více prostoru. Konec teda byl trochu už očekávanější, v Klekánici jsem takový konec vůbec nečekala. Jediné co nemám ráda je, když zůstane něco nedořešeno. Proto tady dávám o hvězdičku méně, protože když chybí objasnění motivu... Ale jinak velice čtivé. Těším se na další... a obzvlášť se mi líbí ta nitka k Erbenovi :-)

15.05.2023 4 z 5

Klekánice Klekánice Tereza Bartošová

Přečetla jsem Klekánici i Vodníka hned za sebou. Hodně jsou si detektivky podobné. Klekánice se mi líbila o chlup méně. Bylo to čtivé a konec překvapující a to je obrovské plus u detektivky. Trošku mi přišlo, že i vyšetřovatelská dvojce byla nějak víc upozaděná. A nějak mi ta pověra s Klekánicí přišla zbytečná.

15.05.2023 3 z 5

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Nevím nějak knihu hodnotit. Váhám mezi 3-4 hvězdičkama. Ano, že Mornštajnová umí psát o tom se nemusíme ani dohadovat. Tuhle knížku jsem přečetla za 4 hodiny. Bylo to velice depresivní od samotného začátku. Příběh sice silný, drsný, ale přesto mi v něm chybělo prostě něco. Navíc celá ta myšlenka, že ze zlo vzniká v rodině a vlastně se s ním ani nedá bojovat na mě působí hodně pesimisticky. Špitka naděje by bodla, přece takový svět opravdu není. A to byly ty deaily co mi vadily, všichni byly zlý, i ta úřednice ze sociálky a to mi přišlo už moc.

04.05.2023 3 z 5

Smrt v ledu Smrt v ledu Amy McCulloch

U těchto knih prakticky hodnotím to, jak rychle odhalím vraha. A tady až na konci. Takže za mě skvěle odvedená práce. Navíc tentokrát na jiném prostředí, než jsme u detektivek zvyklé. Takže já doporučuju!

06.03.2023 4 z 5

Most sebevrahů Most sebevrahů Taylor Adams

Celou dobu jsem si říkala, že tohle by byl skvělý film, ale kniha je to mizerná. Stále se mění styl písma, pohledy postav a když už jsem byla přehlcená všema těma honičkama v autech a přestřelkama (jako pardon, ale tohle vážně funguje líp na plátně a ne na papíře), tak mi bylo už úplně fuk, jak to dopadne. Naštěstí to byla krátká kniha :-D

27.02.2023 2 z 5

Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Tohle byla jízda!! Horory, mytologie a mysteriozní, to já můžu :-) A navíc to nebylo tak děsivé, jak to píše třeba Karika, což ted bylo pro mě k plusu. Jak se tu v komentářích píše, že měla některé pasáže zkrátit. Hmm možná jsme nemuseli péct štrúdl s paní Urbankovou nebo s Mílou ochutnávat bramboráky, ale mě to tam vůbec nevadilo. Naopak si myslím, že tohle skvěle dokreslovalo tu vesnickou mentalitu. Jediné mínus, co tady nacházím je to, že to prostě chtělo ještě jednu kapitolu :-D Já potřebuju ještě jednu kapitolu na konci :-D

21.02.2023 5 z 5

Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Nečetla jsem celou sérii, asi jen 4-5 dílů, ale tento byl teda zatím za mě nejslabší. Vlastně mě vůbec ničím neoslovil.

06.02.2023 3 z 5

Kosti v srdci Kosti v srdci Colleen Hoover

Bylo to fajn. Přečteno za jeden večer, pokud jste už od Colleen něco četli, tak vás vůbec nepřekvapí a možná i děj odhadnete, tak jako já. Ale i tak to je sázka na jistotu, když si chcete u čtení odpočnout :-)

a mimochodem... ta obálka i ten název je hroznej!!!

20.01.2023 3 z 5

Děvčata z Firefly Lane Děvčata z Firefly Lane Kristin Hannah

Je to druhá kniha od autorky, kterou jsem četla a stejně jako Velká samota i takhle mě emočně zničila. Hannah píše fakt chytlavě a poutavě. Jediné co mě trochu zaráží jsou tady komentáře, že je to krásný příběh o přátelství. Ano příběh o přátelství to je, 30 let dlouhém, ale to jsem jediná, na kterou ten vztah působí toxicky? Od začátku jsem více sympatizovala s Katie. Tully mi vysloveně lezla na nervy a ani její chování na konci knihy to pro mě nevyvážilo. A ten konec, ten mě vážně zničil.

20.01.2023 5 z 5

Zimní tulipán Zimní tulipán Daniela Krolupperová

Krásný zimní příběh, nádherné obrázky. Perfektní i pro začínající čtenáře.

16.01.2023 5 z 5

Přízraky Brynn Wilderové Přízraky Brynn Wilderové Wendy Webb

Přemýšlím, co o knize napsat. Líbilo se mi, že jsme se vrátili zpátky do Wartonu a opět se setkáváme s Kate a Nickem, i když jen jako vedlejší postavy.
Za prvé tohle není horor, spíš mi to příjde jako mystický/duchařský zamilovaný román. Dcery jezera byly víc děsivější. Ale příběh nebyl špatný, Dominica jsem po půlce knihy prokoukla, takže pak už člověk věděl, kam to bude směřovat.
Kniha příjemně potěšila, četla se jedním dechem. Ale psát strašidelný román, kde ostatní říkají No jo, tu straší, každej se setká s duchem a jen mávnou rukou... Hmm to mi nesedlo

14.11.2022 3 z 5

Mechová víla Mechová víla Daniela Krolupperová

Nádherná knížka, dceři se moc líbila. Ilustrace i příběh...

Ale za mě má jedno velké mínus a to je to, že kniha je zároveň určená i dětem jako první čtení a tedy dát do takové knihy celý text CAPSLOCKEM je špatně, mým dětem se to špatně četlo, takže jsem knihu musela číst já.

20.10.2022 5 z 5

Jeho poslední slova Jeho poslední slova Laura Dave

Tak tohle je takový ten klasický ženský thriller/drama. Hlavní hrdinka, co chce všechno na truc zjistit sama, nikoho neposlouchá, obohacené o puberťačku. Čte se to úplně samo (stejně jako třeba Lapeňa), ale strašně rychle děj z hlavy vypadne a upadne v zapomnění. Takže jako oddechovka super. I když jedno plus musím u vést... Většina těchto knih končí absurdní naháněčkou a shromaždění všech informací během kapitoly... ale tady ne. Konec mě právě svou odlišností potěšil.

10.10.2022 3 z 5

Vlčí štěstí Vlčí štěstí Paolo Cognetti

Já nevím jak to Cognetti dělá... ale v jeho knihách není moc děje, jen všudepřítomné hory, les, sníh a samota a přesto mě to dokáže posadit na zadek :-)

10.10.2022 5 z 5

Život si se mnou zahrává Život si se mnou zahrává David Grossman

Toto bylo těžší čtení, i když jsem věděla do čeho jdu. Pro mě celkem překvapení, že román se zakládá na skutečných základech. Jediné co bych vytkla a za co dávám o hvězdičku méně, je začátek. Trochu zmatek na začátku v postavách a ve stylu. Než jsem se do příběhu dostala chvíli to trvalo, ale nakonec se mi ta dokumentární forma líbila.

10.10.2022 4 z 5

Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Po knize jsem sáhla, kvůli přirovnávaní ke Karikovi. A co si budem říkat, téma podobné je, ale do Kariky má ještě daleko. Postavy mi byly děsně nesympatické (samej influencer a fňukna :-D ). Nemůžu upřít čtivost, za dva dny bylo hotovo.

13.09.2022 2 z 5

Marie Curie-Skłodowská: Odvaha snít Marie Curie-Skłodowská: Odvaha snít Susanna Leonard

Bohužel jsem si dopředu nic moc o této knize nepřečetla a byla jsem lehce zklamaná. Čekala jsem beletrizovaný životopis nejvýznamnější vědkyně a dostala jsem hodně jednoduchý milostný příběh. Většina knihy ukazuje Mariin život v Polsku a její rodinné vztahy. Což bych neměla za zlé, ale právě důležité momenty v jejím životě jsou tu oznámeny většinou jen jednou větou nebo jen tak na okraji. Příběh měl potenciál, ale zpracování za mě trochu pokulhávalo. Ale věřím, že své čtenáře si opravdu najde.

13.09.2022 3 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Tak tohle byla teda jízda!! Klobouk dolů. Už jsem od Kariky četla dva romány a vždy je ta atmosféra úžasná, jen ten konec je vždy jakože wtf? Tak jsem se do Trhliny bála pustit. Každé léto jsem totiž trávila u babičky ve vesničce kousek od Tríbeča. Na ty hory jsou koukala celé dny. Ale toto bylo úžasně napsané a nedokázala jsem se odtrhnout. Nic z toho jsem netušila.

13.09.2022 5 z 5