sporran | Komentáře u knih | Databáze knih

sporran sporran komentáře u knih

Do tmy Do tmy Anna Bolavá (p)

Opravdu hodně neobvyklá kniha. Naprosto originální téma a příběh, kterého si člověk může vykládat děj dle svých pocitů. Jaká byla Aninna nemoc? Rakovina, schizofrenie?.... Úplně jsem při čtení cítila vůni lipových květů, bzučení včel v koruně stromu a viděla krásné zářivé květy divizen. Chápu i onu posedlost sběrem, konec konců, kdo z nás nemá nějakou posedlost. Náročná kniha, ale zajímavá.

26.02.2017 4 z 5

Řekni vlkům, že jsem doma Řekni vlkům, že jsem doma Carol Rifka Brunt

Smutná, pěkná kniha plná niterních pocitů hlavní hrdinky a vůbec světa. Na jednu stranu naprosto nepochopitelné, že by se něco takového mohlo odehrát, na druhé straně k zamyšlení, že díky jedinému rozhodnutí se může život řady lidí ubírat zcela jiným směrem. Život je i o maličkostech, trsátkách v lahvi a dalších drobnostech kolem nás... Po čtení obdobných knih člověk kolem sebe hledá hloubku prožitku a ne vždy ji nachází.

17.11.2016

Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Další temné období našich dějin podané autorem se vší nelidskostí té doby. Nicméně přestože děsivé, tak čtivé. Nabízí se další díl...

10.12.2023 4 z 5

Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Mám ráda knihy, kde jsou ústředním tématem právě knihy. Vždy mě zajímá, jakým způsobem ke knihám přistoupí. A toto byla opět zajímavá dějová linie. Mám knihy ráda a ráda bych byla takovým knihonošem.

26.07.2022 4 z 5

Biomanželka Biomanželka Michal Viewegh

Opět jsem nepřišla Vieweghovi na chuť. Knihu jsem se sebezapřením dočetla. Hlavní hrdina je snob, který se neustále lituje. Text mi přijde místy bez návaznosti. Nevím, kdo optikou autora více utrpí, jestli ženy nebo muži. Každopádně po další knize od V. už rozhodně nesáhnu.

06.03.2022

Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách Jiří Hájíček

Po prvních několika kapitolkách jsem si říkala, jestli je to vůbec Hájíček. Taky si říkám, jak autor - muž může popisovat pocity ženy. Konec byl opravdu tak nějak laciný jako z červené knihovny. Čekala bych trochu více reálné zakončení Mariina roku. Dočteno, ale nezanechalo stopu.

16.12.2020 2 z 5

Dcery strážce majáku Dcery strážce majáku Jean E. Pendziwol

Zajímavě psaná kniha. Líbila se mi myšlenka přenesení části děje do čtení deníků a vzpomínání staré paní. Vždyť právě vzpomínání starých lidí je tou nejlepší historickou studnicí, pro doby minulé, pro rodinné vzpomínky. Bohužel ne vždy se najde ten posluchač. Děj kolem majáku byl tak trochu divoký a spletitý. Trochu mi připomínal něco, co už jsem četla. Zajímavá je ta myšlenka, jak lidé na ostrově, zaměstnaní u majáku dokázali přežít, přestože kolem nich zuřily války a jiné tragédie. Rozhodně čtivá knížka.

30.08.2020 4 z 5

A každé ráno je cesta domů delší a delší A každé ráno je cesta domů delší a delší Fredrik Backman

Hodně zvláštní knížka. Jak píší i ostatní, také jsem se ztrácela. Nicméně tenká knížka s pár stránkami vybízí k zamyšlení nad tím, když u vašeho blízkého odchází mozek dříve než tělo. Je to v ní krásně, tak nějak letmo zachyceno.

15.08.2020 4 z 5

Slavík Slavík Kristin Hannah

Pěkná a čtivá kniha. Příběh hluboké lásky, odvahy a lidství na pozadí války a krutosti nacistů se odehrává v Paříži a na francouzském venkově. Je i o neuvěřitelné síle žen ve válce, které dokážou být neskutečně statečné.

22.09.2018 4 z 5

Kulka Kulka Mary Louise Kelly

Velmi zajímavé téma. Dávné časy, dávná odhalení... Tak trochu americké. Trochu zklamal závěr, kdy se ze šedé univerzitní profesorky stal bezskrupulozní Zoro mstitel a ... Ovšem čtivě psané a dělení do krátkých kapitol mi taky vyhovovalo.

04.02.2017 4 z 5

Mami, kdy už konečně umřeš? Mami, kdy už konečně umřeš? Martina Rosenberg

Čtyři hvězdy za statečnost autorky a za to, že popsala to složité několikaleté období, které prožívala společně se svými stárnoucími rodiči postiženými duševními chorobami. Pracuji se seniory a tak se s tímto tématem běžně setkávám. Po stránce literárního zpracování to opravdu není žádný vrchol. Spíš je to kniha o tématu, které v literatuře není příliš často zveřejňované včetně surových pocitů autorky, která vše, o čem píše, prožila a prožívala řadu měsíců. Vše se odehrává v Německu, kde sociální systém funguje jinak a vůbec společnost sama o sobě. V českých poměrech bych tuto samou situaci, celý příběh viděla jinak. Jinak zkušenější spisovatel by knihu obohatil o více detailů, popisů, propojení, což mi někde i chybělo. Ale to je možná i v tom, že řadu situací a pocitů aktérů znám. Je potřeba psát o nemocech stáří, o nemocech duševních, o těch, kteří jimi trpí i o těch, kteří se o ně denně starají. Ale je to těžké a těžko uchopitelné. Pravda, pocity, emoce, smrt, strach..... atd. To jsou věci, které máme všichni v sobě a jen málokdo třeba se stářím, smrtí a nemocemi umí zacházet.

19.04.2016 4 z 5

Útěk z tábora 14 Útěk z tábora 14 Blaine Harden

Svědectví o životě v severokorejském táboře podané mladíkem, který znal pouze pravidla tohoto tábora. Výborně prokládané fakty o S. Koreji. Autentické, čtivé, naprosto šílené.

03.08.2023 4 z 5

Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal? Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal? Tomáš Etzler

Čtivé, zajímavé i děsivé, protože je to realita. O Číně mnohé tušíme, ale tohle?

23.04.2023 4 z 5

V posledním tažení V posledním tažení Nina Lykke

Knihu jsem horko těžko dočetla. Hlavní hrdinka mi připadala jako ufňukaná stárnoucí žena, která neví, co dál. Nezajímavé téma.

08.02.2023 1 z 5

Nebe nad Perninkem Nebe nad Perninkem Štěpán Javůrek

Román o tom, že platí, každý svého štěstí strůjcem. Bylo mu přáno a hlavní hrdina to promrhal. Takový zpovykaný. Trochu promrhané téma Krušné hory. Spíš román, jak se propít až na dno a dostat ještě zázrakem šanci.

15.01.2023 3 z 5

Jedna dobrá věc… a život znovu začíná Jedna dobrá věc… a život znovu začíná Alexandra Potter

Čtivá kniha. Člověk se přenese do vesnického prostředí, do kulis starého domu, který má svého ducha.... Nový pes, noví přátelé, nová láska, happy end. Velmi odlehčená četba s myšlenkou, jak nás naše životní volby dokáží nasměrovat úplně jinam, než jsme původně směřovali. A o tom je přeci život, o volbě a jejích důsledcích.

18.11.2022 4 z 5

Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

Zajímavá dějová linka a hlavní hrdinka, netradiční prostředí. Střídá se několik dějových linek lidí, kteří se setkávají s hlavní hrdinkou. Postupně se rozkrývají další související události i povahy lidí. Čtivá kniha, kde si v půlce ptáte, co bude dál. Jen ten název...

13.11.2022 4 z 5

Život v zahradě Život v zahradě Penelope Lively

Náročnější kniha ke čtení nabízí netradiční pojetí zahradničení. Zahrada v jakékoli podobě je nyní doslova fenoménem. Autorka se zabývá jejím otiskem v anglické literatuře. Propojuje historický přístup k zahradním pracím, zmiňuje známé rostliny, cituje pasáže z knih, kde spisovatel zasazuje děj do zahradního zákoutí (podle toho zvažuje, zda daný autor byl skutečně zahradníkem...). Dává nahlédnout ke kořenům anglických zahrad, které mají svůj kult i za hranicemi. Zahradou se zabývá i v kontextu módy a stylu, času a řádu, což je opět velmi zajímavé pojetí na hranici filozofie. Řada myšlenek mě nadchla v duchu "a jo, vlastně", např. její popis toho, jak rostliny migrují za ploty zahrad a stávají se součástí přírody a naopak, jak se zahrádkáři tetelí nad v podstatě běžnými rostlinami z přírody. Zahradničení je v knize pojato i jako jakási snaha o usměrnění přírody. A více už najdete v samotné knize, která rozhodně stojí za přečtení těm, kteří nad zahradou hloubají v tak trochu v jiném kontextu.

07.08.2022 4 z 5

Stromy mě znají jménem: Kniha o přírodních a léčivých zahradách Stromy mě znají jménem: Kniha o přírodních a léčivých zahradách Václav Cílek

Velmi chytlavý název knihy, který přímo vyzývá k tomu, abyste zjistili, co se za ním skrývá. Ústředním motivem je zahrada, kterou autoři jednotlivých kapitol vkládají do různých kontextů - historie, ekologie, psychologie, psychiatrie, kultura, ekologie, ale i sociologie aj. Myslím, že tolika pohledy se žádný milovník zahrádky asi nezabýval a o to je to hodnotnější a lákavější k zamyšlení a případné inspiraci pro praxi. Mám ráda obdobné knihy, které ve formě publicistické vtahují čtenáře do faktů, ale i úvah, nabízejí mu směr, kterým se pustit v rozvíjení myšlenek, ale v případě této knihy i samotných činů. Hned máte pocit, že má význam ozelenit každý koutek okolí svého bydliště. Obzvláště mě pak nadchla kapitola MUDr. Hrnčířové, která souzní s mým vnímáním. A blízký je mi také význam zahrady, přírody v péči o nemocné a staré lidi. Více takových knih, ale první vlaštovky se už objevují... Po přečtení celé knihy stále přemýšlím nad významem jejího názvu :-) A to byl možná úmysl autorů.

17.07.2022 5 z 5

Šťastní lidé čtou a pijou kávu Šťastní lidé čtou a pijou kávu Agnès Martin-Lugand

Čtivý slaďák s chytlavým titulem. Nevyužité téma kavárny, nevyužitý titul knihy. Jak píší čtenáři pode mnou, v některých částech smutné.

27.02.2021 3 z 5