stejsdan stejsdan komentáře u knih

Krotitel splašených myšlenek Krotitel splašených myšlenek Karel Šíp

Zábavné čtení, pan Šíp má druh humoru, který se mi líbí a baví mě. Knížka se dobře čte a navíc ji krásně doplňují ilustrace pana Slívy na začátku každé kapitoly.

17.11.2023 5 z 5

Mrtvé duše Mrtvé duše Nikolaj Vasiljevič Gogol

Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla, ale nakonec jsem si užila hlavně dokonalé popisy postav, např. Plesnivce, Gogol je podle mého názoru mistrem popisu. Taky mě bavila jeho komunikace se čtenářem, to jsem zažila snad poprvé. Některé kapitoly byly hodně vtipné, mě to bavilo.

23.08.2023 5 z 5

Kočičí životy Kočičí životy Eda Kriseová

Úžasná knížka. Pro mě první setkání s autorkou a taky s Volyňskými Čechy, nevěděla jsem o nich téměř nic... Poutavý příběh několika generací jedné rodiny, kde není nouze o statečné ženy. Vhled do složité doby a taky nečekaná setkání po letech. Navíc jsem měla možnost se v rámci Knižního festivalu v Praze setkat s paní Kriseovou, která tam četla úryvky z téhle knížky. Na první pohled velmi zajímavá žena, která mimo jiné pracovala i pro Václava Havla, když byl prezidentem. Jsem si jistá, že v budoucnu určitě sáhnu ještě po další knížce od této dámy.

14.06.2023 5 z 5

Roky Roky Annie Ernaux

O autorce jsem se dozvěděla díky Nobelově ceně, kterou obdržela. Chvilku mi trvalo, než jsem si zvykla na způsob psaní autorky, ale pak už to šlo samo a i já jsem propadla autorčině genialitě.

...A my, kteří jsme už věděli, že "jistota zaměstnání" a peníze člověku automaticky štěstí nepřinesou, jsme si nemohli pomoct a že všeho nejvíc pro ně chtěli právě to štěstí."....

30.09.2023 5 z 5

Nezlomná: Hraběnka, která se postavila nacistům ve Velké pardubické, nejnebezpečnějším dostihu na světě Nezlomná: Hraběnka, která se postavila nacistům ve Velké pardubické, nejnebezpečnějším dostihu na světě Richard Askwith

Dokud jsem nenarazila na tuhle knížku, neměla jsem tušení, že Velkou jezdí ženy, natož, že jí jedna vyhrála...Navíc se její životní příběh částečně dotýká i mého rodiště, takže dvojnásobná neznalost...Moc mě mrzí, že se o téhle skvělé odvážné ženě prakticky nemluví a její životní příběh nám vypráví cizinec. Znám koně plaváky, jsou nádherný a je obrovské štěstí, že se stále chovají. Před paní Latou hluboce smekám klobouk, byla nejen odvážná, bořila mýty, ale musela se popasovat s životními peripetiemi - válka, pak komunisti, ale nikdy si nestěžovala. Navíc je v knížce krásně popsaná atmosféra první republiky a tu já miluju:) Krásné čtení.

18.03.2020 5 z 5

Američanka v Paříži Američanka v Paříži Kerri Maher

Nádherná knížka, která mě přenesla do centra Paříže, do krásného útulného knihkupectví, kde jsem potkala spoustu zajímavých lidí, spisovatelů a hlavně Sylvii, velice zajímavou a silnou ženu, která měla odvahu vydat román, který byl v USA zakázán.
Skvělý příběh přátelství, lidské blízkosti, síly a ženství.
Určitě doporučuji.

27.04.2023 5 z 5

Eugenie: Příběh české hoteliérky Eugenie: Příběh české hoteliérky Jana Poncarová

U paní Poncarové si velmi vážím toho, že píše o ženách.
Tenhle román byl na mě ale moc pomalý, táhlý a hlavní hrdinka jakoby byla vybledlá, chyběl mi tam nějaký náboj i vztah k dětem. Konec mě zaskočil a byla jsem zvědavá, jak asi Eugénie žila v USA. Od přečtení další knížky této autorky mě to ale neodradí.

26.03.2023 3 z 5

Milostný příběh jednoho života Milostný příběh jednoho života Beth Morrey

Když se mi tahle knížka dostala do ruky, měla jsem trochu obavu, že to bude moc romantický příběh.
Missy mě z toho omylu ale rychle vyvedla, její životní příběh mě bavil, četlo se mi lehce a vždycky už jsem se těšila, až se zase začtu a ponořím se do krásného vyprávění, které mě chytilo za srdce a které mě i pobavilo a při kterém mě i tekly slzy ....
Navíc příběh o pejskařích, mezi které se hrdě počítám:) Určitě doporučuji.

05.02.2023 5 z 5

Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Paní Třeštíková má úžasnou schopnost vystihnout tragikomičnost života, hlavně toho rodinného, chvílemi mi lezl mráz po zádech a chvílemi jsem se chechtala nahlas. Nebojí se popsat cokoliv v reálné a syrové podobě, za nic se neschovává. Její styl psaní mě baví a
tenhle román mě asi bavil že všech nejvíc, co jsem od ní četla.

13.01.2024 4 z 5

Emma Emma Jane Austen

Čtení téhle knížky bylo pro mě trochu utrpení. Život venkovské šlechty 19. století, hlavní hrdinka Emma, která ve svých 21 letech má komicky "zralý" pohled na události. Pletichy a pikle, rozebírání kdo se na koho jak podíval...Já vím, je to klasika, ale mě neoslovila.

21.05.2023 3 z 5

Penthesilea Penthesilea Ivan Wernisch

Moje první setkání s autorem.
Básničky jsem se snažila číst v klidu a vychutnat si pocity, které ve mě vyvolají. Líbilo se mi, že básně nejsou monotónní, ale o spoustu tématech, o životě, lásce, setkáních, náhodných okamžicích. Myslím, že se k autorovi ještě vrátím.

29.05.2022 5 z 5

Panský dům Panský dům Anne Jacobs

Od téhle knížky nečekejte nic než oddechovku. Čte se celkem hezky, děj je plynulý, má spád, ale je to strašně předvídatelné, hned od začátku mi bylo jasné, jak to dopadne...Každopádně kniha má další dva díly a protože to byl dárek, budu pokračovat. Za mě průměr.

07.04.2020 2 z 5

Havel v Americe: Rozhovory s americkými intelektuály, politiky a umělci Havel v Americe: Rozhovory s americkými intelektuály, politiky a umělci Lenka Kabrhelová

Václav Havel je pro mne osobnost, které si velice vážím a proto jsem ráda využila příležitosti si přečíst tuto zajímavou knížku plnou rozhovorů s lidmi, kteří měli tu čest a znali Václava Havla osobně. Václav Havel je pro mne důkazem, že i intelektuálně založený člověk s vysokou morálkou může dělat politiku, že je třeba bojovat za pravdu a platit za to vysokou cenu, když je třeba, že se člověk nemá sklánět před povrchností, lží a populismem. Mrzí mě, že v naší zemi si dostatečně nevážíme člověka, kterého si váží takové osobnosti jako tři američtí prezidenti, bývalá ministryně zahraničí USA, významní sociologové včetně zpěvačky Susan Vega atd. Já tuto knihu rozhodně doporučuji.

10.12.2019 5 z 5

Herečka: Múza první republiky Herečka: Múza první republiky Jana Poncarová

Po přečtení knihy jsem si musela nechat trochu odstup, abych si utřídila myšlenky a pocity, které ve mě vyvolala.
Mladá krásná herečka Jarmila Horáková za první republiky, Devětsil, Osvobozené divadlo, měla by být šťastná....Ale oddaná celou svou bytostí práci, protože nemohla jinak, době i svým citům navzdory...
Druhá dějová linka za druhé světové války, se zajímavým příběhem spisovatelky, která píše o Jarmile Horákové divadelní hru. Konec neveselý, ale pro mě byla tahle knížka úžasný zážitek. Doporučuji.

10.04.2023 5 z 5

Čtyřfázový program histaminového restartu – Jak odhalit příčiny migrén, ekzémů, závratí, alergií a dalších potíží Čtyřfázový program histaminového restartu – Jak odhalit příčiny migrén, ekzémů, závratí, alergií a dalších potíží Becky Campbell

Doufám, že tuhle knížku nebude nikdo z vás potřebovat...Ale kdyby náhodou: moje dcera má intoleranci histaminu a tahle knížka nám pomohla uchopit celý ten problém komplexně a opravdu příznaky ustoupily, dcera se cítí mnohem lépe:)
Doporučuji.

09.03.2023 5 z 5

Zázrak v Neratově Zázrak v Neratově Tomáš Kutil

Neratov jsem objevila díky mému příteli cca před pěti lety. Kouzelné místo, přímo magické, které má ohromnou duševní energii. Překrásná příroda, klid a pohoda. proto mne zajímalo, kdo je ten kouzelník, který dokázal vrátit život tam, kde už skoro nebyl, opravit nádherný kostel, který chtěli komunisti zbourat a dát dohromady postižené i zdravé lidi tak, že to skvěle funguje. Rozhovor jsem přečetla na zahradě jedním dechem a nezklamal mě, pohladil mě po duši, pane Sucháre, hluboce před vámi i všemi vašimi spolupracovníky smekám.

12.11.2019 5 z 5

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Perfektní kniha, která vás pobaví, já jsem ji poslouchala jako audioknihu v podání paní Medvecké, která zážitek určitě umocnila. Takže jestli hledáte vzpruhu a chcete si zlepšit náladu, nenechte si zážitky ze slepičí farmy ujít, určitě nebudete zklamaní.

18.09.2024 5 z 5

Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Moje první knížka od této autorky.
Jestli hledáte červenou knihovnu s předvýdatelným dějem, je tahle knížka přesně pro vás.
Můj šálek kávy to ale není.

19.11.2023 3 z 5

Chyža pod horami a iné poviedky Chyža pod horami a iné poviedky Božena Němcová

Útlá knížečka Boženy Němcové nás zavede do letních dní slovenských Tater do rodiny sedláka. Krásné písničky, stará čeština a romantický příběh, navíc moje vydání obsahovalo i úžasné barevné obrázky. Moc jsem si to užila.

08.10.2023 5 z 5

V zákulisí srdce V zákulisí srdce Petr Neužil

Předem musím napsat, že moje hodnocení asi není úplně objektivní, protože mě taky živí medicína, i když úplně jiný obor.
Pan profesor mě fascinuje nejenom jako přední odborník, což beze sporu je, ale hlavně tím, že si zachoval zdravou sebereflexi, nadhled, vtip a hlavně si váží práce svých podřízených.
Navíc má rád Jestřebí hory, Martu Kubišovou a nesnáší razítka:)
Ne, teď zase vážně, jeho povídky jsou super, navíc překrásné ilustrace.
pane profesore, nalil jste mi čerstvou energii do žil, za to Vámn patří velký dík:)

07.03.2023 5 z 5