stejsdan stejsdan komentáře u knih

Nouzové osvětlení Nouzové osvětlení Michael Ondaatje

Nevím proč, ale bavila mě asi tak zhruba polovina knihy. V té druhé jsem se nějak ztrácela, všechno bylo nějak zamlžené a nejasné.
Zdánlivě obyčejná rodina se za války rozpadne, protože rodiče se stěhují za prací a děti nechají doma. Ve skutečnosti se rozcházejí a matka pracuje pro tajné služby. Děti se s tím srovnávají všelijak, chlapec Nathaniel prožívá různá dobrodružství, což mě bavilo, o dceři Rachel toho moc nevíme, je nemocná a na konci knihy už skoro nevystupuje.
Příběh je i o tom, jak málo někdy známe svoje nejbližší.

20.11.2024 3 z 5

Nikdy není pozdě na šťastné dětství Nikdy není pozdě na šťastné dětství Beatrice Landovská

Knížka se mi líbila, atmosféra dětství za totality, svérázná rodina Landovských, historky z divadla i z natáčení s různými osobnostmi. Autorka má smysl pro humor a nadhled, i když z některých situací mi bylo trochu smutno.

01.11.2024 4 z 5

Král musí zemřít / Býk přichází z moře Král musí zemřít / Býk přichází z moře Mary Challans Renault

Knížka se mi hodila do ČV a moc jsem od ní nečekala, báje nejsou můj šálek kávy, ale četlo se mi výborně, dějový spád, dobrodružství, taková pohádka plná božstev.

01.11.2024 5 z 5

Vražda v zastoupení Vražda v zastoupení Josef Škvorecký

Detektivní příběh odehrávající se za války vyprávěný soukromým detektivem Pivoňkou. Nechybí vtip, zajímavá zápletka a dějový spád. určitě doporučuji.

08.10.2024 4 z 5

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Perfektní kniha, která vás pobaví, já jsem ji poslouchala jako audioknihu v podání paní Medvecké, která zážitek určitě umocnila. Takže jestli hledáte vzpruhu a chcete si zlepšit náladu, nenechte si zážitky ze slepičí farmy ujít, určitě nebudete zklamaní.

18.09.2024 5 z 5

Levhartice Levhartice Iva Pekárková

Na mě strašně vulgární a nejsem puritánka. Škoda, byly tam i zajímavé části...

15.09.2024 2 z 5

Nevíš dne, nevíš hodiny Nevíš dne, nevíš hodiny Dominik Dán

Moje první knížka od tohoto autora. A nevím, nějak mi to přišlo takové bez šťávy, bez jiskry a snad kapku překombinované, jakoby nahrané. Asi jdu proti proudu, ale jednou stačilo.

31.08.2024 3 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Četlo se mi skvěle, aktuální téma, zamyšlení pro rodiče. Mě se tahle zdánlivě nesourodá dvojice detektivů moc líbí. Kromě vyšetřování je tam humor, ale i soukromé trable hlavních hrdinů a hlavně, je to reálné a uvěřitelné. Za mě super

26.08.2024 5 z 5

Spisy 5: Dopisy Olze Spisy 5: Dopisy Olze Václav Havel

Václava Havla si moc vážím a na tuhle knížku jsem se dlouho chystala. Dopisy Olze obsahují nejen úvahy o smyslu života, o divadle, o bytí...a zároveň velice praktické informace například o složení balíčku, který má paní Olga donést do vězení. Další střípek do skládačky jak co nejvíce poznat tuhle úžasnou osobnost.

18.07.2024 5 z 5

Anděl smrti Anděl smrti Robert Bryndza

Tentokrát jsem si užila míň napětí než jindy s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou. Bylo to tak nějak předvídatelné, chyběla tomu šťáva i humor. Snad příště.

22.06.2024 3 z 5

Ďáblové jsou tu Ďáblové jsou tu Louise Penny

Tohle byla fakt pochoutka. O rodině, přátelství, lásce, životě, důvěře. A skvělá detektivní zápletka jako vždycky, bylo mi líto, že je konec, protože jsem si čtení moooc užila.
"Strašné skutky jsou zjevné. Ty krásné je často těžší rozeznat."

02.06.2024 5 z 5

Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

Krásné, ale moc smutné čtení....Měla jsem skoro pořád na krajíčku...

14.05.2024 5 z 5

Anatomie rodu Anatomie rodu Simon Mawer

Stromy života a rodokmeny mě přijdou jen jako seznamy jmen a dát narození a úmrtí. Co se skrývá za příběh za každým jménem? Jaký osud? Autor si dal tu práci a zmapoval životy svých předků, jejich nelehkou cestu životem, bez možnosti vzdělání, v chudobě a oni přece uspěli. Skvělá práce.

11.05.2024 4 z 5

Kocour z Montmartru Kocour z Montmartru Michaela Klevisová

Jestli potřebujete pohladit po duši, určitě sáhněte po téhle útlé knížce. Nejenom, že Vás potěší, ale najdete tam i životní pravdy, vtip, nadhled. Žiju s kočkami už víc jak 20 let, hodně mě naučily, pomohly, zahřály u srdíčka. Určitě doporučuji.

27.04.2024 5 z 5

Přitažlivost planety Krypton Přitažlivost planety Krypton Jiří Mádl

Knížka mě bavila, že začátku mi přišlo, že je tam hodně postav, ale pak jsem se zorientovala. Dva mladí lidé, kteří nemají snadný start do života, ale dokážou se vzepřít zaběhlým rodinným vzorcům, najít v sobě smíření. Konec byl předvídatelný, ale mě to nevadilo. Doporučuji.

18.04.2024 5 z 5

Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Skvělá knížka, obtížné téma. Bylo mi 12, když byla revoluce ve východním bloku. U nás byla sametová revoluce, v Rumunsku tekla krev. Sledovala jsem v televizi krvavé boje rumunských obyvatel dychtících po svobodě. Viděla jsem potupný konec manželů diktátorů Cauceskových. Později jsem Rumunsko navštívila, nádherná země, Karpaty, Dunaj a skvělí lidé. Je důležité, že tahle knížka existuje, protože svoboda není samozřejmostí...

01.04.2024 5 z 5

Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Klasika, která nikdy neomrzí. Hlavní hrdinka je silná dívka, která dokáže překonávat nelehké překážky a při tom zůstává sama sebou. Je fajn si tohle občas připomenout

26.03.2024 5 z 5

Kritik Kritik Peter May

Moje první setkání s autorem a moc příjemné - francouzské vinice, charismatický vyšetřovatel se zajímavými vztahy k ženám, skvělá zápletka, napětí až do konce a špetka humoru. Co víc od detektivky očekávat:)

10.03.2024 5 z 5

Staré odrůdy Staré odrůdy Ewald Arenz

Skvělá knížka. Dívka a žena ve zralém věku se náhodou potkají a navzájem se vyléčí. V pozadí nádherně popsaný život a práce na farmě, včely, hruškový sad, vinobraní. Ještě teď cítím tu vůni naložených hrušek :) Bylo mi líto, když jsem dočetla do konce, chtělo se mi pokračovat........

29.02.2024 5 z 5

Mladík / Událost Mladík / Událost Annie Ernaux

Přiznám se, že paní spisovatelku Ernaux jsem objevila až když dostala Nobelovu cenu. Tohle je už druhá knížka, kterou jsem od ní četla a zapůsobila na mě velice silným dojmem. Nebojí se popsat velice intimní a osobní situace že života, to není vůbec jednoduché, takhle se otevřít. Myslím, že je důležité psát o právu ženy na to rozhodnout se, zda si dítě nechá nebo ne. Připadá mi neuvěřitelné, že ještě v 60. letech 20 století byl potrat ve Francii nelegální. I první povídka o vztahu starší ženy s mladým studentem mě zaujala a velice doporučuji.

20.02.2024 5 z 5