stejsdan stejsdan komentáře u knih

Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Tomáš Etzler

Knížka mě pohltila hned od první stránky. Je neuvěřitelné, v jaké chudobě lidé v Číně žijí, v jakém strachu, to je hotové peklo.
K tomu zničené životní prostředí, nefunkční zdravotnictví, nejvíc mě ale dostala kapitola o zemětřesení, které mělo za následek zřícení škol, kde zahynuly tisíce dětí...To jsem musela chvilku rozdýchávat, to mě úplně rozsekalo....
Pane Etzlere, jste skvělý novinář, ale hlavně úžasný člověk, který píše od srdce a umí za něj chytit. Umíte věci pojmenovat pravými jmény a nebojíte se jít přímo k jádru věci i za cenu ztráty vlastního klidu a pohodlí, to umí málokdo.....
Navíc je třeba ocenit Vaši technickou zručnost:)

20.01.2022 5 z 5

Muž v mlze Muž v mlze Agatha Christie

Na knížku jsem narazila náhodou v knihovně po babičce. Byla až ve druhé řadě, což je určitě škoda, ale babička nashromáždila skoro tisíc knih....
Ale k obsahu: kromě notoricky známých detektivů Poirota a slečny Marplové se setkáme i s těmi méně známými, ale určitě ne horšími. Mě nejvíc bavil Harley Quinn, tajemný detektiv, který se náhle zjeví a zase nečekaně mizí. Umí se na případ podívat jiným pohledem. A navíc se mi líbí ta přesmyčka jeho jména - Harlekýn.
Mě to bavilo moc.
Díky babi...

03.01.2022 5 z 5

Dům na prahu noci Dům na prahu noci Catherine Banner

Úžasná knížka, prostředí malého italského ostrůvku, vůně květin, hodně sluníčka, limoncello, šumění moře...Osudy obyvatel, jejich rodin, historický vývoj ostrova a technický pokrok jednoho malého útulného baru, spousta reálií, dobových zvyků, lidské solidarity...Krásně se mi četlo.
Jen by mě zajímalo : nevíte náhodou někdo, jak se hraje "scopa"? :)

29.11.2021 5 z 5

Skleněné domy Skleněné domy Louise Penny

Luis Penny píše úžasně, je to záruka kvalitního čtení. Trávit část prodlouženého víkendu ve Three Pines je prostě paráda a čtenářská lahůdka. Opět nápaditý příběh, dostatek napětí a přitom lifský příběh, který zahřeje. Nápad s cobradorem mě hodně bavil. Za me perfektní knížka.

30.10.2021 5 z 5

Voda, která hoří Voda, která hoří Jitka Vodňanská

Zajímavá knížka, i když ve mě vzbudila rozporuplné pocity. Začátek byl krásný, popis dětství, krásné fotografie, jihočeská krajina. Potom vztah s Václavem Havlem, bohatá dopisová korespondence, avšak asi nezkrácená, to bylo chvílemi pořád stejné, sebekritika, sebeobviňování a řešení žádné... V.H. si nesmírně vážím, ale chvílemi jsem už přeskakovala.
Každopádně paní Jitku moc obdivuju, že se takhle otevřela, že to všechno důstojně ustála a že byla v sobě komunismu tak moc statečná, klobouček dolů:)

11.10.2021 3 z 5

Posilování stresem: Cesta k odolnosti Posilování stresem: Cesta k odolnosti Pavel Kolář

Knížka užitečná a praktická do dnešní doby, jsem s panem profesorem zajedno, že stres v rozumné míře je potřebný a zdravý. Koronavirus nám ukázal, jak jsme rozmazlení, těžko se přizpůsobujeme náhlým změnám a nedokážeme být tolik chápaví a flexibilní.
Taky je potřeba se hýbat, pravidelně sportovat, je tam spousta dávno známých věcí..
Mám však dojem, že knížka je pro laiky dosti obsáhlá, plná odborných výrazů, mě to problém nedělalo, jsem zdravotník:)
Každopádně doporučuji.

23.09.2021 4 z 5

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Ke knížce jsem se vrátila před návštěvou divadelního představení v Národním divadle, abych si tohle skvělé dílko "oživila". Nádherné, dokonalé, nadčasové verše, které jsem přečetla jedním dechem. Prostě úžasné.

14.09.2021 5 z 5

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Knížka se mi nečetla úplně snadno, ale téma mě strašně zaujalo.

Dvacet let mě živí klasická medicína, ale vím, že existuje něco mezi nebem a zemí, že zázraky se dějí a nejednou jsem byla překvapená až šokovaná, co všechno je možné...
Každopádně tahle knížka stojí za přečtení, za zamyšlení, za zastavení, určitě doporučuji a časem si přečtu něco dalšího od této autorky.

09.09.2021 5 z 5

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Úžasná knížka o "obyčejných" lidech. Velmi obdivuji autorku co se týká znalosti historie, místních poměrů a její schopnost vykreslit povahu člověka v souvislostech tehdejší doby.
A je mi stydno, že jsem o této části historie naší země neměla ani páru.
Takže velice děkuji, paní Lednická, Vaše knížka mě nejen bavila, ale zároveň rozšířila obzory. A děkuji hareně za tip, prohlédnu si i fotografie.

17.08.2021 5 z 5

Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Ruta Sepetys mě opět nezklamala, fascinuje mě, jak má perfektně nastudovanou historii a všechny souvislosti, navíc její postavy jsou velice reálné a jejich příběh uvěřitelný. Jsem ráda, že jsem blíže poznala kus historie Španělska, včetně reálného popisu venkova 50.let.

"Když objevíte pravdu, musíte nahlas promluvit a pomoct ostatním, aby mohli učinit totéž. Pravda láme řetězy mlčení. Všem nám dává svobodu."

Úžasná knížka, určitě doporučuji.

02.08.2021 5 z 5

Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Krásná kniha.
Na první pohled neuveřitelný příběh, ale víme, co život dokáže... Já si taky docela dlouho myslela, že stačí poctivě pracovat, nelhat, nekrást, pomáhat druhým atd,... ale život je mnohem složitější a nespravedlivý, staví nás do težkých situací, které jsme nezavinili, musíme se rozhodovat, abychom neublížili...
Bavila jsem se moc, bylo to vtipné a přitom plné ponaučení do života. Prostě moc fajn.

25.07.2021 5 z 5

Gump – pes, který naučil lidi žít Gump – pes, který naučil lidi žít Filip Rožek

Ke knížce jsem se dostala úplnou náhodou a byla to opravdu překrásná náhoda.

Hned od první stránky mě Gump chytil za srdce svou upřímností, bezprostředností a hlavně svou víru v dobré lidi, vůlí překonávat nástrahy a snahou změnit někoho k lepšímu...Bulela jsem jako želva, co vám budu povídat...
Děkuju :)

16.07.2021 5 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Úžasná, krásná knížka. Koupila jsem si a vůbec nelituji.
Další důkaz toho, že svoboda vůbec není samozřejmá a to, co považujeme za samozřejmé, vůbec samozřejmé není. Při čtení mi lezl mráz po zádech...….
Za komunismu jsem byla dítě, pamatuju si jen málo. Já jsem šťastná, že vychovávám děti úplně v jiné době.
Až mnohem později jsem se dozvěděla, jak hluboce tento hrůzný režim zasáhl naši rodinu, hlavně v padesátých letech zničil život babičce a dědovi z tatínkovy strany.
Já si strašně vážím svobody a velice obdivuju všechny lidi, co jsou za ní ochotní bojovat.
A taky obdivuju paní Mornštajnovou. Děkuju za další velmi silný zážitek, na který nezapomenu.

13.07.2021 5 z 5

Dášeňka Dášeňka Karel Čapek

Přečteno na koupališti, hlídala jsem malou dcerku kamarádce a když jsem zjistila, jaký poklad mají holky s sebou v tašce, nemohla jsem odolat. Holčička ocenila nádherné fotografie a já se vrátila do dětství a bylo to moc příjemné vzpomínání:) Tahle knížka nikdy neomrzí a vždycky pohladí po duši.

07.07.2021 5 z 5

Zlámané kosti Zlámané kosti Angela Marsons

Další skvělá detektivka z téhle návykové série : tentokrát na více témat (prostituce, imigrace), plná zvratů, ale mě i pobavila. Kim je mi snad čím dál víc sympatická. Vyhovují mi krátké kapitoly, děj má spád a nakonec všechno do sebe zapadne, i když některé otázky nechává autorka otevřené, tak snad v dalším díle:)

07.07.2021 4 z 5

Audience / Protest / Vernisáž Audience / Protest / Vernisáž Václav Havel

Bylo skvělé se v rámci ČV vrátit k jednoaktovkám V. Havla:). Jsou svým způsobem stále aktuální a inspirující, hlavně Vernisáž. Četlo se mi úžasně a jako perfektní bonus na konci mě potěšil docela podrobný životopis autora.
K V.H. mám nesmírnou úctu a určitě to nebylo poslední setkání s jeho skvělým dílem.

15.06.2021 5 z 5

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Úžasná tragikomická knížka. Místním nářečím, které se mi velmi líbilo, autorka dokonale vykreslila obyvatele vesnice a jejich myšlení: mám část rodiny na vesnici, takže podle mě to trefila naprosto přesně:)
Klidně bych četla dál.

08.06.2021 4 z 5

Cop Cop Lætitia Colombani

Knížka mě příjemně překvapila, krásně popisuje osudy tří na první pohled zcela odlišných žen (různé země, různé vzdělání, národnost apod.), ale tyto ženy řeší svoje problémy v podstatě stejným způsobem - silnou vůlí, odvahou, sebezapřením, odhodláním...na konci se jejich příběhy úžasně a nečekaně propojí, bylo mi líto, že už je konec....Určitě doporučuji k přečtení :)

27.05.2021 5 z 5

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Úžasná knížka, přečetla jsem před pár dny a musela jsem ji v sobě nechat doznít.
Sage mi byla hned od začátku velmi sympatická a její životní problémy byly velmi reálné a pochopitelné.
Minka mě dostala ještě víc. Při čtení jsem se přistihla, že ani nedýchám, že nevnímám svět okolo, že vidím všechno před sebou tak, jak to popisovala, ale paradoxně mi její příběh dodal sílu a energii...
Knížka také jasně ukazuje, že nic v životě není černobílé, že je to daleko složitější a že smrt nemusí být vždycky trestem...
Rozhodně doporučuji k přečtení.

18.05.2021 5 z 5

Zahrada v měsíčním svitu Zahrada v měsíčním svitu Corina Bomann

Knížka pro milovníky předvídatelných romantických příběhů, což není můj šálek čaje.
Dočetla jsem ze zvědavosti, jak to s houslemi dopadne, přiznám se, že rozvláčné a zdlouhavé pasáže typu mám mu napsat mail nebo zavolat a kdy s ním asi půjdu na večeři jsem přeskakovala..., ale za připomenutí Vivaldiho čtyř ročních období a za zajímavý nápad s houslemi s růží dávám 3*.

10.05.2021 3 z 5