stejsdan komentáře u knih
K autorovi jsem se vrátila po strašně dlouhé době a vůbec nelituji. Úžasné počtení, skvělý jazyk, humor, ale i tragikomičnost všedních situací a nedorozumění, komunikační překážky, krásná a nevšední zápletka a v poslední kapitole neskutečné rozuzlení, musela jsem se smát nahlas:) Pan Kohout je mistr.
Knížka mě naprosto pohltila, takže jsem se zase nevyspala:) Četla jsem jedním dechem, úplně jsem před sebou viděla tu zapadlou vesnici s pár domky, rybník, blata, zatuchlou chalupu i precizní zahradu Pekařových...Tahle detektivka se vážně povedla. Těším se na další.
Moje první knížka od této autorky. Moc si vážím toho, že ačkoliv je mladá, píše o 50. letech, to je moc důležité, že na to nezapomínáme, to nesmíme, proto mi nevadilo, že tam byly nějaké faktické chybičky. Dějová linka Terezy mi přišla trošku slabší, ale knížka se mi velmi líbila a četla se mi dobře. Určitě si v budoucnu přečtu další knížku od této autorky.
První knížka od této autorky. Nejdřív jsem si nemohla zvyknout na jazyk a absenci přímé řeči, ale postupně jsem to přestala vnímat. Úžasný nápad s cestou autem, reakce jednotlivých postav, jak rozdílně vnímají tu samou situaci, nedokážou si říct pravdu, něco předstírají...Taky mě zaujala ta retrospektiva, moc mě to bavilo a mrzelo mě, že už je konec, asi jsem čekala nějaké rozuzlení, ale někteří lidé nemají sílu si přiznat pravdu a změnit svůj život. Snad jen maminka Marie ji našla...
Nebyla jsem si jistá, když jsem si půjčila tuhle knížku, říkala jsem si, že to asi bude příliš romantiky na můj vkus, ale kupodivu mi to nevadilo, četlo se mi moc dobře, ačkoliv byl příběh dost předvídatelný. Konec mě zahřál u srdce, líbil se mi styl psaní, popisy různých prostředí, rodinné vztahy apod. Měla jsem pocit, jakoby přede mnou běžel film. Rozhodně doporučuji.
Moje druhá knížka od paní Pawlovské a musím říct, že jsem byla velice příjemně překvapená. Nečekala jsem takovou otevřenou zpověď, to není jednoduché dát svoje pocity na papír. Na paní Halině se mi líbí její humor, životní nadhled a taky její styl, kterým píše. Chvílemi jsem se smála nahlas a chvílemi mi bylo smutno a zamýšlela jsem se nad životem. Trochu mě překvapilo, že nepoužívá pravá jména členů rodiny, ačkoliv jsou všeobecné známá. Jinak tleskám:)
Tahle knížka mě chytila hned od začátku, zajímavý příběh, dialogy, dějový spád, trocha nedávné historie, pozitivní konec... Zkrátka příjemné čtení, navíc český autor, vřele doporučuji:)
Pana Kacera si velice vazim a tak kdyz jsem nahodou narazila v knihovne na jeho knizku, nemohla jsem si ji nevypujcit:) Puvabne cteni o jeho uzasne mamince, cele rodine, jeho zacatcich plnych pokory a respektu. Spousta krasnych vzpominek na herecke kolegy napr. na pana Husaka. Uzasny vhled do jiste doby a zivota.
Sáhla jsem po téhle knížce, protože jsem zdravotník a po koronakrizi jsem potřebovala trochu pohladit po duši. Jazyk a způsob vyjádření pana Svěráka mě strašně bavil, nasmála jsem se, pobavila, ale i zamyslela. Moc mě to bavilo a opravdu pohladilo. Děkuji, pane Svěráku:)
Historickou detektivku jsem delší dobu nečetla, tak jsem se docela těšila. Bylo to náročnější čtení, hlavně ty dějové odbočky, ale Watson s Holmesem nezklamali, časem asi půjdu do další knížky, ale tuhle musím chvilku trávit. A konec se mi líbil hodně.
Super knížka, odpočinková, vtipná, bavila mě.
Tahle knížka mě docela zaskočila, čekala jsem něco jiného a to byla asi chyba...Po dvou přečtených knihách od tohoto autora, které byly doslova pohlazením po duši (Jsou světla, která nevidíme, Čtvero ročních období v Římě) a ještě ve mě dobu doznívaly, mě tenhle příběh moc nezaujal. Hned od začátku mi bylo tak nějak jasné, že hlavní hrdina je sociopat a není schopen normálního života. Přišlo mi to takové táhlé, skoro nudné. Na druhou stranu mě bavily popisy přírody a sněhových vloček. Asi jsem neměla mít takové očekávání..
Pokud potřebujete pohladit po duši, sáhněte po téhle knížce. Při jejím čtení jsem měla pocit, že se procházím po Římě, cítila jsem vůni kaváren, pekárniček, květin, slyšela jsem vodu, jak zurčí ve fontánách na malých kamenných náměstíčkách a poslouchala italštinu. K tomu úžasné úvahy o nové roli rodičovství a užívala si humor. Velmi příjemné čtení:)
Tahle knížka mě úplně dostala, nedokázala jsem se od ní odtrhnout, precizně zpracované téma, psychologická analýza postav, reálný příběh, úžasné popisy... A na konci to do sebe zase všechno perfektně zapadlo. Skláním se před autorkou :)
Hotýlek mě pohltil ještě víc než Slepá mapa, nadchla mě i ta detektivní zápletka. Autorka prostě umí, oceňuji, že se osudy postav odehrávají na pozadí našich dějin a jak do sebe nakonec všechno zapadne jako puzzle. Krásné počteníčko:)
Na tuhle knížku jsem se těšila a byla jsem hodně zvědavá, zatím jsem nic od paní Mornštajnové nečetla, vzala jsem to tedy od jejího debutu. Musím říct, že hned od začátku jsem se nemohla od knížky odtrhnout, četla jsem i do půl třetí do rána:) Zajímavé postavy na pozadí událostí minulého století, pestré osudy celých rodin, ani chvilku jsem se nenudila. Na konci mi bylo líto, že už je konec, i když překvapivě šťastný:) Rozhodně jdu pokračovat Hotýlkem.
Třetí díl se mi líbil nejvíc, děj měl spád a nenudila jsem se. Rozhodně od této knížky nečekejte, že vás ovlivní na celý život, nebo nějaké hluboké myšlenky, to určitě ne, ale jako oddychovka dobrá. Líbila se mi popisovaná poválečná atmosféra i konflikt mezi starší a mladší generací, ale i tehdejší uspořádání v panských domech, slavnosti, jakoby byl člověk u toho. Takže proč ne:)
Super knížka, přečetla jsem jedním dechem, kniha o reálném životě, vztazích, velmi čtivě napsáno, ani chvilku jsem se nenudila a k tomu parádní humor:) Vřele doporučuju
Druhý díl se mi líbil více než ten první, děj nebyl tolik předvídatelný. Navíc je tam hezky a výstižně popsáno, jak se žilo za první světové války. Člověk už si ani nedovede představit, že ženy neměly volební právo, že nebylo běžné, aby studovaly a podobně. Hlavní hrdinka Marie je opravdu nadaná na všechno, dovede vést textilní továrnu, šít a navrhovat šaty, starat se o malá dvojčata a ještě všechny okolo utěšovat...Je to asi superžena:) Co mě trochu vadilo, je množství překlepů a nepřesností např. v přímé řeči. Lepší průměr. Uvidíme co třetí díl.
Od téhle knížky nečekejte nic než oddechovku. Čte se celkem hezky, děj je plynulý, má spád, ale je to strašně předvídatelné, hned od začátku mi bylo jasné, jak to dopadne...Každopádně kniha má další dva díly a protože to byl dárek, budu pokračovat. Za mě průměr.