StihOMam | Komentáře u knih | Databáze knih

StihOMam StihOMam komentáře u knih

Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Dilo ctive, nejakou informativni hodnotu ma, zcela jiste vam nejake tema k zamysleni nabidne, ale pouzita prirovnani povazuji za katastrofalni (Manson doslova nahlas vykrikuje, ze deti nema), snaha byt vtipny se mi misty jevila jako trapna, ale protoze uz ted je mi cela kniha i autor u prdele, asi jsem se neco naucila. *2/3

15.03.2019 2 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Snažím se přespříliš nepodléhat reklamě a "úžasné" recenze beru s rezervou. Nejinak tomu bylo i při otevření této knihy, která si mě po 334 stránkách ale naprosto získala. Celý příběh, styl vyprávění, postavy, ovšem i obyčejné denní události nebo samo prostředí ve mně zanechaly skutečně hlubokou stopu. Po dlouhé době byla potěšena hlava i srdce. Skvělý dojem, který znovu vyvstává při vzpomínce na Oveho, mě doprovází i po 3 měsících po dosažení konce knihy. Dobré dílo, dobré.

28.03.2018 5 z 5

Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Dějově, stylisticky i formálně obsahuje podle mého Hadrový panák vše, co má správná detektivka mít. Nehodotím jako nejlepší krimi v mých rukách, ale hodnotím jako kvalitní čtení. Má očekávání Hadrový panák naplnil a proto i doporučuji - jako oddechovka dobré.

28.03.2018 3 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Pestrobarevna skala hlavnich postav zasazena do zdanlive nezazivneho zameckeho prostoru vam da zazit neco neprekonatelne nearistokratickeho. Nadherne me tato publikace osvezila a pobavila zaroven. Jedine minus pro me bylo, ze teprve s posledni teckou prislo zjisteni, ze v rukach drzim novinku s pokracovanim... A moje netrpelivost a lacnost po dalsich osudech Mariiny rodiny mi nedala par mesicu spat.

23.04.2017 4 z 5

Já Baryk Já Baryk František Nepil

Oblibena publikace, jistojiste i diky pametovemu optimismu. Jedna z prvnich prelouskanych knih, ktera mi natolik utkvela v hlave, ze neslo ji vyradit z knihovny. Ted ji ctu detem a zasnu nad tim, jaky informativni prinos tato utlounka knizka ma. Nicmene souhlasim s komentari ostatnich, ze nektere vyrazy mym malym cini potize.

23.04.2017 4 z 5

Zaříkávač koní Zaříkávač koní Nicholas Evans

Prekvapila me sila pribehu. Souzneni dusi (lidskych i zvirecich), prekonavani strachu, hledani cesty a prepisovani zlych dennich mur jsou temata ze zivota. Okoreneno prostredim a traumatickym zazitkem pusobi vsechno tak zive a bolestive, ale presto chcete vic. Krasny roman.

16.04.2017 4 z 5

Beštia Beštia Dominik Dán

Díky čtenářské výzvě se mi představil autor poprvé právě tímto dílem a musím uznat, že se jednalo o seznámení skutečně působivé. Jeho nazírání na zločiny je tvrdé, stejně jako realita, ale zároveň jiné. I díky politickému pozadí příběhů, které se člověku živě vybavuje, působí dílo opravdu silně. Slovenský jazyk pak všechno nádherně podtrhne a umocní, takže pana Dána si v brzké době pozvu opět k sobě domů a nechám ho rozprávět jeho rodným jazykem o dalších ne/šťastných osudech.

08.04.2017 4 z 5

Země žen Země žen Vladimír Páral

Toto bylo moje první setkání s panem Párelem a získal si mě okamžitě. Body sice dostal i muž, který mi Zemi žen doporučil, ale jemu to nebylo nic platné a naše cesty se stejně rozešly. S autorem se však rozejít nechci, protože za tento originální, vtipný příběh mu bude navždy patřit můj vděk a dík.

17.03.2017 5 z 5

Sophiina volba Sophiina volba William Styron

William Styron nás ve svém psychologické románu upozorňuje prostřednictvím nejrůznějších úhlů pohledu na jednu a tutéž klíčovou otázku. Fašismus. Není soustředěn na pouhý fakt fašismu, ale na i život v jeho největším „rozkvětu“ a na jeho následky, na život po něm.
Název knihy upozorňuje na volbu Sophie. Musíme však konstatovat, že jich bylo více, celý řetězec. Zda se angažovat v okupované Varšavě či ne. Zda použít své tělo jako nástroj. Které ze svých dětí vybrat. O tom všem je Styronova náročná kniha.

14.03.2017 4 z 5

Pravidla moštárny Pravidla moštárny John Irving

Pravidla moštárny mi přijdou přirozeným příběhem, kterému z ničehonic stoprocentně věřím a s napětím sleduji, hltám, chci víc. Až neirvingovsky vykreslené postavy si našly místo v mém srdci a čestné místo v knihovně. Tohle je láska na celý život. Tohle je kniha, kterou nechci vidět ve filmové podobě, protože by mi všechno zkazila.

14.03.2017 5 z 5

Tchyně a uzený... Tchyně a uzený... Simona Monyová (p)

Parádní oddechovka. Monyová vtipně zobrazuje jedno neštěstí šťastných lidí. A kdo po štěstí koho šlape víc? Je to hlavní hrdinka? Hyneček? Tchyně? Tuto publikaci považuji za jednu z nejpovedenější. Takové "záchodové" čtení: vůbec nevadí, když na chvíli přestanete. Pohodlně navážete za další moment a smějete se ještě při omývaní rukou.

14.03.2017 4 z 5

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Každoroční zvyk a radost. Nesmrtelný příběh s ponurým dějem, smutkem, láskou, soucitem a hlavně pohádkovým napravením. Obzvlášť ke konci roku je příběh ještě silnějším. Jako nejpovedenější považuji edici s kresbami Roberto Innocenti z roku 1994.

14.03.2017 5 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Uz uplynula plnohodnotna doba, kdy mi Smrt odvypravela tento pribeh, ale porad se mi vraci a nemuzu ho vytěsnit. Valka je silne tema, tezke; tezke pro zivot, tezke pro tvorbu, tezke pro cteni. Nelehky osud v tizive dobe vykreslil autor neuveritelnym zpusobem a nesmazatelne se do me vpil. Knihu doporucuji. Ale skutecne zvazim, zda se k Liesel jeste dokazu vratit a znovu jeji trapeni procitat s ni.

06.02.2017 5 z 5

Pán hor 1 Pán hor 1 Hana Marie Körnerová (p)

Pohodova oddechovka s realiemi a odrazem tehdejsi doby, zvyku nebo potizi zamerenych na "lepsi spolecnost". Neurazi nenadchne, tak nejak mnou pribeh prosel a nic moc nezasel, tak uvidime, jestli zkusim dat sanci Panu hor c. II.

22.08.2024 3 z 5

Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Z mnoha důvodů se mi knížka doma posouvala na stále vzdálenější a méně přístupná místa v knihovně, než ji letos vytáhla na světlo čtenářská výzva. K mému velikému překvapení jsem pak zjistila, že schovávat ji byla nesmírná škoda!
Asi budu jenom opakovat recenze napsané dříve, když vám povím, že se jedná o vskutku krásný souhrn poznatků nebo různorodých přístupů k životu napsaných lehce, originálně a svěže, navíc s naprosto neuvěřitelně příjemnou, uvolňující energií. Příběhem vás sice provází kočka, ale nenuceně, až by se chtělo říci mile. Takže i nekočkaře toto buddhisticky laděné vyprávění potěší, a možná jim do duše vnese prchavý kousek štěstí.
4,5*

15.02.2024 4 z 5

Řeka pod hladinou: Vědomím proti času Řeka pod hladinou: Vědomím proti času Pavel Kolář

Odvážné. Příběh u mě celkem záhy evokoval Londonova Tuláka po hvězdách, ale tady zašel autor mnohem dál. Nebýt konce, asi bych to vnímala jako alternativní pojetí paralelních životů: jako celkem poutavě odvyprávěnou zdánlivě nepochopitelnou příhodu, která je však stále jen subjektivním zážitkem. Ponechává dost prostoru k představivosti, otázkám a samozřejmě i následné diskuzi. Nicméně konec mi přišel jako docela nepatrný tlak na čtenáře, co si má myslet. Asi bych potřebovala další vstupní data, abych mohla hodnotit sílu nebo věrohodnost obsahu knihy. Čte se však velmi dobře a s trochou nadsázky se dá i tvrdit, že místy skutečně "baví“.
Každopádně skvěle zvolený titul, který se příběhem úžasně vine!

12.01.2024 3 z 5

Tajemství Tajemství Rhonda Byrne

Jednoduse, prehledne, nazorne a vystizne shrnuto podstatne. Bud s tim pracovat umite nebo ne. Oslovi vas nebo se vyznam poselstvi ukrytych mezi radky neodhali. Kniha je zpracovana velice dobre, tema pokryva sirokou skalu potencialnich odpovedi a dokaze byt skutecnym pruvodcem tem, kdo jsou v oboru nováčky. Pro ostatni je spise milym pripomenutim.

22.01.2023 4 z 5

Sára. Kniha první Sára. Kniha první Esther Hicks

Sára – Kniha první je pro mne ekvivalentem Tajemství od R.Byrne, ale v dětském podání. Symbolicky zvolená sova coby průvodce a rádce nepříliš šťastné mladé dívenky velice přístupným způsobem vysvětluje nejednoduché spletitosti, které se dětem mohou zdát nelogické nebo nespravedlivé. Kniha krásně ilustruje životní koloběh a skutečně přívětivě dokáže přistupovat i k takovým tématům jakými jsou bolestivé vstávání, všudypřítomná negace, bratrské provokování, školní šikana, ale také nevyhnutelná smrt. Naleznete zde všechno. Ale buďte připraveni, že četbou zde nic nekončí. Četbou této knihy vše teprve začíná, protože příval otázek je nevyhnutelný. A to je podle mého názoru dobře, zejména u těch nejmladších čtenářů.

30.07.2019 5 z 5

To prší moře To prší moře Radka Třeštíková

Mezilidské vztahy stojí nás všechny spoustu energie, úsilí, soustředění. Pohrávají si s naší myslí i srdcem. Když ale nastane situace, kdy řešíte mezilidské vztahy s těmi, kteří už tu nejsou, to je teprve psycho. To zažívá i hlavní hrdinka Hana v této knize, kde se nám chozením dokola nabízí tytéž situace nahlížené různýma očima a vzniká tak hutná síť bolesti. Neschopnost lidí vypořádat se s ne/všedními situacemi je zdůrazněna a podtržena. Niterné erupce jsou na denním pořádku. Zásadní pohnutky nejsou vyřčeny nahlas a zůstávají nepochopeny. Mlha a chlad vytěsňují lásku. I když je všechno popsané zdánlivě lehce, naprosto stravitelně a neuvěřitelně uvěřitelně, po dočtení ve mně zůstal tichý, a o to tíživější, pocit skepse a smutku. Kniha je tak dobrá, že vás strhne svou ponurou atmosférou a zanechá ve vás pocit jisté nejistoty. Za to by si možná zasloužila 5 hvězd. Ale protože ten sžíravý, nepříjemný pocit, že něco je špatně, je tak silný, nejde dát víc než 4.

24.07.2018 4 z 5

Anička a básnička Anička a básnička Eduard Petiška

Váša, Miládka, mistr všecka... to nabizi Petiska detem a myslim, ze jim se to stale libi. Jedna z mnoha publikaci, která neztratila svoje kouzlo. Vdeci za to pribehum napsanym pohadkovym jazykem, ale i ilustracim urcenym tem nejmensim.

23.04.2017 5 z 5