Teclaireddy Teclaireddy komentáře u knih

Jméno větru Jméno větru Patrick Rothfuss

Vyplatí se vydržet číst. Chtěla jsem to vzdát asi po 60 stranách, protože se tam nic nedělo a nechápala jsem, proč tu knihu tolik lidí považuje za čtivou. Pak jsem ale zatnula zuby a četla ještě kousek a Kvotheho rozvleklý úvod konečně přešel v onen opěvovaný poutavý příběh. A ano, nakonec mě to také chytlo a polykala jsem jednu stránku za druhou. Ale nemám pocit, že by toho první díl ve mně moc nechal, je to takový klasický pohádkový příběh, napínavé dobrodružství, od kterého se nemůžete odtrhnout, ale nejde o nic moc hlubokého.
Ale i přesto doporučuji číst - právě dočítám druhý díl a ten už je o několik tříd lepší.

08.09.2020 3 z 5

Neklidní Neklidní Linn Ullmann

Autorka píše poutavě a má dobrý pozorovací talent. A také látku ke zpracování - ne každý vyrůstá mezi (spíše \"mezi\" než \"s\") rodiči - známými osobnostmi. Kniha se zaměřuje hlavně na Ingmara Bergmana, ale nejvíc mě bavily pasáže o samotné autorce, o jejím dospívání, nestálém domově, chůvách, vztahu k matce. Neměla to lehké, ale nijak své rodiče nesoudí, nahlíží na ně objektivním pohledem pozorovatele.

01.02.2020 5 z 5

Tajný život krav Tajný život krav Rosamund Young

Milé vyprávění napsané od srdce, bohužel ale také lehce chaotické a často s chybějící pointou, jak už zde bylo zmíněno. Autorka často začíná vyprávění o jedné krávě (a tématu, které odpovídá názvu kapitoly), ale pak jako by se úplně zapomněla, rozpovídá se o příbuzných dotyčné krávy a skončí úplně u něčeho jiného.
Ale odpouštím jí to - spisovatelka to není, ale o zvířata se stará opravdu krásně a s láskou. Zajímalo by mne ale, jak to funguje v praxi - pokud dává krávám naprostou svobodu, musí mít např. dost velké pozemky (srovnávám se svou zkušeností ze švýcarské biofarmy, kde měli opravdu velké pastviny, ale stejně krávy na noc zavírali do chléva, museli se s nimi stěhovat z místa na místo a čerstvou trávou šetřit). Asi z takového hospodářství nemůžou moc žít. Ale je to krásné.

10.01.2020 3 z 5

Hledání Černého vikinga Hledání Černého vikinga Bergsveinn Birgisson

Jedinečná kniha, za níž je vidět opravdu hodně práce i zápalu. Kvalitní překlad.

18.11.2019 5 z 5

Jádro Slunce Jádro Slunce Johanna Sinisalo

Nápadité a čtivé, bavilo mě to. Místy trochu přitažené za vlasy, ale asi úmyslně. Líbilo se mi zapojení dokumentů, se kterými si autorka obzvlášť vyhrála.

05.11.2019 5 z 5

Chromý Jelen Chromý Jelen John Fire Lame Deer

Myslím, že jsem knihu neocenila tolik, kolik by si zasloužila, protože jsem od ní očekávala víc a také něco trochu jiného. Očekávala jsem více hloubky a duchovního poselství, které v knize sice je, ale spíše jen implicitně vyznívá z popisu indiánských tradic a rituálů. Já jsem ho tímto způsobem bohužel nedokázala moc vstřebat. Také mi trochu vadila hořkost ve vztahu k bělochům a všemu modernímu - vzhledem k tomu, čím vším si museli Indiáni projít, ji sice naprosto chápu, ale přesto jsem od duchovně založeného muže čekala smířlivější a vyrovnanější přístup.
Kniha je ale rozhodně zajímavá a chápu pochvalné komentáře, spíš jsem ji asi četla v nesprávný čas a s nesprávným očekáváním.

14.09.2019 3 z 5

Vitka Vitka Kateřina Tučková

Kniha je dobře napsaná a čtivá, Vitka mi ale bohužel byla nesympatická. To by u knihy normálně tolik nevadilo, je jasné, že hrdinové nemusí být vždy kladní. Zde mi ale trochu vadil způsob, kterým autorka Vitku prezentovala - již od úvodu je kniha pojata trochu jako obhajoba Vitčiny ne zrovna nejlepší pověsti. Nemůžu ji soudit, věřím, že hudebnice byla dobrá, ale vadilo mi, že její sobeckost, nevěra a drzost byly v knize obaleny do nálepky "silná, nespoutaná žena, která si vydobyla místo v mužském prostředí".

21.08.2019 2 z 5

Bídné roky Bídné roky Knut Faldbakken

Knihu jsem četla docela dávno, ale zůstala mi v paměti. Místy docela psycho, taková syrová atmosféra, na některé scény asi nezapomenu. Pamatuji si, že mi skoro žádná postava nebyla sympatická, jakoby ukazovaly, co špatného se v člověku může probudit v kritických podmínkách. Obvykle mi to vadí, ale tentokrát kupodivu ne. Závěr jsem trochu vytěsnila, myšlenka sice hezká, ale ke zbytku knihy mi to nesedělo a ve vzpomínkách moc nezůstalo.

08.11.2017 5 z 5

Finální říše Finální říše Brandon Sanderson

Skvělá knížka. Hned ze začátku mě nadchly hlavní postavy. Vin - pozorovatelka s komplexem opuštění, docela netypická hrdinka, věrohodně napsaná (až se mi nechtělo věřit, že může muž tak dobře popsat pochody dívčí mysli) . Kelsier - nešlo si ho nezamilovat, jeho rozhovory s Vin pro mě byly vrcholem knihy, navíc oceňuji, že není černobílý. Sanderson u mě získal velké plus také tím, že zbytečně nevymýšlel moc novotvarů a vytvořil zajímavý svět, který působí tak nějak přirozeně. Méně je někdy více. Líbilo se mi téma identity, důvěry a naděje. A ač to bolelo, hodnotím kladně i nečekaný zvrat - celý příběh pak působí mnohem realističtěji.
Paradoxně se mi nejméně líbil závěr, který tu hodně lidí vyzdvihuje. Asi si obecně více užívám ty konverzační a pocitové pasáže. Popis akčních scén pro mě vlastně představuje jedinou slabší stránku knížky - to tahání a tlačení mincí mi někdy přišlo až trochu směšné. Místy jsem se trochu zarazila i nad překladem, zvlášť slovosledem (ale zase se mi líbilo, jak překladatelka pracovala s tykáním a vykáním).

15.05.2017 5 z 5

Na zimu zavřeno Na zimu zavřeno Jørn Lier Horst

Průměrná detektivka, která mě nijak zvlášť nenadchla. Trvalo mi, než jsem se do ní začetla, vadilo mi množství vedlejších postav, které pro příběh nebyly nijak zvlášť významné, místy zdlouhavé popisy policejní práce (uvařil jsem si novou kávu, dal spis do šuplíku apod.). Chybělo mi tam nějaké překvapení, zápletka byla podle mě trochu překombinovaná (do zločinu bylo zapojeno neobvykle mnoho postav). Líbila se mi strašidelná atmosféra v chatařské oblasti a popisy Litvy.

16.02.2017 2 z 5

Ohně: Láska a jiné katastrofy Ohně: Láska a jiné katastrofy Sigríður Hagalín Björnsdóttir

Kniha mne opravdu chytla a nepustila až do konce. Zajímavé propojení přírodních a duševních erupcí. Ano, osobní příběh Anny je sice trochu klišé, ale na mě působil přesvědčivě - postavy nejsou černobílé a čtenář s nimi soucítí. Děj je opravdu mistrně vystavěný, krásně graduje a líbily se mi i odbočky do minulosti sopek i hlavní hrdinky. Kniha je navíc skvěle graficky zpracována.

05.03.2024 5 z 5

Království Království Jo Nesbø

Mám ráda knihy psané z pohledu pachatelů. Království je poutavý psychologický thriller, komornější než autorova série o H.H. Závěr je na můj vkus už trochu moc, je to dost depresivní, ale vlastně to do sebe zapadá.

05.11.2023 4 z 5

Život s Islandem Život s Islandem Helena Kadečková

Čekala jsem, že to bude zajímavé, ale kniha ještě předčila má očekávání. Překvapilo mě, jaká byla Helena Kadečková dobrodružná duše, bylo skvělé poznat i její mladistvější, méně akademickou stránku. Líbí se mi její styl a svérázný smysl pro humor a také mne mne velmi bavily její postřehy o lidech, které na Islandu potkala. Kniha je i krásně zpracovaná, jsem ráda, že si ji mohu zařadit do knihovny, a jednoznačně doporučuji.

19.11.2022 5 z 5

Odkaz Odkaz Nina Wähä

Kniha není špatná, ale nijak mne neoslnila. Na můj vkus bylo všechno až moc přehnané a tak trochu učebnicové - velký počet sourozenců a na každém z nich ukázaná nějaká psychologická nebo společenská deformace. Román se četl dobře, ale celkově se mě nijak nedotkl.

29.06.2022 3 z 5

Věk Sturlungů: Ságy o Islandu třináctého století Věk Sturlungů: Ságy o Islandu třináctého století kolektiv autorů

Skvěle zpracovaná kniha - kupodivu se mi lépe než ságy četl úvod a závěrečné studie, je pravda, že ve srovnání s rodovými ságami je to trochu těžší čtení (ale stále zajímavé). Jako celek je to ale perfektní - kniha podává poměrně nový náhled na Island třináctého století, a to vědecky odbornou, ale zároveň srozumitelnou a poutavou formou.

05.02.2022 5 z 5

Osada Havranů - U Veliké řeky Osada Havranů - U Veliké řeky Eduard Štorch

Osada Havranů je lehce nadprůměrná Štorchovka, U Veliké řeky už místy trochu drhne a chybí tam pojící nitka příběhu, je vidět, že to byl původně didaktický text. Jako dospělý čtenář už více vnímám některé trochu úsměvné rysy Štorchových příběhů - vše je velmi explicitní, uvedeno do extrémů, oslava jinošství a didaktický rozměr. Ale přesto to má své kouzlo, a zvlášť po přečtení skvělého doslovu jsem ochotna nad tím přimhouřit oči a ocenit Štorchovo romantické vidění pravěku.

23.01.2022 3 z 5

Poslední argument králů Poslední argument králů Joe Abercrombie

Skvělé zakončení. Líbí se mi, jak je celá série realistická (ve smyslu vývoje postav a jejich vztahů, pohnutek apod.). Postavy si opravdu nelze neoblíbit. Třetí díl měl spád, bavil mě od začátku do konce. Celé sérii bych vytkla jen na můj vkus trochu zbytečnou brutalitu a chybějící originalitu (příběh je vlastně dosti klasický, místy zavání nápodobou až béčkem, magie je také poměrně nenápaditá (třeba ve srovnání se Sandersonem). Série se mi sice opravdu líbila, ale řekla bych, že autorova síla spočívá spíše v pojetí příběhu a postav než v příběhu samotném.

22.11.2021 5 z 5

Vzhůru k obloze Vzhůru k obloze Brandon Sanderson

Na Sandersona podprůměr a zklamání, je to takové skoro béčkové sci-fi pro mladé čtenáře. Čekala jsem nějaký trochu hlubší rozměr v autorově stylu, ale třeba se dočkám v druhém dílu. Spensa mě taky rozčilovala, ani ne tolik tím, jak byla půlku knihy otravná, ale hlavně spíš proto, že to byla taková klasická, ničím moc originální hrdinka tohoto žánru. Ale bavilo mě to a závěrečné finále stálo za to, taková oddechovka.
Jen mě mrzí, že Sanderson píše takové průměrné knížky a nevěnuje svou energii spíše úspěšnějším sériím, třeba Archivu bouřné záře.

14.09.2021 3 z 5

Oneiron Oneiron Laura Lindstedt

Zdá se, že čtenáře kniha buď nadchne, nebo je vůbec neosloví. Já jsem někde uprostřed. Docela originální námět, poutavé vyprávění, zajímavé osudy. Je trochu škoda, že všem ženám nebyl věnován stejný prostor - na můj vkus byla moc v centru pozornosti Šlomith a ostatní, "nudnější" ženy byly trochu upozaděné.
Místy mi kniha připadala trochu moc stylizovaná a úmyslně extravagantní, což mě trochu rozčilovalo.

05.09.2021 4 z 5

Ptačí tribunál Ptačí tribunál Agnes Ravatn

Nakonec docela milé překvapení (četla jsem po autorčině knize 53. týden, která mě dost zklamala, tak jsem neměla velké očekávání). Je to dobře vystavěný psychologický příběh, postavy sice nejsou moc sympatické, ale děj ubíhá svižně a udržuje čtenáře v napětí.

11.08.2021 4 z 5