teeyinka teeyinka komentáře u knih

Moje Pacifická hřebenovka Moje Pacifická hřebenovka Monika Benešová

Klobouk dolů před kýmkoli, kdo trail prošel! Z vyprávění jde cítit spoustu bolesti, ale zároveň v závěru také velká síla. Radovala jsem se za autorku, že se nakonec našla :) Inspirativní kniha (jako ostatně pro mě všechny podobného rázu), která se dobře a rychle čte.

12.07.2020 3 z 5

Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Asi jsem za poslední dva roky "přehartlovaná", ale měla jsem pocit, že je to zase to samé jako Erotikon, jen v bleděmodrém. Tentokrát jsem měla problém se začíst a vůbec celá kniha mi ubíhala hrozně pomalu. Možná kdyby to byla má první kniha od autora, tak hodnotím lépe.

02.11.2019 3 z 5

Černý cukr Černý cukr Miguel Bonnefoy

Styl velmi připomíná latinskoamerické autory a magický realismus. Z řádků na nás dotírá teplo, dusno, špína a rum. Osobně se mi líbila hlavně první kapitola, která byla napsaná krásně bohatým jazykem, až se mi zachtělo hledat poklad kapitána Morgana taky. (Pozn. Hodnocení v tomto případě není vůbec objektivní - hm, jako kdyby někdy bylo - protože jsem si při četbě neustále vybavovala autorovu francouzštinu, když danou část předčítal na Světě knihy.)

14.06.2019 3 z 5

Nandá Déví Nandá Déví Leoš Horka

Příhody z hor plné odvahy, přátelství a překonávání sama sebe budou vždycky stejné - ať uz jsou napsané v roce 1980, 2010, nebo 2050. A to je na tom to hezké. Hory se totiž naštěstí nemění :)

19.12.2018 3 z 5

Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic Tomáš Šebek

Skvělé, čtivé a hlavně zajímavé přiblížení práce Lékařů bez hranic. Všichni tito lidé mají můj velký obdiv! Na autorův styl jsem si musela prvních pár stránek zvykat, ale pak jsem knihu přečetla jedním dechem.

30.11.2018 5 z 5

Přežila jsem peklo čili Posnídal jsem chilli s kambodžskou princeznou Přežila jsem peklo čili Posnídal jsem chilli s kambodžskou princeznou Vladimír Procházka

Nemám slov. Snad jen neuvěřitelné svědectví ještě více neuvěřitelných zhýralostí polpotovského režimu, ze kterého se mi zvedal žaludek. Klobouk dolů před všemi, kteří odolali, zůstali lidmi a posléze dokázali opět normálně žít.

06.11.2018 5 z 5

Stoletého staříka jsem poprvé začala číst před několika lety, nezaujala mě však a po druhé kapitole jsem ji odložila. Asi špatné rozpoložení. Teď jsem se ale ke knize vrátila a jsem ráda, že jsem to udělala. Po cestě do práce mě nejednou rozesmála a za to patří velký dík autorovi (a samozřejmě také překladateli). Občas mě některé pasáže z minulosti sice nebavily, autorova schopnost dotáhnout věci do absurdna mě však zase přiměla číst.

10.09.2018 4 z 5

Postel, hospoda, kostel Postel, hospoda, kostel Zbigniew Czendlik

Pravděpodobně nejsem cílová skupina, celkový styl otázek a vývoj rozhovoru nebyl úplně můj šálek kávy. I tak se mi však některé myšlenky pana Czendlika líbí a hlavně "díky Bohu" za poslední kapitolu, kde zvlášť část o vztazích je velmi aktuální a mohli by si ji povinně číst ženy i muži.

08.09.2018 2 z 5

Nejbližší příbuzní Nejbližší příbuzní Roger Fouts

Krásná kniha, která mi přinesla spoustu informací a díky které se na naše nejbližší příbuzné dívám s ještě větší úctou.

11.09.2017 5 z 5

Čtenář z vlaku v 6.27 Čtenář z vlaku v 6.27 Jean-Paul Didierlaurent

Napadá mě jediné slovo - milé. Neobvyklá kniha, která mile pohladí, ale zároveň je zvláštně nekompaktní. Jak již bylo zmíněno, děj se zvláštně táhne a vrcholí na posledních stranách. Linka s nohama je nakousnutá a pořád jsem čekala, že se k ní autor ještě vrátí, ale bohužel.. I tak se mi však kniha líbila a zpříjemnila zamračený víkend.

03.10.2016 3 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Za normálních okolností bych se pravděpodobně k této knize vůbec nedostala - ještěže tu máme výzvu! Knihu mi doporučila kamarádka, a proto jsem se po delší době dostala k takové odpočinkové humorné četbě.
Autor krásně zesměšnil základní české povahy, vždyť takového Josefa, pana Spocka i hraběte máme v okolí určitě každý. Zároveň svým sarkastickým stylem podporuje také další českou vlastnost - dělat si legraci ze všeho, a proto má pravděpodobně taky takový úspěch. Svůj účel kniha splnila - pobavila, vyplnila volné chvilky, je to zkrátka odpočinková kniha na prázdniny :)

09.09.2016 3 z 5

Umění být zdráv Umění být zdráv Věra Keilová

Jak už bylo zmíněno, kniha se místy opakuje a někdy mi vadilo, že Jan Vojáček neodpovídá na otázku a hlavně bere do úst kvantovou fyziku, což je bohužel problém spousty rádoby odborníků. Ale jsem ráda, že jsem si knihu přečetla - svému oboru rozumí. Několik myšlenek bylo inspirativních a ráda je aplikuju do svého života.

07.11.2024 3 z 5

Aha! Rodičovství Aha! Rodičovství Laura Markham

Docela fajn kniha, ačkoli je to americký styl - člověk se musí připravit na omáčku a opakování toho samého. Oceňuju praktické tipy, jak reagovat ve vybraných situacích, příklady z praxe, díky kterým se vše líp pamatuje, a taky nápady na hry.

01.07.2024 3 z 5

Ester Ester Markéta Prášková

Posloucháno jako audiokniha. S autorkou jsem se dřív nesetkala a ke knize jsem se dostala náhodou. Poslouchala se dobře, je to takový společenský román o životě na vesnici, téma války není hlavní, ale ovlivňuje jednání hlavních hrdinů. Líbily se mi tři časové roviny, které jsou jasné a čtenář není zmatený, kde se vlastně nachází (zároveň ale motivují dál ke čtení, protože je člověk zvědavý, jak to dopadne), zároveň byla přiměřeně nakombinovaná politika, každodenní život na vesnici a románek mezi Lídou a Karlem.

03.05.2024 4 z 5

Můj dědeček by mě popravil Můj dědeček by mě popravil Nikola Sellmair

Zajímavá kniha, která není jen o holocaustu, ale také vyrovnávání se s adopcí, rodinnou historií, hledání svého místa ve společnosti... Je spousta knih o přeživších, ale málo knih o potomcích Nacistů, a tak to člověka donutí zamyslet se, do jaké míry mají pykat děti za své rodiče a celý národ za své předchůdce.

16.03.2024 4 z 5

Hory a nekonečno Hory a nekonečno Viktorka Hlaváčková

Cestopis o Kavkazu spojený s rozjímáním o životě a smyslu člověka. Zajímavé historky a zároveň hluboké myšlenky.

15.02.2024 5 z 5

Fascinující mysl novorozeného dítěte Fascinující mysl novorozeného dítěte David Chamberlain

Jak už psal nevermore3, první půlka knihy opravdu fascinující, odborná a načerpala jsem spoustu znalostí. Druhá část byla pro mě příliš "ezo", protože bojuju s přesvědčením, že nám hypnóza odkryje zážitky z porodu. To je ale asi jen můj osobní problém. Věřím, že si právě tyto výpovědi dětí najdou svou skupinu čtenářů.

04.11.2023 3 z 5

Pracujte chytřeji a naučte se odpočívat: Jak si zachovat duševní pohodu a zorganizovat práci Pracujte chytřeji a naučte se odpočívat: Jak si zachovat duševní pohodu a zorganizovat práci Fab Giovanetti

Užitečné tipy, které mi pomohly zamyslet se nad prací a volným časem.

06.02.2023 4 z 5

Lékaři na horách: Neviditelní hrdinové Lékaři na horách: Neviditelní hrdinové Wojciech Fusek

Z některých popisů mi bylo úzko, z jiných špatně, z většiny se ale tajil dech. Trochu jsem se ztrácela ve všech těch polských jménech, ale ve výsledku to zas tak nevadilo. Šlo o zajímavé příběhy a dozvěděla jsem se, jak to funguje na expedicích, jaké tam čekají problémy a co všechno mají lékaři na práci.
Klaním se před záchranáři, lékaři i horolezci, kteří se do velehor vypraví posouvat hranice nemožného.

01.02.2023 4 z 5

Sociopat odvedle Sociopat odvedle Martha Stout

Zajímavá kniha, jen mě znepokojuje, že nevím, kdo v mém okolí je oním sociopatem.

01.12.2020 4 z 5