tereziehl Online tereziehl komentáře u knih

Pacient Pacient Sebastian Fitzek

Kniha byla velmi čtivá, kratinké kapitoly za to mohly z velké části. Při čtení mě brzdila linka s Kasovem, která mě vůbec nebavila, ale nakonec dávala perfektní smysl, tudíž vše odpuštěno a prominuto. Podobný styl vyústění je musím se přiznat můj oblíbený, ale i právě kvůli tomu jsem za poslední roky vyhledávala až moc podobných filmů a knih, takže to pro mě nebylo až tak extrémně nečekané. To nic nemění na tom, že posledních cca 40 stran mi uběhlo před očima rychlostí blesku, možná i 100. Velmi napínavé, konec krásně usazený, za mě mohla být poslední kapitola ta předposlední. Super, hodnotím 5 *, i když jsem v polovině byla rozhodnuta pro 3. :) Doporučuji.

22.03.2024 5 z 5

Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Skvělé. Dynamické, krásné, vzrušující i napínavé. Těším se na další díl a jsem moc vděčná, že jsem se do série pustila. Je to přesně ta kniha o které přemýšlíte, i když ji zrovna nečtete.

13.03.2024 5 z 5

Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Podlehla jsem hypu na tiktoku, i když bych po knize normálně nesáhla a bylo to k mému překvapení super! Prvních 50 stran jsem si myslela, že knihu odložím, že už jsem na to asi stará, ale ještě že jsem tak neudělala. Bavil mě příběh, nemusím moc ve fantasy politiku, takže mě bavilo, že tohle bylo spíše o lidech a jejich činění, moc se mi líbil svět, místy to bylo vážně krásné. Romantická linka taky super, no zkrátka mě to fakt pohltilo. Těším se na druhý díl, o kterém se tvrdí, že je ještě mnohem lepší. :)

01.03.2024 5 z 5

V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Hmmm konec me neuspokojil :D B.A Paris mam rada, je proste ctiva a vzdy me vytrhne z cteci krize. Rozuzleni ji ale az tak moc nejdou.. Terapie mi prisla o moc lepsi, ale taky to nebylo uplne top. Za zavrenymi dvermi plottwist z podstaty ani mit moc nemelo.. jsem zvedava dal, jeji styl mi moc vyhovuje, toto ale slabsi. 3,5*

20.12.2023 4 z 5

Pokoj pro hosty Pokoj pro hosty Dreda Say Mitchell

Nedokážu si na ni udělat ucelený názor. Ze začátku chytlavá, námět mě zajímal, pak se ale dost táhla a zabrala mnohem více času, než mi jindy zabírá kniha podobného rozsahu. Přiznám se, že mně se konec líbil hodně a na to, že jsem vůči divnému prostředku očekávala nějaké jednoduché podivné zakončení, mě rozhřešení velmi překvapilo.

01.10.2023 3 z 5

Procitnutí slečny Primové Procitnutí slečny Primové Natalia Sanmartin Fenollera

Je zajimave, ze komentare na knihu jsou bud cerno cerne nebo zarive bile a sede je tu jen pramalo. Docetla jsem pred par minutami a asi nedokazu shrnout vse, co se ve mne behem cteni delo, bylo to tak krasne a moudre, misty naivni a o to jeste vice moudre. Nadhera. Kdo tvrdi, ze byla kniha o nicem, nepochopil.

07.08.2023 5 z 5

Smrt paní Westawayové Smrt paní Westawayové Ruth Ware (p)

(SPOILER) Ruth Ware jsem objevila skrze Hru na lháře v LK. Hra se mi moc líbila, ale Smrt paní Westavayové mi jen potvrdila, že si psaní autorky vážím mnohem více pro její schopnost vdechnout život krásným tajuplným prostředím se silnou atmosférou, než kvůli samotným rozhřešením. V obou knihách se mi sice zápletky líbily a stačily mi, z žádné mi ale bohužel nespadla brada. Tady mě mnohem více zaujala linka vyměněné matky a Ezry ve skutečnosti celou dobu hladící obličej milenky, nikoliv dvojčete, než to, že byl Ezra ve skutečnosti blázen. Byla bych mnohem nadšenější, kdyby se více dotáhla linka s hospodyní, ta toho mohla skrývat mnohem více a obsese měla být více vysvětlena. Taky jsem trošku nepochopila, proč Ezrovi tak vehementně záleželo na tom, aby se nikdy nepřišlo na to, že počal dítě s Maggie? Možná mi unikl ten hrozný důvod, který ho vedl skoro ke 4 vraždám? Nebo to bylo vážně jen proto, že byl mimo? Hmmm... Stejně ale musím dát 5 hvězd, protože mě knížka i tak bavila od začátku až do konce, hrozně jsem se za ní těšila a atmosféra mě vtáhla a nepustila i po dočtení. To paní Ruth umí moc moc dobře a mně tato stránka stačila proto, aby přebila jakékoliv nedovětky.

03.08.2023 5 z 5

Mrazivé ticho Mrazivé ticho Wulf Dorn

Pro mě asi nejméně oblíbená kniha z Dornových dosud vydaných. Nejlepší Temné šílenství, pak Spouštěč, Fobie a nyní Mrazivé ticho. Mám radši plottwisty, které naservíroval hlavně v mých dvou prvních oblíbených titulech, to nic ale nemění na tom, že i tak byla kniha skvělá, postavy nebyly ploché, vsuvky s pacienty výborné. Wulf Dorn je u nás až nepochopitelně nedoceněný. Ve svém oboru je špička.

16.07.2023 4 z 5

Skryté obrázky Skryté obrázky Jason Rekulak

(SPOILER) Děj svižně ubíhal, přečetla jsem knihu za 3 večery. Příběh téměř neměl hluchá místa, řekla bych, že to byla spíše taková oddechovka, co se týče thrillerů, žádné extra složité zápletky. Finální rozuzlení se mi líbilo, umím si ale představit, že by se mi líbilo ještě mnohem víc, kdyby zápletka byla trochu víc propracovaná a za obrázky nestál duch, ale někdo, kdo se třeba snaží, aby to tak vypadalo. Paranormální prvky mi normálně až tak nevadí, ale v tomto příběhu to za mě nemuselo být. Za čtivost hodnotím vysoko, ale tu poslední hvězdu prostě dát nemůžu, protože thrillery jsem četla i mnohem lepší. :-)

21.05.2023 4 z 5

Královna rebelů Královna rebelů Lynette Noni

(SPOILER) No, tohle bylo zajímavé. Měla jsem chuť si po delší době přečíst nějaké dobré fantasy, které mě do sebe ponoří. Ranhojička má poutavý námět a prostředí, které bylo hlavním důvodem, proč jsem knihu vůbec dočetla. Postavy byly trochu ploché, spousta situací těžko uvěřitelná, možná nelogická. V knihách mě často zajímají romantické linky, tahle pro mě byla ale vyloženě nudná po většinu knihy. Nejlepší pasáže pro mě byly ty se zkouškami, protože se v nich konečně začalo něco dít! Byla jim ale v celkovém měřítku věnovaná jen malá pozornost, v porovnání třeba s kauzou epidemie, jejíž rozuzlení bylo za mě předpokládané už od začátku. Knihu jsem měla chuť spoustu krát ani nedočítat, jak se táhla, ale důvěřovala jsem recenzím a počkala na posledních 100 stran, které měly být napínavé. Je pravda, že posledních 100 stran opravdu nabralo určitý spád, jen mě mrzí, že tomu tak nemohlo být od začátku, protože čekání na to, až se konečně něco stane, je na celých 300 stran opravdu dlouho dlouhé. Poslední kapitoly byly ale vážně lepší, stále mi v nich bohužel vadil zvláštně jednoduchý jazyk a až příliš častá klišé, zvlášť v rozhovorech mezi Kivou a Jarenem. Jejich vzájemné repliky mohly být vzrušující tak možná pro 13 leté holky, ale to asi maximálně. Jejich vztah ovšem v posledních 2, 3 stránkách nabírá úplně jiné dimenze, a v posledních pár řádcích knihy mi spadla brada!!! No, byla jsem přesvědčená, že do dalšího dílu už nejdu, ale ten konec, tak to jsem nečekala, a budu muset. Jen doufám, že autorka využije toho perfektně nastoleného plot twistu, který báječně vytasila, a bude pokračovat v duchu posledních 100 stran, a ještě lépe! To bych jí snad i těch 300 předchozích trochu odpustila. Půjdu na druhý díl a uvidíme. Za mě 3*/5*, kvůli prostředí, potenciálu a hlavně konci.

14.05.2023 3 z 5

Caraval Caraval Stephanie Garber

Spectacular

Krasna, miloucka vanocni novelka, ktera mi skvele utekla a zahrala na srdicku. Doplnena kouzelnymi ilustracemi. Neni to zadne pribehove veledilo, ale asi ani nemelo byt. Proste jen mila navsteva v mem oblibenem svete. :)

25.12.2024 4.5 z 5

24 dní do Vánoc 24 dní do Vánoc Michala Ries

Tak i já mám svůj vánoční kalendář dočten. :) Najednou by toho bylo moc, takhle mi ale každý den přinesl milou chvilku, u které jsem se často smála nahlas, což se mi u knih neděje, a nejednou jsem plakala. Krásný příběh, který mi přidal k Vánocům ještě trochu kouzla navíc. Všem doporučuji číst den po dni.

24.12.2024 4 z 5

Královna ničeho Královna ničeho Holly Black

Čteno v AJ

Jsem stastna, ze jsem tuhle serii objevila. Strasne se mi libila, od Holly Black jsem si poridila snad vsechny knizky, co jsem nasla. Priznam se, ze prvni dva dily me bavily vice svym vetsim durazem na kouzelnost, ale i tenhle prevazne valecny dil me bavil a libil se mi. Nejvic jsem si uzila asi zacatek a pocinani Jude v lidskem svete.

16.11.2024 5 z 5

Podlý král Podlý král Holly Black

Čteno v AJ

Miluju. Miluju. Miluju.
Opět nevím, jaký vliv měl na slova a čtivost překlad. V originále ale Holly Black prostě umí. Jsem naprosto zamilovaná do téhle série. Oceňuju to, jak nesmírně pohádková, kouzelná a originální je, a zároveň zbožňuju, jak moc jsou její postavy opravdové, Jude naprosto lidská a ztotožnitelná. Kniha výborně kombinuje kouzla fikce a ironii reality. Mohla bych o ní mluvit nekonečně. Holly Black je královna - a určitě ne ničeho... :)

08.11.2024 5 z 5

Ztracené sestry Ztracené sestry Holly Black

Ja myslim, ze to bylo dobre. Zajimave to nastinilo postavu Taryn, jejiz ciny se vice vysvetlily. Nebo spis nevysvetlily? To asi zalezi na mire vasich sympatii k jejimu chovani. Pro me je zajimave to, ze s ni vubec nesouznim, nelibilo se mi, jak, byt to mel byt omluvny proslov, mluvila celou dobu o/k Jude, jako by ji vubec nechapala, ale sama chtela pochopeni. Nejednala bych tak, ale dokazu pochopit tu silnou potrebu byt milovan a ona ji evidentne kladla nadevsechno, i kdyby mela byt splnena jen castecne. Zajimavy vhled, pouze ale pokud je cteny mezi 1. a 2. dilem. Pak uz jsou otazky ohledne Taryn uplne jinde.
Mimochodem, mini folklor o prilis smelych nevestach byl fajn.

28.10.2024 4 z 5

Pomalu hořící oheň Pomalu hořící oheň Paula Hawkins

Audiokniha

Příběh jsem poslouchala nesmírně dlouho, bylo to tak propletené, až mě to přestalo zajímat a ve výsledku to nebylo ani nijak komplexní. Moc se mi to popravdě nelíbilo, od půlky už jsem dávala pozor jen tak napůl ucha, takže je možné, že mi unikla nějaká vynikající pointa, ale mně to prostě přišlo podprůměrné.
Mám doma i fyzickou kopii, velmi kladně hodnotím, že tam byla přidána i mapka, to v knihách miluju a v thrilleru mi to přijde úplně novátorsky výborné, bohužel ale vlastně stejně ve výsledku nemělo rozmístění příbytků nebo třeba kdo koho mohl odkud vidět a nevidět, žádnou roli. Možná škoda, ale mapka dobrý.

19.09.2024 2 z 5

Žena z kajuty č. 10 Žena z kajuty č. 10 Ruth Ware (p)

Jako vždycky mě Ruth Ware baví. Už víckrát jsem si všimla, že je její styl psaní a postavy popisovány a kritizovány jako nesympatické, ale možná to je právě to, proč její knihy miluju. Jsou lidské, šedé, surové a chybující. Je pravda, že v knize byly stránky, které byly méně záživné, než jiné, ale i tak se mi příběh líbil, rozuzlení za mě skvělé, možná nejlepší ze všech 4, co jsem od ní zatím četla. Není to asi pro každého, ale já to mám prostě ráda.

11.09.2024 4 z 5

Všude kolem černý les Všude kolem černý les Ruth Warburton

Já Ruth Ware ráda. Miluju její styl psaní, i když mě od ní více baví ponurá atmosféra Hry na lháře nebo Smrti paní Westawayové. Nečtu ji pro rozuzlení, a tak mi ani nevadí, že mi přišlo prostě jen dostatečné. Stránky mi ubíhaly pod rukama, Ware je důkazem, že čtivost nutně nevyžaduje přemrštěnou akci na každé stránce. Baví mě její psychologie.

14.07.2024 4 z 5

Balada o láske až za hrob Balada o láske až za hrob Stephanie Garber

Přečteno v AJ

Druhý díl byl úžasný. Plný krásných kouzel i vět. Nádherně napsané, plné napětí a lásky, která mě moc baví. Každou stránku jsem si nesmírně užila a po mírném zklamání z prvního dílu jsem tenhle nemohla pustit z rukou. Perfektní, hned musím na další díl.

29.06.2024 5 z 5

Legenda Legenda Stephanie Garber

Finale

Trápilo mě, že třetí kniha nevyšla přeložená, ale nezastavilo mě to a pustila jsem se do originálu. Příběhově za mě kniha ze všech nejlepší, nabitá nádhernými imaginacemi. Velmi jsem si ji užila. Co mi nesedělo v 2. knize se mi dovysvětlilo nebo vynahradilo ve 3. Krásný zážitek.

29.05.2024 4 z 5