THERISA THERISA komentáře u knih

☰ menu

Vila Vila Ruth Kelly

Úmorné, utahané, otravné a takhle bych mohla pokračovat donekonečna. S thrillerem to nemá moc společného, až na pár stran v závěru. S tématem se dalo poměrně dobře pracovat, kdyby ovšem autorka neměla tak utahaný, popisný styl, který každé potenciální vzrušení úspěšně zabil. Za mě blbost a ztráta času, pokud bych měla něco pochválit, tak to bude přebal knihy..

01.08.2024 1 z 5


Stříbrná hvězda Stříbrná hvězda Jeannette Walls

Příjemné letní čtení, klouže spíše po povrchu. Dvanáctiletá Fazolka je na svůj věk kouzelně přechytralá a strýček je super týpek. Není to nic z čeho byste padli na zadek, ale času stráveného čtením, v případě této knihy, rozhodně nelituji.

25.07.2024 3 z 5


Hodná sestra Hodná sestra Sally Hepworth

Je to takové sympatické čtení. Fern je výborná! Autorka umí dobře napínat a píše opravdu skvěle. Je to celé trochu přitažené, ale jen trochu, takže vám to zase až tolik nevadí. Příjemný, svěží vítr ve svém žánru. Těším se na další knihy autorky.

16.07.2024 4 z 5


Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

Přesně jak píše v komentáři Bastien581, není třeba nic dodávat. Zde tolik zmiňovaná repetitivnost se opět odvíjí od faktu, že se jedná o původně blog doplněný o pár dalších zápisků a uspořádaný do knihy. Autorka to nicméně nezastírá, a pokud tu knihu opravdu čtete, tak to víte a nemělo by vás to překvapit. Literární hodnota za mě žádná, autorka nemá nijak vytříbený literární (ani žádný jiný) styl, ale věřím, že jako výpověď pro lidi, kteří si procházejí podobnou zkušeností, to má hodnotu opravdu vysokou. Na Zápisník abstinentky se nechystám. Smekám nicméně před odvahou autorky jít s kůží na trh i s ohledem na vztahy, které popisuje se svými nejbližšími, a které raději nechci hodnotit.

16.07.2024 2 z 5


Manželky Manželky Tarryn Fisher

Zábavné čtení o blbkách, které se průběhem trochu vzchopí. Dobře se to čte, ještě lépe zapomíná. Tak takové to je..

24.06.2024 2 z 5


Tam, kde ji našli Tam, kde ji našli Kimberly McCreight

Autorka mě namlsala svou poslední knihou V dobrém i zlém, to je opravdu nadprůměr svého žánru. Tam, kde ji našli moje očekávání bohužel nenaplnila. Pořád je to velmi dobré, autorky styl se vám, troufám si říct, buď vyloženě líbí, nebo vůbec a knihu nejspíš odložíte, nebo dočtete jen s velkým přemáháním. Mně nicméně její styl sedí a čte se mi dobře. Vidím však velký problém v určité šablonovitosti, kdy obě výše jmenované knihy postupují v zásadě dle úplně stejného vzorce. Když si to na konci uvědomíte (a srovnání se nevyhnete, pokud čtete krátce po sobě), umí to nakrknout. Nicméně ten příběh je komplexní, pospojovaný docela dobře, postav mi přišlo vcelku tak akorát (no jo lidi, jestli čtete, tak je občas potřeba se u toho taky soustředit, co naděláte). Hodně dobrý průměr, takže 3+.

24.06.2024 3 z 5


Dcera Dcera Jane Shemilt

Vůbec to nebylo špatné. Od začátku mi to smrdělo a nakonec se ukázalo, že jsem měla pravdu, nicméně autorka ten příběh vystavěla velice dobře, místy se ta hutná atmosféra dala úplně krájet. Nehodnotím styl výchovy hlavní postavy, chování toho děvčete, manžela, syna..to by bylo na dlouho a ani mi to nepřísluší (každopádně chápu, že to některé lidi může rozčilovat, páč to místy bylo k vzteku). Tuším, že šlo o autorčinu prvotinu a to tedy klobouk dolů, atmosféricky hodně dobré! Škoda, že dalším knihám autorky už se žádné české nakladatelství dál nevěnuje (evidentně je třeba se soustředit na autorky typu - upadající a čím dál horší Shari Lapena, nebo od prvopočátku a stále hrozná B.A. Paris). Není jich málo a věřím, že by stály za to.

24.06.2024 3 z 5


Až najdu klíč Až najdu klíč Alex Ahndoril (p)

Je to takové nemastné neslané. S Agathou Christie to nemá nic společného (nechápu, kde se vzala ta představa, že když dáte pár zbohatlíků do starého baráku někde na vsi, tak to automaticky zavání Agathou Christie, co to je proboha za zkratku). Takže ACh se v hrobě určitě neobrací, páč to s ní nijak nesouvisí. Ideální to vůbec nesrovnávat. Lars Kepler víme, že umí lépe, ale těžko říct, co má tenhle nový pseudonym znamenat. Neoslnilo, ale druhému dílu šanci dám. Formát je úsporný, na letní dovolené jak dělaný, větší ambice by to podle mě mít ani nemělo.

24.06.2024 2 z 5


Velké léto Velké léto Ewald Arenz

Je to takové hezké čtení. V zásadě se tam nic moc neděje, ale autor umí úžasně vystavět atmosféru. Pořád čekáte, že přijde nějaká bomba (nepřijde), ale čte se to krásně. Takhle má podle mě vypadat krásná literatura.

24.06.2024 4 z 5


V zajetí divočiny V zajetí divočiny Ulf Kvensler

Nelze komentovat lépe, než jak už komentoval Pazďa - čekáte-li Bčkový thriller, budete spokojeni. Přesně to jsem čekala, přesně to jsem dostala. Je to čtivé, pořád se něco děje, autor postupně přidává různé úhly pohledu. Časem pochopíte, kam se celá tahle cesta ubírá, ale ničemu to nevadí. Za mě výborné Bčko, které si na nic víc ani nehraje.

20.03.2024 3 z 5


Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Po Zuzanině dechu druhá šance, kterou jsem věnovala tvorbě autorky. A musím říct, že nezklamala a akorát potvrdila, co jsem naznala po přečtení Zuzanina dechu. Tvorba Jakuby Katalpa rozhodně není pro mě.
Záplava jmen, záplava vedlejších linek, zcela beze smyslu. Třetina té knihy by stačila na v zásadě úsporný příběh, kterému autorka velmi rozšafně věnovala více než 400 stran. Ani v závěru nepřijde žádné šokující odhalení, nechci naznačovat, že celá ta kniha je ztráta času, ale umím si představit, že to tak po přečtení může někomu připadat. Je to škoda, téma samo o sobě je zajímavé.

20.03.2024


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Velmi strohé, osobně se mi na styl autorky velmi špatně zvykalo a ani nevím, proč jsem vydržela do poslední stránky. V zásadě ani v postavách si nenajdete nikoho, kdo by vám byl sympatický, příběh je poměrně plochý. No, takže jedno velký špatný, ale asi z piety k tématu to člověk dočte (z piety k tématu, se obávám, že vzniká i zdejší velmi vysoké hodnocení). V daném žánru jistě najdeme lepší autory, zajímavější příběhy a rozhodně sympatičtější postavy.

20.03.2024 2 z 5


V dobrém i zlém V dobrém i zlém Kimberly McCreight

Za mě rozhodně TOP ve svém žánru! Do poslední chvíle se dohadujete, kdo je vrah, abyste na to stejně nejspíš nekápli.. a tak to má být! Od knihy jsem vůbec nic nečekala, dokonce jsem jí zakoupila někde ve výprodeji a bavila mě moc. Autorka umí velmi dobře budovat napětí a psychologii postav, děj plyne takovou příjemnou rychlostí a finální rozuzlení není přepálené a je uvěřitelné. Bavilo mě nejen střídání vypravěček, ale i občasné nahlédnutí do výpovědí svědků, či čtení zprávy z vyšetřování kyberútoku na školu. Nic mi nepřišlo ke škodě, nikde jsem nezaznamenala nešvar dnešních autorů, kdy si říkáte, že ubrat 100 stran příběhu a nic moc by se nestalo. Zde bylo všeho tak akorát a fajně to odsýpalo. Hned po přečtení jsem zakoupila další autorčiny knihy a těším se na ně! Škoda, že právě takovým autorům jako je McCreight se nedostává podobné publicity jako např. Shari Lapena či B.A.Paris, jejichž knížky za nic nestojí, ale kdo je nečte, jako by nebyl.

22.01.2024 4 z 5


Prospěchářka Prospěchářka Elyse Friedman

Výborná jednohubka! Skvěle napsané, výborně se to čte, autorka si vás trochu vodí a to je dobře. Nečekala jsem nic a dostala jsem výbornou úspornou knížku, kde se pořád něco dělo a hlavní hrdinka mi byla sympatická a fandila jsem jí (myšleno Alana :D). V závěru už tak nějak tušíte, ale i tak jste napjatí do poslední věty, zda se to přece jen ještě nezvrtne. Doufám, že se teď autorka zaměří na další tvorbu, evidentně jí to psaní jde!

15.01.2024 4 z 5


Závěj Závěj C. J. Tudor

Dobře se to čte a námět zpočátku vypadal velmi nadějně, tím bych shrnula všechny klady knihy. No, a jinak si myslím, že by se autorka spíše uživila jako scénáristka nějaké akční TV série. Je to celé hrozná slátanina, postavy mají takové ty "aha" momenty a vzápětí něco vybuchne, nebo je někdo zastřelí. V knize v zásadě pořád jen něco vybuchuje, lidé se střílejí a nenávidějí. Velmi brzy pochopíte, o co jde, co vám však uniká je motivace jedné z hlavních postav. Ta je nakonec tak chabá a hloupá, že si pak už jen nadáváte za tu ztrátu času, kterou pro vás kniha byla. Moje první a s jistotou poslední setkání s autorkou. Zároveň jsem si opět potvrdila, že čím větší je mediální masáž té které knihy, tím větší fraška většinou daná kniha je. Ach jo, v případě knih jako je tahle snad raději alkohol..

08.01.2024 2 z 5


Poupátka Poupátka Hana Lehečková

Tak v první řadě je třeba si zvyknout na jazyk kmene, kterým to 11tileté(!!!) děvče mluví. Sama nejdu pro ostřejší slovo daleko a jsem de facto stejná generace jako autorka, ale i tak nevím, kde se tenhle styl vyjadřování bere, je to trochu moc i na mě.

Každopádně k samotné knize, téma je to nesmírně těžké a je třeba taková zpracovávat, protože to, co se mnohdy v podobných kruzích (a kroužcích) děje, je jednoduše hnus prvního řádu. Zároveň je třeba nastavit zrcadlo lidem, kteří si podobnou zkušeností prošli a třeba až díky knihám jako je tato, si uvědomí, co že se jim to vlastně dělo, a že to nebylo zase až tak normální. Chování okolí, které o celé věci v zásadě vědělo, nebudu komentovat, protože bych se jazykem přiblížila právě k onomu kmeni, který jsem v úvodu zkritizovala. V neposlední řadě je pak zcela šokující i chování obou rodičů, především pak matky, dotčené dívky, se kterou jsem měla celou dobu tendenci zatřást a seřvat jí, ať se probudí, jak se k tomu dítěti vlastně chová! Mít takovou matku, tak jsem více traumatizovaná dětstvím a dospíváním s ní, než setkáním s úchylem Mirkem!

21.08.2023 4 z 5


Dům panenek Dům panenek Erik Axl Sund

V zásadě zcela typická kniha autorské dvojice EAS. Šokující téma, není zase až tak šokující, když víte, do čeho jdete a už jste od dotyčných něco četli. Je to syrové, pánové se s ničím moc nemažou a po přečtení máte pocit, že každý Švéd (potažmo Skandinávec) je tak trochu úchyl. Je to čtivé, leč mírně chaotické. Po Skleněných tělech jsem od toho moc nečekala, ale autoři se kvalitativně vrátili na úroveň Vraní dívky, která byla dobrá, takže za tři.

21.08.2023 3 z 5


Každý něco tají Každý něco tají Andrea Sedláčková

Nenadchne, neurazí. Je to jako několik dílů oněch nekonečných seriálů, v němž oba hlavní hrdinové účinkují. Sledujete děj, říkáte si, proč to vlastně děláte, možná v očekávání něčeho zajímavého, možná proto, že zrovna nemáte nic lepšího na práci. Občas se tam něco děje, místy to je zajímavé, místy spíš taková vata. No a pak jste na konci a příběh ve vás nezanechal žádný hlubší dojem. Navíc si myslím, že hon bulváru, jaký autorka popisuje se spíš blíží honbě na lady Di, než že by popisoval jak to chodí v českém prostředí. Ale třeba to tak kdysi bývalo, co já vím. Helenka Vondráčková by třeba mohla vyprávět, mně to nicméně přišlo i tak dost přehnané. No, a do toho ta extrémně nesympatická hlavní hrdinka..

20.08.2023 2 z 5


V úkrytu V úkrytu Liz Nugent

Tohle byla jízda! Na první pohled nenápadná kniha, od které se vám bude jen velmi těžko odtrhávat! Jednoznačně jedna z nejlepších ve svém žánru. Autorka se toho rozhodně nebojí, děj má neuvěřitelný spád, a i když vrahy znáte de facto od první stránky, stejně vás nepustí, dokud knihu s poslední stránkou nezaklapnete.

14.07.2023 4 z 5


Lhářka Lhářka Cate Holahan

Velmi dobrý průměr! Dobře se to čte, děj odsýpá, kombinace dvou dějových linek je přehledná a dodává knize na tempu a zajímavosti. Je to rozhodně lepší než cokoli, co poslední dobou vyplodila např. Shari Lapena, co si budeme nalhávat. Závěr byl na můj vkus trochu překotný a zasloužil by pár stran navíc, ale v zásadě dobré dovolenkové čtení! Dobré, takže za 3*. Do budoucna rozhodně nepohrdnu dalšími knihami autorky, příjemně překvapila.

13.07.2023 3 z 5