THERISA THERISA komentáře u knih

Skála Skála Peter May

Ach, více takových knih! Ten styl, ta lehkost, dokonale jednoduchá a zcela uvěřitelná zápletka. Dejte mi víc tohoto literárního orgasmu! Že je kniha první z plánované trilogie? Báječné, už se nemohu dočkat druhého dílu.
Ne lidi, teď vážně. Tahle knížka mě fakt nadchla, je prostě skvělá, už dlouho jsem nečetla nic tak dobrého. Ten autor má prostě šťávu a ten styl, jakým píše? Naposledy jsem byla takhle osvícená něčím stylem, když jsem objevila Irvinga a to je už pěkná řádka let. Navíc český překlad je fakt dokonalý, stejně tak obálka a jednoduše všechno. Navíc se nejedná o nějak převratnou zápletku, celý příběh je docela jednoduchý, ale to podání.. Příběh ani chvíli nenudí, pořád se něco děje, něco, co vás nutí číst pořád dál a dál, až jste na konci a chcete začít znovu, protože se vám najednou s knihou tak strašně těžko loučí. Lidi, běžte domů, hoďte nohy nahoru, polštář za záda a čtěte, tahle knížka je totiž bomba, kterou chcete, aby vám vybuchla pod zadkem.

Muž pod schody Muž pod schody Marie Hermanson

Příjemná oddechovka, která vás nejprve vyděsí béčkovou obálkou, aby vás nakonec vcucla jak ta díra pod schody. Nic závratného nečekejte, již velmi brzy pochopíte, v čem tkví jádro pudla, ale to nic nemění na tom, že se kniha příjemně čte a na cesty MHD atp. je jako dělaná.

15.04.2014 4 z 5

Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Předně musím říci, že moje představa romantiky začíná a končí u významu slova samotného, protože romantik nejsem a asi ani nikdy nebudu (možná k stáru, ale to už se bude nejspíš jednat o senilitu). Ani jako „dívčí v rozpuku“ jsem nenacházela zalíbení v dívčích románech, čili setkání s Janou Eyrovou pro mě bylo z hlediska žánru jako první políbení, které si budu navždy pamatovat. Z pocitu laika by asi takhle měla ona žánrová romantika vypadat, děvče s pohnutým osudem, jejíž život byl doposud jen plný ústrků, získá vzdělání, aby jej mohla předávat dál. Následně objeví v zapomenutém koutě Anglie lásku zcela nevídanou u největšího bručouna v kraji. Byť Jana není z nejpůvabnějších, přesto má právo na štěstí, které však v poslední vteřině zhatí nedořešená minulost jejího vyvoleného. Je tedy znovu vržena do víru nepříznivých okolností, s nimiž se však popere, jak nejlépe dovede a nakonec přece jen dojde klidu v náruči milovaného muže. Takto shrnuto maximální kýč a cynik ve mně bije na poplach. Na druhý a třetí pohled velice pěkná kniha, skvěle napsaná, těžko uvěřit, že vznikla před více než 150ti lety. Tato sestra Brontëová měla rozhodně obrovský talent a její kniha je téměř nadčasová. Byť nejsem fanouškem tohoto žánru, kniha mě naprosto okouzlila a nestydím se říci, že byla jednou z nejlepších, jaké jsem kdy četla.

Jacobova obhajoba Jacobova obhajoba William Landay

K přečtení této knihy mě přivedla rozsáhlá reklamní kampaň nejmenovaného knižního domu, kterou jsem na každém kroku potkávala v metru. Nebýt jí, tak bych se k takhle pěkné knize jen velmi těžko dostala. O příběhu tu mnoho prozrazovat nebudu, není nic horšího než spoiler v nesprávný čas. Nicméně vypointováno a napsáno je to skvěle. Trošku mi to přístupem k vyprávění připomíná jakéhosi Perryho Masona v knižním hávu. Erudovanost autora je navíc obrovská, takže i výslechy a veškeré situace ze soudní síně se zdají být lehko uvěřitelné a rozhodně nenudí.

Chudí v Lodži Chudí v Lodži Steve Sem-Sandberg

Je až paradoxní, jak těžko se mi hledají slova pro hodnocení knihy, která ve mně zanechala tak hluboký dojem jako Chudí v Lodži. Je pravda, že styl není zprvu nijak extra čtivý, ale když si člověk zvykne a vydrží, tak je to opravdu velký zážitek nejen čtenářsky, ale i tak nějak lidsky. On je to takový jakoby „docuromán“ nebo jak to nazvat. Rozhodně je to ale styl, který dokáže velice sugestivně a možná nejlépe popsat ony tragické milníky minulosti, ty černé skvrny na svědomí toho kterého národa.

Tak trochu úžasní Tak trochu úžasní Dawn French

Tak trochu trapné…

Hrozná kniha! Téměř žádný děj, žádný zvrat, jen laciné plkání ničím zajímavých členů rodiny (kterou jsem si tedy rozhodně nezamilovala!). Příklad totální spisovatelské marnosti, autorka je značně mimo, postavy jsou nesympatické. Jakmile se v knize objeví byť jen náznak něčeho konstruktivního, autorka jej vůbec nevyužije, spíš celou věc brutálně zazdí (viz matčino povolání dětské psycholožky, se kterým by se dalo zajímavě pracovat, ale zde je spíš jen jako nástroj, abychom si uvědomili, že matka, byť působí jako totální slepice a svým dětem nerozumí, tak na to má školy, aby jim rozuměla, takže musí být chyba někde jinde). Zbytečná kniha.

30.01.2014 2 z 5

Americká tragédie Americká tragédie Theodore Dreiser

Velmi, velmi dlouhá kniha a také velmi, velmi dobrá kniha. Z hodného chlapce se díky jeho pěkné tváři a dobře situovanému strýci může stát něco víc, tak se rozhodne toho využít. Škoda jen že mu osud přihraje do cesty překážku, která se nedá jen tak obejít nebo přeskočit. Vidina bohatství s lidmi dělá divy a jen velmi silní jedinci jsou schopni si zachovat svůj charakter, a když se k tomu ještě přidá poblouznění láskou, pak je to teprve malér.

Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Co napsat o tak krásné knize, co tu ještě nebylo napsáno? Obraz Ameriky v jejím velmi temném období, které má koneckonců každá země. Některé pasáže dojaly k slzám i cynika jako jsem já a to už je co říct.. Aibileen byla úžasná svým překrásným vztahem k dětem, které se přes všechnu její snahu později stávaly podobnými uzurpátory jako jejich rodiče. A Minny, která proti nespravedlnosti bojovala s vařečkou v ruce, to jsou jen některé nezapomenutelné postavy knihy. A jak jednou řekl Josef Čapek –„ Dějiny nejsou jen dějinami pokroku, velkých činů a velkých lidí, ale také lidské hlouposti.“, tak i o tom tahle kniha v jistém smyslu vypráví.

Mildred Pierceová Mildred Pierceová James M. Cain

Skvěle napsaná kniha, žádné cukrbliky okolo, prostě tvrdá realita. Příběh silné ženy, kterou na kolena dostane až její vlastní dítě. Snadno uvěřitelné příběhy mám ráda a tohle je jeden z nich.

30.01.2014 4 z 5

Myši Myši Gordon Reece

Na první pohled velmi nenápadná kniha, která vyniká svou superčtivostí (je to taková jednohubka), a která nabízí i pár vcelku překvapivých zvratů. Samozřejmě se nejedná o nějaký vrchol literatury, ale v rámci žánru je to výborná kniha. A pokud je pravda, že se jedná o autorovu první rozsáhlejší prvotinu, pak klobouk dolů před nepopiratelným talentem udělat z obyčejného příběhu šikanovaných a odstrkovaných žen napínavou chuťovku pro milovníky napětí a ne/očekávaných zvratů.

30.01.2014 4 z 5

Svoboda Svoboda Jonathan Franzen

Prvotní nadšení vystřídala nuda a zakončilo zcela očekávané vyústění. Jednoznačně nejzajímavější byla možnost srovnání pohledu na situaci v rodině ze strany sousedů hned v úvodu a následný popis událostí pohledem přímých účastníků. Skvělé pasáže střídaly chvíle totální nudy a odevzdání se osudu, že snad knihu nikdy nedočtu. Vytrvala jsem a dočkala se konce dle předpokladů, který snad měl vyznít pozitivně, na mě spíš působil dojmem jakéhosi bezčasí a beznaděje. Jako extrémně nesympatickou pak hodnotím postavu Patty, která neví co se sebou a blázní z dostatku.

Přes výše uvedené, ale doporučuji knihu přečíst, minimálně jako ukázku současné americké literatury a smýšlení amerických autorů o vlastní zemi a jejích obyvatelích.

29.01.2014 4 z 5

Už zase skáču přes Merde! Už zase skáču přes Merde! Stephen Clarke

Úplně zbytečné pokračování výborného prvního dílu. Autor je nejspíš přesvědčen, že je středobodem vesmíru, lvem salónů, po němž touží každá krásná žena (obálka mluví spíše o opaku, ale nejsem nijak obeznámena se vkusem francouzských žen). To, co se zdálo v prvním díle vtipné, v druhém už spíše vyzní jako ubohá recyklace, v horším případě trapné vaření z vody. Číst další díly se nechystám.

29.01.2014 1 z 5

Návštěva osobního lékaře Návštěva osobního lékaře Per Olov Enquist

Velmi zvláštně napsáno, na styl jsem si musela hodně zvykat. Je to něco mezi stylem literatury faktu a románem. Nicméně je to skvěle zachycená část dánských dějin, jejíž důležitost je ohromující, když si uvědomíme, že trvala pouhé čtyři roky. Viděla jsem i film, který je sice výborně hodnocen, ale ani zdaleka nedosahuje kvalit knihy. Při čtení doporučuji vytrvat a budete odměněni kusem literárního kumštu, který ve vás zanechá hluboký dojem. Zároveň si opět uvědomíte pomíjivost lidského života a to, jak obrovskou moc má lidská hloupost. Čímž nemyslím onu deklarovanou pomatenost dánského krále Kristiána.

29.01.2014 4 z 5

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Výborná kniha, přesto nejsem schopna dát lepší hodnocení než průměr. Byť autorka předkládá zajímavé téma, nedokázala ho úplně vytěžit. Ačkoli je příběh velmi čtivý, zhruba od poloviny ztrácí dech nejen on, ale i čtenář, protože se v knize vesměs nic moc neděje a čtivost není vždy zaručeným klíčem k úspěchu. Vykreslení totalitního režimu je hrůzné, samozřejmě, ale uvědomme si, že v některých zemích je i dnes se ženami zacházeno ne úplně v souladu s dobrými mravy, a když se hlouběji zamyslíme nad postavením žen v Příběhu, tak jejich pozice není tak slabá, jak se může na první pohled zdát. Ženy služebnice jsou zde sice jakýmsi nástrojem, ale nástrojem v rukou jiných žen, které jsou na společenském žebříčku výš. Hrůznost Příběhu dle mého mínění spočívá spíše v rozkastování společnosti, které je extrémně neprostupné, než v ponižujícím postavení žen vůči mužům, protože jak je během čtení vidno, mnohdy jsou těmi největšími hybateli režimu/děje právě ženy.

29.01.2014 3 z 5

Ezopovy bajky Ezopovy bajky Ezop

Dokonalé! Ať už bajky čtete v jakémkoli věku a v jakékoli době, vždy vás něčím obohatí a bez výjimky pobaví...

28.08.2012

Zhubni Zhubni Richard Bachman (p)

Průměrné, čtivé, lehce plynoucí.. King umí i lépe (tím chci říct mnohem MNOHEM lépe), nicméně oceňuji neotřelý nápad a klasicky skvělý styl, který člověka nutí za každou cenu knihu dočíst. Rozsah knihy ani nenadchne, ani neurazí a až dočtete tak jednoduše jako jste četli, i zapomenete…

27.08.2012 4 z 5

Lovec draků Lovec draků Khaled Hosseini

Krásné… co víc říci ke knize, která dává nahlédnout do Afghánistánu, jakým býval a jakým se, bohužel, stal… Těším se na film, ačkoli si neumím představit nakolik se tvůrcům podařilo zachytit hloubku knihy, která je nesmírná. Ačkoli se autor v závěru neubrání několika patetickým pasážím, tak nějak je i chladné srdce čtenáře jako jsem já přijme s povděkem, protože k příběhu prostě patří… Autorovi děkuji za velmi hluboký čtenářský zážitek.

Pokud hledáte knihu, která se vám za hodiny strávené jejím čtením odvděčí hlubokým zážitkem a jen tak ji po odškrtnutí ve svém seznamu přečtených knih nezapomenete, pak gratuluji – právě jste ji našli.

27.08.2012 5 z 5

Zatímco spíš Zatímco spíš Alberto Marini

Stejně jako z filmu, i z knihy jsem byla poněkud na rozpacích.. Atmosféra výborná, ale tak nějak nevím, co k tomu dál dodat… Domovník ukázkový magor, kterého musíte celou dobu nesnášet a pěkná, leč silně naivní až hloupá, obyvatelka jednoho z luxusních bytů. Ať se jí děje co se jí děje, věčně usměvavá, s vyrážkou (téměř všude) či bez, rozčiluje nejen samotného Césara, ale popravdě tak trochu i vás, ačkoli na druhou stranu ji skutečně litujete.. Protichůdné pocity ve vás vyvolává nejen chování hlavních postav, ale také závěr knihy samotné, s jehož základní podobou počítáte už zhruba od poloviny knihy, tudíž nepřekvapí, ale zároveň vás akorát ponoří hlouběji do pocitu marnosti nad časem stráveným čtením knihy, kterou jsem já osobně dočítala už jen s velkou nechutí..

27.08.2012 3 z 5

Noční hlídka Noční hlídka Sarah Waters

Watersová nezklamala, kniha opět o ničem.. Nechápu, jak může mít tak přírodou nadaný psavec takový nesmysl pro příběh a zápletku.. Vůbec mi nevadilo obrácené řazení časové osy, nicméně doufala jsem v nějaké hlubší rozuzlení, které se závěrem samozřejmě nepřišlo. Byla to pro mě v pořadí druhá kniha od Watersové a opět stejné zklamání..

13.08.2012 2 z 5

Báječný rok (deník 2005) Báječný rok (deník 2005) Michal Viewegh

A já se ptám PROČ? PROČ se tohle děje? Literární průjem jednoho z našich nejoblíbenějších autorů, který si honí triko nad bulvárem, svojí ženou, literárními kritiky (o nichž tvrdí, že jej nechávají chladným, ale v knize jim věnuje až nápadně mnoho prostoru) a vlastně i nad čtenářem, který jej do té doby četl rád a vyhledával jej. Pane Vieweghu, takhle prosím ne, nebo se v knihovně budu písmenku „V“ vyhýbat značným obloukem…

24.07.2012 2 z 5