Tída komentáře u knih
Posloucháno jako radiokniha, což vyžadovalo větší soustředění, než kdybych to četla, protože jsem si musela pamatovat jména a nemohla jsem listovat zpět. Náhled do života afghánské rodiny, tamních zvyklostí, každodenního života - velmi dobře napsáno. Je zajímavé dozvědět se tolik podrobností o životě jinde, každá kultura je jiná a je dobré poznat ty nám tolik vzdálené - já si z toho beru to, že bych tam žít nechtěla.
Zajímavý pohled hlavní hrdinky, Němky, na život v Sudetech. Dobře vykreslené vztahy na vsi, každodenní život, strasti i radosti. Je dobře, že se najde kniha, kde se nepíše jen od odsunu a válce, tady se dozvíme, jak Němci žili před válkou, což asi většina z nás neví, když nepocházíme z té oblasti. Pár věcí by šlo dotáhnout, ale zasloužené 4*
I za mě nejslabší z celé série a je smutné, že měsíc po přečtení jsem si musela znovu přečíst anotaci, abych si připomněla, o čem to vlastně bylo. Celé to bylo velmi nereálné, policie natvrdlá, pachatel pomalu génius.
Klobouk dolů, už dlouho jsem nečetla nic tak dobrého. Lze jen doporučit a litovat, že hvězdiček není 6
Půjdu proti proudu, poslechnuto na ČRo a mně se přednes J. Strykové líbil, docela mě zarazily negativní komentáře. Myslím, že selhala anotace, protože kdo čeká detektivku, bude zklamán. Skvěle zvolený název "Přechodné období" naprosto vystihuje, o co v románu jde. Děj plyne přirozeně, poklidně, žádné velké zvraty nečekejte, ale stejně vás bude zajímat, jak to dopadne. Výborně a naprosto uvěřitelně vylíčené vztahy na vesnici i v rodině, díky.
Pohlazení po duši :-). Naprosto úžasný příběh, který se zajímavě dotkne mnoha významných okamžiků 20. století. Nechápu, jak to autorka dělá, ale o zásadních věcech píše tak lidsky a hezky. Jak napsal "zanícený knihkupec" - v téhle knížce prostě chcete bydlet.
Wow, tohle bylo neuvěřitelné! Skvělé povídky, měla jsem pocit, že autor snad musel u jednotlivých aktérů tajně bydlet a odposlouchávat. Úmyslně jsem četla jen jednu povídku denně, abych ji stihla zpracovat a vyčistit si hlavu před další. Není to zrovna přehlídka optimismu, ale reálného života a toho si cením. Klobouk dolů!
Opět zajímavý příběh a pohled na poměrně neznámou část novodobých dějin. Hlavní hrdinka mi byla nesympatická snad od začátku, a vím, že to bude znít divně, ale pro mě prostě byla moc "ruská". Tentokrát jsem si vlastně v celé knize nenašla nikoho, komu bych fandila, a možná to ani nebyl autorčin záměr, nevím.
Zajímavý pohled na, pro mě poměrně neznámou, část novodobých asijských dějin. Budu si muset dohledat víc informací o Rudých Kmerech a zjistit, jak to je v Kambodži teď. Připadá mi až neuvěřitelné, že kniha byla napsána před 30 lety, zdála se mi tak současná. Hrůzy válek a uprchlíků se bohužel opakují pořád dokola. Zajímalo by mě, jestli jsou osmnáctileté holky vážně tak naivní jako Lisa.
Já se budu muset vydat do Bretaně. Skvěle vylíčené reálie včetně místních dobrot, pohodový komisař se svou partou, výborné hlášky Nowellové a k tomu tedy pár vražd, ale ty pro mě snad asi nejsou v tomto případě ani podstatné. Tohle čtení je na léto jako stvořené
Na román jsem narazila náhodou a rozhodně nelituju. Dozvěděla jsem se hodně o životě v Nigerii, tamní kultuře, postavení žen v rodině a vlastně i trochu o politické situaci a úrovni nemocnic. Překvapivé, místy pro mě nepochopitelné, skvěle napsané - autorka mě hodně překvapila a píšu si ji na seznam těch, od kterých chci číst víc knih.
Už dlouho jsem se při čtení tak nebavila - krása, tenhle styl humoru je mi velmi blízký.
Když kniha vyšla, strhl se kolem ní obrovský hukot, a tehdy jsem ji úmyslně ignorovala. Nyní se ten hukot strhl znovu kvůli nově natočenému filmu, a proto jsem se rozhodla dát tomu šanci. Za mě velké zklamání - autorka mi připadala jako obrovský sobec a za její pití mohli všichni kolem a jen ne ona. Její manžel má zřejmě svatozář. Navíc neumí psát, ale ok, původně to byl blog přetavený do knihy, ale ať se proboha nevydává za spisovatelku. Tou opravdu není.
Čtyři ženy, mateřství, a každá to má jinak. Oceňuji hlavně odvahu vylíčit postavu Mony tak, jak to autorka udělala. Myslím, že hodně žen nahlíží na mateřství stejně, ale málokterá to řekne nahlas. Četlo se to velmi dobře, a možná i proto jsem si v té rychlosti nevychutnala všechny skryté nuance. Rozhodně se ke knize vrátím a tentokrát jí dopřeju čas, který si zaslouží
Tak málo stránek a tolik obsahu. Výborně vykreslené poměry na vesnici v 50. letech. Úplně jsem ten statek, hospodskou tancovačku, rybník, pole, zahradu a třešně viděla. Autorka psát umí a obzvlášť si cením používání slov, která se dnes už v knihách nevidí. Rozhodně se podívám po jejích dalších knihách.
Celé mi to připadalo takové rozplizlé a ne moc uvěřitelné a ani hlavní hrdinka mi do oka nepadla. Škoda nevyužitého potenciálu s menším ostrovem, kam by se dala umístit skvělá detektivka. Doufám, že se autorka vrátí k sérii "Dokonalých".
Po dlouhé době kniha, která se mi opravdu líbila. Hlavní hrdinka sice nebyla nejsympatičtější osoba na světě, ale to od románu nechci, ani nepotřebuji. Při čtení jsem si uměla krásně představit, jak hotel vypadá, jak jsou postavy oblečené, jakou krajinou se pohybují - opravdu velmi dobře napsané. A třešnička na dortu = nádherná čeština, jaká se u dnešních autorů už málokdy vidí. Díky!
Slabší rozjezd, ale postupně se všechny linky knihy začaly propojovat, děj nabral spád a konec byl velkým překvapením. Zasloužené 4*
Líbil se mi nápad s kódy ve vysílačce, děj napínavý a uvěřitelný, vyšetřovatelé v pohodě. Jednu hvězdu ubírám za překlad - překladatel má evidentně v oblibě slovo "jelikož", které mě pak už vysloveně tahalo za oči. A na Islandu jsou protestanti, takže žádné "biřmování", ale "konfirmace" - alespoň tohle si překladatel mohl ohlídat :-(
Dočetla jsem z donucení a jen proto, že ostatní knihy z řady se mi líbily a pořád jsem čekala, kdy se úroveň této knihy zvedne. Bohužel nezvedla :-(