tomas0851 komentáře u knih
Působivá detektívka, zajímavý thriler.
Z mého pohledu netypické severské krimi, které má spád, tempo a v podstatě udržuje v napětí čtenáře od začátku do konce.
Příběh sleduje dvě dějové roviny - vyšetřování vraždy manželů, které má na starosti Juncker a vyšetřování teroristického výbuchu, které vede Signe.
Oba jsou to dlouholetí kolegové, ale Martin Juncker je nuceně přeložen do Sunstedu a Signe zůstává na oddělení násilných činů v Kodani.
Krom vyšetřování, sledujeme i životní osudy hlavních hrdinů a jejich kolegů. Sledujem propojení na tajné služby. Mocenské půtky.
Sledujeme předsudky i oprávněné obavy dánské společnosti stran uprchlíků/migrantů. Autoři se nebojí hovořit na toto téma i velmi kriticky a otevřeně.
Díky solidnímu tempu, uvěřitelnému stylu vyšetřování, lidskosti vyprávění řadím mezi lepší krimi romány.
I když jsou oba zločiny vyšetřeny, zůstává konec částečně otevřený a navazuje na něj další díl.
Fikce, kde se smyšlenky prolínají s reálnými událostmi a postavami.
Prolínání fikce a reality je tak skutečné, že opravdu chvílemi tápete v jakém světě jste se ocitli.
Pohybujete se v Sudetech v okolí Bruntálu, kde mladý novinář z Mladé fronty jede udělat reportáž o místní buňce OF.
Ale nebude to tak jednoduchý.
S otevřením společnosti po sametové revoluci, dojde i k otevření starých křivd, bolestí a myšlenek. A tak se z jednoduché reportáže stane vyšetřování vraždy, pátraní po nacistech, komunistech, pokladu a ...
Odělení kapitol dobovou ukázkou článků z tisku je zajímavý nápad, mne osobně však rušil.
A zmínka na konci o jistých polistopadových politicích, které osobně považuji za vlastizrádce tohoto národa, mi ten konec pokazila.
Navíc mi přijde, jak kdyby konec jel v jiném režimu, než celá svižná kniha.
Proto bohužel je 4*
Zuzana Strachotová - Vypůjčený čas
Zajímavé postapo.
U knihy mne zaujala v první řadě obálka, která je dle mého velmi povedená.
Bohudík není to jen to jediné.
Na 435 stranách nás čeká poutavý příběh, který se nejen dobře čte, ale vyvolá i spoustu otázek.
Jasně, ve sci-fi či v postapu není moc témat k objevení, ale pořád se dají zajímavě propojit.
A tady se to povedlo. Dokonce s detektivní zápletkou.
Ocitáme se v daleké budoucnosti, kdy je lidstvo po čtvrté světové válce, která byla biologická a lidské tělo je pouze křehká schránka, kterou ohrozí prudší pohyb či zátěž.
Kontinenty zanikly a je pouze několik megapolí, které spolu nijak výrazně nekomunikují. Společnost je silně technizovaná.
Seznamujeme se Sofií, která byla v roce 2030 uvedena na půlrok do kryospánku, kde čekala na lék.
Bohužel byla probuzena po více jak 160ti letech.
To je jedna dějová linka. Její probuzení, naprostá neochota nové společnosti ji nějak vysvětlit, co se stalo. Její pokus o začlenění. Atd...
Hlavní téma je však stav společnosti. Nadvláda korporace IGMET. Totální ovládání společnosti pod heslem Pro Vaše dobro.
Další téma je téma robotů resp. Biorodů a jejich vztahu s lidmi.
Q toto tři témata jsou velmi umně skloubena do sebe.
Příběh je dobře, čtivě sepsán. Osobně mi chybí více informací o tom, co se stalo. Třetí válka, čtvrtá válka. Ale to je asi jediné.
Nicméně, otázek, že ač 4 války, tak lidstvo stále ovládá mamon, hlad po moci, těch je na konci spousta. Jo a užijeme si dost zajímavé manipulace
Jsem přesvědčen, že příznivce tohoto žánru kniha zaujme, pobaví
Eschbach Andreas - NSA
# " Ministr financí Ŕíš hrabě von Krosigk, už před několika lety varoval, že americké hospodářství se nachází v krizi, ze které jej nevyvedou ani Rooseveltevova opatření, protože jediné řešení je jenom ve velké evropské válce, "
# " Většina lidí není zvyklá udělat si opravdu svůj úsudek, úplně jim stačí, že o tom sami o sobě mohou věřit, zatímco ve skutečnosti papouškují myšlenky, které někde pochytají. "
# Jedna ze strategií byla vstoupit diskuze ( na internetových fórech) s více loutkami současně. Jedna přinese hlavní argument, na který okamžitě následuje projev souhlasu dalších loutek. Bylo jasně znát , že Američané kladou větší váhu než Evropané na to, patřit k většině....
Ačkoliv je v anotaci napsáno, že jde o fikci, kdy autor posadí moderní technologie do prostředí nacistického Německa, události posledních měsíců staví myšlenku knihy do úplně jiného světla.
Po přečtení první kapitoly sedíte a nevěřícně koukáte. Hlavou Vám běží: No tak chlapče, za ty Tvoje komentáře na síti jsi první, kdo půjde do transportu. No a při těchto myšlenkách pálíte všechny platební a slevové karty, demolujete internetový modem, mobilní telefon a vše, čím Vás špehují......
Pak si dáte panáka a čtěte dál.
Sledujeme příběh, resp. dva, programátorky Heleny Bondekampové a analytika Eugena Lettkeho.
Helena je chytré děvče které věří, tak jak většina, v dobré úmysly vůdce. Ovšem v okamžiku, kdy se ztrácí kamarádi nebo když naprosto naivně, díky svému programátorské nadání, pomůže dohledávat Židy a podobně, znejistí a začne život v Německu vidět jinak.
Naopak Eugen Lettke je takový duševní mrzáček, který je slizsky odporný, ale dostatečně chytrý na to aby stejně jako Helena pracoval v datovém centru Národního bezpečnostního úřadu.
Kniha velmi zajímavě, až mrazivě, pojednává o možnosti využití IT technologií ke sledování lidí analýze nákupních vzorců atd. atd....
Sledujeme, jak se pomalu moci chopil Hitler, jak se Německo začalo chystat na válku, jak lidé trpěli ale zároveň žili obyčejné životy a sledujeme, jak Německo vyhrálo ...
Pozorně sledujeme život Heleny, lásku, trápení a její...
Kniha je velmi dobře napsaná, bohužel z původně autorem zamýšlené fikce se stala momentálně naše realita.
Naše realita, kdy jsme sledování elektronicky přes naše mobily, nákupní vzorce prozrazují naše aplikace. Diskuze pročítají tajné služby a zatýkají.
Americká ekonomika je před bankrotem a v Evropě máme opět válku. Ovcemi v nás manipulují média, která určitě nejsou nezávislá....
Jako mazec...
No a ten konec? Na to se snad dá říct jenom: No TPČ...
Darcy Coates - Duchové rodiny Folcroftů
Ale tak jo, dalo se to...
Moje první kniha zde vychvalované autorky Darcy Coates. Není to úplně můj šálek čaje, ale když jsem objevil tuto skupinu, hodně tu jela, tak jsem si ji chtěl vyzkoušet.
Duchové rodiny Folcroftů jsou o dětech, 15ti leté Taře a jejím mladším bratrovi Kylovi a jejich "dobrodružství " u prarodičů.
Po nehodě jejich matky, která leží v kómatu v nemocnici, se dostanou k prarodičům, May a Petrovi, se kterými se nikdy neviděli. Tito bydlí ve starém domě daleko za městem. May i Peter jsou na děti neskutečně hodní. Až mrazivě hodní. Na jednu stranu se snaží, aby se u nich dětem líbilo, na druhou stranu děti cítí, jak je postupně izolují od okolního světa.
Dětem to přijde podezřelé a když zjistí, že dům s nimi obývají i duchové, snaží se zjistit víc....
Čte se poměrně lehce, i když mi vadilo, že v každé větě jsou neustále zmiňovaný postavy. May to, Peter ono a tak.. Pro mne zvláštní. Jako že by to byl horor, to snad ani ne. Trošku mrazivé to je , ale předvídatelné.
Knihu ani autorku nezatracuji, ale pro mne tak 3/5.
Kdo má rád lehké čtení, lehké mrazení, přijde si na své.
LOCKDOWN - kolektiv autorů
Tato sbírka vznikla,dle anotace, v době tvrdého lockdownu v rámci podpory českých autorů a věrných čtenářů.
Sbírka obsahuje 10 povídek že světa sci-fi a fantasy. Přispěla třeba Lucie Sombra Lukačovičová , František Kotleta , Míša Merglová, David Šenk a další.
Pro mne byla většina povídek velmi čtivá, poutavá a něčím zajímavá.
Jediná, kterou jsem úplně nepochopil, byla Arellseelen od Oskara Fuchse. Netvrdím, že je špatná, ale mně nesedla.
Zato k nejlepším řadím Tlesknutí jedné dlaně od Petra Shinka. Výtečné vyprávění o královském dvoře, kde je královně 120let a díky alchymistům je stále mladá. Kde o ztrestání mečem není nouze. Kde alchymisté přetváří lidi do bojových monster. Ale nebojte, není to je o zabíjení. Je to příběh esriemura a jeho popisu dvora, zvyklostí a hlavně hledání toho, kdo jej chce zabít. Velmi dobře popsané, zpracované
Na stejnou úroveň řadím povídku Staří přátelé od Míša Merglová. Velmi laskavý příběh o přátelství, minulosti dvou bojovníků. Tato povídka mne nejvíce chytila za srdíčko.
Asi ještě zmíním Divadlo zrůd, které nás přenese do světa bohatých Pražanů, šíleně bohatých Číňanů a řekněme mutantů. A v tomto prostředí sledujeme vyšetřování vraždy. A nebo to není vražda....
A zkráceně Chudobinec od Petra Kubašková, tak ten mne asi nejvíce rozesmál. Zopakování začátku a konce je úžasný. "Pelerínová, Pelerínová.... k chlubení toho moc není......, ale nebýt těch polehčujících okolností....
Ale i ostatní povídky stojí za přečtení.
Sbírka mne příjemně překvapila a kdo má rád odpočinkové krátké čtení z řad sci-fi a fantasy, užije si ji.
Zajímavý povídkový soubor v široké směsicí žánrů.
Je pravda, že osobně upřednostňuji cele knihy, ale ani toto nebylo špatné.
Takové příjemné odpočinkové čtení. Občas veselé,,Občas k zamyšlení.
Je to příjemná kniha
Lucie Sombra Lukačovičová - Čepel azylu.
Druhá kniha ze série Azyl od Lucky je ještě lepší než první, která byla hodně dobrá
Se sérií Azyl jsem se seznámil v rámci podpory českých autorů. Odezva na Zákon azylu byla od čtenářů vesměs pozitivní a tak, i když duchařina není úplně můj rank, zkusil jsem. A nelitoval.
V druhé knize se setkáváme opět s Theodorem, Benediktem a jejich golemkou a sledujeme vyšetřování smrti jejich kolegy ze Španělska a ztrátu jejich přítele ducha Gabriela.
Kniha je daleko ucelenější, propracovanější a nezaznamenal jsem ani nějaký logicky přehmat.
Co jsem trošku hůř kousal byla španělština a latina. Ale to je můj osobní boj
Kdo má rád netradiční příběh, zajímavá místa, duchařinu v současném světě, neprouhloupí, když si knihu koupí
Lucko, výtečná kniha. Děkuji
Autor opět nezklamal.
Další díl úžasné ságy o dobrodružstvích v krásném fantasy světě.
I když je to spíše YA literatura, rád po ní sáhnu a vyčistím si hlavu.
Zajímavé, i když vláčnější uzavření příběhu.
Druhý díl Pekelné léto uzavírá vyšetřování prvního dílu Tuhá zima stran odpovědnosti tajných služeb za bombový vánoční útok.
Opět se setkáváme s Martinem Junckerem, Signe a Charlotte.
Martin vyšetřuje vraždu bývalého společníka jeho otce z právnické firmy. Martinova žena Charlotte , investigativní novinářka, je vtažena do zjišťování, proč tajné služby nereagovali na informace o útoku a muselo zemřít 19 nevinných lidí .Nakonec spojí se Signe, neboť té svědomí nedovolí toto pustit z hlavy.
Opět srozumitelně, zajímavě a poutavě napsáno. Bohužel je tempo méně svižné (ale ne pomalé, jak u ostatních severských krimi), proto hvězdička dolů.
I tak stojí kniha za přečtení, protože je opět vyšetřování doplněno o lidské osudy hlavních postav a popis nálady ve společnosti.
Konec je docela překvapující, protože je lehké mít dvě tváře.
Míšu známe ve světě fantasy jako princeznu magie a meče, ale tady sáhla do fantasy ve světě postapo. Proto jsem knihu dlouho odkládal. A byla to chyba.
Ocitáme se ve světě Spojené Evropy roku 2042. Brusel je jejím středem a směrem od něj se rozkládají různé enklávy a čím jsou dál, tím jsou zuboženější.
Lidé se snaží cestovat za lepším, takže je velký problém s migrací.
Svět je po nějaké pandemii ( asi jediná výtka k dílu-nedostatečné vysvětlení původu světa v kterém se ocitáme) a tato pandemie zvýšila výskyt tzv. empatů. Lidí, kteří cítí nebo vidí vaše emoce, vzpomínky.
A protože jsou jiní, svět se jich bojí.
A to vše nahrává organizovanému zločinu. Korupci a dalším zvěrstvům. Společnost je tak zvrhlá, že v duších lidí zeje pouze PRÁZDNOTA.
My sledujeme empatku Rebeku. Její práci. Její život. Její osudové zapletení se se skupinou bývalého policisty Richtera a jeho skupiny, která se v této zvrhlé společnosti snaží něco změnit.
Jako byla to jízda. Drsná jízda. Místy má člověk pocit, že má v rukou psychologický román.
Tolik otázek to ve Vás vyvolává. Tolik pocitů se Vám hlavě promotá.
Kdo má rád svižný děj, šokující zvraty, hodně věcí k zamyšlení, surovou i syrovou realitu ať neváhá. Prázdnota je jasná volba.
Pro mne jedna z TOP knih.
Nesmrtelnost fanouškům sci-fi není potřeba představovat. Jedná se o volné pokračování kultovního díla Vzpomínky na Zemi.
Vzpomínky na Zemi se od svého vydání staly jakýmsi kultem, kdy se na něj nabalilo spousta derivátů a navazujících kratších i delších děl.
Pouze dílo Pao-Šu dosáhlo podobného ohlasu a do konce k jako jedinému se vyjádřil i sám Liou Cch-Sin.
Vzpomínky na Zemi jsou skutečným vědecko fantastickým dílem, plným fyziky, přírodních zákonů atd.
Zato Nesmrtelnost je z poloviny takové spíše lidské, hloubavé dílo.
Je úžasné, jak autor dokázal navázat na tak specifické dílo jakým původní trilogie je.
Krásně doplňuje a dovysvětluje některá témata. Na některá navazuje a některá rozvíjí.
Opět sice náročné, ale přesto Krásné čtení.
Kniha se velmi, velmi dobře čte. Překlad je naprosto boží. Slovo dylina se mnou bude žít dlouho.
Ale ke knize samotné. Sledujeme osudy podobné osádky vesmírné sběrné lodi Božský sup. Posádka se skládá z člověka, pravničky, postižený holky v kryoštírovi, z kraba a mediátora
Ocitáme se ve vesmírném společenství, několik desítek let po "vítězství " nad Architekty. Sledujeme, jak lidská civilizace proměnila. Díky válkám, díky poznávání nových světu, novým kontaktům a spojenectví s mimozemskými druhy.
Nechci spoilerovat, tak si odpustím další kousky děje, ale soustředím se na rukopis jako takový.
Na to, že je kniha první ze série , tak to vůbec nevadí. Kniha sice má otevřený konec, ale jako taková je ukončená.
Jazyk vyprávění je čtivý, příjemný. Bohudík, na to, jaký si autor vytvořil svět, nepotřeboval k tomu žádná těžká, nesmyslná jména. Když se dozvíme věc, která si žádá vysvětlení, postupně se nám ho dostane.
Úžasný svět, skvělá zápletka, perfektní jazyk, parádní sci-fi.
Tady musím
Michaela Vaščíková - Lvice v erbu krále
Jedním slovem PECKA
Slovy Jarka Nohavici - hezký jsem si zabulel
"Jsem tvá hvězda, co z nebe spadla do tvé náruče. Tak blízká a dosažitelná jako nikdy. Chci tisíckrát říkat ti Filipe, Filipe, Filipe, miluji tě. "
Prvotina od Míši, Lvice v erbu krále, na mne zapůsobila velmi velmi pozitivně.
Jasný, není to úplně pro kluky, ale my romantický duše, si občas dopřejeme i toto.
Jak se píše v anotaci, 17ti letá holka se u snídaně dozví, že si ji za manželku vybral král, takže si ho vezme a táta věří, že mu neudělá ostudu. Prostě to chceš. Z krále, který se jeví jako morous, hromotluk a snad i despota, je Isabel fakt urvaná.
Prvních 50-60 stan mi fakt hlavní hrdinka brnkala na nervy , no, ale když ji osud nachystal popsané výše, není se co divit.
Ale pak.... Pak se to rozjede. Děj se rozvine, zejména díky její služebně Sáře. Jedete stránku za stránkou, dobrodružství za dobrodružstvím. Čekáte, co bude dál, jak se to vyvine, co se podělá, co se potká. .... Zvykne si Isabel na krále? To si už musíte přečíst.
Musím smeknout před autorkou, jak dle mého, napoprvé zvládla napsat netypické romantické vyprávění, které je plné akce, napětí, dobrodružství.
Pravda, ze začátku mi problém dělala jakási romantická květnatá staročeština, ale jak se člověk začetl, nebyl to problém.
Kdo má rád poutavou svižnou romantiku přijde si na své.
Příjemné odpočinkové čtení
GIDEON DEVÁTÁ- příjemné překvapení.
Pro knihu jsem se dlouho rozhodoval. Pozitivní recenze uživatelů i odborníků mne lákaly a zároveň odrazovaly. Párkrát jsem se spálil, takže jsem byl na vážkách. Navíc téma nekromantů jsem si tak docela neuměl představit.
Ale ke knize samotné.
Kniha se velmi příjemně čte. Příběh je neotřelý, zajímavý. Autorka Vás postupně šikovně vtahuje do děje, takže hltáte stránku za stránkou až do nečekaného konce.
Vzhledem ke své jazykové vybavenosti jsem četl v českém překladu. A hodně dobrý. V průběhu příběhu se semtam objeví neotřelé věty a výrazy, které knihu příjemně ozvláštňují.
Kniha je první díl připravované trilogie o světě nekromantů, jejich vzniku, dovednostech, magii. Nekromantce a její rytířce, které jsou nepřátelé téměř na život a na smrt a největší kámošky v jednom.
Doporučuji dobře si zapamatovat osoby a obsazení, bo já se chvílema ztrácel a naopak neztrácejte víru, proč a jak něco je, protože v závěru je většina vysvětlena.
Kdo má rád,podle mne, neobvyklé téma fantasy, neotřelý jazyk vyprávění, neměl by váhat.
Těžko, těžko se mi bude tato kniiha hodnotit.
S příběhem , resp. jeho obsahem a popisem, si dal autor výtečnou práci. Kniha se dá asi nejlépe popsat jako epické vyprávění. Něco jako Řecké báje a pověsti.
Hrdina, bojovník, lehké politické intriky, božstva, putování, válka, láska...
V knize je spousta uvěřitelných i ověřitelných historických faktů, božstev, které známe ze školy.
Nicméně, ač je kniha výborně napsána, mne nedokázala zaujmout. Spíše jsem se nudil, jak už dlouho ne.
Trápil jsem se a přiznám se, že tak dlouho jsem knihu už dlouho nečetl.
Své čtenáře si určitě najde.
Nesrážím úplně hodnocení, protože vím, že subjektivně by to bylo na 1-2 hvězdy, ale musím nechat, že autor odvedl na příběhu a propojení s fakty skvělou práci a nemůže za to, že toto prostě není můj šálek kávy.
Jako dobrý. Hodně dobrý, ale....
Z celé trilogie asi nejlépe napsaná kniha.
Nejlépe vy smyslu - čtivá, svižná, srozumitelná. Děj má spád, i přes prostorové a časové skoky se v něm dá orientovat.
Na to že opět kniiha přes 500 stran a ukazuje nám příběh několikamálo dní, nenudíte se.
Autor velmi zajímavě na jednotlivé události pohíží očima několika účastníků, kdy se jejich pohledy v tom konrétním bodě protnou. Ukazuje nám, jako cestu cestu museli hrdinové ujít, aby jednom bodu společně potkali.
Autor nás seznamuje se světem Downtownu po pádu Chárona, kdy došlo k odstřižení se světem nad Plošinou. Se světem, kde chybí snad úplně vše. Se světem, kde po výbuchu EMP zůstaly temé zony. Se světem, který má vlastní pravidla a samozvané vládce.
Příběh je výtečný, jen mi chybí lepší uzavření. Resp. osvětlení spousty témat. Ano dojde svým způsobem k opětověnu propojení světů, ale tato kniha vyvolala víc otázek než odpovědí na předešlé. Aspoň mně.
Celou trilogii hodnotím jako velmi povedenou a za přečtení stojící.
Celou dobu přemýšlím, jak vlastně Attiona vznikla. Jedná se o město, kde jen v Downtonu žije 60 milonů lidí. I tady jsou věžové domy a nad nimi je další město s mrakodrapy atd. Kde, po jaderné válce vzali materiál a kapacitu vybudovat něco takového?
Josefa Klímu netřeba představovat. Dlouholetý a snad v našich luzích a hájích první investigativní novinář.
Poslední jeho kniha je takovým zamýšlením nad vývojem českého podsvětí. A já bych přidal podtitilek: Jak se z veksláků a příživníků stali vrazi a následně vážení podnikatelé.
Kniha jako taková nepřináší nic úplně nového. Pan Klíma v krátkých kapitolách shrnuje nejzlomovější případy české kriminální (a politické a podnikatelé) scény.
Místy společně s duchovním valdické věznice shrnuje známá fakta a zamýšlí se, jak se s dobou měnilo české podsvětí.
Pro čtenáře, který si rád zavzpomíná, co jeden dramatik za pár falešných pozlátek udělal s národem, příjemná vzpomínková kniha.
Pro ty, co čekají nějaké novinky v těchto případech bude kniha zklamáním.
Docela slušný brněnský psýcho :-)
Strážci osudu jsou hodně netradiční sci-fi.
Máme tu emzáky, máme tu tajemno, máme tu nadpřirozeno, máme tu budoucnost, máme tu minulost. Prostě od všeho kousek.
Co se musí nechat, kniha je alespoň teda v první třetině, prošpikována takovými hláškami, že musíte knihu položit, abyste si ji nepoprskali.
Sledovat osudy relativně nesmrtelných Sudiček, které přestalo bavit starat se o lidi a o osud lidstva je zvláštní. Zajímavé. Nicméně jim to nezabrání nezmobilizovat síly a začít se prát o osud lidstva. Sledujeme jejich současnost, budoucnot, ale i minulost-jejich původ.
Knihu asi nejlépe charakterizuje věta jedné z postav: "Osud s Tebou stejně vždycky vymrdá."
První třetina kniha je jedna velká jízda. Pak se nám to trošku zadrhne a je to slabší fantasmagorie. V poslední třetině je trošku víc krve střev než by muselo být a pak už nám kniha vyklusává. Kruh se utavírá a kniha končí spíše otevřeným koncem.
Kniha je netradiční a tím tématem je zajímavá. Zpracování dobré. Škoda, že si neudržela kniha vtip a tempo první třetiny.
Ke knize mne přivedla působivá obálka a zajímavá anotace.
A musím říct, že to nebylo vůbec špatné. I když mi celkově chybělo takové to - no tvl, tak určitě stojí za povšimnutí.
Zajímavá myšlenka a kombinace postapo, fantasy a světa víry..
V troskách světa zůstala jednotlivá města, osady a vísky. My se ocitáme v Praze budoucnosti, která zůstla poměrně technicky vyspělá. A v té budoucnosti se Praha jmenuje PRÁH. Toto mně osobně dost rozčilovalo, ale dá se zvyknout, i když to byl prvek, bez kterého by se kniha v klidu obešla, aniž by něco ztratila, neboť těch odkazů na původní Prahu je tam požehnaně.
Když se ztratí naděje, pomůže už jedině víra. Ale nic se nesmí přehánět, protože mezi vírou a fanatismem a je slabá hranice. A strach z tajemného, neznámého nebo jen nového ji ještě ztenčuje.
Kniha je čtivá, i když na jazyk, kterým je psána jsem si musel první kapitoly docela zvykat.
Kdo má rád neobvyklé postapo fantasy ať vyzkouší.