tracey9 tracey9 komentáře u knih

Noc tisíce hvězd Noc tisíce hvězd Andrea Yaryura Clark

Noc tisíce hvězd Andrey Yaryury Clark je příběhem Palomy, dívky, která vyrůstá v argentinské rodině, jež žije v New Yorku. Její poklidný život americké teenagerky naruší žena, která jednoho dne dorazí na otcův večírek a zmíní jeho argentinskou hrdinnou minulost. Když se Paloma dostane do Buenos Aires, zvědavost jí nedá a začne pomalu odkrývat historii své rodiny i historii Argentiny samotné.

Asi nejsem jediná, kdo má v historii jihoamerických zemí obrovské mezery. O to víc mě lákala kniha, která právě takovou historii odkrývá. Jména jako Perón a Che Guevara nám asi příliš neznámá nejsou, pro mě to ale u těch jmen končilo. Proto jsem se zatajeným dechem četla kapitoly, které vypráví Santiago, Palomin otec, a ve kterých se dozvídáme, jaké hrůzy má Argentina za sebou. Knihy, které mě něco naučí a něco nového mi odkryjou, čtu nesmírně ráda a to byl případ této knihy. Spoustu informací jsem si vyhledala a jsem zase o něco chytřejší :) silný příběh byl lemován krásnou jihoamerickou atmosférou s popíjením maté a jedením spousty zajímavých jídel.

Knihu jsem si moc užila a troufám si říct, že se na konci roku objeví v mých nejlepších přečtených knihách. Určitě moc doporučuji úplně všem! :)

Knihu samozřejmě hodnotím 5 z 5 :)

03.11.2023 5 z 5

Astrid Lindgrenová Astrid Lindgrenová Susanne Lieder

Četli jste v dětství knihy Astrid Lindgrenové?

Já nejen v dětství, ale i v dospělosti dětem v družině a teď už i Rozičce. Její zbeletrizovaný životopis byl tedy pro mě velice očekávanou knihou. Splnil má očekávání?

Ano, musím říct, že splnil :) Susanne Lieder vypráví Astridin příběh velice milou a příjemnou formou, zároveň čtenáře hned od prvních řádků vtáhne do děje.

Astrid byla ženou, která neměla jednoduchý život a přesto si dokázala udržet jakousi dětskou mysl po celý život. Možná proto nám tak skvěle dokázala vyprávět příběhy Pippi, party dětí z Bullerbynu, Karkulína a mnohých dalších. Ona je prostě vnímala kolem sebe, tak jako malé dítě vnímá své kamarády ze světa fantazie.

Knížka mě velice bavila, často jsem u ní měla úsměv na tváři, protože i přes tězkosti života se zkrátka jedná o příběh plný radosti :)

Myslím, že knížky Astrid Lindgrenové už vždycky budu číst se vzpomínkou na její životní příběh

Za knihu na recenzi v rámci #spoluprace moc děkuji @grada_cz , @nakladatelstvimetafora a @bunburistka

Hodnotím 5 z 5 :)

12.06.2024 5 z 5

Hlad Hlad Knut Hamsun (p)

Hlad Knuta Hamsuna z roku 1890 je přelomovým románem nejen norské literatury. Začínající spisovatel se protlouká po hlavním městě Kristianii (dnešní Oslo) a trpí jednak hladem fyzickým, ale díky němu postupně i hladem psychickým. Nežije žádným společenským životem a čím dál častěji díky hladu trpí i různými psychickými výkyvy. Autor se pravděpodobně inspiroval i svými vlastními spisovatelskými začátky.

Hlad jsem měla na svém TBR listu snad od střední školy. V mém maturitním ročníku jsme na škole přivítali několik studentů z Norska, kteří se účastnili velice zajímavého programu spolu s našimi mladšími spolužáky. A díky tomu jsme měli také lehkou přednášku o norštině a norské kultuře :) ano, tipujete správně, přesně tady se moje láska k Norsku a všemu norskému začala odvíjet z předchozí lehké sympatie :) a právě tady přistálo na mém TBR i několik norských knih, tehdy jich ještě na trhu bylo mnohem méně než dnes :)

Nicméně i tak musím říci, že Hlad mě příliš neoslovil. Četl se lehce, místy byl k zasmání a rozhodně v sobě nenese lehké téma. Ovšem ani tak jsem si k bezejmennému hrdinovi nedokázala najít vztah a Kristiania mi přišla zcela neznámá, jen v pár momentech jsem se dokázala orientovat v místech, kde se pohyboval i hlavní hrdina. Kniha však určitě není vyloženě špatná, jak říkám, místy jsem se i zasmála :)

Naopak Knut Hamsun sám o sobě mě zaujal mnohem více :)

Skvělá je také obálka knihy, na kterou je použita malba Edvarda Muncha, známého norského malíře :)

Já osobně hodnotím knihu 3 z 5 :)

29.11.2023 3 z 5

Dům knih Dům knih Beate Rygiert

Dům knih Beate Rygiert je knihou, která nás zavede do nakladatelského a vydavatelského domu rodiny Ullsteinů v Berlíně. Je to jeden z nejprestižnějších domů knih, který se v meziválečném období v Německu nachází. A právě tento dům soustřeďuje naše tři hlavní hrdinky, Vicki Baumovou, spisovatelku ženských románů a také redaktorku módního časopisu, její písařku Lili Blumovou, která sní o tom, že vydá svůj vlastní román a také Rosalii Gräfenbergovou, ženu, která je zcestovalá, sečtělá a svým šarmem okouzlí i šéfa nakladatelství Franze Ullsteina. To zapříčiní velké pozdvižení v rodině Ullsteinových a také dá vzniknout novému, krásnému přátelství.

Dům knih byl pro mě naprosto jasnou volbou. Obálka, nakladatelství a děj knihy zasazený do 20.let minulého století byl pro mě jasná volba. V konceptu knihy vidím jisté podobnosti s mým milovaným Panským domem, ale příběh knihy je jiný. Už jen proto, že většina postav i událostí je napsána podle skutečnosti. To se mi moc líbilo. Líbilo se mi sledovat tři hlavní hrdinky, každou jinou, pocházející z jiného prostředí a přece spojené přátelstvím každá z nich má svůj osud a každá i jiné naplnění, tak, jak už to v životě chodí. Všechny tři jsou velice inspirativní a odhodlané bojovat za sebe i své nejbližší :) upřímně bych se vůbec nezlobila, kdyby kniha měla další díly a my mohli Vicki, Lili i Rosalii sledovat dál :)

Knihu jsem si moc užila a pokud vás jako mě baví historické romány, určitě ji moc doporučuji :) já knihu hodnotím 4,5 z 5 :)

Za knihu na recenzi v rámci #spoluprace moc děkuji @grada_cz @nakladatelstvimetafora a @bunburistka

03.11.2023 5 z 5

Helimadoe Helimadoe Jaroslav Havlíček

(SPOILER) Helimadoe od Jaroslava Havlíčka je příběh mladíka Emila, který se s rodiči přestěhuje na malé město. Hned záhy ho stíhá zápal plic, který mu změní život nejen po fyzické stránce, ale hlavně po té stránce dospívání :) v doktorově domácnosti se totiž potkává s jeho dcerami Helenou, Ludmilou, Marií, Dorou a Emou. Zažívá nejen první přátelské svazky, ale především své první lásky :) a my tak můžeme sledovat jeho pocity i rozpory, které mnohé z těchto situací přináší :)

Helimadoe jsem četla v rámci čtenářského klubu s @ann.ctenarskyklub @bary_cteni @zazie_v_metru a mnoha dalšími :) a jsem moc ráda, že jsem se k této klasice dostala :) Helimadoe je moc krásný, příjemný a vtipný příběh, který navíc velice citlivě odhaluje zákoutí chlapeckého dospívání a chlapecké duše. Emil mi částečně připomínal Péťu Bajzu z Bylo nás pět, hlavně ta pohoda klukovských let byla velice podobná :) co mi vyhovovalo trochu méně je stará čeština, která se mi hlavně zpočátku louskala skutečně těžko. Časem jsem si ale zvykla a do příběhu tak zaplula úplně snadno :)

Pokud máte chuť na klasiku, určitě moc doporučuji! Já osobně hodnotím 4 z 5 :)

03.11.2023 4 z 5

Vánoce ve skotské vesničce Vánoce ve skotské vesničce Donna Ashcroft

Příjemná vánoční romantika.

25.12.2024 4 z 5

Ztracená psí známka Ztracená psí známka Cam Higgins

Rošťák Ben od Cam Higginsové je příběh štěněte, které žije na velké farmě. Jednoho deštivého dne se Ben nechá zlákat prasátky k valení v bahně. A je to ohromná zábava! Jenže někde u této zábavy ztratí svou psí známku, důkaz, že patří ke své rodině i k této farmě. Povede se Benovi ztracenou psí známku najít?

Příběh Bena je milým a vtipným vyprávěním s krátkými kapitolkami a velkými písmeny, takže ho hravě zvládnu i čtenáři, co už se učí číst sami. Také je plný nejrůznějších zvířátek a kamarádství s dětmi. Tahle knížka pro děti má zkrátka vše, co by měla mít :)

Knihu s Rozičkou hodnotíme 5 z 5 :)

Za knihu na recenzi v rámci #spoluprace moc děkujeme @grada_cz , @bambook_cz a @bunburistka

23.09.2024 5 z 5

Když přeskočí jiskra Když přeskočí jiskra Donna Ashcroft

Když přeskočí jiskra je druhou knihou Donny Ashcroftové, která u nás vyšla. Opět se v ní podíváme do jedné skotské vesničky a ani tady nás neminou Vánoce! :) tentokrát v podobě vánočního obchůdku kamarádky hlavní hrdinky.

Hlavní hrdinkou je v tomto případě Evie, dívka, která se stále vzpamatovává z minulého vztahu a především ze zrady, kterou prožila. Žije uzavřená do sebe v rodinném sídle na Buttermead Farm a vůbec není připravená znovu někomu důvěřovat. Problémy má i vůči babičce Agnes a nejlepší kamarádce Meg.

Poklidným světem skotské vesničky zahýbe Callum, americký hasič, který přijíždí najít svého dědečka a také trochu popřemýšlet, jakým směrem se bude dále jeho život ubírat. Shodou okolností se ubytuje u Eviiny rodiny a tak si ti dva vzájemně pokládají výzvy ohledně vlastních životů a toho, zda jsou ochotni si toho druhého pustit blíž.

Když přeskočí jiskra je nesmírně čtivý román, podobně jako tomu bylo u vánoční Vánoce na skotském hradě. Evie mi byla blízká, podobně jako Belle, i když v úplně jiných věcech. Fandila jsem jí moc, i když závěr byl na mě dost americký a přeslazený, celkově jsem si chemii mezi ní a Callumem moc užila.

Báječnou postavou je i babi Agnes, která příběhu dodává spád, ale celkově mě trochu mrzí, že jsme se s vedlejšími postavami seznámili málo, to bylo ve Vánocích mnohem lepší.

Čtení ale bylo skvěle odpočinkové a já se těším na další vánoční romantiku :)

Knihu hodnotím 4 z 5 :)

Za knihu v rámci spolupráce moc děkuji @grada_cz @cosmopolis_cz a @bunburistka

28.08.2024 4 z 5

Královna a její corgi Královna a její corgi Caroline L. Perry

Máte rádi britskou královskou rodinu?

Já jsem si britskou monarchii více oblíbila předloni v létě, když jsem se začala dívat na seriál Koruna a Alžběta se samozřejmě stala jednou z mých nejoblíbenějších členek královských rodin :) a ve spojení s tím, že s Rozičkou hodně čteme, nemohla nám tahle novinka z nakladatelství Bambook ujít :)

Seznámíme se v ní nejen s mládím královny Alžběty II., ale také s její roztomilou fenkou Susan, která stála na začátku rodokmenu pejsků corgi, kteří královnu doprovázeli téměř celý život.

Nesmím zapomenout vyzdvihnout nádherné ilustace, které v knize jsou a které se líbí i naší Rozičce

Za tuhle roztomilou knihu na recenzi v rámci #spoluprace moc děkuji nakladatelství @grada_cz @bambook_cz a @bunburistka

Knihu hodnotíme 5 z 5 :)

26.04.2024 5 z 5

Půjdu s tebou Půjdu s tebou Lina Nordquist

Půjdu s tebou Liny Nordquistové je severský společenský román, který je zasazen do Švédska konce předminulého a začátku minulého století. Sledujeme zde dvě časové osy a v nich dvě ženy. V první Unni, která do Švédska přichází z Norska se svou malou rodinkou - partnerem a malým synkem Roarem. Od začátku je nám všem jasné, že jejich odchod nebyl zcela dobrovolný. Ve Švédsku však najdou místo, kde by chtěli žít, v poklidu, o samotě a v souladu s přírodou. Sledujeme jejich rozrůstající se rodinu i strasti, kterými si musí projít. A jako že jich není zrovna málo.

V druhé lince sledujeme Kåru, ženu, která se do rodiny již dospělého Roara přivdá. Kåra se ve svých vzpomínkách vrací nejprve do doby, kdy byla malá, později projde až do okamžiku, kdy ji pozorujeme už v její první kapitole. Kåra se zprvu zdá jako nesmělé a docela nešťastné děvče, které její matka spíše shazuje, než by ji povzbudila. Čím déle, ale Kåru sledujeme, tím více nám zůstává rozum stát.

Ke knize jsem se dostala díky čtenářskému klubu, tentokrát jsem četla s @ann.ctenarskyklub @zazie_v_metru a @naprostaknihomolka . Na klubu jsme měli tu čest přivítat i překladatelku díla a musím říct, že to byl velmi zajímavý zážitek. O překladatelské práci jsem se dozvěděla mnoho nového. To, že je kniha skvělým zážitkem totiž hodně závisí na překladu a redakci díla. Například neztratit atmosféru díla v překladu je podle mého skutečný um. Sice neznám originál, ale tady byla ta atmosféra Švédska i různých situací přesně taková, jakou mám se Skandinávií spojenou. Syrová, surová, zdánlivě obyčejná a přesto tak zasahující emoce a mysl. A to se přesně stalo mě, kniha mě nesmírně zasáhla emočně. Nečetla se mi lehce, především proto, že jsem četla na mobilu v aplikaci @palmknihy.cz , knihu jsem si totiž zapůjčila elektronicky v knihovně. Musím říci, že obdivuji všechny, kteří knihy na mobilu čtou, protože pro mě to nebylo vůbec příjemné. Není to ale chyba knihy, proto se to na mém hodnocení neodrazí :)

Kniha mi rozsápala srdce a trošku i duši. Mám ji přečtenou už pár dní a přesto ve mně pořád tak trošku rezonuje. Je to skvělá práce jak autorky, tak překladatelky i redaktorky - redakci zde dělala žena, díky jejíž přednášce jsem se tak zamilovala do Norska a která jen tak mimochodem učí pokročilé studenty norštiny v jazykovce, do které jsem na podzim chodila také a do které se znovu chystám :) ano, zjevně umí i švédsky :) Knihu hodnotím 5 z 5 :)

29.11.2023 5 z 5

Netrpělivost srdce Netrpělivost srdce Stefan Zweig

Netrpělivost srdce Stefana Zweiga je další klasikou, kterou jsem si přečetla díky čtenářskému klubu s @ann.ctenarskyklub @zazie_v_metru @bary_cteni a několika dalšími :) kniha je mou druhou od tohoto autora, před mnoha lety jsem četla Opojení z proměny. Zajímavé pro mě bylo, že obě knihy mají velice podobnou atmosféru, která se prolíná i jeho životem.

S touto knihou zavítáme do Rakouska-Uherska mezi vojáky. Seznámíme se s Antonem, dobrým vojákem, který ale trpí absencí rodiny a rodinné lásky. Tu mu začne vynahrazovat rodina Kekesfalvů, místní smetánky. Bohatý otec, dcera Edita, která nemůže chodit a její sestřenice Ilona. Krásná dívka, která jí dělá společnost. Edita se do mladého vojáka zamiluje a ve svém mladém srdci doufá v lásku jako trám. Mohl by jí to někdo vyčítat? Samozřejmě, že ne! Ani já jsem to tak nevnímala. I přesto ale pro mě byla Edita z Kekesfalvy postavou nesmírně protivnou, citově vydírající všechny okolo sebe a nedokázala jsem s ní soucítit, i když bych měla samozřejmě jsem jí její osud nepřála, nicméně svou povahou mě rozčilovala. A to i přesto, že si uvědomuji, že v pubertálním věku a v jejím stavu, je to vlastně pochopitelné. Fandila jsem Antonovi, i přesto, že udělal chyb více než dost. Byl mi mnohem bližší a přála jsem mu, aby se z Editina a Kekesfalvova vlivu vymanil a dokázal jít vlastní cestou. Celkově musím říct, že se mi kniha ani nečetla dobře, byla rozvleklá a táhlá.

Knihu hodnotím 3 z 5, ale nadšená jsem příliš nebyla.

30.10.2023 3 z 5

Dívka v orlích spárech Dívka v orlích spárech Karin Smirnoff

Dívka v orlích spárech od Karin Smirnoff je dalším pokračováním série Milenium, kde se opět setkáváme se svéráznou Lisbeth Salanderovou a novinářem Mikaelem Blomkvistem.

Přiznám se vám k jednomu obrovskému restu. Původní Milenium jsem nikdy nečetla, jen viděla filmy. Možná to nakonec byla výhoda, protože jsem Karin Smirnoff nesrovnávala se Stiegem Larssonem. Lisbeth i Mikael pro mě byly příjemnými postavami a obzvlášť Lisbeth mi přirostla k srdci. Podobně její neteř Svala, která tak nějak stojí v centru dění. Příběh totiž začíná ve chvíli, kdy zmizí její máma Märta. V Gasskasu to není žádná zvláštní věc, v tomhle malém městečku na severu Švédska prostě lidi mizí. Lisbeth se sem na Sever vydává proto, aby se o Svalu postarala.

Mikael se vydává do Gasskasu po vlastní ose a to na svatbu své dcery Pernilly. Pověst jejího nastávajícího, starosty Henryho Sala, ho velice předchází. Muž, který nedbá na nic kromě peněz se kvůli větrným elektrárnám, které chce v místních lesích postavit, dostává do nebezpečné hry.

Musím říct, že na knize jsem si užila spoustu věcí, krásnou severskou atmosféru, přesně takovou, jakou ji mám ráda. Syrovou a přesto jaksi útulnou a důvěrně známou. Skvělé postavy Lisbeth a Svaly, které mě nejednou pobavily i překvapily. Spoustu současných, nejen popkulturních narážek, v knize panují obavy z Putina a hodně se dozvíme i o podcastech. To bylo skvělé.

Co mě vlastně trochu zklamalo, byl samotný závěr. Protože tam nečekal žádný zvrat, který by úplně objasnil děj. Pachatele máme celou dobu před sebou na zlatém podnose a víme o tom. Ano, vím, že takhle to asi v běžném životě často funguje, že se o pachateli ví, ale zároveň nejsou důkazy, které by ho usvědčily a on si vesele páchá svou činnost dál. Chápu to a přesto mě to trochu zklamalo :)

Z toho důvodu hodnotím 4 z 5, což stále značí velice dobré čtení :)

Za recenzní výtisk v rámci #spoluprace moc děkuji @albatrosmedia @knihazlin a @my_l.m.v.e

21.10.2024 4 z 5

Trnová královna Trnová královna Gina Chen

Trnová královna od Giny Chen nás zavede do království Auveny, nad kterým se vznáší nepříjemná věštba o princi, který má brzy nastoupit na trůn. Bude to snad konec samotného Auveny? Violet, která je v této zemi věštkyní, bojuje sama o sebe, ve svých vizích spatřuje války, neštěstí i smrt. Sama neví, jakou roli v tom všem má zaujmout a situaci jí neulehčuje ani samotný král Emilius a princ Cyrus.

Violet je spíš taková antihrdinka než hrdinka. Není milá, hodná ani krásná. Je naopak spíš drzá a dost často i sobecká. Přesto jsem si ji poměrně oblíbila, jak čas ukáže i v ní je dost dobra :) celkově se mi kniha četla dobře, ve valně většině má spád, postavy nejsou černobílé a oblíbíte si třeba svéráznou princeznu Camillu nebo učence Danta. Přiznám se, že mi vcelku brzy došlo, jak to celé skončí. Nicméně konec samotný mě vlastně zklamal. Ne proto, že jsem to uhodla, ale proto, že vysvětlení bylo za mě takové zvláštní.

Je vcelku vidět, že se jedná o prvotinu autorky. Některé věci se mi hodně líbily, politika Auveny, vztahy se sousedními zeměmi, vztah Violet a krále Emilia... pak byla ale spousta věcí nedotažených a já jsem trochu tápala nebo bych chtěla víc! Celkově jsem tedy rozpolcená, kniha se mi poměrně líbila, ale výtek mám docela dost.

Hodnotím tedy 3,5 z 5 :)

Za knihu na recenzi v rámci #spoluprace moc děkuji @grada_cz , @cosmopolis_cz a @bunburistka

23.09.2024 3 z 5

Zakázané uvolnění Zakázané uvolnění Bal Khabra

Líbí se vám sportovci nebo máte spíše slabost pro muže s velkým srdcem, kteří přemýšlí?

Já bezpochyby to druhé, nicméně jak ráda říkám už mnoho let, vím, jak si hokejisti povídají o holkách a tím pro mě sportovci skončili dost brzo

Aiden, hrdina Zakázaného uvolnění od Bal Khabra, má ale všechno. Studuje vysokou školu, má velké srdce a také je to hokejový kapitán školního týmu s pohádkovou budoucností. Zdá se vám až moc dokonalý? Ano, to je a stejně jsem si ho oblíbila :)

Knihu Obránce mimo hru jsem trochu kritizovala pro její naivitu a příliš jemné chování a vyjadřování hokejistů. To, co jsem ale v Obránci postrádala, jsem v Zakázaném uvolnění dostala! :) slovník hokejistů je takový, jak ho znám, vtípky kluků mě pobavily jako kdysi a celkově jsem si připadala jako před lety, součást týmu. To se ukazovalo i v chování Aidenových spoluhráčů vůči Summer, studentce psychologie, kterou si kapitán prostě zamiluje :)

Summer je postava, která je Aidenovým pravým opakem, občas je až protivná, ale zároveň vím, že jedinou šancí obstát mezi bandou hokejistů, je vrátit jim ty jejich vtípečky i s úrokem :) Summer mi nevadila, jen její vztah k otci mě štval a docela bych jí za to nafackovala.

Kniha obsahuje dost explicitních výrazů a peprných scén. Já rozhodně nejsem cílovka a přesto jsem si knihu neskutečně užila :) rozhodně se těším na další díl o daltonských hokejistech (mimochodem Daltonský plán je můj nejoblíbenější alternativní edukační směr :)

16.08.2024 4 z 5

Obránce mimo hru Obránce mimo hru Leah Brunner

Já hokej miluju, dokonce jsem u jednoho A-týmu pracovala, ale kromě životopisné knihy bratří Holíků, mi hokejové příběhy unikaly. Takže Obránce mimo hru od Leah Brunnerové byl můj první.

Co musím vyzdvihnout je lehkost a vtip celé knihy. Úžasné odpočinkové čtení s vůní zimáku, u kterého jsem se bavila. Často jsem měla úsměv na tváři a děj mě bavil. Mitch, obránce hokejového týmu, který dostal na několik zápasů stopku za své tvrdé dohrávání spoluhráčů a Andie, dívka, která se stará o svého mladšího bratra, který hraje hokej. Andie neví o hokeji vůbec nic, takže nad její neznalostí se nesmáli jen hokejisti, ale i já :)

Co se týče romantické zápletky, bohužel mi přišla příliš povrchní a díky znalosti několika málo hokejistů vím, že to s nimi takto nebývá a že jejich rozhovory v kabině a na ledě skutečně nejsou takovéhle :D nicméně to je můj problém, který mám díky znalosto hokejového prostředí, jsem si jistá, že ostatní čtenářky to rušit nebude :)

Hokejové prostředí jsem si užila a moc se těším na další hokejové romantiky, které přibyly na mém seznamu. Ano, právě jsem objevila Ameriku :D

Za knihu na recenzi v rámci #spoluprace moc děkuju @grada_cz @cosmopolis_cz a @bunburistka

Knihu hodnotím 3,5 z 5 :)

29.07.2024 3 z 5

Když zmizela Když zmizela Alexandria Bockfeldt Dahl

Když zmizela je kniha, která mě nesmírně zaujala anotací. Samoživitelka Liv zmizí i se svým autistickým synkem z norského města Sandefjord. V Oslu si toho všimne novinářka Selma a rozplétá Livin příběh nitku za nitkou. Ano, znáte mě. Oslo mě nemohlo minout. Dostaneme ho však velice málo, ale nakonec mi to nevadilo :)

Poměrně jsem se bála, že se bude jednat o něco typu Zmizelá, která mě strašně nudila. A vlastně tomu tak trochu bylo a trochu ne. V knize sledujeme čtyři postavy, neslyšící samoživitelku Liv, jejího autistického syna Adriana, modelku Anastasiju a také novinářku Selmu. Každá z postav vypráví příběh ze svého úhlu pohledu a my jen čekáme, kdy se propojí. Překvapivě mě strašně bavila linka Anastasiji, i když modelkovské prostředí mi nic moc neříká. Sledovala jsem s napětím její cestu, obzvlášť, když se dala dohromady s Giorgiem, majitelem modelingové agentury, který ji postupně odstřihává od všeho a všech. Když jsem nečetla, často jsem si kladla otázku, co bude s Anuškou. A to je věc, která se mi dlouho nestala, že by mě příběh pohltil tak, že bych na něj myslela prakticky non stop :)

Co se týče zvratů, všechny jsem je uhodla o pár stran před našimi postavami, ale vždy mě to zjištění dostalo. Za mě je to velice dobře vymyšlené a čtení jsem si moc užila.

Hodnotím 5 z 5 a moc doporučuji :)

21.03.2024 5 z 5

Spánek miminek Spánek miminek Anna Růžičková

Spánek miminek od Aničky Růžičkové jsem si v knihovně půjčila, když jsme bojovali s večerním usínáním a přemýšleli jak na denní spánky naší malé. Navíc Aniččin profil @wellbabing sleduju moc ráda pro každodenní tipy jak na to

Knížka krásně shrnuje vše o dětském spánku a naučila mě mu lépe rozumět. Naučila jsem se také pár věcí o rutině a režimu dne. A ano, náš spánek se o moc zlepšil :) jak malá roste a i tím, co jsme do programu dne zařadily, takže knížku určitě doporučuji, když řešíte to, co já

Hodnotím 5 z 5 :)

07.01.2024 5 z 5

Dětský spánek v otázkách a odpovědích Dětský spánek v otázkách a odpovědích Jennifer Waldburger

Dětský spánek v otázkách a odpovědích od Jennifer Waldburgerové a Jill Spivackové je knihou, která slibuje vysvobození pro unavené rodiče a výuku spánku našich nejmenších.

A víte co, nic mě už dlouho tak nenaštvalo jako tato kniha. Výuka spánku je jinými slovy trénink spánku a tam už nám rodičům často cvakne vyplakávání. Metoda, která byla běžná, když jsme byli malí, ale kterou já bych nikdy neměla to srdce použít. A to máme za poslední měsíc špatných nocí více než dost a já jsem některé dny spíš chodicí zombík než cokoliv jiného. Nechat ale svoji holčičku plakat samotnou v postýlce, aby si co nejdříve zvykla neplakat a já měla klid, to bych nikdy neudělala. Vlastně docela marně hledám, co mi kniha dala, snad jen utvrzení v tom, že tato cesta skutečně není pro mě a pro naši Rozičku

Výrazně nedoporočuji, knih o spánku je na trhu dost, doporučit mohu tu od Aničky Růžičkové :)

Hodnotím 0,5 z 5.

07.01.2024

Školní mazlíčci Školní mazlíčci Rebecca Johnson

Julinka a její zvířátka od Rebeccy Johnson je celá série knih o desetileté Julince. Julinka je totiž skoroveterinářka a zvířátka miluje a ráda se o ně stará. Tento díl vypráví o mazlíčcích, které mají ve škole a protože paní učitelka na přírodovědu musí odjet za svými rodiči a zastupující paní učitelka si není moc jistá v kramflecích, musí se o zvířátka postarat Julinka spolu se svou kamarádkou Zuzankou. A čeká je nejedna dramatická situace!

Julinku jsme si přečetly s Rozičkou před spaním a musím říct, že Julinčin příběh měl vše, co mít měl. Měl vtip, dramatické situace, šťastný konec a velice milé vyprávění. Pokud v knihovně potkáme nějaký další díl Julinčina příběhu, určitě nebudu váhat a půjčím ho :)

Knihu hodnotím 5 z 5 :)

07.01.2024 5 z 5

Černý dort Černý dort Charmaine Wilkerson

Černý dort od Charmaine Wilkersonové je román o jedné rodině. Seznámíme se se sourozenci Benny a Byronem, kteří spolu už léta nemluví kvůli velkému rodinnému nedorozumění. Sejdou se ve chvíli, kdy jejich matka Eleanor zemře. Mají si vyslechnout nahrávku a v mrazáku na ně také čeká tradiční karibský černý dort. Co jim matka mohla chtít říci? Co o ní a otci nevěděli? Co nevědí o sobě navzájem?

Kniha mě hned na první dobrou zaujala svojí anotací. My, co máme sourozence, asi moc dobře víme, že ne vždy je možné se s nimi shodnout. Že ač jsou nám ti lidé nesmírně blízcí, není možné si nikdy neublížit. Důležité je ale zase k sobě najít cestu. A já chtěla vědět, jak to bude s Byronem a Benny. Jejich cesty jsou klikaté a ač se na jedné křižovatce rozešli, stále se mají velice rádi. Jejich matka si rozhodně přála, aby se smířili, tak jako si to přeje asi každá matka. Je také ale pravdou, že svým dětem potřebuje vyprávět příběh své rodiny. Příběh Benny, příběh Byrona i příběh Eleanor byly příběhy, které byly naprosto uvěřitelné, reálné, nadějeplné a zároveň lámající srdce dokonce i slza mi v jednu chvíli ukápla a to je u mě co říct! Zároveň mě bavilo se dozvědět něco o karibské tradici - černém dortu :) a přiznávám se, že bych ho moc ráda někdy ochutnala :) zároveň tím, že řeší otázky karibských přistěhovalců, byla tématem i vystoupení z komfortní zóny :)

Tuto knihu hodnotím 4,5 z 5 a moc ji doporučuji všem, co si chtějí přečíst něco trošku nového :)

29.11.2023 4 z 5