ujira ujira komentáře u knih

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Poslouchala jsem audioknihu a díky p.Čepkovi mě uchvátila. Dost brutální představa budoucnosti.

19.08.2018 5 z 5

Zimní kniha o lásce Zimní kniha o lásce Dora Kaprálová

Neznámá současná autorka mne překvapila. Už jen to, jak pracuje s textem je neobvyklé, archaicky opakuje motivy, takže ve výsledku to působí, jako píseň nebo báseň ovšem se syrově současným obsahem. MIlé čtení.

26.06.2018

Odvedu vás do Sierry Madre Odvedu vás do Sierry Madre Forrest Carter (p)

F. Carter napsal dvě pozoruhodné knihy, obě s hlubokým příběhem, obě s odkazem, co v nás běloších je lidského?

25.06.2018 5 z 5

Krev mé krve Krev mé krve Helen Grace Carlisle

Velmi mě překvapila autorka, která žila v době, kdy se narodila moje babička. Jak se hrdinka otevřeně svěřuje čtenáři s pocity matky a jak se vyrovnává s tím, co jí v životě potkává, zejména s tím jak dopadly její děti. A potvrzuje, že matka zůstává matkou i když její dítě provede cokoli a i když dítě ztrácí. Nemůže se zbavit lásky k těm, kterým dala život. Emotivně silné, stylově jednodušší, ale podtrhuje to důvěryhodnost výpovědi.

15.06.2018 5 z 5

Všude kolem černý les Všude kolem černý les Ruth Ware (p)

Připomíná mi to zlaté časy anglických detektivek. Sice paní Ware nebude druhou A. Christie, ale jazyk má vytříbený. Chvílemi sice trochu nudí, ale když to člověk poslouchá, dá se to vydržet do konce.

21.03.2018 3 z 5

Pýthiiny rady Pýthiiny rady Erik Axl Sund

A znovu---zlo plodí zlo a vymanit se z života poznamenaného cejchem násilnosti, je vůbec možné? Viktorie se zbavuje svých vnitřních postav,, a vyrovnává se s minulostí, ale jak se vyrovná s vědomím, že je matkou podobně postižené dcery? Temné a trochu bezvýchodné, nejen pro policii.

01.03.2018 5 z 5

Spolčení hlupců Spolčení hlupců John Kennedy Toole

Snad proto, že je to kultovní román, jsem se odvážila dát mu druhou šanci a díky audio podobě najít v knize vše, za co měla dostat P. cenu... Tak jo, dá se to při práci poslouchat, krátí to čas asi stejně jako jiné literární pořady v rádiu, Nezaujal mne ani námět, ani mě nerozesmál humor a snad jen potěšil vytříbený jazyk. Ale cožpak nevychází podobných knih, které leží na pultech mraky? A každá kniha si svého čtenáře najde.

28.02.2017 2 z 5

Holčička, která měla ráda Toma Gordona Holčička, která měla ráda Toma Gordona Stephen King

Překvapilo mne, že autor píše i knihy s dětským hrdinou,dokládá to jeho literární talent a nezměrnou fantazii. A je to napínavé i když ,,nekingovsky,,.

07.02.2017 3 z 5

Hladové hry Hladové hry Dan Simmons

Ačkoli bych se k četbě tohoto žánru a v takovém rozsahu nikdy neodhodlala, díky audioverzi jsem měla skvělou zábavu na několik pracovních dní a stejně hutný, zajímavý počitek. Autora jsem doposud neznala i když recenze na tuto knihu mne upoutala. Opravdu neobvyklé propojení žánrů, námět neotřelý i když čerpající z minulosti již mnohokrát liter.zpracované, prostě když u knihy mrazí a vlévají se slzy do očí, jde o dobrou četbu.

29.01.2017 4 z 5

Mauglí Mauglí Rudyard Kipling

Nádherný příběh pro děti o lásce a přátelství, o lásce k přírodě. Není divu, že tento nezapomenutelný námět dal vzniknout i neopakovatelné hudební lahůdce Mauglí - Barnodaj.

08.01.2025 5 z 5

Šeptající země Šeptající země Gerald Durrell

Působilo to jen jako průvodce Patagonií a Argentinou s podrobnějším a
poetickým popisem fauny, obývající tyto končiny. CHyběl tentokrát příběh, kterým skvělý vypravěč Durrell své knihy oživuje.

05.01.2025 3 z 5

Srdce nemá vrásky Srdce nemá vrásky Blanka Malá

I druhá kniha Blanky Malé o lásce v Italii a k Itálii byla osvěžující, plná krásných obrazů a chutí, lákající k slunci, písku, moři, pomerančům, i k horám, sněhu a svetrům, ale hlavně k odvaze začít žít a milovat po padestáce.

30.12.2024 5 z 5

Moc a sláva Moc a sláva Graham Greene

Je církev mocná když pronásleduje nebo když je pronásledovaná? A je odstranění křesťanů krokem vpřed nebo vzad? A je církev zárukou čistoty a pravdy? Takové a podobné otázky jsem si kladla při čtení knihy Moc a sláva.
GG umí napsat román tak, aby čtenáře donutil si klást otázky a hledat odpovědi.

17.12.2024 2.5 z 5

Vianočná nádielka Vianočná nádielka Dominik Dán

Další celkem dobrá Dánova kniha, tentokrát komornější, protože hlavní hrdina komisař Hanzel slouží dobrovolně sám na Vánoce a řeší několik případu za pomoci kolegů z obvodů a jejich vyřešení mu přinese i řešení jeho samoty po smrti manželky. O Vánocích nakonec nadělí i jemu něco příjemného.

11.12.2024 4 z 5

Vysoké napětí Vysoké napětí Olivier Norek

Třetí kniha to byla jízda, tak dramatickou a emotivní krimi jsem už dlouho nečetla. Potvrzuje to jen, že O. Norek je výborný spisovatel a s každou knihou předkládá čtenáři vyzrálejší prózu.

02.12.2024 5 z 5

Skořicové krámy (15 povídek) Skořicové krámy (15 povídek) Bruno Schulz

Nádherný jazyk, obrovská fantazie, každá povídka hotový obraz. S Bruno Schulzem jen tak nikdo nemůže držet krok v bohatství vyjadřovacích metafor a snad právě proto jsou některé povídky až ůnavné, ůtočí se na smysly čtenáře až k bolestivé katarzi.

04.09.2024 4 z 5

Lutyňské tango (a jiné válečné příběhy z Těšínska) Lutyňské tango (a jiné válečné příběhy z Těšínska) Otylia Toboła

Velmi dobrá literatura faktu z období druhé světové války, zabývající se polským odbojem a partyzánským odbojem s přesahem na naše ůzemí Těšínska. Je zřejme, že autorka tomuto tématu věnovala mnoho času.

03.09.2024 5 z 5

Tři kaštanoví koně Tři kaštanoví koně Margita Figuli

Krásná venkovská realistická novela, krásná slovenština, poeticko-drsná.

21.08.2024 5 z 5

Jelení Brod Jelení Brod Jiří Hochman

Nejen zajímavé, ale i viipně napsané české krimisci-fi o paralelních životech v českých vesnicích, z nichž jedna žije izolovaně demokraticky v ,,socialistickém,, pohraniří. No autorovi gratuluji.

20.08.2024 4 z 5

Dědictví otců Dědictví otců Robert Merle

Zklamání, Merleho knihy mě vždy něčím zaujaly, ale tohle byla fuška. Ještš, že jsem to poslouchala při práci, jinak bych musela knihu odložit. Ani způsob vyprávění, ani námět, nezakryly jistou povrchnost. Dobrý historický román, by měl vtáhnout do děje, ale tohle bylo takové tlachání o francouzské aristokracii.

16.08.2024 2 z 5