ujira komentáře u knih
Dramatická sonda do francouzské současnosti, aktuální postoj ke spravedlnosti, od braní spravedlnosti do vlastních rukou a pokřivený výklad ochrany práv jedné skupiny až po nízký kredit policie, která za vše může, je zkorumpovaná a nedůvěryhodná, umocněno proticoronavirními opatřeními vlády. Evropa se kymácí v základech a nejen Francie.
Skvělý cestopis, vtipný a skromný autor, dobrý pozorovatel, vyzrálejší popisovatel, prostě pan Zibura zraje..
Karika je skvělý když popisuje nadpřirozené přírodní jevy, nádheru a tajemno slovenských hor a přírody, jejich původních obyvatel, když zakomponuje do vyprávění působivé osudy lidí za druhé svět.války, když filosofuje o nesmrtelnosti, posmrtnosti, duši a duchu člověka, ale jeho pokus udělat z magické literatury hororový triller je krokem vedle a výsledek klesne k pokleslé literatuře. A už nepomůže ani slovníková erudice autora v mnoha oblastech. Uvidíme, zda další díla, mne o Karikových kvalitách přesvědčí.
Škoda, že autor nedokázal tohle téma zpracovat více čtivě, prolínání dějové historické a současné linky mohlo být přidanou hodnotou, naopak bych ubrala dějových odboček, které
jen přidávají stránky, rozmělňují jinak zajímavý námět a unavují. Bohužel ani tato druhá Morrellova kniha mne nepřesvědčila o výjimečnosti autora.
Dobrý historický román, tedy první díl ságy. Dílo až naturalisticky chladné, zcela neromantické, nepostrádá čtivost a rozmanitost a přestože se soustředí na život jedné urozené paní, která je zasazena do drsného prostředí anglického Severu, kde vybuduje mocný rod, nechybí ani širší reálie historické, války o trůn, války Anglie proti Francii, život na venkově v 15. stol. i v Londýně, na farmě i u královského dvora. Zajímavá četba.
Není nad skvělý námět, zejména u sci-fi literatury. Smrtka se Shustermanovi povedl, je to strhující a jen si nemyslím, že zrovna to je téma vhodné pro děti a mládež. Při poslechu se mi vybavilo dílo s podobným námětem z péra P. Kohouta,,Katyně,,.
Bohužel, foglarovky mne nezaujaly, Velinský mne také nebavil. Četla jsem, abych pochopila, v čem tkví kouzlo těchto dobrodružných chlapeckých próz, ale neshledávám na tomto druhu literatury nic kultovního ani literárně skvostného.
Posloucháno v audioversi, ale ani tak jsem to nemohla překousat, hrozná hloupost. Mumínci snad nemohou oslovit ani dětského čtenáře, naše pohádky a pohádkové příběhy pro děti měly vždy vysokou úroveň, tak snad neklesneme.
Kniha je příkladem poctivé novinářské práce, ale literárně nijak nevybočuje z průměru. Jde o přehled akcí tajných služeb Ruska, které dostávají zakázky na odstraňování ,,zrádců,, od Putina, který tím posiluje svou pozici neomezeného vládce.
Úžasné nakladatelské dílo Albatrosu, nádherná sbírka literárních skvostů, ale také sbírka
krásných a rozmanitých ilustrací . Jsem vděčná, že tohle dílo vyšlo a že je mohu vlastnit.
Velmi zajímavá, netradiční, literárně čistá jako pramenitá voda, fantasy prvotina.
Autor výběrem období, do kterého umístil své hrdiny a detektivní příběhy, velmi pozvedl úroveň krimi žánru. Navíc inteligentní studentka práv, vypomáhající na kriminálce Charly dodává Gereonovi šmrnc a náboj. A přestože začátek Kutsherových románů je pomalejší a hůře se do něj vplouvá, nakonec vždy nabere vítr do plachet a je to plavba jak se patří.
Obdivuji malé, odvážné, zaujaté, jdoucí za svým snem lidi a ty oddané, pracovité, milující, kteří jim jejich sny pomáhají uskutečňovat. Stonemu se podařilo až dojemně a strhujícím způsobem vylíčit životní osudy H. Schliemanna a jeho řecké manželky Sofie, amaterského archeoologa, který pro svou lásku strhne i svou partnerku.
Silně intelektuální dílo, vyžaduje sečtělého nebo vzdělaného čtenáře, zejména v oblasti okultismu a ezoteriky. Pro mne byl nejzajímavější doslov, který mi pomohl pochopit, co mi při čtení uniklo.
Výborný román, v němž se prolínají osudy dvou mužů z různých prostředí, etnik a společenských vrstev, jdoucími za svými sny a budujícími svá finanční impéria. Příběh dvou úspěšných tvrdohlavých mužů, kteří si sice pomáhají, ale nenávidí se a které ani jejich děti neusmíří. Román, jemuž ani čas nic na čtivost neubral.
Přestože psáno dnes již téměř archaickou češtinou, zrcadlí se ve vzpomínkách autorův básnický styl, jemný a čistý jazyk a dobrý postřeh, který popisuje osoby, blízké autorovi s něhou a láskou.
Mawer má slabost pro Česko a v tomto příběhu z r.1968 nabízí pohled na jeden z milníků české historie nejen zevnitř, ale i z venku. Postavy britských studentů, kteří se rozhodnout zajet do Česka stopem podívat na ,,socialismus s lidskou tváří,, ruských umělců, kteří hledají cestu, jak přes Česko uniknout na Západ, britského úředníka na velvyslanectví a jeho okouzlující české přítelkyně, mezi nimiž se rodí hluboký vztah, na pozadí okupace sovětskými vojsky je dobře rozehraným a zajímavým románem.
Silný příběh, vycházející z málo známé tragédie válečné lodi Wilhelm Gustloff, která převáží uprchlíky a je torpedovaná sovětskou ponorkou. Osudy hrdinů, které spojuje snaha o záchranu života na konci druhé světové války, ale také skrývání životních příběhů, různá ochota pomoci druhému, jsou hlavními motivy čtivé knihy.