uzivatel6305 uzivatel6305 komentáře u knih

Mlčení Mlčení Diane Chamberlain

Moje první setkání s autorkou a skutečné nadšení. To byl ale zvláštní, šokující a zajímavý příběh. Téměř hned na začátku přijde šok a pak se pořád něco děje. Mám ráda, když se záhada pomalu rozkrývá a do toho se dějí další zvláštní věci. Konec byl dost předvídatelný, ale vůbec mi to nevadilo. Nechybí ani romantika, ale taková s mírou. Jen možná některé pasáže mi přišly trochu rozvláčnější, ale i tak moc pěkná, originální knížka. Autorka má prostě svůj styl. Doporučuji.

28.04.2023 4 z 5

V zemi bílého oblaku V zemi bílého oblaku Sarah Lark (p)

Tak to je román! Jsem naprosto nadšená. Je vidět, že paní Larková Nový Zéland opravdu miluje. Příběh prostě vidíte. Všechno je skvěle popsané, jak krajina, tak lidé, ale i zvířata, obzvlášť psi a koně. Nechybí tomu vůbec nic. Přesně tohle očekávám u historického románu. Je zde spousta informací z té doby, o Anglii, cestování lodí až na NZ, osidlování, Maorech, chovu ovcí, zlatokopech, chudácích ženských a mnoho dalšího. Moc a moc doporučuji. Jen jedno mě zklamalo, že cesta na NZ je tak pekelně drahá!

01.04.2023 5 z 5

Bohyně: Tajné životy Marilyn Monroe Bohyně: Tajné životy Marilyn Monroe Anthony Summers

Po téhle knížce jsem vždycky prahla a konečně je tu i v té audioknižní podobě. Nevím, jestli je to kniha pro každého, spíš bych řekla, že je to pro fandy Marilyn, kteří znají tu dobu, ty poměry, lidi kolem, film, kulturu, politiku atd. Marilyn byla nádherná ženská a skvělá herečka, ale jako člověk musela být opravdu nesnesitelná, nevypočitatelná a sobecká. Přesto si nezasloužila takový konec, ale kdo ví, jestli by tím samým způsobem mohla pokračovat dál. Kniha plná informací, krásně načtená a jedna z těch, kterou si rádi přečtete/poslechnete znovu. Pan Fridrich a Marilyn za to opravdu stojí.

17.03.2023 4 z 5

Cesta zpátky Cesta zpátky Erich Maria Remarque (p)

Je to prostě pokračování, ale pořád Eriček. U něj je to pořád taková ta směsice naprosté reality a citů, taková ta pořád sranda a najednou ta ohromná citová hloubka. Jde o zpověď kluků vracejících se z prohrané války do zadlužené země, zpověď dětí vracejících se jako muži mezi lidi a příbuzné, kteří je naprosto nechápou. Válka se stala jejich pevnou půdou pod nohama a teď se vracejí do neznáma, mezi cizince, do něčeho, co je již nikdy nemůže naplňovat a každý z nich se s tím vyrovnává po svém. Konec je prostě geniální. Moc doporučuji, ale určitě až po přečtení Západní fronty.

17.03.2023 4 z 5

Josephine Bakerová: Tanec jejího života Josephine Bakerová: Tanec jejího života Juliana Weinberg

Velmi zajímavý román o životě umělkyně, která měla nesmírně bohatý a pestrý život. Příběh je psán sice čtivě, ale některé pasáže jsou vyloženou románovou fikcí, až bych řekla zdlouhavou červenou knihovnou. Na úkor těchto pasáží bych uvítala více informací o návštěvách USA, Argentiny, atp., jejích přátelstvích se slavnými osobnostmi, ale hlavně o osudech jejích dětí a jejím vlastním konci. Závěr knihy byl dost useknutý. Na druhou stranu jsem se konečně dozvěděla více o životě této zvláštní, silné ženy s tak dobrým srdce, ale pro mě těžko snesitelnou a rozmazlenou povahou. Posuďte sami.

07.03.2023 4 z 5

V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Kniha mě nenadchla tak moc, jako ty předešlé od této autorky, asi proto, že jsem nedávno četla Jane utíká, která mi připadala velmi podobná, jen mi děsně lezla na nervy. Tady to takové nebylo, ale skoro od začátku jsem tušila, jak to celé dopadne. Styl psaní B.A.Paris mě velmi baví, ale tento příběh je spíš oddechovka. Přesto doporučuji.

22.02.2023 3 z 5

Parfém: Příběh vraha Parfém: Příběh vraha Patrick Süskind

Doposlechnuto! To je nutné předem napsat. Příběh samotný není špatný, ale také to není žádná hitparáda. Bylo to originální, plné překvapení a výborný konec, jen mi to přišlo trochu plytké. Kdyby šlo o knihu samotnou, dala bych 3 hvězdy, ale protože interpretem audioknihy byl pan Miroslav Moravec a jeho nádherný hlas a nenapodobitelný přednes, kniha se stala opravdu zábavnou a čtivou. Doporučuji tedy pouze jako audioknihu.

05.02.2023 4 z 5

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Ruta Sepetys by se neměla poslouchat jako audiokniha, už to neudělám, ale nebylo to interpretací. Kniha byla zvláštně napsaná, spousta charakterů s jejich otřesnými osudy, trochu zmatené vyprávění, i když na konec vše dává smysl. Celé to je velmi ponuré, v podstatě utrpení od začátku do konce, bezvýchodná situace i doba a ke všemu všichni znají konec! Postavy byly velmi různorodé a reálné a taky mi pěkně lezly na nervy, obzvlášť básník. V knize je spousta obohacujících faktů, jako i v ostatních autorčiných knihách. Doporučuji, ale ne jako audioknihu a až ve chvíli, kdy budete v tom pravém rozpoložení.

18.01.2023 4 z 5

Ztracené děti Ztracené děti Linda Castillo

Tak tenhle díl mě opravdu nadchl! Je to snad čím dál strašidelnější a Amišové zdaleka nejsou jen andílci. Vyšetřování bylo pekelně napínavé, ale našlo se pár věcí, které mi připadaly nelogické, ale budiž. Některé scény a konec byly naprostá pecka, úplně vidím ty odporné záběry z filmu a skoro hororové zakončení! Liso a Kate, jen tak dál! Byla to paráda.

03.01.2023 4 z 5

Pekingský rozparovač Pekingský rozparovač Peter May

Já prostě Petera Maye miluju! Jeho styl mě moc vyhovuje, jen možná ten konec byl nějak useknutý. Audiokniha je perfektně načtená, znovuobjevující se rozparovač je stejně děsivý jako před 140 lety, vyšetřování i všechny překážky jsou napínavé a hlavně děj se mi nezdá tak překombinovaný jako u současných thrillerů. Život v Číně je opět skvěle vykreslený, totalita, chudoba, beznaděj a na druhou stranu korytáři. Opravdu skvělý díl skvělé série! Tleskám panu Mayovi!

22.12.2022 5 z 5

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Jedna z mých nej! Tentokrát posloucháno jako audiokniha načtená úžasným Oldřichem Kaiserem, který už tak geniální dílo posunuje ještě výš. Četla jsem před pár lety, několikrát viděla film a tentokrát poslechla, a vždy to považuji za skvěle ztrávený čas. Kniha je nezapomenutelná a jak jména, tak příběhy se vryjí do paměti. Tolik informací, o kterých by normální, tedy nemafiánský člověk, neměl ani potuchy. Na jednu stranu člověk fandí, vždyť v tom je kus spravedlnosti, která mnohdy není podle práva řádně potrestána, na druhou stranu ta hrůza, že člověk neví co a kdy se mu může udát za katastrofu. Chlapi jsou chlapi, bojující za svá přesvědčení, ženy jsou tu jen pro rození dětí a udržování rodiny. Když srovnám toto dílo se současnou celosvětovou situací, nevím, co je horší. Jděte do toho! Vzkazuje Michael ;)

27.11.2022 5 z 5

Studie v šarlatové Studie v šarlatové Arthur Conan Doyle

V rámci výzvy jsem se vrátila do svého dětství, tentokrát v angličtině, ať je to pořádná výzva, a opět mě Sherlock nezklamal! Ať se nikdo nezlobí, ale klasika je prostě klasika! Originalita, inteligentní suchý anglický humor, spousta informací a pokud jste ještě nečetli, tak i pořádný kus napětí, popis viktoriánského Londýna nevyjímaje. A navíc, ten, kdo čte anglicky, určitě ocení nádherný a barvitý jazyk. Ještě jednou: Hurá anglická klasika! Jděte do toho!

04.11.2022 5 z 5

Bez naděje Bez naděje Colleen Hoover

Začátek jsem si nemohla vynachválit, prostě pecka! Od půlky se to nějak moc zaplétá, chování hlavní hrdinky my přijde bezcitné a nelogické, láska ze stránek přímo teče, oba mladí lidé mají za sebou tolik zkušeností a v sobě tolik moudra, inteligence a vždy ví, jak se zachovat, a co říct, že i padesátník by mohl závidět. Přestože hrdinka je "velmi citlivá" a neustále pláče, tak s ní v podstatě neotřese ani ta nejhrůznější událost, která se v knize uděje. Konec je velmi dlouhý. Začátek mě nadchl, ale pak jsem jen četla a čekala nakonec. Nevím proč mě na konci napadl Vichr z hor, od našeho národního génia Járy Cimrmana. Nevím.

28.10.2022 3 z 5

Purpurový ibišek Purpurový ibišek Chimamanda Ngozi Adichie

Díky letošní výzvě jsem se do ní pustila a jsem za to moc ráda. Je to velmi silný a lidský příběh. Je vidět, že v podstatě nezáleží na tom, odkud člověk pochází, starosti, trápení, vztahy, láska i dospívání jsou všude stejné, stejně tak jako politika, politici a korupce. O to zajímavější je si přečíst i tento syrový, nepřikrášlený popis Nigérie velmi nedávné minulosti. Skvělé je časté používání jazyka Igbo, které vás na ta místa přímo vtáhne. Je to knížka plná emocí a tak trochu proti lidskosti. Holt, lidi sou lidi!

19.09.2022 4 z 5

Osmý život (pro Brilku) Osmý život (pro Brilku) Nino Haratischwili

Přestože kniha je pekelně dlouhá a už jsem se nemohla dočkat až skončí, každá další kapitola mě bavila a přesvědčovala mě o její literární hodnotě. Tato kniha je kronikou 20.století nejen Gruzie, ale i Ruska a SSSR, ale také všech těch komunistických zrůd, krutostí a demagogií, které zasáhly celý svět. Řekla bych POVINNÁ LITERATURA SOUČASNOSTI. Moc doporučuji. Sága, která je jak pro ženy, tak dobrodruhy, tak antikomunisti, tak milovníky historie. A ke všemu úžasně načtená jako audiokniha nepřekonatelnou Martinou Hudečkovou. Asi dám ještě jednou.

24.08.2022 5 z 5

To nejlepší v nás To nejlepší v nás Colleen Hoover

Moje čtvrtá kniha od autorky, která mě vždy nadchla, ale tentokrát zklamání. Kniha je nesmírně přeslazená. Začátek se mi líbil, ale od druhé půlky je na každé stránce asi desetkrát Miluji tě. Otrava. On neskutečný sympoš, bez chyby. Ona sobecká a přecitlivělá. Ta matka mě ovšem pobavila. Ale zase ten konec! Prostě slaďárna. Knížku nedoporučuji, ale autorku nepřestávám mít ráda a půjdu do další.

10.07.2022 2 z 5

Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

No, nic moc. Poslouchala jsem audio, ale měla jsem co dělat, abych to doposlouchala. Ty postavy mi přišly dost nevybarvené a moc napětí jsem nepocítila. Hemžilo se to ohromným množstvím lidí, nebylo jednoduché se ve všech vyznat, možná i proto, že jsem se nedokázala až tak soustředit na děj, ve kterém nebylo žádné velké překvapení. Zkusím ještě jeden díl a uvidíme.

13.06.2022 3 z 5

Cilčina cesta Cilčina cesta Heather Morris

Ráda bych poděkovala paní Morris za tuto knihu. Tatér se mi velice líbil a tato kniha mě navíc překvapila krutým osudem Cilky, jejíž cesta pokračuje do sibiřského gulagu. První stránky mi připomínaly V šedých tónech od Ruty Sepetys, zdaleka ne tak povedené, ale pak se děj rozjel zcela jinak. Velmi se mi líbila retrospektiva, vzpomínky na Osvětim. Jsem ráda, že se píší knihy informující o zrůdnostech komunismu a totalitních režimů vůbec. Doporučuji.

16.02.2022 4 z 5

Tíživá láska Tíživá láska Elena Ferrante

Miluju paní Ferrante a její styl, ale tato kniha byla extrémně zvláštní. Poslouchala jsem jako audio, a přestože byla skvěle načtená, musela jsem některé pasáže poslouchat několikrát.
Vypravěčka mi připadá jako v určitém transu, hrubá realita se prolíná se sny, myšlenkami, minulostí a přítomností a není lehké se v tom všem vyznat.
Jako i v jiných autorčiných knihách se i zde dozvídáme o neblahém osudu žen, domácím násilí a žárlivosti, a touze se od všeho oprostit a osvobodit se.
Je to kniha neskutečných rozporů v italské společnosti, popsaná velmi syrovým stylem. Určitě není pro každého, jen opravdové fandy Ferrante.

14.02.2025 3.5 z 5

Tajemství Tajemství Kathryn Hughes

Moc pěkné počteníčko, jen první půlka je zajímavější než ta druhá, která je dosti předvídatelná. Každopádně jsem četla v podstatě v jednom kuse.

Spisovatelka má moc pěkný styl psaní a čtenář prožívá všechny osudy, jakoby byly jeho nebo jeho známých. A ke všemu Anglie, že?

Příběh je řádně propletený, takže než jsem si zvykla na všechny charaktery a jejich propojení s ostatními, musela jsem popřemýšlet, ale po chvíli už jsou to vaši známí a vy jen sledujete, jak se vše dává do kupy.

Moc mě to bavilo, i když je to takové lehčí čtení.

12.01.2025 3.5 z 5