VendulaB VendulaB komentáře u knih

Pravidla zdvořilosti Pravidla zdvořilosti Amor Towles

Z nějakého důvodu mě kniha nezaujala. Do příběhu a hlavní hrdinky jsem se nedokázala vcítit, nebylo mezi námi žádné spojení. Po té, co jsem přečetla Gentlemana v Moskvě, ze kterého jsem byla absolutně nadšená, přišlo nečekané zklamání, které sama nedokážu vysvětlit. Prostě jsem se s příběhem minula.

19.10.2020 3 z 5

Třináctá oběť Třináctá oběť Tony Parsons

Pro mě zatím nejlepší díl série - skvělý detektivní román, který se čte jedním dechem. Celý příběh je dost napínavý na to, aby čtenář knihou doslova proletěl. Čtivé, reálné, skvěle napsané postavy, zajímavá zápletka. Co víc chtít?

26.09.2020 5 z 5

Malinka Malinka Dita Táborská

Úžasný a čtivý román řešící témata manželství, rodičovství, vztah dětí k rodičům, adopcí. Na příběh postupně nahlížíme z perspektivy několika postav, což přispívá k bohatosti a celistvosti knihy. Závěr je skvělý - spoustu věcí zodpoví a uzavře, další otázky naopak vyvstanou. Nechce se mi věřit, že jde o prvotinu autorky. Doporučuji.

08.09.2020 5 z 5

Mona Mona Bianca Bellová

Styl psaní této autorky je výjimečný a naprosto mě očaroval. Po přečtení Jezera, které se mi velmi líbilo, jsem ke knize přistupovala obezřetně a trochu se bála dalšího depresivního příběhu. Ten se ale nedostavil. Zřejmě díky hlavní postavě nebyl příběh z těžké doby a nepřátelského prostředí smutný a depresivní. Z knihy jsem cítila úzkost, ale i naději a vůli. Skvělá kniha.

31.08.2020 5 z 5

Jezero Jezero Bianca Bellová

Zajímavá a velmi čtivá kniha, která Vás vtáhne do děje už po pár stránkách a do konce Vás už nepustí. Knihu přečtete na jeden zátah - příběh je krásný, i když to rozhodně není veselé čtení. Celé je to bolestivé a smutné, ale rozhodně to stojí za přečtení.

24.08.2020 5 z 5

Přes matný sklo Přes matný sklo Petra Hůlová

Při čtení knih miluju pocit, kdy se těším, až budu v četbě rozečtené knihy opět moci pokračovat. Bohužel při četbě této knihy jsem nic podobného necítila a do četby jsem se musela nutit. Skutečnost, že v knize nebyla užita přímá řeč a že se jedná spíše jen o proud vnitřních monologů více postav k čtivosti knihy příliš nepřispívá. Za sebe knihu doporučit nemůžu.

14.04.2020 3 z 5

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Naprosto skvělý cestopis, při jehož čtení jsem se neuvěřitelně bavila a občas i nahlas smála. Knížka je to vtipná, chytrá, osvěžující, velmi čtivá. Po jejím přečtení mám pocit jako bych Nepál i Čínu skutečně znala. Všem vřele doporučuji.

05.03.2020 5 z 5

Hustej nářez Hustej nářez František Kotleta (p)

Skvělá "pohádka" pro dospělé. Neuvěřitelně vtipná, inteligentní. Rychle vtáhne do děje, který pádí bez zastavení. Skvěle jsem se bavila, těším se na pokračování.

21.02.2020 5 z 5

Levhart Levhart Jo Nesbø

Dle mého názoru slabší díl série. Hlavním problémem je přílišná překombinovanost příběhu i samotné zápletky. Kdyby kniha neměla přes 700 stran, ale třeba jen 450, byla by naprosto skvělá. Takhle jde "jen" o další dobrou detektivku. Čte se dobře, ale svou předimenzovaností čtenáře trochu dusí. Nicméně těším se na další díl.

20.01.2020 4 z 5

Král rytíř Přemysl Otakar II. Král rytíř Přemysl Otakar II. Vlastimil Vondruška

Výborná historická série pokračuje dalším dílem a naštěstí kvalita neklesá. Stále velmi čtivé, napínavé, poučné, lehké a příjemné. Je poznat, že autor píše zkušenou rukou. Pokud se svým skvělým způsobem drží popisu historie a neprezentuje vlastní názory, je Vondruška skvělý.

06.12.2019 5 z 5

Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

Zajímavá knížka - velmi dobře vyprávěný příběh jednoho manželství a rodičovství. Příběh je z naprosto odlišného kulturního prostředí - to ho na jedné straně činí velmi atraktivním, na straně druhé je pak velmi obtížné nějakým způsobem se s hlavní hrdinkou ztotožnit. Stejnou rozporuplnost pociťuji při hodnocení knihy - knížka mě nenadchla, přesto rozhodně nelituji, že jsem ji četla.

29.10.2019 3 z 5

Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Jako thriller/drama knížka není špatná, ale jako pokračování původní série neobstojí. Autor mohl pracovat se skvělými postavami, ale jejich charaktery v knize příliš nerozvíjel. Prvních 200 stran jsem se vyloženě nudila a knihu jsem neodložila pouze silou vůle. Dalších 200 stran už mělo celkem strhující tempo a četly se dobře, závěr byl ale opět zklamáním.

14.10.2019 3 z 5

Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Zatím dle mého názoru nejlepší díl série (sérii čtu chronologicky). Autor si se čtenářem pohrává, scény často popisuje způsobem, který Vás ponouká k jinému výkladu děje, což je velmi zábavné. Nesbo se zde projevuje jako výborný vypravěč.

05.06.2019 4 z 5

Primární důvěra - úhel pohledu Primární důvěra - úhel pohledu Martin Goffa

Opět typický Goffa a jeho specifický způsob vyprávění. Velmi čtivé, napínavé a překvapivě uvěřitelné. Těším se na další sérii.

09.11.2024 5 z 5

Špína Špína Barbora Bernátová

Velmi příjemná detektivka, četbu jsem si užívala, když se ale zpětně zamyslím nad příběhem, přijde mi hodně přitažený za vlasy, i když během samotné četby mi to nevadilo. Z chování hlavního páru knihy pak mám divný pocit, tato linka nepůsobí reálně a přirozeně.

09.11.2024 5 z 5

Zlatá vařečka Zlatá vařečka Jessa Maxwell

Na začátku vypadá kniha zajímavě, ve druhé třetině se jen nudně vleče a poslední třetina je pak jen hloupá. Slabá zápletka, žádné napětí ani atmosféra - zbytečná kniha.

31.05.2024 3 z 5

Žiju bez dětí Žiju bez dětí Martina Hynková Vrbová

Potenciálně velmi zajímavé téma, bohužel výsledek se příliš nepovedl. Až na výjimky působí dotazované ženy nesympaticky, rozhovory nejsou příliš zajímavé. Asi jsem čekala něco trochu jiného.

12.03.2024 4 z 5

Americký deník Americký deník Jana Ciglerová

Výborná, zábavná, čtivá kniha, která nám přibližuje každodenní život na americké Floridě. Spousta věcí týkajících se Ameriky se mi vysvětlila, či dala do souvislostí. V mnoha věcech bychom se mohli inspirovat a ve spoustě naopak ocenit, že u nás je to zkrátka jinak. Doporučuji.

06.11.2023 5 z 5

Šelma Šelma František Šmehlík

Výpravná a velmi čtivá detektivka, zajímavá zápletka, ale dle mého názoru je kniha zbytečně překombinovaná. Pokud by autor z knihy 1 či 2 dějové linky vypustil, knize by to prospělo. Stejně tak platí, že by jistě prospělo větší propracování jednotlivých postav, aby si k nim čtenář mohl více vybudovat hlubší vztah. Celkově ale kniha představuje velký čtenářský zážitek a už se těším na její pokračování.

06.11.2023 4 z 5

Nejvyšší karta Nejvyšší karta Petra Hůlová

Knihu vnímám rozporuplně. Na jednu stranu jsem se při četbě často nudila a veškeré postavy mi přišly chladné a nesympatické, přesto bylo na hlavní postavě cosi, co mně nutilo v knize pokračovat. Téma boje ženy se stárnutím bylo hodně zajímavé.

06.11.2023 4 z 5