WEIL WEIL komentáře u knih

Apollinaire Apollinaire Julia Hartwig

Radost číst a seznamovat se s životem Apollinaire. Takové čtení obohacuje. Nejde jen o život Apolinaire, ale i o dobu, o lidi, které potkal, o poezii, kterou vytvářel.

27.06.2011 3 z 5

Dubliňané Dubliňané James Joyce

Povídky o Dublinu, z dětství J. Joyce. Povídky nejsou moc záživné, takové odtažité, i když napsány vybroušeně, ale postrádám v nich víc citu, přijdou mi dost chladné.

Variace pro temnou strunu Variace pro temnou strunu Ladislav Fuks

Snivé psaní, v němž se mísí reálné a přeludné, napsáno krásným jazykem.

Majitelé klíčů Majitelé klíčů Milan Kundera

Hru jsem pročetl, připadá mi přesvědčivá a půvabná.

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Když jsem četl tuhle knihu poprvé, tak to bylo pro mě zklamání.
Očekával jsem podobný zážitek jako mi přinesl román "Žert".
Když si v ní občas začtu nyní, tak něco beru, jiné ne.

Liška Bystrouška Liška Bystrouška Rudolf Těsnohlídek

Příhody lišky Bystroušky jsou zajímavé i v dnešní době, pokud někdo zvládne jazyk, kterým je napsán a odpovídá nářečí, které se užívalo především v Bílovicích nad Svitavou, kde autor žil, a kde dodnes stojí i hájovna, kde liška Bystrouška údajně žila.

Obraz Martina Blaskowitze Obraz Martina Blaskowitze Ladislav Fuks

Drama o pomstě za kamarády má jednak detektivní napětí, jednak nás provede dějinami ČSR před vpádem nacistů, a vypráví o několika kamarádech, které II. světová válka poznamenala na zbytek jejich života.

To výše jsem napsal dříve, nyní píšu, že jsem si knihu znovu prošel, a vyvolává ve mě pár myšlenek, z nichž hlavní je, že by to bylo hezké kdyby tomu bylo jak píše autor v závěru - že nenáviděného nezastřelil, ale morálně porazil - ale jak známo, tak to se neděje, protože to mezi lid - morálka - nepatří. Natož aby bylo možno někoho morálně porazit. Ten pocit mohla mít hlavní postava snad jen na krátko....Jinak se ale v knize stále nemohu dopátrat, proč si vybral jako aktéra své pomsty hlavní hrdina a vypravěč právě tohoto člověka. Uvedené důvody mi nepřipadají tak průkazné.

Čtveráci Čtveráci Václav Kaplický

Román "Čtveráci" vyšel prvně v roce 1952, byl psán v letech 1950 - 52, podle doslovu Jaromíry Nejedlé, který je v tomhle vydání obsažen.

Můj svět Můj svět Bohumil Hrabal

Krásná kniha, výběr z dřívějších autorových textů.

26.06.2011 5 z 5

Rozmarné léto Rozmarné léto Vladislav Vančura

Malý literární skvost.
Sice bychom takové postavy v životě těžko někde potkali i v době, která odpovídá vzniku textu, ale mě se líbí.

Městečko u vody Městečko u vody Bohumil Hrabal

První kniha, kterou jsem od Hrabala četl, bylo to v létě, už jsem o něm do té doby hodně slyyšel a rád jsem se ponořil do první novely Postřižíny. A kouzlo Hrabalova světa mě osvítilo..

26.06.2011 5 z 5

Možná že odcházíme Možná že odcházíme Jan Balabán

Některé povídky se mi líbí víc, jiné méně.
Pár z nich mi připadá přesvědčivých, pár z nich umělých.

Moje zrcadlo Moje zrcadlo Ladislav Fuks

Někoho tato kniha zklamala, mě ne.
L. Fuks v ní řekl to co chtěl, kdo čekal bulvár či hlubší filozofii, tak tu najde v jeho knihách, takže mě se kniha dlouhodobě líbí.

Jen tohle vydání od Melantrichu má vážný nedostatek.
Stránky jsou jen špatně slepené, brzy se odtrnou, nezbylo mi, než si koupit ještě jeden výtisk, který je pro mě vzpomínkou na L.Fukse, a ten druhý na čtení.

25.06.2011 5 z 5

Kronika mého života Kronika mého života Josef Lada

Moc hezky napsaná kniha o vlastním životě Josefa lady, ale i o lidech, kteří mu byli v životě na blízku, a rovněž i dokument o době, změnách ve společnosti, jeho vztahu ke své práci.

21.06.2011 5 z 5

Malý Bobeš Malý Bobeš Josef Věromír Pleva

Kniha je velmi dobrou psychologickou sondou do duše malého chlapce, patrně osobní autorovi zážitky.

Je třeba si uvědomit, že řada komunistů před rokem 1948 byla pronásledovaných a skončila svůj život v koncentračních táborech.
Jak říkal Arnoš lustig, který je v koncentračním táboře poznal, tak to byli pro něho ti nejlepší lidi, jaké kdy poznal, takže chtěl být jako oni, a tak vstoupil, i když byl židem, taky mezi komunisty.
Později vystoupil, protože když dostali moc, tak se mu jejich praktiky nelíbili.

Faktem ale je, že komunistů zahynulo víc, než oni sami pohřbili především v letech padesátých minulého století.

Bohužel jak už to bylo za Habsburků, kdy se nedobře chovala jediná církev, co zde vládla od roku 1628 - 1871, tak zde vládli komunisté od 1948 - 1989, tak ideologie je krásná, ale člověk není schopen ji chápat stejně, takže proto mají dneska komunisté, i když je to už 21 let, kdy zde nevládnou - špatný zvuk.

18.06.2011 4 z 5

Proč nejsem křesťanem a jiné eseje Proč nejsem křesťanem a jiné eseje Bertrand Russell

V mnoha směrech pro mě už roky literární lahůdka.

12.06.2011 5 z 5

Revizor Revizor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Krásně vyhotovená kniha, obzvláště v kožené vazbě.
Obsah je dříve či později známý a obdivovaný každým kulturním člověkem.

11.06.2011 5 z 5

Lačnost Lačnost Elfriede Jelinek

Pro mě zklamání.
Knihu mám, a ne a ne ji obdivovat.

10.06.2011 3 z 5

Císařské fialky Císařské fialky Vladimír Neff

Na známém filmovém zpracování mě fascinuje, že když čtete tuto tetralogii - tak vše se odehrává přesně tak i v seriálu "Sňatky z rozumu" (5. dílů), a později "Zlá krev" (7. dílů).

10.06.2011 5 z 5

Povídky malostranské Povídky malostranské Jan Neruda

Podobně jako já, tak asi více lidí zná televizní a filmové zpracování povídek dříve, než si je přečte.

Jsou mistrovským vyjádřením povahopisu a života Nerudou vybraných jedinců, na které si pamatuje ze svého dětství, jak mu uvízly v jeho paměti a v těchto povídkách vysvětluje i proč.

08.06.2011 5 z 5