WEIL WEIL komentáře u knih

Poutník pod hvězdami Poutník pod hvězdami Ilona Borská

Josef Čapek sám psal tak dobře, že pro některé je lepším spisovatelem než Karel.
Dlouho mi to vrtalo hlavou, proč to někteří říkají.
Po letech mi to přestalo vrtat hlavou. Konečně!
Hádejte proč?

Cizí tvář v mém zrcadle Cizí tvář v mém zrcadle Ilona Borská

Románové pojetí praktických záležitostí.
Dneska jsem stále více skeptický k možnostem medicíny.

Moje město Otázka Moje město Otázka Ilona Borská

Vlastivědou k poznání vlasti.
Těchto knih je hodně, jejich podstata by měla být podobná a záleží komu je určená - začátečníkům, středně pokročilým, či pokročilým a těm dalším, co se už specializují na něco hodně konkrétního.

Výpravy s paní Klomínkovou Výpravy s paní Klomínkovou Ilona Borská

Pěkných příběhů není nikdy dost, a je jedno kde se odehrávají. Hlavní je aby se čtenář nenudil, pokud to cítí, tak fajn, je třeba to prožít, a pak raději jinam, protože je dost knih, u nichž se člověk nenudí.

Tuhle knihu znám jen jako čtenář obsahů, nepřijde mi nikterak pozoruhodná, jako třeba knihy Jaroslava Foglara, co mají magii, a ta na mě zapůsobí.

Hlavním smyslem těchto knih ale je, aby se děti naučili číst.
A jak mě kdosi hezky poučil - no ale dětem se to líbí, tak že tobě ne, tak tobě to není určeno.
Ano, je to tak, ale stejně mi to nedá, a rád se seznamuji s tím kdo co a jak píše.

Kouzelná píšťala Kouzelná píšťala Václav Thám

V. Thám měl Mozarta velice rád, zajímal se o jeho práce, ale taky jako o člověka, bohužel nic z těchto postřehů, které si psal do deníku se nezachovalo.

Básně v řeči vázané Básně v řeči vázané Václav Thám

Jedná se o dvousvazkový almanach.

Václav Thám byl už v sedmnácti letech prohlášen - magistrem filozofie.
Byl mimořádným studentem, rychle se učil, chápal, a díky tomu předběhl své vrstevníky minimálně o deset let.

05.10.2011

Ozdravovna Na smíchu Ozdravovna Na smíchu Felix Téver (p)

Mnohé lázně v té době sloužily často jako rekreační zařízení, kam se uchylovali za odpočinkem především majetní lidé.

05.10.2011

Za zlatem Za zlatem Felix Téver (p)

Za Rudolfa II. se toho v Praze odehrálo hodně. Rudolf II. byl milovník umění, vědy, a byl to i šoumen.

05.10.2011

Pět aktovek Pět aktovek Felix Téver (p)

Hry, které Téver napsala patří k okrajové tvorbě autorky. Moc se nikdy nehrály.

05.10.2011

Lidé minulých dob - kniha lidských a básnických osudů Lidé minulých dob - kniha lidských a básnických osudů Anna Lauermannová-Mikschová

Napsáno v duchu staropražských obrazů, jak bylo dobově žádáno.

05.10.2011

Děti Děti Felix Téver (p)

Konec milostné deziluze, ač název svádí k sentimentu a dobrotě, ale víme co jsou děti často zač. Kopie rodičů, a zkouší co si mohou dovolit, dokud se jim to nezakáže...

Autorka v Dětech rozvíjí osudy pražského úředníka Kaliny "turgeněvovský námět" sporu generace rodičů a dětí.

04.10.2011

Černý Lohengrin Černý Lohengrin Felix Téver (p)

Tento román bývá považován za polemiku s uměleckým a životním postojem tehdy již zemřelého Téverova přítele O. Theera.

04.10.2011

Prapodivná historie Prapodivná historie Felix Téver (p)

Romantický snílek, lékař Silvar prochází různým prostředím. Můžeme jej sledovat v zámcích i palácích Čech, Benátek i Paříže, ve vile zešílevšího houslového virtuosa kdesi uprostřed šumavských lesů, ale i v cirkusové maringotce...Jde o příběh "rychle žijící osoby", jak jim říkám, a každému tyhle toulky doporučuji. ...Očistí vás.

04.10.2011

Na dvojí struně Na dvojí struně Felix Téver (p)

Románová balada, metafyzický protiklad i jednota lásky a smrti.

04.10.2011

Povídky Povídky Felix Téver (p)

Často se zde objevuje motiv ujařmené ženy, zbavené despotickými muži romantických snů.
Dějištěm pro sentimentální příběhy dívek a mladých žen jsou kulisy starých zámků, městských paláců, temných uliček, kostelů i hřbitovů.

Afghánistán, prach a růže Afghánistán, prach a růže Martin Mykiska

Afghánistán má tu smůlu, že nemá moc přírodního bohatství jako jeho sousední státy. A Taliban zničil památky, které po staletí patřily ke kulturnímu dědictví země.

Zápisky z Mrtvého domu Zápisky z Mrtvého domu Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Jedna z mých nejoblíbenějších knih.
Úžasné charakteristiky postav a popis poměrů ve vyhnanství, které Dostojevskij zažil.

Jak jsme přežili komunismus Jak jsme přežili komunismus Slavenka Drakulić

Většina lidí komunismus prožívala, někteří ho ale přežívali?
Těch v ČSSR moc nebylo, co ho přežívali, naprostá většina držela krok a skládala sliby socialistické vlasti a jak už to u lidí bývá, tak lid nic nedodržel.Je to komické či tragické?

Ani mouše by neublížili Ani mouše by neublížili Slavenka Drakulić

Co tahle válka vyřešila? Nic. Jako většina válek.

Jan Jílek Jan Jílek Teréza Nováková

Hrdinou románu je chudý, neduživý chlapec, pak zručný krejčí a lehkomyslný mladík. Čtenář si tedy může vybrat kdo je mu nejsympatičtější, neb má v povahách těchto jedinců jedinečnou možnost prožít jejich osudy, obzvláště Jana Jílka, který bojuje proti pohodlí a přizpůsobivosti darebáctví. Stojí ho to hodně sil a vyhrát nemůže.