WEIL komentáře u knih
Chudý vesnický chlapec odmítne otcovu pokoru a rezignaci. Hodně čte a hloubá. faráři mu nedávají uspokojivé odpovědi, ty nalézá až u dělníka Hamerníka, který mu ukáže program sociální demokracie, se kterým se Jiří Šmatlák ztotožňuje. Volby ale nedopadnou dobře, což ho zklame.
Na Litomyšlsku začíná žula a tím pádem i kamenolomy, kterých je pak ve Slezsku bezpočet. Lidé byly jeden čas rádi, že mají práci, ale neradi, že mají za ni nízkou mzdu. Toho si Tereza Nováková všimla a literárně na to poukazovala. A pomohlo to? Ne.
Kdo by lehce snášel těžký osud. Žádný z nás. Jobek Libra byl statečný a bojoval o krásy života dokud to šlo.
I dneska je zapotřebí takových buditelů, kteří by lidem promlouvaly pěkně do duše a vedly je do ráje a ne do pekla.
I tato povídková kniha je snahou autora věřit v mravní obrodu jedince a v obětování se pro druhého člověka.
Povídka z dob panování Jindřicha Korutanského kreslí rozpory mezi šlechtou, měšťanstvem a lidem.
Jan Jindřich Marek byl zjevně na straně Jiřího z Poděbrad, kterého v povídkách líčí jako dobrosrdečného krále a panovníka.
Autor se zjevně hledal jako povídkář, proto si vyzkoušel tenhle žánr.
Každý může posilovat. Nejen mozek ale i tělo. Obojí to potřebuje.
Výborná kniha pro ženy, které to myslí se svojí kondičkou vážně a záleží jim na svém zdraví.
Pryč s posilovacími přístroji, stačí přírodní a všude dostupné prostředky. A hlavně vytrvalost a zvyknutí si na bolest, která ke každému cvičení patří.
Cviků je v knize hodně, ale největším problémem člověka je pravidelnost a vytrvalost a antilenivost.
Rodáci a odrodilci, či rodáci a pasivníci?
Ale co je to vlastně rodák? Ten, kdo se narodí v nějakém místě, kde se mu může líbit i nemusí. Jak je vidět, v poslední době už nikdo nepíše životaschopné knihy o svém rodišti, takže buď je v tomhle směru krize, anebo píšící raději fantazírují a nekoukají se kolem sebe.
Znám jen film, předpokládám, že jde o zážitky autora z míst kolem Ivančic.
Film pro mě nikdy nebyl komediální, spíše smutný, ponurý.
Odraz osobních traumatických zážitků se nutně musel odrazit i v poezii P. Křičky.
P. Křička se v této sbírce básní obrací ke vzpomínkám na dětství uprostřed horácké přírody.
Křesťanská představa proměny života je krásná, ale neproběhla ani v době, kdy se člověk provinil na člověku v největším množství zla, které napáchal. Ale která představa, krásně vymyšlená nedokáže být krásná?