Zahradnice19 Zahradnice19 komentáře u knih

Dívky ve sněhu Dívky ve sněhu Stacy Green

Na prvotinu opravdu dobré, slušně našlápnuto na novou sérii. Sympatický vyšetřovací tým, dobře propracovaná zápletka, nechybí napětí ani závěrečné vysvětlení všech dějových linek. Kniha se čte dobře, nemá dlouhé kapitoly a vše je viděno z pohledu hlavní hrdinky, takže čtenář nemusí přepínat... Občas sice trošku krkolomný a nelogický text, je ovšem otázka zda to není způsobeno překladem..

07.11.2024 4 z 5

U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Půl roku jsem měla knihu v knihovně a nechtělo se mi do ní, ale jakmile jsem se začetla, musela jsem dočíst jedním dechem, v tom očekávání co bude dál, jaký příběh.. Co se týče temné atmosféry, severská krimi se mohou zahrabat, protože toto byla bohužel ta nejtemnější realita. Měla jsem nějakou povědomost o procesech v 50. letech, jako snad každý, ale kniha není o procesech, ale o pozadí. Nacistické zvěrstva už byla zdokumentována mnohokrát, i život komunistických vězňů se objevil třeba v seriálu Zdivočelá země, ale toto byla opravdu síla, hodně syrové, zejména proto, že se jednalo především o příběhy žen.... A téma bohužel stále aktuální, davové vymývání mozku pořád funguje a díky sociálním sítím je daleko snazší...

15.10.2024 5 z 5

Uloupené dívky Uloupené dívky Angela Marsons

Případy Kim čtu od počátku, patří k mým oblíbeným sériím, a jako všechny série má své top díly i ty slabší, tento mně bohužel přišel jako zatím nejslabší.. Dlouho jsem se nemohla začíst, nějak od začátku chybělo napětí. Vsuvku se školitelem výslechů jsem vůbec nepochopila, nudila mne stejně jako detektivy. Zápletka málo uvěřitelná, stejně tak jako vším beztrestně procházející manipulace Alex... Dávám tři hvězdy za neotřelý příběh a opravdu překvapivé vyústění

08.07.2024 3 z 5

Vídeňská krev Vídeňská krev René Anour

Mám ráda příběhy "žen průkopnic", téma mne oslovilo a přivedlo k přečtení knihy. Ale mám z ní trošku rozporuplné pocity, jakoby si autor nemohl vybrat jestli chce psát historickou detektivku, emancipační román nebo červenou knihovnu.... od všeho je tam kousek. Kniha je určitě čtivá, má spád, zajímavá je i historická linka, jen je to trošku jako když pejsek a kočička pekli dort...

23.06.2024 3 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Myslela jsem si, že těžké čtení byla Hellerova Hlava XXII, ale tato kniha ji bezesporu překonala. Miluji Farmu zvířat a něco podobného jsem čekala i tady, satiru, nadsázku, humor... Bohužel od ničeho ani kousek, snad občas krom té nadsázky. Opravdu těžké téma, první třetina hodně náročná stran faktografie, uvedení do doby, spousta nových slov, která je třeba vstřebat, druhá třetina konečně kousek akce, která je nakonec zazděná nudnou (i když asi potřebnou), citací Knihy... Konec opět dějově bohatější , ale hodně depresivní. Přesto všechno je kniha hodná obdivu, vizionářská, nejen u nás, ale viděla jsem v ní dost paralelu s procesy v 50. letech (které mohl autor tak leda tušit, ale něco podobného probíhalo už dříve v Rusku) Celkově s vymýváním mozků, schováváním se do vlastních ulit, není žádoucí, aby lidé přemýšleli, četli, učili se... protože vzdělaní lidé nepřijmou jen tak bez přemýšlení servírovanou pravdu (bohužel to vždy neplatí)... Orwell zmiňuje, že šíření propagandy umožnují knihy, rozhlas, televize"... a co teprve takový internet, o ktrém ještě nemohl tušit, ale sílu masmédií už tenkrát pochopil. Náročné čtení, svým způsobem trošku taková sociologická úvaha, přestože je skoro osmdestát let stará téma je bohužel stále aktuální

20.06.2024 4 z 5

Léčebna Léčebna Helen Fields

Tuto knihu je nutno chvíli trávit, ostatně jako všechny knihy autorky... Pro mne opravdu zážitek, pozvánka do zajímavého prostředí "léčebny" nezklamala, napětí od začátku, ale poslední pětina vás doslova ke knize přilepí.... Ano, je to místy trošku mimo realitu, ale tam se koneckonců chceme prostřednictvím takových knih přenést a prožít s hlavními postavami jejich příběh. Connie je sice zvláštní a občas dost chybující, ale také hodně lidská a jiskření mezi ní a Baardou mne baví

05.06.2024 5 z 5

Ticháček Ticháček Veronika Černucká

Krásná jednohubka, jakmile jsem se pustila do čtení, musela jsem dočíst do konce.. Poutavá zápletka, jež se v minulosti odehrává v hororově působícím ústavu pro děti, ale nic není takové, jako to na první pohled vypadá... Těžké téma opět odlehčeno vtipnými scénkami z Tařina osobního života, ani vrchní inspektor Vyskočil "nezklamal", i když tentokrát se vyskytuje jen mimo místo činu a má oblíbená doktorka Kaplanová jen z doslechu. Na knihách autorky mne baví opravdu promyšlená zápletka - hádanka, protože také o tom její knihy jsou, všímat si detailů a dedukovat... Někdy to jde snáz, jindy hůř, v tomto příběhu bych řekla, že to šlo lépe, ale napětí bylo opravdu až do úplného konce. Co se nedá opominout, jsou skvělé popisy, postav i krajiny, v tomto směru má autorka opravdu talent na to, vtáhnout čtenáře do příběhu

31.05.2024 4 z 5

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Vzhledem k mediální aféře, která doprovázela vydání knihy i "profláknuté" zápletce, mne čtení knihy moc nelákalo, ale po roce jsem jí dala šanci a nelituji. Přečteno jedním dechem, za půl dne, nedalo se od knihy odtrhnout. Ač jde o velmi choulostivé téma, autorka je pojala citlivě, bez explicitních obrazů, je zřejmé, že rešerším a studiu problematiky zneužívání věnovala hodně času a v psychologii postav je to vidět. Opravdu smutný příběh, ale pro mne není úplně depresivní, když hlavní hrdinka v závěru vyleze ze své ulity a vezme osud někoho jiného do svých rukou, je tam i naděje....

24.05.2024 5 z 5

Smrt šumavského poustevníka Smrt šumavského poustevníka Vlastimil Vondruška

Má oblíbená série, některé díly bývají sice slabší, ale tento se mi líbil.. Oceňuji věrohodně popsané detaily středověkého žití, co mi chybí je mapka, která bývala v předchozích dílech a která pomáhá v orientaci i v zasazení příběhu na konkrétní místo, a také přehled osob v úvodu, protože se jich v knize objevuje opravdu hodně a nutí to k zpětnému listování

09.05.2024 4 z 5

Očistec Očistec Tina Frennstedt

Skvělá kniha, přečteno jedním dechem, napínavé od začátku do konce, neotřelý příběh a žádná hluchá místa, nenápadně nakročeno na další díl, na který se opravdu těším

02.05.2024 5 z 5

Závod s časem Závod s časem Lisa Regan

Po předchozím díle, který mne moc nenadchnul je Lisa opět v kondici, skvělý příběh, od začátku do konce jsem byla v napětí, žádná hluchá místa, dojemné propojení detektivní zápletky s osudem Josie a Trinity, jejichž rodina hraje v tomto díle trošku větší roli a máme možnost ji lépe poznat

22.04.2024 5 z 5

Někdo z nás Někdo z nás Kristýna Trpková

Kdybych nečetla autorčiny předchozí knihy, které se mi líbily, myslela bych si, že jde o prvotinu. První třetina knihy se opravdu nepovedla, krkolomné dialogy o ničem. Příběhy jednotlivých postav mělce nastíněné a nedotažené do konce. Námět určitě nebyl špatný, ale zatímco klasické detektivky autorce jdou, na kvalitně zpracovaný "psychologický thriller" ještě zřejmě nedozrála.

14.04.2024 2 z 5

Kukačka Kukačka Camilla Läckberg

Opět skvělé čtení, nemám výtku.. Jedná se o detektivní román, ne thriller, tím reaguji jen na některé předchozí komentáře, pokud se někomu zdá první třetina knihy rozvláčná, patří to k žánru, román jednotlivé postavy vykresluje, jde o prožití příběhů postav a pochopení jejich motivů chování... Po úvodní třetině má tedy děj spád, až děsivý, i když je vyvrcholení poněkud předvídatelné. Zajímavé téma stran transsexuality, myslím si, že velice dobře vysvětlené, kdo chce, nějakou znalost o tomto tématu načerpá... Oceňuji propracované příběhy hlavních hrdinů, linoucí se napříč celou sérií, je to takové příjemné odlehčení děje, i když někdy smutné, autorčin styl psaní mi prostě sedí

13.03.2024 5 z 5

Krotitel Krotitel Camilla Läckberg

(SPOILER) Čtu tuto sérii najednou, takže se dobře orientuji v postavách, což může být pro neznalého problém, vzhledem k prolínání osobních linek... Tento, na rozdíl od minulého, tolik nových postav nemá, možná proto je už předem zřejmé, kdo může být podezřelým... Ale zápletka je stejně pěkně zapeklitá, s napětím jsem čekala jak to nakonec bude, v přítomnosti i minulosti... I když si nemohu pomoct, trošku mi to připomínalo román S. Larssona "Muži kteří nenávídí ženy"... Přesto hodnotím dobře, autorka má stále co nabídnout, knihy jsou čtivé, líbí se mi vhledy do soukromí, realita soužití s dětmi i humorné historky s Mellberckem

21.02.2024 4 z 5

Ledová princezna Ledová princezna Camilla Läckberg

Má první kniha od této autorky, dala jsem na doporučení a stálo to za to. Má spád, krásně vykreslené i vedlejší postavy, některé i hezky vtipně. Zápletka dobrá, trošku předvídatelná, i když autorka dávkuje stopy postupně, takže napětí je až do konce. Těším se na další díl.

03.01.2024 4 z 5

Chladnokrevně Chladnokrevně Tess Gerritsen

Jedna z opravdu slabších knih autorky, ale odpovídá době, kdy byla napsaná...přemíra citů do toho občas akčnost, chvilkama trošku uspávací, ale zápletka byla zajímavá a dotažená do konce

29.12.2023 3 z 5

Ďáblové jsou tu Ďáblové jsou tu Louise Penny

Opět úžasné čtení, nedalo se od knihy odtrhnout, miluji autorčin styl psaní, kombinace napětí, hlubších myšlenek a mouder, protknuté tu a tam humorem... Zápletka trošku překombinovaná, to připouštím, ale pro ten zážitek odpouštím :-). A ta vedlejší linka Anniina těhotenství, s překvapivým a krásným koncem... Autorku i její postavy, se všemi jejich klady i chybami prostě nelze nemilovat

20.12.2023 5 z 5

Oběšencův vrch Oběšencův vrch Veronika Černucká

Klasická Tara, hodně uštěpačná, někdy až přespříliš, jako vždy hodně postav, takže mám trošku problém se v nich zorientovat, ale zápletka postavena brilantně, všechny nitky jsou dotažené do konce, na kterém nechybí i velmi překvapivá odhalení. Jen mi vadilo míchání jablek s hruškama - vrána není krkavec ani havran, to by si autorka mohla trošku nastudovat... Jinak pohodové čtení, u kterého se člověk dobře pobaví i nastartuje mozkové závity, vždy se těším na novou knihu od této autorky

01.12.2023 3 z 5

Vražedná temnota Vražedná temnota Lisa Regan

Sérii čtu od prvního dílu, vždy se těším na další, ale tentokrát to vidím bohužel jen na tři hvězdy, dlouho jsem se nemohla začíst, noční můry Josie zbytečně odváděly od zápletky, která byla pro mne docela nezáživná, překombinovaná, místy se vyprávění hodně vleklo, spousta věcí nebyla dotažená do konce. V závěru konečně nějaké napětí, i když některé okamžiky těžko uvěřitelné ..

30.10.2023 3 z 5

Pavouk Pavouk Lars Kepler

Přečteno jedním dechem, kniha má spád, chvílemi napětí autoři opravdu nešetří, při čtení jsem se bála za tmy vylézt z postele.. Ano, už bylo dost Jurka a místy je to nereálné, ale je to jen román, který nás má přenést do jiného světa a prožít tam příběh a tento účel určitě splnil. Jen se mi pletly nové postavy vyšetřujících, v těch jsem měla trošku chaos, musela jsem se vracet, abych si ujasnila kdo je vlastně kdo.

18.10.2023 5 z 5